Nyhed
Læsetid: 2 min.

Universiteter stopper ansættelser efter anbefalinger fra kommission

Selv om der endnu ingen politiske beslutninger er truffet, har anbefalinger fra Produktivitetskommissionen og Kvalitetsudvalget allerede fået konsekvenser på flere af landets universiteter. De er begyndt at holde ledige forskerstillinger ubesatte af frygt for fremtiden
Indland
28. april 2014

En række forskerstillinger på Aalborg Universitet og Syddansk Universitet vil stå tomme de næste måneder af frygt for, at politikerne skærer ned på nogle universitetsuddannelser som følge af anbefalingerne fra Produktivitetskommissionen. Især på samfundsvidenskab og humaniora holder man igen med nyansættelser, oplyser rektor Finn Kjærsdam, Aalborg Universitet.

»Der har været mere eller mindre klare politiske udmeldinger om at dimensionere uddannelserne. Hvad alt det ender med, ved vi ikke, så vi er generelt tilbageholdende,« siger Finn Kjærsdam.

Regeringen har bebudet en reform af de videregående uddannelser, men endnu er forhandlingerne end ikke begyndt.

Til gengæld har Produktivitetskommissionen og regeringens såkaldte Kvalitetsudvalg anbefalet at skære ned på antallet af studerende på især humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser, ligesom de har kritiseret det beløb, universiteterne får pr. studerende.

Det er af netop den årsag, at man på Humaniora på Syddansk Universitet har udskudt at slå en række stillinger op på alle institutter det næste halve år, siger dekan Simon Møberg Torp.

»Vi forsøger at udvise rettidig omhu. Det er ikke til at vide, hvad der bliver de politiske konklusioner på Produktivitetskommissionens og Kvalitetsudvalgets arbejde, og derfor har vi besluttet at holde lidt igen,« siger Simon Møberg Torp.

’Reagerer for hurtigt’

Universiteterne skal dog passe på med at læne sig for meget op ad de foreløbige politiske udmeldinger i kølvandet på rapporterne, siger postdoc David Budtz Pedersen, Københavns Universitet, der forsker i værdien af humanistiske uddannelser.

»Der foregår en humaniora-bashing i øjeblikket, og nogle universitetsledere kan komme til at bekræfte den tendens ved at reagere lidt for hurtigt på de her udmeldinger i medierne,« siger han.

På Københavns Universitet ser man ingen grund til holde igen, inden der er truffet politiske beslutninger.

»Man skal passe meget på ikke at tage sorgerne på forskud og oppiske en nervøsitet, når man ikke ved, om der overhovedet er politisk stemning for det her,« siger Jens Erik Mogensen, prodekan for uddannelse på Humaniora på Københavns Universitet.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) siger, at universiteterne selv må træffe de beslutninger, de mener er rigtige og økonomisk ansvarlige.

»Det har jeg tillid til, at de gør uanset de politiske diskussioner,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Folkeskoler, gymnasier, tekniske skoler, universiteter - helt ned.. ja sådan .. helt ned på knæ og sig be be. Økonomerne ruler og bestemmer.. lydige slavehunde..

lars abildgaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Børsen idag:
http://borsen.dk/nyheder/virksomheder/artikel/1/281675/dansk_erhverv_eft...

Dansk Erhverv vil have kvote 1 studerende til at skrive en fiktiv ansøgning til en virksomhed/institution, for at begrunde deres valg af studie. Ender vel med at ansøgere der får afslag på deres fiktive ansøgning, afvises pågældende uddannelse. Bør vel opfølges ved valg af studiegren på gymnasiet og hvorfor ikke foretage det i 0'te klasse i folkeskolen? Kære lærer på folkeskoler, gymnasier, tekniske skoler, universiteter - op på barrikaderne - I føres rundt og rundt i manegen!

Mads Kjærgård

Er Dansk Erhverv ved at være "den femte statsmagt"? Hvad med at de selv satte sig ind i, hvad de forskellige uddannelser kunne bruges til?

Mihail Larsen

Gør det nu!

Jeg har sagt det før: Regeringen behandler i realiteten universiteterne som en afdeling af beskæftigelsesministeriet. Det er ikke længere universiteternes ledelser, der udstikker linierne for dansk forskning og højere uddannelse, men dansk erhvervslivs ledere. Rektorerne er blot de ridefogeder, der er indsat til at banke forskerne og de studerende på plads. Det vil være mere ærligt at erkende, at det er sådan, det er ved at nedlægge undervisningsministeriet og gøre dets resort til en afdeling under beskæftigelsesministeriet.

Tue Romanow, Janus Agerbo, Lars Bo Jensen, Jan Weis, lars abildgaard, Niels Engelsted og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvorfor overhoved lytte til Produktivitetskommissionen, der fundamentalt har misforstået udfordringerne Danmark og verdenen stå over for.

Det er håbløst naivt, at tro Produktivitetskommissionen og Kvalitetsudvalget ved, hvilke uddannelser der bliver brug for om fem år, klimaforandringer kan vende al politik og økonomi på seks måneder.

Klimaforandringer kan får priserne på sort energi til, at stige meget hurtigt, når dødstallene stiger markant, foranlediget af klimakatestrofer og når først kravet om handling manifestere sig hos befolkningen, vil politikkere og markedet reagere hurtigt, på kravet om handling og omstilling til vedvarende grøn energi.

Produktivitetskommissionen og Kvalitetsudvalget taler om konkurrence og internationalisering af økonomien, er stærke drivkræfter for produktivitetsvækst, men ved ikke hvilken konkurence og økonomi, vi har om seks måneder, eller tager højde for det faktum, hvilket betyder Produktivitetskommissionen og Kvalitetsudvalget ikke ved, hvad de enkelte lande skal specialisere sig til i fremtiden, eller hvad industri mm. vil være er bedst til at producere.

Hvornår kommer regeringen, på banen med en plan, der tager højde for den virkelighed, borgerne i Danmark og resten af verdenen, må forberede sig på kommer.

Mihail Larsen

Rektorerne rører på sig

Iflg. Berlingske har to af de nye rektorer - fra SDU og Ålborg - sat hælene i over for ministeriet. De mener, at universiteterne selv skal stå for den faglige planlægning og dimensionering. Noget godt er der så sket alligevel.