Nyhed
Læsetid: 2 min.

Voksende tvivl om ministeriums overholdelse af børnekonvention

Justitsministeriets mulige tilsidesættelse af FN’s Børnekonvention synes mere udbredt end først antaget. ’Uholdbart’ vurderer professor
Indland
4. april 2014

Meget tyder på, at sagen om Justitsministeriets mulige tilsidesættelse af FN’s Børnekonvention i sager om udvisning af børn er mere alvorlig end hidtil kendt.

Information kan i dag fortælle, at Justitsministeriet i al hemmelighed i november sidste år ændrede praksis i sager, hvor der gives afslag på humanitær opholdstilladelse til børn og børnefamilier, der er blevet afvist som flygtninge. For at sagsbehandlingen bedre kan stemme overens med kravene i Børnekonventionen, vil ministeriet fremover efter en konkret vurdering i forbindelse med et afslag vejlede om muligheden for at søge opholdstilladelse efter en paragraf i udlændingeloven, der specifikt nævner barnets tarv.

Praksisændringen dækker tilsyneladende over, at Justitsministeriet ikke tidligere har sikret, at der er blevet taget hensyn til barnets tarv i sager om humanitært ophold. I en række sager om børnefamilier, som Information har haft adgang til at se, har Justitsministeriet således ikke vejledt om mulighederne for at søge efter den omtalte paragraf i udlændingeloven, ligesom ministeriet ikke selv har inddraget hensynet til barnets tarv i sagsbehandlingen. Ifølge professor i jura på Aarhus Universitet Jens Vedsted-Hansen er det »uholdbart«. Hvis ministeriet ikke selv har inddraget hensynet til barnets tarv, skal Justitsministeriet ifølge professoren »gøre opmærksom på, hvordan ansøgeren kan få børnehensynet varetaget«. »Så i det mindste havde ministeriet en pligt til at vejlede om muligheden,« siger Jens Vedsted-Hansen.

De afslag på humanitært ophold, som Information har haft adgang til at se, er givet til familier med børn, der har opholdt sig i Danmark gennem længere tid, men alligevel tyder intet i afslagene på, at ministeriet har taget hensyn til børnenes tilknytning til Danmark.

Direktør Jonas Christoffersen fra Institut for Menneskerettigheder finder sagen bekymrende: »De sager, som I nu bringer frem, peger på, at det er et problem, som stikker dybere end de sager, vi hidtil har talt om,« siger han.

Det billede stemmer overens med den opfattelse Red Barnet har af Justitsministeriets forvaltning af reglerne om at tage hensyn til barnets tarv: »For os virker det, som om myndighederne slet ikke tager det hensyn,« siger børnepolitisk konsulent Inger Neufeld.

I sidste uge kunne programmet DR2 Undersøger afsløre, at Justitsministeriet i sager om afslag på forlængelse af humanitært ophold til børnefamilier indtil for nylig undlod at sikre, at hensynet til børnenes tarv blev inddraget i sagsbehandlingen, sådan som FN’s Børnekonvention ellers foreskriver.

Det har ført til kritik fra flere juridiske eksperter og fået justitsminister Karen Hækkerup (S) til at kræve en »grundig gennemgang«. Men nu ser det ud til, at ministeren kan blive nødt til at udvide sin grundige gennemgang til også af omfatte afslag på humanitær opholdstilladelse til børn og børnefamilier.

Justitsministeriet har trods flere rykkere ikke svaret på en række spørgsmål, som Information sendte til ministeriet mandag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis det virkelig er tilfældet, eller hvis blot ministeriet har efterladt den mindste tvivl om at FN´s Børnekonvention ikke er overhodt til 100%, må man hente alle disse berørte børn til Danmark igen, og tage alle sager om i fuld offentlighed.

En minister, - uanset hvor uduelig vedkommende end er, skal ikke kunne gøre Danmark til en bananrepublik på dette område på linie med Grækenlands og Maltas håndtering af flygtninge. Og hvis der efter den fornyede offentlige gennemgang af disse sager, må man stille ministeren til personligt ansvar i henhold til ministeransvarlighedsloven. - Hvad ellers?

Pia Qu, lars abildgaard, Per Klüver, Jens Falkesgaard, Martin Madsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

@Gert
Alle ministre der har forvaltet på den måde, samt topembedsmændene må stilles for retten.
Embedsmændende må bringes til at forstå , at deres loyalitet først er hos staten, borgerne, samfundet og allersidst hos deres midlertidige minister.

lars abildgaard, Per Klüver, Jens Falkesgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Torsten Brinch

Mere overordnet, er der nogen evidens for at Justitsministeriet helt generelt anser hensynet til barnets tarv for at være det primære hensyn i forhold der vedrører barnet?

Bjarne Kim Pedersen

børns rettigheder.dk

brudt konvention
sådan er det jo med børn
vi ikke vil ha

Aktindsigt

ansvaret blæser
bort fra ministerens bord
offentlighedslov

børn.dk

der voksed op en
tjørnehæk i sanglegen
vi bygger mure

(3 stk. fra punktum dk)