Læsetid: 3 min.

Der er 39.200 fattige i Danmark

Antallet af fattige danskere er steget markant siden 1999. Men der er stor udskiftning i den ellers brogede gruppe af økonomisk fattige, viser en redegørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Boligpriser, skattelettelser og ’fattigdomsydelser’ er skyld i flere fattige
7.900 børn under 18 år lever i fattigdom i Danmark i dag, viser en redegørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet (modelfoto)

7.900 børn under 18 år lever i fattigdom i Danmark i dag, viser en redegørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet (modelfoto)

Niels Ahlmann Olesen

22. maj 2014

Siden årtusindeskiftet er antallet af økonomisk fattige danskere vokset med næsten 150 pct. Selv efter et svagt fald fra 2011-2012, som følge afskaffelsen af de såkaldte ’fattigdomsydelser’, var der 39.200 fattige danskere i 2012 mod 16.200 i 1999.

Det viser tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der i rapporten ’Familiernes økonomi – fordeling, fattigdom og incitamenter 2014’ for første gang har kortlagt fattigdomsudfordringen i Danmark, efter at et regeringsnedsat ekspertudvalg sidste år definerende en fattigdomsgrænse.

De 39.200 økonomisk fattige danskere svarer til 0,7 pct. af befolkningen, og af gruppen udgør 7.900 børn under 18 år.

Rapporten viser dog, at der er stor udskiftning i gruppen af økonomisk fattige, og at mere end en tredjedel forlader fattigdommen hvert år. Til gengæld har Økonomi- og Indenrigsministeriet svært ved at sige noget meget præcist om, hvem det er, der er i fare for at blive fattige. For »gruppen af økonomisk fattige er en meget sammensat gruppe«, og det er derfor ikke muligt »at pege på nogle få udvalgte karakteristika, der med stor præcision karakteriserer personer, der er økonomisk fattige«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Udskiftning af folk med færdigheder og indsigt med folk, der har en vag, generel indsigt i nogle overordnede principper, har i høj grad medført forarmning af den arbejdskraft, der reelt opretholder vores samfund.

Uffe Illum, Peter Wulff og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

Tydelig neoliberal SR politik.
For at få folk til at æde de 'konkurrenceforbedrende' reformer, er det nødvendigt med et skræmmebillede - værsgo og spis 40.000 fattige.
Kombineret med hadekampagner som Fattig-Carina, Dovne-Robert m.m er det lykkedes regeringen incl. SF at påbegynde afmonteringen af det danske velfærdssamfund - velkommen til EU-harmoniseringer...

Torben Nielsen, Uffe Illum, randi christiansen, Estermarie Mandelquist, lars abildgaard, Lis Jeppesen, Peter Wulff, Ervin Lazar og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

Studerende, eller familier med studerende, tæller ikke med i gruppen.
Så tallet er langt større.
Hvis man ingen indkomst har, bliver man så talt med?

lars abildgaard, Janus Agerbo, Dennis Berg, Lis Jeppesen, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

Fattigdomsgrænsen adskiller sig fra andre danske opgørelser af fattigdom. Fx opererer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd med, at en indkomst under 50 procent af landets medianindkomst i ét år afgrænser, hvornår en person er fattig. Efter Arbejderbevægelsens Erhvervsråds opgørelsesmetode var der i 2010 242.000 fattige danskere, når studerende ikke medregnes.
wiki

Sascha Olinsson, Vivi Rindom, Torben Nielsen, Uffe Illum, Estermarie Mandelquist, lars abildgaard, Henrik Christensen, Dennis Berg, Lis Jeppesen, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj, Leo Nygaard og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Leo Nygaard

Den slags statistiske opgørelser er intet vær - kun propaganda for regeringen.
Man glemme flere forhold uden for statistikkerne, som nævnt af MM.
Hvad med "enlige" sociale bedragere med deres uofficielle tal.
Hvad med de sort arbejdende med deres skattefri indtægter.
Hvad med ændrede kriterier, som danner beregningsgrundlaget. Æble- og pæresammenligning.

Olav Bo Hessellund og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

»gruppen af økonomisk fattige er en meget sammensat gruppe«, og det er derfor ikke muligt »at pege på nogle få udvalgte karakteristika, der med stor præcision karakteriserer personer, der er økonomisk fattige«.

Det passer jo ikke. Der er lige præcis et karekteristika, der med stor præcision karakteriserer de fattige, og det karakteristika er "reformramt".

Regeringens asociale og ondskabsfulde reformer af dagpenge, invalidepension og kontanthjælp påfører med fuldt overlæg tusindvis af borgere et liv i fattigdom. Det er dybt hyklerisk at tale om fattigdom som et problem, når man samtidig står bag efterkrigstidens værste angreb på det sociale sikkerhedsnet.

Sascha Olinsson, Vivi Rindom, Torben Nielsen, Uffe Illum, Estermarie Mandelquist, lars abildgaard, Henrik Christensen, Rune Petersen, Lis Jeppesen, Olav Bo Hessellund, Lise Lotte Rahbek og Simone Bærentzen anbefalede denne kommentar

Jeg vil tværtimod sige at det er en meget nyttig publikation. Jeg kan i øvrigt anbefale kommentatorer der interesserer sig for emnet, at læse selve publikationen og ikke kun en avisartikel om sagen. Der er mange nyttige informationer om udviklingen mht. indkomster, deres fordeling osv. og forskellige problemstillinger mht. at opgøre sådanne tal retvisende:

http://oim.dk/media/623533/Familiernes_Oekonomi_Fordeling_Fattigdom_og_I...

Jakob Bagterp, Kristian Rikard og Niels P Sønderskov anbefalede denne kommentar
Karsten Olesen

På dette diagram ses indkomstfordelingen 2012:

http://lapidus.se/clients/ugebrevet/app/#/

http://www.ugebreveta4.dk/danskerne-bliver-rigere-men-de-fattigste-er-ha...

Diagrammet viser, at 26 % - eller ca 1.140.000 voksne - har under 125.000 efter skat

Gruppen under 75.000 er steget fra 11 til 13 % siden 2006-07

19 % eller godt 410.000 personer, tjener under 10.000

36 % eller 1.6oo.000 har under 150.000

På dette grundlag må man anslå omkring 800.000 fattige.

Hvem er så disse?

I byerne kan det være folk med lange arbejdsløshedsperioder eller sygdom.

Dertil kunstnere, musikere, forfattere etc., hvis fag ikke anerkendes som understøttelsesberettiget.

Dertil kommer folk i landdistrikter med sæsonarbejde.

På kort over den geografiske indkomstfordeling fremtræder især kvarterer i storbyerne samt i landets udkantsområder som lavindkomstlokaliteter..

På dette grundlag må man anslå omkring 800.000 fattige.

Joen Elmbak, lars abildgaard, Lis Jeppesen, Philip B. Johnsen, Rasmus Kongshøj og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Så er der et antal (har ikke tal), ikke registrere fattige udlænding på gaden i Danmark, kunne man kalde dem, arbejdsmarkedets frie bevægelighed fattige på gaden.

Olav Bo Hessellund

DR har i nyhedsudsendelser i går og i dag på såvel tv som radio viderebragt økonomi- og indenrigsministeriets undersøgelse med Margrethe Vestagers kommentarer uden at stille så meget som et enkelt kritisk spørgsmål til måden, undersøgelsen er lavet på. Der kunne ellers stilles en del kritiske og relevante spørgsmål, som andre på disse debatsider allerede har gjort opmærksom på.

Det rejser spørgsmålet om, hvad en ”objektiv og neutral” nyhedsformidling egentlig vil sige (DRs formål). Lever man op til disse smukke kriterier, når man undlader at stille de relevante og kritiske spørgsmål, en sådan undersøgelse stort set altid vil lægge op til? Ministeren har bestilt undersøgelsen og har som part i sagen en naturlig interesse i at fremhæve de ting, der fremmer hendes egen sag. Det er forståeligt nok.

Ser tre mulige svar:
1. Journalisterne fungerer som nyttige idioter for regeringen, fordi de åbenbart mangler forudsætninger for at stille nogle oplagte kritiske spørgsmål?
2. Man undlader bevidst at forholde sig kritisk til undersøgelsen, dvs. en form for manipulation af lyttere og seere.
3. Intellektuel dovenskab.

Om undersøgelsen generelt kunne man passende citere Laurence J. Peter (ham med Peterprincippet): ”Kendsgerninger er stædige størrelser, men statistik er mere eftergivende.

Rasmus Kongshøj, Sascha Olinsson, Simone Bærentzen, Torben Nielsen, Uffe Illum, randi christiansen, lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek, Rune Petersen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Nu er 'fattigdomsgrænsen' vel også med vilje placeret lige i den sociale mobilitets svingdør 25 øre over kh/fp-ydelsernes minimum, så man kan vride mest muligt statistik ud af den. Til husbehov's.
Så de der er fattige er det på grund af en manglede-bare-retfærdig økonomi-vridende sanktion eller 'af eget valg'. Og på den baggrund er det dejligt at være socialdemokrat.

Troels E. Lund

Peter Olesen spørger: "Er de årlige 40 milliarder kroner i sort arbejde medregnet?"

Det er de ikke, heller ikke midler erhvervet ved anden kriminalitet eller skatteunddragelse. Hvordan det vil ændre antallet af fattige i denne statistik afhænger af hvordan de er fordelt.

Hvis disse penge primært er erhvervet af dem med en lille indtægt (f.eks. tiggeri og sort arbejde), vil statistikken vise færre fattige hvis de blev regnet med.

Hvis disse penge primært er erhvervet af dem med en middel indtægt (f.eks. ved en middelklasse håndværkers sort arbejde) eller høj indtægt (f.eks. skattesnyd, billig firmabolig til direktøren eller betalt "arbejdstøj" til partiformanden), ville udgangspunktet for beregningen af fattigdomsgrænsen blive højere hvis disse midler blev regnet med. Dermed vil statistikken vise flere fattige.

Så hvordan det vil påvirke statistikken over antal fattige kan jeg ikke påvise, personligt viser min erfaring at sort arbejde, kriminalitet og skatteunddragelse forekommer meget jævnt fordelt i befolkningen. Men de velstillede jonglerer med større summer også på disse områder, derfor hælder jeg til at statistikken vil vise flere fattige pga. en højere medianlindkomst, hvis alle disse midler kunne regnes med.

Rasmus Kongshøj, Simone Bærentzen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Jeg vil tro det er forholdsvis sikkert, at ingen af de fri bevægeligheds hjemløse eller danskere, har skjulte formuer i skattely.

Henrik Christensen, Lise Lotte Rahbek og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvad er det for et dansk liv der kun koster 2.000 ?

Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Simone Bærentzen, Torben Nielsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Så vidt jeg ved, var begrebet "fattig" ikke eksisterende i 1999 i den mere formalistiske form, som
vi siden har defineret jfr. OECDs definition?

randi christiansen

Luftsteg, vindfrikadeller, slæbesild og godt med de gratis glæder - en tur i skoven fx. Hvis man ikke bor for langt væk fra den altså ... eller windowshopping - her gives unik mulighed for at træne utilknyttethed til verdslige goder. Det udvikler i den grad kreativiteten at være fattig. En stærk kompetence i hundeslagsmålet om de ledige job. Jo jo - her skal ikke klages.

Klara Liske

Man skal prise sig lykkelig hvis man opnår at sidde i en bolig, og en meget lykkelig pam-jule-fiselette, hvis man ser sine børn -

Men til trøst kan man så se den kommende korruptions-minister, skrive regninger ud til folket for naturfilm, beklædning, og se ham ryste på hovedet, når man nævner at skoene kostede under 2000, og man har gået i dem i ti år.

Vi ønsker socialforvaltningerne et godt år, med at holde klienter for nar - og en hilsen til søens folk

Klara Liske

Ingen kender det gode, det dukker dog op i glimt - man har bygget apparaturer til milliarder for at finde det, og man mener at have beskuet det - der skal regnes og spekuleres - så giv tid

randi christiansen

Samvittighedens funktion er at være opmærksom på at være sam vidende > med vidende. Når denne disciplin praktiseres > at lytte til samvittigheden - vil 'det gode' åbenbare sig og blive kendt.

Klara Liske

Man kunne spørge i det ukendte godes tjeneste;

Hvad er godt;
en PH-lampe til 26.000, eller at Søren har tag over hovedet - et spørgsmål der er dirigeret til?

At social-chefen trækker penge ud af systemet, som vedkommende burde overveje om ikke hørte til andre steder

Samvittighed?

HAhahahahahahahahahahahsahahahahahahaha