Læsetid: 2 min.

Au pair-piger får bedre forhold

Beskæftigelsesministeren vil forbedre forholdene for au pair-piger. Forslaget får støtte fra både højre og venstre side i Folketinget samt FOA
30. maj 2014

Nu skal det være slut med, at au pair-piger misbruges om billig arbejdskraft – og uden rettigheder – i danske hjem.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil nemlig ændre den omstridte au pair-ordning. Ordningen, hvor unge angiveligt rejser på tværs af landegrænser og ved hjælp af begrænsede huslige pligter hos værtsfamilien lærer fremmede kulturer at kende.

»Der er børnefamilier i Danmark, som har glæde af den her ordning. Men ordningen kan – og skal – blive bedre af hensyn til dem, som kommer hertil. Og så vidt jeg kan se, er roden til problemerne, at rammerne for ordningen er for uklare for den enkelte au pair. En person, der som udgangspunkt befinder sig i en sårbar situation, fordi vedkommende bor på det sted, som opholdsgrundlaget knytter sig til,« siger Mette Frederiksen.

I alt kommer Mette Frederiksen med 14 forslag i en ny lovpakke. Forslag som blandt andet handler om at hæve au pair-pigernes såkaldte lommepenge fra 3.250 kroner om måneden til 4.000 kroner, sikre at de kan holde fri på helligdage samt får ret til et »udførligt arbejdstidsskema«, så de ved, hvornår de egentlig skal stå til rådighed.

Almindelige arbejdere

Både højre og venstre side i Folketingssalen samt FOA, der organiserer au pair-pigerne, er positive over for beskæftigelsesministerens forslag.

Enhedslisten og SF mener dog, at bl.a. lommepengene bør hæves yderligere – og mindst som i Norge. I nabolandet er beløbet på 4.900 kroner om måneden.

»De leverer et reelt stykke arbejde. Så på den måde er det billig arbejdskraft. Og de rige i whisky-bæltet i Nordsjælland har godt råd til at betale en ordentligt løn til deres au pair,« siger SF’s arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, mens Enhedslistens ligestillingsordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, mener, at »det her kan blive til noget godt«. Venstre er tilfreds med, at enhver snak om at droppe au pair-ordningen er opgivet.

»Det her er – til dels – en imødekommelse af de familier, som har brug for ordningen for at få hverdagen til at hænge sammen,« siger Venstres familieordfører, Louise Schack Elholm. FOA’s formand, Dennis Kristensen, mener til gengæld, at Mette Frederiksen burde anerkender au pair-pigerne som almindelige arbejdere.

»Det her er et skridt i den rigtige retning, selv om der stadig er en række usikkerhedspunkter. Men det mest rene og rigtige ville være at anerkende, at det med kulturel udveksling er en reminiscens fra fortiden som for længst er blevet til almindelig arbejde i hjemmet.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kjeld Hansen

Bedre forhold er bare slet ikke nok. Enten skal Au-Pair ordningen udelukkende dreje sig om kulturel udveksling og dannelse mellem verdens befolkning eller skal den fuldstændigt afskaffes.

Au-Pair må på INGEN måde misbruges som adgang til billig arbejdskraft uden om alle aftaler om arbejdsmarkedsforhold og arbejdstilladelse.

- Vi kan på INGEN måder leve med et statsgodkendt undergravende arbejdsmarkeds undergrundssystem. Det er ren mafia.

Hanne Ribens, Jan Hansen, Bjarne Andersen, Rasmus Kongshøj og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Og det øvrige arbejdsmarked??

Eller er MF blevet Au pair-minister??

Måske skal hun i bedste socialdemokratiske tradition selv have en Au pair ansat. til at passe ungerne, når de kommer trætte hjem fra privatskolen??

Bjarne Bisgaard Jensen

Uanset lommepengenes størrelse er det arbejdsmæssig udnyttelse forklædt under et lag tyndt fernis af kulturel udveksling. Det er ikke et velstands- og velfærdssamfund værdigt

Hanne Ribens, Jan Hansen, Bjarne Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Overskriften hedder "Au pair - piger får bedre forhold" - men det er forkert, for det drejer sig om "Au pair-personer". Måske Information tror, det kun kan dreje sig om kvinder.
Baggrunden for at regeringen kan foreslå disse indgreb er, at au pair-personerne kun kan få opholdstilladelse i Danmark, hvis de får lov. Og til den ende kan myndighederne stille nogle betingelser. Det gælder selvfølgelig kun for de au pair-personer, der kommer fra lande udenfor EU og Norge og Schengen-området. Måske skulle man åbne for meget mere fri indvandring af syrere, ukrainere, tjetjenere, kinesere og andet godtfolk, der gerne vil gøre en god gerning i danske hjem mod passende betaling.

ellen nielsen

Au pair (fra fransk "på lige fod") er en ung person (typisk mellem 17 og 29 år gammel) som udfører børnepasning og lettere husarbejde hos en familie i et fremmed land for at lære om landets kultur. Værtsfamilien giver kost, logi og lommepenge... fra Wikipedia

Hvis ikke det er dét, bør ordningen helt afskaffes!

Michael Kongstad Nielsen

Eller gøre det helt frit - så behøver de unge afrikanere ikke sætte livet på spil i en flugt over Middelhavet i en plimsoller, så kunne de bare indtræde i en dansk families husholdning.
Så kunne man også nedlægge Frontex;
http://frontex.europa.eu/

Rasmus Kongshøj

Hvorfor kan overklassen ikke selv skrubbe sine egne lokummer og passe sine egne børn? Langt de fleste velhavere er raske og rørige, og har absolut ikke brug for nogen hjælpere.

lad os nu ikke sige at de "får bedre forhold" - men at nu skal der snakkes om det og måske vil det ende med at de fwr bedre forhold, det er to forskellige ting.