Læsetid: 1 min.

Det bliver et dansk ja til patentdomstolen

Det står nu klart, at et nej til dansk deltagelse i den europæiske patentdomstol ikke længere er muligt
Indland
25. maj 2014

Det bliver et dansk ja til patentdomstolen, viser Ritzaus beregninger på baggrund af DR's prognose.

Mens stemmerne endnu tælles op rundt om i landet, står det klart, at nej-siden ikke længere kan nå at mønstre flertal.

DR's prognose viser ved 23.00-tiden - efter at knap 90 procent af stemmerne er talt op - at 33,7 procent af vælgerne har stemt ja til den europæiske patentdomstol, mens 20,1 procent har stemt nej.

LÆS: DI havde ikke regnet med så klart ja til patentdomstol

I faktiske tal har knap 1,4 millioner vælgere stemt ja, mens godt 1,8 millioner - svarende til 44,3 procent - slet ikke har stemt til folkeafstemningen af patentdomstolen.

Det betyder, at omkring 3,2 millioner vælgere - ud af godt 4,1 millioner stemmeberettigede - har stemt enten ja eller undladt at stemme, og at de vælgere, der har stemt nej - godt 825.000 - ikke kan nå at få flertal.

I forvejen så det svært ud for nej-siden. Det krævede nemlig mere end bare et simpelt flertal af nej-sigere, hvis lovforslaget om dansk tilslutning til patentdomstolen ikke skulle føres ud i livet.

Lovforslaget blev nemlig kun skrottet, hvis et flertal på mindst 30 procent af samtlige stemmeberettigede vælgere stemte nej.

Ifølge den seneste opgørelse fra KMD, som står for at printe og udsende valgkort, er der i alt 4.126.198 stemmeberettigede personer til folkeafstemningen om Danmarks deltagelse i patentdomstolen.

Det betyder altså, at mindst 1.237.859 vælgere skulle sætte kryds ved nej, hvis lovforslaget skulle falde, hvilket ikke længere kan lade sig gøre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

æv.

Rune Petersen, Henrik Christensen, Peter Jespersen, Anders Feder, Alan Strandbygaard, Jesper Wendt, Rasmus Kongshøj og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

"Dermed kan de vælgere, der har stemt nej, ikke nå at få flertal."
Vrøvl, rent teoretisk kan dem der stemmer nej godt nå at få flertal. Det vil så ikke være et kvalificeret flertal, hvorfor folketinget kan ignorere det.
Men der kommer nok et flertal for ja, blandt dem der har stemt.
6 ugers massiv ja-kampagne i alle medier har ikke været forgæves.

Rune Petersen, Uffe Illum, Peter Jespersen, Søren Roepstorff, Heinrich R. Jørgensen, Alan Strandbygaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Tilgiv dem herre, thi de ved ikke hvad de gør.
http://www.danjohannesson.dk/2230

Karsten Kølliker, Lars Bo Jensen, Nic Pedersen, Søren Roepstorff, Heinrich R. Jørgensen, Alan Strandbygaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Tillykke til de sejrende frygtsomme duknakkede danske kræmmersjæle, de lalleglade medløbere, de enøjede forkrampede ja-sigere og de der få bemidlede der får endnu mere ud af det.

Pas i nu godt på Danmark og danskerne fremover.

Rune Petersen, Eva eldrup, Nic Pedersen, Rasmus Kongshøj, Uffe Illum, Peter Jespersen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Den er sgu fin.
Først privatiserer de hele den offentlige sektor, sælger DONG til hajerne. Dernæst opgiver de endnu mere af vor selvbestemmelsesret til EU.

Hvornår skal vi stemme om afskaffelsen af det danske folketing?

Rune Petersen, Nanna Wulff M., Benjamin Bach, Rasmus Kongshøj, Peter Poulsen, Uffe Illum, Peter Jespersen, Michael Madsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Finn Rantzau

Fornuften sejrede trods alt :-)

Heinrich R. Jørgensen

Tillykke til massemedierne, der effektivt har medvirket til at vælgerne ikke blev behørigt informeret...

Rune Petersen, Niels-Holger Nielsen, Holger Madsen, Helge Rasmussen, Alan Strandbygaard, Nic Pedersen, Vibeke Rasmussen, Benjamin Bach, Rasmus Kongshøj, Jesper Wendt, Uffe Illum, Michael Madsen, Peter Jespersen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Michael Madsen

1,8 millioner ja-stemmer foræret via "praktiske" regler... Jeg udfordrer hermed ALLE de eu-ho's i vores "demokrati , til at gentage afstemningen med omvendt regel - så man som sofahøvding vælger noget FRA istedet for TIL ! Alle vidste jo på forhånd, at deltagelsen ikke ville være imponerendre - så de afgørende stemmer er "givet" af dem der ikke mødte op . Det er MEGET MEGET FLOT gået...

Rune Petersen, Peter Jensen, Rasmus Kongshøj, odd bjertnes og Sascha Olinsson anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Rent teknisk er Patentdomstolen ikke en del af EU; den er en del af en mellemstatslig aftale, ikke en del af en supernational aftale (super her i betydninger 'over'). Og jeg har det faktisk sådan at nu har folket talt og så må det være sådan...

Jens H. C. Andersen

Jeg er spændt på at om der nu også kommer en dansk afdeling, om prisen på patent bliver de der, var det 35.000 kr., hvordan det finansieres, og måske politikerne også glemte at fortælle om spanien og italien. Jeg er spændt på at se, hvad der sker med eksisterende patenter i forhold til 7 års reglen. Om små danske virksomheder bliver angrebet fra syd!
I det hele taget er jeg spændt på at se hvor meget af det de har lovet borgerne, der holder, og hvor meget der dukker op som man har fortiet. Hvor mange uforudsete detaljer der dukker op.

På den anden side, hvis det hele bliver så rosenrødt som lovet, så mener jeg faktisk at det er positivt.

Michael Madsen

@ Aaen : Virkelig ?? Så stemmereglerne og den manglende information generer dig ikke ? Jeg ville lyve hvis jeg sagde at jeg beundrede din tillid til systemet ! :D

Vibeke Rasmussen

I protest mod at politikerne har overladt til befolkningen at stemme om noget, som ingen har mulighed for fuldt ud at forstå eller at gennemskue, fortalte to af de tre deltagere i gårsdagens P1-debat, at de overvejede, at stemme blankt. Uden åbenbart at gøre sig klart, at de dermed i stedet for at straffe politikerne, tværtimod snarere ville hjælpe til med at hive et ja hjem.

Takket være politikernes manipulationer og fortielser og mediernes totale svigt, er der sikkert mange, der har ræsonneret på samme måde.

Uffe Illum, Lise Lotte Rahbek, Rune Petersen, Benjamin Bach og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Det mest spøjse var sgu Løkke der erklærede at "det er mit ansvar", og derefter talte vægge op og ned, og i den grad undlod at tage ansvar for noget som helst.
Ja man spørger sig selv, men når Claus Hjort har tæsket tvivlerne tilbage i rækkerne i Venstres top, er der vel ingen spørgsmål tilbage.

Claus E. Petersen

Patentdomstolen er nu en realitet, og ikke et abstrakt politisk spørgsmål.
At ingen kender paragrafferne skal ikke fratage nogen lysten til at tage patenter.
Jeg kan næsten garantere for at hvis det skaffer penge, så skaffer det også sagsanlæg.
Skide tillykke :)

Benjamin Bach

Man kan stemme Ja og have dybereliggende årsager:

* Troen på europæisk samarbejde
* Mere rum til innovation

Man kunne have stemt Nej af præcis samme årsager, og jeg synes ikke, at medierne har været gode nok til at prikke til Ja-sidens selvfølgelige tilgang til spørgsmålet.

I en bemærkning efter afstemningen, sagde Morten Løkkegård (V) noget i stil med, at han var lettet over, at danskerne stemte fornuftigt, og at det var godt, fordi det åbenlyst vil gavne danske virksomheder. Hverken "fornuftigt" eller "åbenlyst" hører hjemme som kommentar til valg-spørgsmålet eller resultatet, og alligevel var mediedækningen præget af lignende retoriske tilgang til valg-spørgsmålet mødt af en mikrofonholder-agtig tolerance.

Afstemninge om Patentdomstolen viser, at knap halvdelen af befolkningen ikke har en holdning og knap en million er modstandere af domstolen. Meget værre er, at vigtige brancheforeninger og mindre virksomheder har forholdt sig meget kritisk mod Patentdomstolen. Disse bliver taget som gidsler af en bred politisk magt-elite, der altså mener, at det både er "fornuftigt" og "åbenlyst" med en Patentdomstol, og man da i øvrigt slet ikke behøvede spørge befolkningen. Vi så et lignende tilfælde ved Dong-salget, hvor politikerne ikke ønskede en dialog med over 80% af danskerne, som var uenige i salget. Den politiske elite viljede ikke at udskyde salget og opnå konsensus med befolkningen.

Jeg havde håbet, at vælgerne ville straffe politisk arrogance og manipulerende offentlige kampagner -- desværre blev de honoreret. Vælger-flertallets godkendelse af regeringens svagt begrundede ønske om et Ja* viser behovet for at få pustet mere liv i det danske demokrati, således at den politiske debat kan blive værdsat og have plads til vejningen af fakta og forklaringen af ideologiske bevæggrunde. Christiansborg-flertallet opfinder nok næppe en løsning hertil, uanset incitamentet fra patenterne -- her er man desværre fint tilfreds med kursen mod flere soundbites og vælgernes vilje mod at sætte sig ind i mere komplicerede spørgsmål.

Tak til Information for en dækning, hvor niveauet som altid overgik de øvrige mediers.

* Jeg mener ikke, at jeg underkender Ja-sidens argumenter, men langt de fleste argumenter munder ud i, hvad man tror vil ske og er meget svære at sætte punktum efter. Dermed svagt begrundede. Henrik Sass bestilte aldrig nogensinde en økonomisk redegørelse af konsekvenserne ved et Ja, så man kan dermed sagt også konstatere, at der heller ikke var nogen politisk vilje til at belyse spørgsmålet inden det stod klart, at det skulle til folkeafstemning. Når man ser andre europæiske landes skepsis / modvilje, undres man virkelig over, at S, SF, R, LA, K og V finder det så simpelt at sige Ja.

Vibeke Rasmussen, Uffe Illum, Rune Petersen og Michael Madsen anbefalede denne kommentar
Jens H. C. Andersen

Bach: ja, men vi bliver altså også nødt til at acceptere at der findes folk som enten er godtroende overfor info. eller som hverken har IQ eller interesse til at forholde sig til det.

Mange af dem der forstår bare lidt af det og har interesser i det, er formentlig akademikere i store organisationer, men det er bare et gæt.

Peter Jensen

Hér ser vi hvordan folkeafstemninger, som ellers er et bærende element i et direkte demokrati, kan manipuleres og orkestreres så magtelitens bud alligevel adlydes. Vi har mediemagten, vi har kontrollen over kampagnetiden (typisk har mindretalssider brug for lang kampagnetid for at kunne gøre deres argumenter tydelige) og vi har logistik som gør det vanskeligt for mindretalssiden (krav om antal afgivne stemmer, blanke og uafgivnes funktion etc.).

Så også denne sut i det moderne, repræsentative demokratur kan være en slem narre én.

Vibeke Rasmussen, Uffe Illum og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Det vi stemte om var, om vi skulle overlade vurderingen af ægtheden af patenter til nogen, som skal leve af at godkende flest mulige patenter.

Ingen steder i folketinges debat eller i valgkampen er dette nævnt.

Jens H. C. Andersen

Alt det vi ikke fik at vide: http://www.youtube.com/watch?v=R67NAgr8BVc

Vibeke Rasmussen

Til Benjamin Bachs "politiske magt-elite" vil jeg tillade mig at tilføje "mediernes magt-elite". For det er da godt nok utroligt, så nemt medierne har ved at sætte en – også politisk – dagsorden. Og hvor lidt der skal til, før alle render i halen på 'alfa-mediet', uanset historiens væsentlighed. (Fx var én af gårsdagens tophistorier ghm … at Morten Messerschmidt var kørt til det forkerte valgsted!)

Det siges, at vi har de politikere, vi har fortjent. Måske. Men vi har knageme ikke fortjent de medier, vi 'har'!

At følge valgdækningen i går aftes var en sand rædsel af: Selvsmagende, selvovervurderende studieværter, politiske analytikere der talte både sidelæns og i tomgang ad nauseam, og reportere og fotografer der opførte sig som et kobbel gale, angrebslystne hunde.

Aftenens væsentligste emne syntes at være … underbukser. How low can you go! Men meget klogere på ret meget blev i hvert fald ikke jeg, og jeg blev, som desværre så ofte før, efterladt med det indtryk, at journalister er fuldstændig lige så distanceret fra befolkningen, som politikerne er.

Benjamin Bach, Lise Lotte Rahbek og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Pyt nu med det politik.
Det er alligevel ved at være for sent at rette op på det danske samfund, der hænger i laser og pjalter efter mismanagement i årtier, af forskellige borgerlige rageringer.
Gå ud og nyd det gode vejr, eller se vidunderet i en blomst.
Læs en god bog.
Drømmen om at nå noget bedre med det danske samfund er blevet for illusorisk.

Herdis Weins

"At følge valgdækningen i går aftes var en sand rædsel af: Selvsmagende, selvovervurderende studieværter, politiske analytikere der talte både sidelæns og i tomgang ad nauseam, og reportere og fotografer der opførte sig som et kobbel gale, angrebslystne hunde." skriver Vibeke Rasmussen. HØRT !!!
Det var det endda så grotesk, at jeg i få øjeblikke fik medlidenhed med Lars Løkke ( og det skal der ellers MEGET til), da han og konen på vej ind til Venstres gruppe ikke kunne komme frem. Og da Helle Thorning på vej til den socialdemokratiske gruppe henved 20 gange måtte gentage, at hun først ville snakke med journalisterne, når hun havde talt til gruppen. Journalisterne opfører sig hensides enhver pli og respekt.
Det er ved gud ikke, fordi jeg savner tidligere tiders mikrofonholderi, men på en valgaften er det ikke, journalisterne, der er det vigtigste - det er politikerne og vælgerne. Men et helt uforskyldt højt lønniveau + gensidig lobhudling journalister imellem har for længst udstyret en del af standen med den opfattelse, at de får samfundet til at dreje rundt.
Studieværternes selvfedme skal jeg udlade at kommentere yderligere på, da jeg ellers igen får kvalme. Det ville ellers have klædt især DRs journalister med liiiidt ydmyghed efter deres bommert
ved kommunalvalget - en bommert, der med al tydelighed afslørede, at studieværternes job for en stor del på sådan en aften består i at kommentere på gætterier. Dem står de så gudhjælpemig og laver alvorlige analyser over - analyser, der så flyver ud af vinduet, når deres grundlag viser sig at
at forkerte. Hvis de højt profilerede - og højt betalte - journalister på DR af og til bevægede sig ud i virkeligheden uden for Slotsholmen, havde de sikkert slet ikke taget gætterierne alvorligt.
Men puha - virkeligheden uden for Slotsholmen er mest befolket med folk = proletarer der tjener under ½ million årligt.
P.S. En morgen komme jeg for skade til at se Go'morgen Danmark på TV2. Her berettede en ung studerende om, hvordan studerende kunne tjene op til 20.000kr. om måneden ved nogle reklamefirmaer ved flittigt at anbefale produkter og reklamefilm til venner og bekendte - der så i øvrigt ikke ved, at anbefalingen er købt og betalt for. Dertil kommenterede studieværten, at ja, men 20.000 kr. om måneden kan man jo ikke leve for. 10 sekunder efter til føjede hun forskrækket, at "det er der jo da ikke mange, der kan". Når man i så ung en alder - jeg vil tro, studieværten er 27-28 år gammel - har en så forskruet opfattelse af folk levevilkår, så skal man nok blive til noget i branchen, især på TV2.

Vibeke Rasmussen

Der var nu også et (ufrivilligt) humoristisk indslag flere gange i løbet af valgaftenen: Brian Mikkelsen glade, ubekymrede smil, som dukkede op, hver gang Bendt Bendtsen var i billedet. Først trækkende sin cykel ved siden af, hele vejen op ad Strøget og op mod Jazzhouse, siden under festen bag ved Bendt Bendtsen. Hver gang med det samme glade, ubekymrede smil som man også tit kan se i baggrunden, når et forlig er blevet indgået og (af andre) bliver præsenteret for pressen. :)

Synet fik mig hver gang til at grine højt, måske fordi han, selv om der ikke er den helt store lighed, alligevel fik mig til at tænke på legendariske Alfred E. Neuman:
http://www.stockphototalk.com/phototalk/images/2007/04/29/alfred_e_neuma...

Flemming Scheel Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Alfred E Neumann.. - og pludselig får jeg så meget lyst til at læse MAD. :)

Flemming Scheel Andersen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Min absolutte yndling var Don Martin, hvis figurer bl.a. havde det karakteristika, at deres fødder var så lange, at de foldede sig ned omkring kantstenen. Hvad han er sluppet afsted med at tegne af groteske, makabre situationer, som man så alligevel hulkede af grin over. :D

http://fc00.deviantart.net/fs71/f/2012/183/f/5/in_a_fancy_restaurant_by_...

Flemming Scheel Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Ah ja. Don Martin havde brilliant morsomme tegninger.
I dansk MAD stiftede jeg også det første bekendtskab med Martin Bigums tegninger, og de har da i den grad udviklet sig siden. Men han kan stadig få mig til at grine.

Vibeke Rasmussen

Forøvrigt døde Albert B. Feldstein, bladets tidligere redaktør og medskaber af Alfred E. Neuman-figuren her for nylig. Som han fortalte en årgang studerende ved deres graduation: "If you're not having fun at the party you're at, go find another party."

Hvor han end er nu, håber jeg, han har fundet et. :)

http://www.nydailynews.com/news/national/mad-magazine-editor-albert-b-fe...

Lise Lotte Rahbek

"The lighter side of.."
Ah, ren god nostalgi. :)

Vibeke Rasmussen

Hæ-hæ, og jeg kom til at fortabe mig i eksempler på Al Jaffees "Snappy Answers to Stupid Questions". :)