Nyhed
Læsetid: 5 min.

Højreekstremister forbereder sig på islamisk besættelse

Lørdag går højreekstremister på gaden i det indre København for at demonstrere mod moskeer. De frygter en islamisk besættelse af Danmark, og de er allerede i gang med at træne til kamp. Organisatorerne udgør kun en lille gruppe, men budskabet om antiislam vinder frem over hele Europa, vurderer eksperter
Danmarks Nationale Front bekæmper ’landsforrædere som venstreorienterede autonome og utilpassede parasitter på det danske folks legeme og de frygter islamisk overtag af samfundet,’ fremgår det af hjemmesiden. Her højreekstremister i Svendborg.

Hage Toke

Indland
10. maj 2014

Iklædt bomberjakker, sorte hættetrøjer, armybukser og støvler står tre mænd klar i Dyrehaven i Lyngby med hver deres skjold foran kroppen. Over for dem står en fjerde mand i militærfrakke og sparker på de sorte og røde skjolde, hvorpå der står »Danmarks Nationale Front« (DNF)med gotiske bogstaver.

I baggrunden ligger Eremitageslottet, hvor DNF har hejst deres flag sammen med Dannebrog.

Hele seancen ligger som en video på organisationens hjemmeside som en invitation til at blive aktiv.

»Hvis islamiseringen af Danmark fortsætter, er det kun Gud, der ved, hvad der kommer til at ske,« siger en af de fire ledere i DNF, der kalder sig Mark Front, da Information taler med ham.

De ser sig selv som en nationalistisk bevægelse på den ekstreme højrefløj. Træningen er et vigtigt element i at uddanne til aktivister, »der bekæmper landsforrædere som venstreorienterede autonome og utilpassede parasitter på det danske folks legeme«, fremgår det af hjemmesiden.

Lørdag har organisationen inviteret til demonstration på Christiansborg Slotsplads mod moskeer i Danmark, som de anser for at være led i den besættelse af Danmark, som »fremmede« er i gang med. I sig selv er DNF ikke en toneangivende bevægelse, vurderer flere eksperter.

Gruppen ønsker ikke at oplyse et medlemstal, men i en nylig kortlægning af ekstremistiske miljøer i Midt- og Vestjylland, angiver Det nationale forskningscenter SFI gruppen i én kommune til at bestå af fem-seks personer og fem-ti løsere tilknyttede.

Til dagens demonstration vurderer politiet, at der vil komme 300 mennesker, sandsynligvis fra en række forskellige organisationer.

Til sammenligning forventer politiet 500 demonstranter til en bebudet moddemonstration på Axeltorv.

Men højredemonstrationen er udtryk for en voksende modstand mod islam, som går på tværs af grupper og rækker ud over Danmarks grænser, mener ph.d.-studerende Chris Holmstad Larsen fra Roskilde Universitet, der forsker i højreekstremisme.

»Højreekstremisternes nye fokus på antiislam er en international tendens, som har fået vind i sejlene over hele Europa. Men faktisk er antiislam særligt tydelig i Danmark,« siger han.

Frygter besættelse

Danmarks Nationale Front blev stiftet i 2007, og flere af stifterne kom fra netværket Dansk Front, der lukkede samme år. Flere af medlemmerne har tidligere været involveret i den nazistiske organisation Blood & Honour, fortæller Mark Front. Men DNF betegner sig mere bredt – som en »bevægelse på højrefløjen, der samler alle former for nationalister«.

»Vi tager ikke direkte afstand fra at være nazister, men her skal der være plads til alle nationalister,« siger Mark Front.

Målet er at samle de danskere, »der har fået nok« af indvandringen til Danmark, hvad enten den kommer fra Østeuropa eller fra Mellemøsten.

Dagens demonstration er rettet mod moskeer i Danmark, som DNF ser som en trussel mod danske værdier: »Det ser vi gang på gang, også i de lande, der ligger rundt om os. Lige så snart muslimerne har et forsamlingssted, hvor de kan samles og tale om en masse forskellige ting og arrangere møder, så begynder de at blive en trussel for det danske samfund.«

»Vi ser det som en besættelse af vores fædreland,«fortsætter han og henviser til boligblokke, hvor der kun bor få danskere.

Kortvarigt engagement

Et af de steder, DNF er synlige i København, er i Sydhavnen, som tidligere har haft store problemer med vold og skinheads tilbage i 1990’erne. Her har der igen været flere sammenstød mellem højreekstremister og antifascister, og der er klistret mærker med nazistiske referencer op i bybilledet.

I kortlægningen fra SFI er det netop gennem klistermærker, flyers og graffiti, at DNF udbreder sine budskaber i den midt- og vestjyske kommune. Hertil »begår grupperingen hærværk og voldelige overfald. Hærværk går f.eks. udover moskeer, der får påsat racistiske klistermærker, knust ruder eller bliver udsat for brandstiftelse. En moské har også fået sendt Muhammed-karikaturer«, fremgår det af undersøgelsen fra SFI.

Chris Holmsted Larsen mener, at nogle af de konflikter, der har været i Sydhavnen, er et tegn på, at DNF begynder at markere sig i København. Men han er varsom med at konkludere, at miljøet vokser.

»Der har været en tendens til, at miljøerne har været meget indadvendte, altså de har været rettet mod sociale aktiviteter i stedet for egentligt udadvendte politiske aktiviteter, og der er i hvert fald noget, der tyder på, at de er godt i gang med at forsøge at blive mere synlige i det offentlige rum igen,« siger han.

Holmsted Larsen mener, højregruppen holder til i Sydhavnen, fordi det er et område med mange sociale problemer: »Det er typisk yngre mænd, der har en ressourcesvag baggrund, som føler sig tiltrukket af de her miljøer. De kunne lige så godt have været endt i rockermiljøer eller andre radikale miljøer, og derfor er deres engagement også kortvarigt. Det er også derfor, vi ser, at de vinder indpas i Sydhavnen,« siger Chris Holmsted Larsen.

International islamofobi

Fokus på islam som den største trussel mod fædrelandet går igen i flere højreekstremistiske grupper på tværs af Europa. Grupperingerne er meget forskellige i deres idégrundlag, og derfor har de ofte også svært ved at samle sig i en fælles front. Til gengæld er samarbejdet landene imellem blevet styrket.

Ifølge DNF selv samarbejder man med folk fra Sverige, Tyskland, Ukraine og Rusland.

»Det er nationalsindede folk, som dyrker deres egne bevægelser i deres lande,« siger Mark Front.

Forsker Chris Holmsted Larsen bekræfter, at der er en tendens til øget internationalt samarbejde. Traditionelt har de højreekstreme grupper forbindelse til Tyskland, Sverige og Norge.

»Men inden for den seneste tid har det i særdeleshed været Sverige, der har været interessant. Blandt andet fordi vi har haft de her meget voldsomme overfald og mordforsøg i Sverige,« siger Chris Holmsted Larsen med henvisning til et knivoverfald på en gruppe demonstranter på kvindernes kampdag.

»Der er mange, der sandsynligvis med god grund frygter, at det vil føre til en eskalering af volden herhjemme. At der er samarbejde over Øresund,« siger han.

I sin seneste terrorvurdering tager Politiets Efterretningstjeneste (PET) da også de højreekstreme grupper seriøst: »I politisk ekstremistiske miljøer på højrefløjen ses en fortsat stigende vilje til voldsanvendelse, herunder mod statens institutioner. Terror- angrebene i Norge og andre begivenheder i udlandet kan virke inspirerende på personer og grupper i Danmark,« skriver PET i vurderingen.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rasmus Knus

»Det ser vi gang på gang, også i de lande, der ligger rundt om os. Lige så snart muslimerne har et forsamlingssted, hvor de kan samles og tale om en masse forskellige ting og arrangere møder, så begynder de at blive en trussel for det danske samfund.«

Måske journalisten, næste gang hun taler med Mark Front, kunne spørge ham om, hvordan de begynder at blive en trussel for det danske samfund?

Herdis Weins, Steffen Gliese og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Så dét er altså forklaringen på, at der har hængt en brummende helikopter over midtbyen i København hele eftermiddagen. Det undrede mig godt nok også, at MGP skulle have været årsagen.

Ville i øvrigt ønske at medierne – specielt tv – ville undlade at vise optagelser fra demonstrationer af denne art, og blot nøjes med at omtale dem. Bare fordi der ud fra en mediemæssig vurdering sikkert er "gode billeder"(!) i sådanne demonstrationer, betyder det jo ikke, at man nødvendigvis også skal vise dem. Og på den måde være med til at promovere bevægelserne.

Claus Jensen

"Højreekstremisternes nye fokus på antiislam er en international tendens, som har fået vind i sejlene over hele Europa. Men faktisk er antiislam særligt tydelig i Danmark"

Og hvordan nås den konklusion, ved den nylige imponerende, jyske folketælling?

"i en nylig kortlægning af ekstremistiske miljøer i Midt- og Vestjylland, angiver Det nationale forskningscenter SFI gruppen i én kommune til at bestå af fem-seks personer og fem-ti løsere tilknyttede."

Eller muligheden for ved nationalt og internationalt samarbejde at kunne stable en gigantdemonstration på op til 300 deltagere på benene?

Tom Paamand

Det ser slemt ud for Danmark fremtid, for nationens eneste forsvarere lykkedes vist kun at stille med 30 personer på Slotspladsen. Mange gange flere var mødt frem i en titulær moddemonstration, men også de var stadig kun en beskeden flok. For mange af dem der rykker ud med påstået modstand mod fascister som alibi, arbejder desværre selv med totalitære midler, som de ikke kan finde ud af at holde selvkontrol med.

Jeg har svært ved at se den umiddelbare forskel på de der sortklædte folk, der kaster ting i hovedet på hinanden - det er i hvert fald ikke en bedre verden for mig, de er i færd med at skabe. Som sædvanligt sikrede deres moddemonstration blot, at den lille flok "mod moskeer i Danmark" fik maksimal omtale i medierne, og at diverse slagsbrødre fik sig en munter kamp med politiet.

Nu er jeg sikkert selv blot en utilpasset parasit på det danske folks legeme, men til gengæld har jeg nemt ved at læse tal. Og hverken de moske-allergiske, de overrevolutionære aktivister eller de ligeså indbyrdes stridende islamister har en politisk opbakning, der på nogen måde tyder på styrke til reelle politiske forandringer.

Der er heller ingen udsigt til at islamister hverken indvandrer sig til eller føder nok til et skaffe flertal for et dansk kalifat - endsige stemmer nok til bare nogle få mandater. Kun et beskedent mindretal gider støtte den slags eller kommer i moskeerne, og hvis de vælger folkeskolen fra, er alternativet oftest katolske skoler. Den eneste mulige vej for Hizb ut Tahrir og omegns holdninger ville være at alliere sig med de ideologiske fætre i DF...

Per Jongberg, Michael Madsen, Herdis Weins, Jan Mogensen, Jan Eskildsen, Erik Karlsen, Carsten Søndergaard, Ljudmila Trojanova, Steffen Gliese og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Anders Hede

Begge grupperinger der mødtes i dag er forfærdelige. Hvordan kan venstreekstremisterne prædike tolerance og så ikke leve med 30 tåbelige nazister i stedet for at ville slås med dem?

Jan Mogensen, Jan Eskildsen, Kim Olsen og Jørn Boye anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Kunne volden f.eks. forklares med at vi mennesker har meget få muligheder for at få aggressioner ud? Ser man biologisk på mennesker ligger vi et sted imellem "pair bonding" og "tournament", og det vil bla. sige at vi både er fredelige og agressive. Jeg tror ikke det her drejer sig specielt meget om politik, lige så lidt som det drejer sig om gul/blå kontra blå/hvid, når FCK og Brøndby fans jævnligt ryger i totterne på hinanden. Det drejer sig om hjørnetænder, som man ellers ikke har så pokkers meget at bruge til.

Lars R. Hansen

Efter videoen fra tv2 at dømme var det en ret lille demo, som det nok ville have været klogt at ignorerer fuldstændigt:

http://nyhederne.tv2.dk/krimi/2014-05-10-se-videoen-her-slås-demonstranter-i-københavn

Ljudmila Trojanova

I dag har jeg fået et meget stærkt realistisk billede af et kendt gammelt citat.
"Gode hensigter baner vejen til helvede". Vergil i Æneiden
Ved Christiansborg overværede jeg sammenstød ( som til alles bl.a. byens turister hæld blev heroisk afværget af politi) mellem nazister og anti-nazister.
Lige efter Sejrens Dag i Rusland i går, når alle påminder sine slætninger, som mistede livet under Anden Verdens krig, fik jeg i dag lyst til at "skifte side" og forsvare den nazistiske hold mod det meget massive og offensive angreb fra anti-nazister.
Det var rystende at se, hvordan de målrettet med blanke blikke løb i retning af sine modstande, alle i sort, med halstørklæder som masker på. Det var lige som intet og ingen kunne stoppe dem... Vold mod vold, ingen vinder - alle taber.
Så kom jeg i tankerne om, at det værste ord med "isme" som findes er fanatisme ligegyldigt hvilke hellige hensigter den tjener.
Det var så skræmmende at jeg ville forsvare den lille nazistiske gruppe ( hvem kan slå en ældre dame? ), men fik ikke lov fra politi.

Jeg blev nu i tvivl om hvem der var "nazisterne", de mangfoldige sortklædte (sortskjorterne), brugte da de nazistiske metoder - udemokratisk vold mod anderledes tænkende.
Hvis disse herrer er så tollerante som de siger, burde de også være tollerante overfor 30 - 40 anderledes tænkende.
Disse angrebslystne "antiracister", har åbenbart grebet faklen fra det hedengangne SS, - Himlers sortskjorter, og bruger samme uniform, samme metoder og samme løgnagtige begrundelser for deres angreb, jeg kan da således kun konkludere, at når en forsamling klæder sig som nazister, er intollerante som nazister, skal være i overtal som nazister, lyver som nazister, og angriber politiske modstandere som nazister.
Må de sortklædte være nazister.

De to grupper kunne ligeså godt slå sig sammen, de bygger på det samme udemokratiske grundlag. Heldigvis er jeg sikker på at der er tale om et forsvindende lille antal mennesker der bakker op om grupperne. Det er en af fordelene ved et oplyst samfund.

Carsten Hansen

Aktioner fra det politiske overdrev.

Lad os i fællesskab tage afstand fra alle yderligtgående og voldelige fraktioner.

Det er en kendsgerning at hverken islamister, højreekstremisterne eller de såkaldte autonome antifascister "repræsenterer danske værdier".
Faktisk kunne det være helt fint, hvis disse grupperinger helt frivilligt valgte at forlade landet. Så kunne vi andre få fred fra deres nonsens .
Men der er såmænd nok ikke andre der frivilligt vil tage imod dem, så vi må vel lære at leve med dem. Men verbal kamp til stregen og latterliggørelse skal de nu ikke slippe for !