Læsetid: 7 min.

’Hver gang vi siger ’træ’, smiler folk’

Grønne oaser skyder op overalt i vækstøkonomiens stenørken. Er det spirerne til en ny økonomi eller blot befriede zoner, der gør det muligt at holde frikvarter og holde ud i konkurrencestaten?
Den brostensbelagte plads foran Københavns Museum på Vesterbrogade blev i weekenden omdannet til en have med græs og højbede, tilsået og passet af københavnske skolebørn

Den brostensbelagte plads foran Københavns Museum på Vesterbrogade blev i weekenden omdannet til en have med græs og højbede, tilsået og passet af københavnske skolebørn

Scanpix

7. maj 2014

Alle hovedstadens bygninger er jævnet med jorden. I stedet er der anlagt græsplæner og bede, hvor gulerødder, stangbønner, squash og ærter snart vil spire frem. Det grønne har taget helt og aldeles over. Naturen i byen er vokset til naturens by.

Det handler om København. Nærmere bestemt Københavns Museum på Vesterbrogade, hvor en miniaturemodel af hovedstaden med dens bygninger anno 1530 har stået i omkring 50 år, til glæde for besøgende og forbipasserende børn og voksne. Nu er modelbyen væk*.

I stedet er den brostensbelagte plads foran museet brudt op og omdannet til en have med græs og højbede, tilsået og passet af københavnske skoleelever.

Også bag museet er anlagt en have, et møde mellem kultur og natur med spæde stauder, små stier, bistader, regnvandsopsamling – alt udtænkt og planlagt af den amerikanske kunstner Barbara Cooper.

De to nye haver – ’urbane byrum’ siger fagfolket – er del af museets netop indviede udstilling Byens Natur. En udstilling, der med plancher og modeller, videofortællinger og undervisningstilbud skal »bidrage til forståelsen af byen som et stort økosystem«, som museumsdirektør Jette Sandahl udtrykker det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Steffen Gliese
 • Henrik Christensen
 • Dennis Lyngbæk-Førsterling
 • Britta Hansen
 • Janus Agerbo
 • Leo Nygaard
 • lars abildgaard
 • Torben Selch
 • Niels-Simon Larsen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Adem Fajkovic
Steffen Gliese, Henrik Christensen, Dennis Lyngbæk-Førsterling, Britta Hansen, Janus Agerbo, Leo Nygaard, lars abildgaard, Torben Selch, Niels-Simon Larsen, Lise Lotte Rahbek og Adem Fajkovic anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Selch

Mærker selv fornemmelsen - har købt et banantræ! Magthaverne herunder den loyale presse har fastholdt status quo, til trods for en verden i voldsom uro og bevægelse - og delt rovet. Resten kan pøblen slås om - og det gør de så. Går det godt smitter det af på degnen - går det skidt, sendes regningen nedad. Lad dem beholde det - de bruger jo meget tid på at tilrane sig det, synes man at fornemme. Løgnen er blevet tilladt, fakta fordrejes og undertrykkes. Det er trods alt bedre med befolkningens uvidenhed - end opgør med magthavernes villighed til at samarbejde med de mørkeste kræfter der ødelægger miljø, mennesker - ja hele planetens overlevelse om nødvendigt.

Lad dem beholde det - de er villige til at slå sandheden ihjel for at beholde det. Så kan man vande sin bananplante - og håbe at flere af de løgnehistorier og usandheder, som karma, begynder at returnere som møgsager lige op i ansigtet på dem selv. Løgnen har korte ben, som man siger i Tyskland.

Steffen Gliese, Dennis Lyngbæk-Førsterling, Katrine Visby og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Leo Nygaard

" Tilstrækkelig mange små initiativer kan godt være systemforandrende,« siger han til Information."
Ja, forandring starter nedefra. Forbrugerne bestemmer. Ikke bare et kilo tomater i en taghave, når 20 kilo importerede hele året købes i butikken. Men som en bevægelse der kan få politikerne til at rykke.
Som eksempel : "Når folk tænker, at i min verden behøver jeg ikke bil, jeg kan godt tilmelde mig en delebilsordning eller klare mig med cykel, så lægger man grundlaget for en helt anden transportform."
Det ville føre til, at politikerne fjerner befordringsfradraget og gør kollektiv trafik billigere. Men det tør de ikke før folket vil. Til den tid, om meget længe desværre, er der nemlig stemmer i grøn politik.

helt bestemt ikke spirerne til en ny økonomi. den gamle økonomi er mange millioner gange større, og vil næppe blive påvirket i nævneværdig grad. blot sådan lidt overlevelsesfis. men jeg gør det osse selv. hva fan skal man ellers? man kan jo ikke bare rulle om på ryggen og lege død!

Dennis Lyngbæk-Førsterling og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Så lad udkantsdanmarks rådne banan blive til frodig frihave for folket - lad de overførselsindkomstmodtagere, som vil, flytte på landet og opdyrke fællesejet. I spanien - marinaleda - gjorde man det bare, selv om det tog 10-15 år at frisætte jorden. Yes we can !!!

Per Torbensen, Dennis Lyngbæk-Førsterling og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Apropos Kabells tale, så er det da afsporet, at folk i Kbh. mener, at de har brug for bil. Det har de aldrig haft før.

randi christiansen

Det burde kræve ganske særlig tilladelse at have bil i kbhvn - de kommende generationer bliver født uden ben og med jernlunger; så kan de krabbe sig frem med eller uden påsatte hjul mellem metrostationerne - de ligger alligevel med perverst kort afstand - kan folk ikke længere gå? Eller er det turisterne som vore store ledere ikke regner med kan eller vil gå og opleve den stadig smukke gamle by på rugbrødsmotor? Fraværet af hjernekapacitet er rystende

Morten Balling

Det er skræmmende så hurtigt "konkurrencestaten" har erstattet "velfærdsstaten" i danskernes bevidsthed. Selv min stavekontrol brokker sig ikke over ordet. Tankevækkende… Det må skyldes en nylig opdatering fra Apple :)

Ligeså tankevækkende er det at selv øko flipperne snakker om vækst. Det er ikke længe siden det hed et drivhus.

Dennis Lyngbæk-Førsterling og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Byoaser, grønne tage, bymøller! Smukt lyder det. Og masser af omtale får disse helt utilstrækkelige tiltag, som måske kan fortrænge danskernes registrering af naturens evige tilbagetog i Danmark.

I vores land synes naturen uvelkommen, når boliger, byer, sportsanlæg, industri og landbrug kommer på tværs. Helst vender flertallet sig mod den natur, som trues fjernt fra vores hjem. Lettest synes det menneskeheden at beskytte alt, som ligger fjert fra dens rækkevidde og fatteevne.

Måtte menneskeheden erkende, at den er en del af naturen på planten Jorden. Og måtte menneskene turde tænke meget større tanker.

Kurt Loftkjær

Byoaser, grønne tage, bymøller! Smukt lyder det. Og masser af omtale får disse helt utilstrækkelige tiltag, som måske kan fortrænge danskernes registrering af naturens evige tilbagetog i Danmark.

I vores land synes naturen uvelkommen, når boliger, byer, sportsanlæg, industri og landbrug kommer på tværs. Helst vender flertallet sig mod den natur, som trues fjernt fra vores hjem. Lettest synes det menneskeheden at beskytte alt, som ligger fjert fra dens rækkevidde og fatteevne.

Måtte menneskeheden erkende, at den er en del af naturen på planten Jorden. Og måtte menneskene turde tænke meget større tanker.