Læsetid: 9 min.

Juraeksperter: Patentdomstol kan få enerådende magt

Politikerne og erhvervsfolk er ikke i tvivl. Den Europæiske Patentdomstol er en ubetinget fordel, der giver et mere effektivt patentsystem. Men Retsplejerådet og juraforskere peger på, at Patentdomstolens særlige form kan føre til tunnelsyn og afgørelser, der strider mod gældende retsprincipper – uden at andre retsinstanser kan gribe ind
3. maj 2014

Som en magtfuldkommen konge. Sådan risikerer den nye fælles europæiske patentdomstol at ende, vurderer juridiske eksperter. De advarer om, at domstolen bliver umulig at kontrollere, og kalder den et juridisk eksperiment med retssikkerheden, som vi kan komme til at betale en høj pris for.

Selvsikkerheden fejlede ellers ikke noget, da regeringen sidste efterår fremsatte sit forslag til lov om en fælles europæisk patentdomstol.

Fra folketingets talerstol kaldte Det Radikale Venstres Andreas Steenberg det »bemærkelsesværdigt«, at den forudgående høringsrunde ikke havde afstedkommet et eneste negativt svar. Ikke et. Hverken fra fagforeninger, advokater, virksomheder, universiteter eller opfindere.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) lagde til »at alle var for, og alle syntes, det var en rigtig god idé«.

Korrekt er det da også, at særligt de erhvervsorganisationer, der som Dansk Industri afgav høringssvar, bakker op om Patentdomstolen: Det bliver enklere, billigere og mere effektivt for erhvervslivet at beskytte opfindelser med den nye domstol, understreger erhvervslivets organisationer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henrik Christensen
  • Malthe Majgård Nørbjerg
Henrik Christensen og Malthe Majgård Nørbjerg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lasse Jacobsen

Patentdomstolens centrale afdelinger i Paris, München og London samt lokale og regionale afdelinger er alle en del af første instans. Afgørelserne truffet her kan appelleres til appeldomstolen i Luxembourg, dette er den højere instans.