Læsetid: 5 min.

Miljøministeriet anklages for at vildlede om risiko ved antibakteriestof

Miljøstyrelsen har på baggrund af en begrænset undersøgelse frikendt nanosølv, et bakteriedræbende middel. Men undersøgelsen er hullet og giver ikke belæg for konklusionerne, siger ekspert. Set i bakspejlet kunne man have fremhævet undersøgelsens begrænsninger over for Folketinget, erkender Miljøstyrelsen
Nanosølv er et bakterie-nedbrydende middel, der eksempelvis findes i strømper, bukser, sportstøj og karklude.Risikoen for mennesker er svær at teste. Og der kan gå 10 eller 20 år, før vi ser effekterne, siger eksperter.

Gitte Sofie Hansen

3. maj 2014

Miljøministeriet og Miljøstyrelsen anklages nu for at have vildledt offentligheden og Folketinget om forekomsten af såkaldt nanosølv, der findes i tekstiler, og som er mistænkt for at være skadeligt for mennesker.

I juli 2012 udsendte Miljøstyrelsen, der hører under Miljøministeriet, en pressemeddelelse med overskriften »Ingen grund til bekymring over nanosølv i tekstilprodukter«. Baggrunden var en rapport fra styrelsen, som angiveligt viser, at der ikke findes nanosølv i en række undersøgte tekstiler.

I en mail til alle Folketingets partier skrev daværende SF-miljøminister Ida Auken desuden om undersøgelsen, at »der ikke kunne findes nanosølv i tekstilprodukter, som var udvalgt på basis af forhandlerinformation«, og ministeren konkluderede:

»Rapporten giver ikke umiddelbart anledning til yderligere undersøgelser af nanosølv i tekstilprodukter.«

Men rapporten indeholder store huller og kan ikke danne grundlag for at konkludere, at der ikke findes nanosølv i tekstiler i Danmark.

Det vurderer Steffen Foss Hansen, lektor ved Danmarks Tekniske Universitets Institut for Vand og Miljøteknologi, efter at have gennemgået rapporten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Jensen

Hvilken interesse har Miljøministeriet så i at vildlede? Det savner man et svar på i artiklen.

Lasse Damgaard

Det er som det skal være - lobbyinfiltreret embedsvæsen. Beslutningstagere der ikke syntes folks helbred vægter mere end profit.

Hanne Koplev

Miljøministeriet vildleder også i andre sager.
F.eks. er betegnelsen antibiotika-resistens, som følge af landbrugets enorme forurening med kobber, blevet omdøbt til den fejlagtige betegnelse kobber-resistens.
Dansk forskning ved Prof. Frank Aarestrup Møller dokumenterer, at kobber medvirker til udvikling af antibiotika-resistens hos jordbakterier.
Antibiotika-resistens kan overføres fra en bakterie til en anden, hvorfor denne problematik er yderst alvorlig.
Det er bemærkelsesværdigt, at Miljøstyrelsen ligger under for landbrugets lobbyisme i så alvorlige sager, der kan medføre helbredsmæssige skader og muligt dødsfald.