Læsetid: 3 min.

Omstridt ordning er kommet for at blive

’Man skal se på det på den måde, at der er nogle danske børnefamilier, der har stor værdi af au pair-ordningen,’ lyder det fra beskæftigelsesministeren om ordningen. FOA mener, at ordningen blot leverer billig arbejdskraft
31. maj 2014

Det er fantastisk om morgenen. Og hun har lært at bage boller. Vi står alle sammen op ved 6-tiden, og hun er så heroppe 6.20. Så går hun i gang med at dække morgenbord, og lige hvis der er noget, rydder hun det sidste op. Så smører hun madpakker og smækker bollerne i ovnen, og så når vi kommer ned ved 7-tiden, går hun med hunden. Så er der ligesom ro hernede. Og når vi så smutter af sted kvart i otte, sætter hun sig selv ned og spiser, og så rydder hun op.«

Sådan lød det fra en »værtsmor«, da Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) sidste år undersøgte den danske au pair-ordning. Ordningen, hvorefter den såkaldt au pair-person – som i 97 procent af tilfældene er en pige/kvinde – under opholdet hos en dansk værtsfamilie ellers skulle »forbedre sine sproglige og evt. faglige kundskaber samt udvide sin kulturelle horisont«.

Selv om kritikere af au pair-ordningen – herunder flere social- demokrater – da også mener, at den blot legitimerer brugen af billig arbejdskraft i det nordsjællanske whiskybælte, så slår beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) nu fast, at den er kommet for at blive.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

'Det her er – til dels – en imødekommelse af de familier, som har brug for ordningen for at få hverdagen til at hænge sammen, siger Venstres familieordfører, Louise Schack Elholm.'
Sådan siger hun og man kan være bange for, at sådan mener hun. Men man bliver jo i sandhedens navn nødt til at spørge, hvad det er for familier, der har brug for hjælp for at få hverdagen til at hænge sammen. Jeg havde jo ikke lige forestillet mig, at det var familier, der nemt kan undvære 5-10.000 kroner om måneden til pasning, rengøring, madlavning og hundeluftning.

Morten Bøttzauw

Hvorfor er der ikke nogen der tænker på at au-pair pigerne(m/k) har brug for en indkomst, som er lille i dansk sammenhæng, men ikke i international sammenhæng ??
Hvis en person fra den tredie verden, eller andre steder , har brug for denne lille indtægt, hvorfor så ikke tilbyde den ?? Jeg synes selvfølgelig at folk skal behandles ordentligt, også hvis de bliver gravide eller andet. Men det er meget formynderisk at sige at disse piger (M/K) ikke ved hvad de selv har brug for. Derfor skal de selvfølgelig tilbydes det arbejde, der er til rådighed.
Jeg har indtryk af at det er ret få danske personer der vil arbejde med rengøring og hushjælp i den udstrækning som efterspørges her. Vi skal ikke glemme at indtægt og udgiftniveau er meget forskelligt i Danmark og stort set alle andre steder.
Morten B.

Steffen Gliese

Ordningen er for at sikre unge mennesker fra andre lande i Europa muligheden for kulturel udveksling mod at levere nogle timers husarbejde og deltage i sprogskole. Dette er et misbrug og en udhuling, det er en genindførelse af tyendet -hvor man snarere skulle sætte familierne stolen for døren og kræve, at de selv igen tager vare på deres børn indtil skolealderen. Den almindelige løn i det danske samfund er nu af en størrelse, så man ikke længere burde behøve to indtægter i en familie. Der er brug for en tilbagevenden til fornuften og de sande værdier, og det begynder med en dramatisk nedtrapning af de aktiviteter i samfundet, der indebærer løn.

Rasmus Kongshøj

De to store systembevarende partier er enige om at overklassen skal have ret til underbetalt tyende fra Langtbortistan, så de slipper for at tage sig af deres egene børn. Det er utænkeligt at velhavere må skrue en tand ned for karriereræset og årgangsvinen, for at leve op til deres forældreansvar.

I anden sammenhæng har repræsentanter for socialdemokratiet forholdt sig til hvad man skal gøre ved det problem mange børnefamilier med helt almindelige indkomster oplever, når arbejdet tager så meget tid at det går ud over børnene. Her er løsningen at vi skal have bedre daginstitutioner, for hvis arbejdsudbudet skal være i verdensklasse i 2020, og Bjarne Corydon skal klappes på hovedet af vennerne til Bilderberg-mødet, så er der sandelig ikke tid til noget så uproduktivt som at folk er sammen med deres egne børn.

Kort sagt, dansk familiepolitik går ud på at begrænse familielivet mest muligt.

Steffen Gliese

Men det er jo også nødvendigt, Rasmus Kongshøj, når det viser sig, at så mange mennesker drikker som huller i jorden, at det koster samfundet 12 mia om året.... ;-)