Nyhed
Læsetid: 1 min.

PET frikendes af Blekingegade-kommissionen

Det almindelige politi fik de vigtige oplysninger fra PET om medlemmer af Blekingegadebanden, siger kommission.
Nøglen til Blekingegade. En forulykket bil syd for Birkerød den 2. maj 1989 indeholdt det afgørende spor, som førte politiet til lejligheden i Blekingegade. Hvordan kunne banden virke så længe, selvom de havde været under intens overvågning i årevis.

Nøglen til Blekingegade. En forulykket bil syd for Birkerød den 2. maj 1989 indeholdt det afgørende spor, som førte politiet til lejligheden i Blekingegade. Hvordan kunne banden virke så længe, selvom de havde været under intens overvågning i årevis.

Morten H. Larsen

Indland
26. maj 2014

Hverken Politiets Efterretningstjeneste eller Justitsministeriet får kritik af den kommission, der har endevendt Blekingegade-sagen, skriver flere medier.

I ingen tilfælde har PET modvirket det almindelige politi eller anklagemyndigheden i forsøget på at opklare en række røverier, lyder konklusionen.

Kommissionen blev nedsat for at få opklaret, om gruppen bag røveriet mod postkontoret i Købmagergade i København kunne have været stoppet på et tidligere tidspunkt.

Ved røveriet i 1988 skød og dræbte røverne under flugten en politibetjent på Købmagergade.

Kommissionen blev nedsat i 2010, og mandag eftermiddag vil dens formand, landsdommer Jens Rosenløv, aflevere rapporten til justitsminister Karen Hækkerup (S).

Næsten 70 personer er blevet afhørt af kommissionen, der består af tre medlemmer og af en udspørger.

Arbejdet har været forsinket af forskellige grunde. Blandt andet har det taget lang tid for PET at finde frem til 25 til 30 år gamle dokumenter.

I de tilfælde, hvor PET havde oplysninger af væsentlig betydning for det almindelige politis efterforskning, blev de faktisk videregivet, konkluderer kommissionen blandt andet ifølge tv2.dk og andre medier.

 Blekingegadebanden var en venstreorienteret gruppe, som med flere millionrøverier og andet kriminalitet støttede Folkefronten til Palæstinas Befrielse, PFLP, fra starten af 1970'erne og til slutningen af 1980'erne.

Gruppen fik navn efter tilholdsstedet i en lejlighed på Blekingegade 2 på Amager, hvor gruppen havde en del våben og detaljerede planer for røverier og kidnapning.

Ved røveriet i Købmagergade blev den 22-årige politibetjent Jesper Eigtved Hansen dræbt.

Gruppens medlemmer blev i 1991 idømt længere fængselsstraffe på op til 10 års fængsel.

Men ingen er dømt for drabet. Politiet kunne ikke bevise, hvem der trykkede på aftrækkeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Engelsted

Selvfølgelig frikender Blekingegade-kommisionen efterretningstjenesten, Blekingegadebanden var jo, hvad enten alle medlemmerne vidste det eller ej, med overvældende sandsynlighed en hemmelig efterretningsoperation, som hensynet til andre magter (plus til en hel del danske embedsmænd) forbyder at gøre u-hemmelig. Og det kan vi alle sammen godt forstå. Man skal vist være lige så naiv som radikale Zenia Stampe fra Kontroludvalget med efterretningstjenesterne for at tro, hvad vi bliver fortalt.

Holger Madsen, Peter Poulsen, Tue Romanow, Per Jongberg, Janus Agerbo, Rune Petersen og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Per Jongberg

"I de tilfælde, hvor PET havde oplysninger af væsentlig betydning for det almindelige politis efterforskning, blev de faktisk videregivet, konkluderer kommissionen blandt andet ifølge tv2.dk og andre medier."

Vil det saa sige, at det er det almindelige politi, der har klokket i det "big time" ?

Jesper Høgh

Hver gang PET omtales i sammenhæng med Blekingegadebanden, kommer jeg til at tænke på G. K. Chestertons lille perle "Manden som var Torsdag".

Frank Hansen

Dette er så en god anledning til at hylde Lars Hedegaard, der som chefredaktør på Information åbnede op for en kritisk debat af blekingebandens metoder og ideologi i Informations spalter. Det var sandt for dyden ikke populært på det pågældende tidspunkt, idet brede segmenter af venstrefløjen var villige til at se igennem fingre med gruppens voldelige og kriminelle metoder, herunder mordet på en ung betjent, blot fordi man fornemmende et vist ideologisk slægtsskab. Disse grupper optrådte som vore dages jesuitter for hvem målet helliger midlet. Lars Hedegaard insisterede imidlertid på en debat om disse betændte emner, uagtet at den var ubekvem for brede kredse, og placerede dermed Information på den rigtige side af historien.

Lasse Glavind

Frank, jeg er helt enig i, at det var godt, at nogen insisterede på en debat om bandens metoder og ideologi (Jeg kender ikke Hedegaards rolle godt nok), men når du så i en og samme moment omtaler nogle negativt som "jesuitter" og samtidig i positiv mening bruger et begreb som "på den rigtige side af historien", så får jeg en krybende fornemmelse af, at du i virkeligheden heller ikke ønsker en åben debat, men mere har lyst til at være den, der egenhændigt "skriver historien" - og det er lidt trist, for så tror jeg ikke, vi bliver så meget klogere nogen af os.

Niels Engelsted

Frank, ja brede segmenter af venstrefløjen var ikke for skarpe, når de ikke i Blekingegadebandens 'heroiske' (læs hjerneblæste) aktioner kunne genkende mere dystre kræfters skjulte hånd.

Det begyndte med en række brandattentater i Århus udført af Danmarks Socialistiske Befrielseshær, som fik den århusianske venstrefløj til at skære tænder, fordi hærværket og DSB's løbesedler var så provokerende, at det forståeligt vendte folk væk fra fredsbevægelsen, som ellers var i vækst på grund af opstillingen af amerikanske atomraketter i Europa. Men selv om PET var inde over med det samme med aflytninger og det hele lykkedes det ikke politiet af forhindre attentaterne og pågribe gerningsmændene, men kriminalpolitiet, der åbenbart ikke er helt dumme, havde en mistanke om, at der var tale om en false flag operation, der netop skulle diskreditere venstrefløj og fredsbevægelse. Kriminalinspektør Jørgen Iversen forklarede til Jyllandsposten, at DSB kunne være af enhver politisk observans, idet man heller ikke kunne afvise, at der var tale om en højregruppe, som ville lægge venstrefløjen for had." (PET-kommisionen bind 12, s. 52).

Efter en masse århusianske brandanslag og skæg og blå briller-aktiviteter hos PET, sker så følgende:

Den 15. september 1980 var der sket en trafikulykke på Viborgvej i Århus kun ca. 200 meter fra det møbelvarehus, som halvandet døgn senere blev nedbrændt som følge af en ildspåsættelse, som DSB påtog sig ansvaret for. En lastvogn kom ud af kontrol og ramte et folkevognsrugbrød, som stod parkeret i vejsiden ud for varehuset Bilka. Føreren i folkevognen, Jens Holger Jensen, blev dræbt på stedet. Jens Holger Jensen var imidlertid kendt i PET som medlem af Appel-gruppen og som en person med nær tilknytning til PFLP. Som følge af trafikdrabet kom det frem, at Jens Holger Jensen og Niels Jørgensen fra Appel-gruppen havde dækadresser i Århus. Jens Holger Jensen havde
også et dæknavn, hvorunder han havde købt en Dodge varebil. Under ransagninger hos de to mænd fandt politiet effekter, som bestyrkede mistanken om, at de havde deltaget i et bankkup med gidseltagning i Forstædernes Bank i Glostrup den 7. juli 1980.
(PET, 12, s. 71-73).

PET-rapporten fortsætter guddommeligt:
Ulykken på Viborgvej og den påfaldende nærhed til brandstedet i Tilst gav anledning til nye overvejelser i Region II [PET]. Det gjaldt så meget desto mere, som at en række forhold omkring den afdøde Jens Holger Jensen tydede på en konspirativ adfærd..

Ja, hurra, mon ikke. Ikke alene er det overvældende sandsynligt, at Jens Holger Jensen, initiativtageren til Blekingegadebanden, var undercover-efterretningsagent og agent provocateur, men også, at han blev dræbt af en konkurrerende østeuropæisk efterretningstjeneste, der var misfornøjet med hans sabotering af fredsbevægelsen gennem de århusianske brandattentater. Trafikulykken på Viborgvej var en polsk lastbil, hvis chauffør var så uheldig at få et ildebefindende lige ud for Niels Holger Jensens bil og kanonerede ind i den, ta-da.

Men hans makker Niels Jørgensen var stadig i live og uvist af hvilken grund på fortsat fri fod, så Blekingebanden kunne fortsætte lige indtil en anden trafikulykke, en soloulykke på en skovstrækning af Kongevejen mellem Holte og Birkerød i 1989, afslørede banden. I bilen lå en nøgle påsat en en stor seddel, hvorpå der stod: Blekingegade!

Man kan selv læse videre i PET-kommissionens rapport, der både er underholdende og informativ, hvis man forstår at læse mellem linierne. Man kan kun håbe, at den nye Blekingegaderapport er lige så underholdende og afslørende.

http://www.petkommissionen.dk/fileadmin/bind/pet_bind12.pdf

Peter Poulsen, Claus Jensen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Frank Hansen

@Niels Engelsted

Det er rigtigt, at det er mystisk, at PET ikke greb ind på et tidligere tidspunkt, men lod politiet fare i blinde. Det er muligt, at Jens Holger Jensen var dobbeltagent, men de øvrige hjernevaskede æbler troede fuldt og fast på sagen og arbejdede hårdt på at skaffe penge til PFLP ved hjælp af bankrøverier. Forsøget på at kidnappe arvingen til tetrapakmilliarderne i Sverige blev forceret efter pres fra PFLP, men mislykkedes på grund af nogle rene tilfældigheder.

Jeg husker selv Godtfred Appel, som luskede rundt i omegnen af studenter- og fredsbevægelsen. Pludselig forsvandt han fra radarskærmen og dukkede først op år senere. Selv om han brød med Blekingegadebanden, så var det dog hans kontakter, som førte til forbindelsen med PFLP, og der er vel ingen som vil påstå at den gamle forbenede maoist var agent provokateur.

Lars Hedegaards fortjeneste var at lade Information bringe en lang række artikler om blekingegadebanden, og det fik han mange knubs for fra folk som mente, at blekingebanden måske nok var lidt ekstrem, men som aftagere efter Godtfred Appel skulle behandles med fløjshandsker.

Niels Engelsted

Frank, helt enig.

Claus Jensen

Frank Hansen:

Lad os lige prøve igen. Du sagde noget om moderne jesuitter, for hvem målet helliger midlet. Hvis Niels Engelsteds historie og formodninger om Mossad-involvering senere hen har noget på sig, så er det ikke kun æblerne på venstrefløjen, for hvem målet helliger midlet, og som får fløjlshandskebehandlingen af den til lejligheden nedsatte kommission samt iagttagere fra højrefløjen.

Hvad siger du til det?

Frank Hansen

@Claus Jensen

Jeg tror nu ikke at Mossad var involveret. De plejer ikke at operere politisk på den måde, men bruger mere hårdtslående metoder. Under alle omstændigheder døde Jens Holger Jensen længe før blekingebandens storhedstid, så det hele kan ikke tørres af på ham.

Min bemærkning on jesuitter gik mere på de passive medløbere på venstrefløjen, som ikke ville diskutere eller se i øjnene, at gruppen benyttede uacceptable metoder. Hvis en højreorienteret gruppe havde benyttet lignende metoder, så ville forargelsen have været ubegrænset. Nu var gruppen venstreorienteret, og så var selv kriminelle handlinger pludselig undskyldelige fordi de støttede en "god" sag. Det var Lars Hedegaards fortjeneste at gøre opmærksom på dette hykleri.

Claus Jensen

Frank Hansen:

Igen, så var metoderne åbenbart ikke værre end, at PET ikke havde travlt med at komme nogen vegne med at få dem uskadeliggjort ´- i hvert fald ikke før en betjent blev skudt. Og Mossad var jo involveret, bl. a. i aflytningen, det er erkendt.

Grethe Preisler

Forkundskaber er undertiden nyttige, og historien om den danske venstrefløjs veje og vildveje er fuld af pudsige sammentræf.

Mine forældre var kommunister (DKP-medlemmer). Og jeg kan forsikre de ærede læsere om, at den almindelige mening om guruen Gotfred Appel i DKP-kredse i tresserne og halvfjerdserne var, at denne (i 1963 ekskluderede) dissident havde roterende fis i Mao-kasketten, og at ordentlige folk skulle advare deres børn mod at have noget med ham og hans revolutionsromantiske rødgardister at gøre.

Set i bagkundskabens ulideligt klare lys, havde de unægtelig ret i, at elendighedsteoretikeren Gotfred Appel var dårligt selskab for unge ubefæstede sjæle. Men om han også var agent for Mossad, skal jeg dog ikke forsøge at gøre mig klog på.

Claus Jensen

Jeg skal præcisere, nedenstående er erkendt:

"Det er velkendt, at frem til 1988 havde PET en person med tilknytning til Mossad fast stationeret på Station Bellahøj, hvor tjenesten holdt til. Mossad-manden, der bl.a. lavede oversættelser af aflytninger, røg først ud, da Hanne Bech Hansen i 1988 blev chef for PET."

I tilgift siger Øvig:

"Man har længe vidst, at der var en 'tolk' fra Mossad ansat i PET's hovedkvarter. Men nu ved vi, at samarbejdet også har haft en mere vidtgående karakter end bare translatøropgaver. Således var det Mossad, der installerede rumaflytning i en af bandens dæklejligheder, nemlig den i Arresøgade."

Frank Hansen

@Claus Jensen

Dine oplysninger er korrekte, men jeg synes nu ikke at det vidner om noget større Mossad engagement. I betragtning af at Blekingegadebanden forsynede PFLP med penge og vist nok også med våben stjålet i Sverige, så er Mossads interesse helt legitim. De ville jo ikke passe deres arbejde, hvis de ikke holdt gruppen under observation.

Hvad gruppens metoder angår, så var de ekstremt voldelige og mange af ofrene lider den dag i dag af eftervirkningerne. Dertil kommer en detaljeret planlægning af en kidnapning, som PET ikke opdagede. Endelig udarbejdede Niels Jørgensen et jødekartotek, som blev stillet til rådighed for PFLP og som skulle bruges til likvideringer. En kvindelig ansat på et hospital hjalp til med at skaffe personnumre og andre personlige oplysninger.

Grethe Preisler

Tak for præciseringen af det, som fremgår af Øvigs dokudrama om Blekingegade-bandens storhed og fald.

Men siger det egentlig såmeget andet om Gotfred Appels rolle i dramaet, end at han muligvis har optrådt som "nyttig idiot" for muldvarpen fra Mossad i PETs hovedkvarter på Bellahøj?

Det er stadig den almindelige antagelse (på både højre- og venstrefløjen), at Mossad er bedre er bedre til at skjule sporene efter sin virksomhed end alle andre hemmelige tjenester i verden. Om det er fup eller fakta - who knows? Jeg har aldrig været involveret i efterretningsvirksomhed af nogen art - ud over at jeg en overgang havde genierne fra Fætter PET mistænkt for at aflytte mine private telefonsamtaler med min sagesløse mor i provinsen.

Claus Jensen

Grethe Preisler:

En del af præciseringen gik ud på at præcisere, at ingen af mine kommentarer havde noget med Appel at gøre, og jeg tror heller ikke, at det forhold, at PET samarbejder med Mossad, i sig selv fortæller os noget om hans eller nogen andens rolle i spillet.

Frank Hansen

Lad nu være med at gøre Blekingebanden til Mossads værk. Det er der intet som helst, der tyder på. Mossad havde ikke en muldvarp i PET. Det var et helt officielt samarbejde, som er lige efter bogen. Den type samarbejde praktiseres af efterretningstjenester over hele verden.

Blekingegadebanden var en dansk opfindelse, som byggede på Gotfred Appels tågede teorier om at al vestens rigdom uden undtagelse bygger på udnyttelse af ulandene, samt at de danske arbejdere er en af hovedskurkene i denne udnyttelse. Dertil kom en revolutionsromantik og voldsfascination, som dæmpede det eventuelle moralske ubehag ved at udføre kriminelle handlinger. Hvis Gotfred Appel ikke havde benyttet sine forbindelser i PFLP havde dette sammenrend næppe nogensinde tiltrukket sig Mossads interesse.

Det var blekingegadebandens selvvalgte internationalisering af deres aktiviteter, som gjorde gruppen interessant for diverse efterretningstjenester.

Niels Engelsted

Frank, hvis Jens Holger Jensen var undercover-agent, hvad du medgiver er muligt og meget tyder på, og hvis det var Jensen, der som en anden rottefænger lokkede de unge idealister ud af Gotfred Appels teoretiske søndagsskole ved at foreslå og stille sig i spidsen for raske voldelige aktioner,* så virker det temmeligt evnesvagt at blive ved med at harpe på stakkels Appel og gøre ham til hovedmand og overskurk, når denne skal findes et helt andet sted. Medmindre altså at man vil vildlede. Det tror jeg nu ikke, at du vil. Snarere at du selv er vildledt og desperat forsvarer dit truede verdensbillede.

*Altid en god måde at kende undercover-agenten på.

Frank Hansen

Niels, det var stadig Appel som havde kontakten til PFLP - ikke Jens Holger Jensen.

Det er langt ude at tro, at PET synes det er i orden at begå bankrøverier, kidnappe et ægtepar i Holte, skyde en betjent, levere penge og våben til PFLP, opbygge store lagre af sprængstoffer i en lejlighed i København samt oprette et kartotek over danske jøder. Hvad skulle dog få ud af dette?

Claus Jensen

Frank Hansen:

Tja, hvad mener efterretningstjenester generelt de får ud af de mange sindssyge, de har gang i? og siden hvornår har de brudt sig om et par bankrøverier, narkohandel, likvideringer osv. hvis de mener, de har større ting i sigte?

Jens Holger Jensen m. fl. var ifølge Wiki i PFLP lejr i Jordan i 1970, så hvorfor mener du ikke han havde nogen kontakt med PFLP?

Frank Hansen

Det var Appel som arrangerede opholdet i Jordan.

Claus Jensen

Lol! Det er muligt, men det kunne dog være hr. Jensen selv kom på den tanke at udveksle et tlf. nr. eller på anden vis, nu han alligevel var der.

Frank Hansen

@Claus Jensen

Det tror jeg ikke. PFLP er stærkt paranoide og svære at infiltrere. Det er ikke en organisation, som man blot udveksler telefonnumre med.

I øvrigt ser jeg ikke relevansen. Uanset om Niels Holger Jensen var dobbeltagent eller ej, så fritager det ikke resten af gruppen for ansvaret for deres handlinger. Det friholder heller ikke de dele af den daværende venstrefløj, som bakkede op om mord, vold, bortførelser og jødekartoteker som acceptable politiske redskaber. De burde takke Lars Hedegaard for at han tegnede en streg i sandet for hvad det er acceptabelt at støtte.

Niels Engelsted

Frank,
Det friholder heller ikke de dele af den daværende venstrefløj, som bakkede op om mord, vold, bortførelser og jødekartoteker som acceptable politiske redskaber.

Fuldstændigt rigtigt, men det er altså ikke helt ligegyldigt eller irrelevant, hvis Niels Holger Jensen var dobbeltagent, initiativtager og gruppeleder, det må du altså indrømme, Frank.

Iøvrigt er det vældigt interessant i denne sammenhæng, og også i sammenhæng med vores mange Syriensfrivillige, at man nu i medierne kan høre, at Niels Holck måske slet ikke var terrorist men med både den danske og britiske efterretningstjenestes vidende på en hemmelig mission rettet mod den lovlige bengalske delstatsregering, der dengang var kommunistisk, og at den indiske regering var indforstået med våbennedkastningen til de oprørerne. (At inderne også forhindrede den, slap Holck fri men ikke hans våbenkøbmand, men senere krævede ham udleveret, skyldes formentlig, at der er flere kontorer i Delhi, der kæmper mod hinanden, ligesom de interne stridigheder hos det danske politik i forbindelse med Blekingegadesagen. Niels Holck kan således meget vel være endnu en Niels Jørgensen).