Nyhed
Læsetid: 2 min.

Regeringen udbetaler stadig nedsat børnecheck til EU-borgere

Selv om regeringen for knap et år siden gav ordre til at ændre praksis for udbetaling af børnechecken, får en gruppe EU-borgere stadig udbetalt børnecheck efter det optjeningsprincip, som EU-Kommissionen og regeringen mener er i strid med EU-retten
Indland
12. maj 2014

Regeringen udbetaler stadig børnecheck efter det optjeningsprincip, som blev indført af VK-regeringen i 2012. Det sker, selv om EU-Kommissionen og regeringen selv vurderer, at optjeningsprincippet er i strid med EU-retten.

Allerede i juni sidste år annoncerede regeringen, at den ville bringe den danske praksis for udbetaling i overensstemmelse med EU-retten. Men for en gruppe borgere er det endnu ikke sket, oplyser Udbetaling Danmark, der udbetaler ydelsen.

Optjeningsprincippet foreskriver, at borgere skal have boet i Danmark i mindst to år, før de har ret til den fulde ydelse. Ellers får de kun udbetalt en procentdel af ydelsen, der er afhængig af, hvor lang tid de har været i landet. Da EU-Kommissionen henvendte sig til regeringen i april sidste år og forlangte, at EU-borgere, der flytter til Danmark, skal kunne medtælle deres arbejde eller ophold fra andre lande i Unionen, meddelte regeringen, at den ville ændre praksis for udbetaling af ydelsen. Derefter fandt Udbetaling Danmark frem til 2.400 borgere, som har fået deres sag genoptaget, fordi de potentielt har ret til at få penge udbetalt med tilbagevirkende kraft, da de har fået udbetalt en reduceret børnecheck efter VK’s optjeningsprincip.

’Urimeligt, at det tager så lang tid’

Men indtil gennemgangen af sagerne, der indtil videre har varet 11 måneder, er afsluttet, får borgerne udbetalt ydelsen efter det optjeningsprincip, som altså både regeringen selv og EU-Kommissionen vurderer er i strid med EU-retten.

»De 2.400 borgere får stadigvæk den børne- og ungeydelse, som de nu engang er registreret med. Hvad enten det er 25, 50 eller 75 procent,« siger Claus Mortensen, afdelingschef i Udbetaling Danmark.

Perle Møhl er en af dem, der har fået sin sag genoptaget. Hun har i en årrække boet i Frankrig, hvor hun har forsket og undervist. I dag er hun flyttet tilbage til Danmark, hvor hun bor sammen med sin søn. At hendes sag stadig er under behandling betyder, at hun ifølge eget udsagn får en reduceret børnecheck.

»Det er helt urimeligt, at noget så enkelt skal tage så lang tid,« siger Perle Møhl.

Skatteminister Morten Østergaard (R) har ingen kommentar til sagen. Efter at Udbetaling Danmark genoptog de 2.400 borgeres sager, har nogle helt mistet retten til ydelsen, og nogle har nu været i Danmark i to år, så de har ret til den fulde ydelse. Nye ansøgninger om børnecheck er siden juli administreret i henhold til EU-retten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Jørn Pedersen

Danmark er et underligt land. Man vil være medlem med fordele, men ikke med det modsatte.

Jeg synes ikke EU er et godt valg, men hvis man er medlem og danskere der arbejder i f.eks. Tyskland får børnepenge, hvorfor skal tyskere der arbejder i Danmark ikke have børnepenge?

Vi vil geren rage til os, men vi vil ikke betale! Jeg forstår godt, at man griner af os i udlandet!

Eva eldrup, Hans Erik Andresen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Nej der bør bare være en regel om, at børnene skal bo i det land de får børnepenge.

Børnepengene skal give arbejdspladser i det land, der udbetaler dem.

Henrik Christensen

Ville ønske at blive korrigeret her:
- regeringen kan ikke styre hvad der foregår, apparatet agerer imod hvad regeringen siger apparatet skal
- regeringen respekterer ikke viljemæssigt folketingets afgørelser, og således grundlæggende ikke demokratiet
- regeringen gik til valg på een ting, og gjorde i praksis det modsatte, så de respekterer dybest set heller ikke deres vælgere

Torben K L Jensen

@ Jens og Marianne
Jeg tror ikke at der er nogen af jer der nogensinde har haft jord under neglene.

Marianne Christensen

Nå.

Hvorpå begrunder du dit personlige angreb?

Har du selv på noget tidspunkt haft et arbejde, der gav dig jord under neglene?
Undtagen i din pure ungdom.
Jeg er faktisk tit kommet hjem fra arbejde med sorte negle.

man får næppe jord under neglene ved at se andre arbejde. Heller ikke selv om dem man ser arbejde er østarbejdere der er ansat på vilkår, som ødelægger de danske overenskomster.

Chris Ru Brix

Hvad med forældre der arbejder i et andet land end deres børn? Hvorfor skal deres børn betragtes som uvigtige og utrængende? Forældrene betaler samme skat som dig og mig, så hvorfor skal de ikke have de samme rettigheder?
Jeg forstår det ikke. Hvad sker er med solidariteten, Europa?

Et moment mere til debatten, som jeg syntes, at ikke alle har forstået alvores af.

Min hustru og jeg er danske skattebetalere, men da vi ikke har bor i Danmark, kan vi kun trække personfradrag fra på skatten - intet andet. Desuden har vi ikke mulighed for sociale ydelser i Danmark trods dansk "sygesikringskort", hvor vi endvidere selv skal betale, hvis vi bliver syge under ophold.

Hvis mit opholdsland, som jeg altså ikke betaler skat til, fandt på at behandle mig på samme måde som Danmark - altså som 2. klasses borger, ville jeg blive meget oprørt. Det vil simpelt hen være banan-republik-metoder.

Sagen er altså, at Danmark gerne vil have skattepengene og endda uden reelle fradrag, men man vil altså ikke yde. Og man vil hverken yde fuldt ud til dem der bor og tjener penge i Danmark, og man vil slet ikke yde til dem der betalet fuld skat i Danmark, men ikke bor der.

Chris Ru Brix, Lars Dahl og Hans Erik Andresen anbefalede denne kommentar
Hans Erik Andresen

Danmark er ligesom alle andre nyde ikke yde. Bilafgifterne blev aldrig fjernet selvom der har været 40 år til det. De blev su da befolkningen stemte nej til Maastrict. Og nu yder de ikke hvad de skal i henhold til traktaterne.

Peter Jensen

"Hvad sker er med solidariteten, Europa?"

Et spørgsmål, mange kontinenter gennem historien har stillet sig selv. Men den er der altså ikke så udpræget, må vi vel konstatere. Vel højest i glimt som Eurovisionens Melodi Grandprix, hvor vi deler skueværdier ud til homo- og transseksuelle, sålænge de køber dansen og guldkalve. Ellers lå vi vel slet ikke og rodede med al dette bureaukratisk bøvl, vi havde for længst indset at en administrativ, udemokratisk megakolos aldrig kan drive en socialt, økonomisk og miljømæssigt bæredygtig samfundsudvikling? Jeg vil tro det.

Peter Jensen

dansen oM guldkalven

Jeg ser i denne sag om børnecheck ikke andet end ren nationalisme. Der er ingen synderlig anfægelse af, at IKEA, Nestlé, Coca Cola og gud ved hvem - at Pia Kjærsgaard køber sommerhus i Grækenland i stedet for at købe i Danmark og betale skat her osv. - ingen anfægtelse.
Det er klamt - men historisk bekendt - at populisme søger efter syndebukke frem for løsninger.
Danmark er, Peter Jensen, nu hvor 'folkestormen mod EU' i Danmark smider 27% af stemmerne i fremmedhadske DF, et skoleeksempel på hvordan lokal populistisk nationalisme af den grimme skuffe truer og modarbejder de sociale og socialistiske kræfter der arbejder for at udvikle EU i retning af social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed.
Og at pege på, at den danske nation er noget eksempel på ... er da helt ude i skoven. Danmark ligger i førerfeltet, når det drejer sig om at afvikle socialstaten, det fleksible arbejdsmarked, miljøbeskyttelse.
Vi dansksprogede har en meget grim tendens til at opfatte EU-kommissionen og administrationen som 'EU'. Faktum er, at EU er en organisation ligesom 'Danmark' og at der inden i denne 'organisation' bor mennesker med liv, børn, jobs, problemer, velfærd, successer osv. EU som fænomen har åbnet for, at du og jeg uden særlige grænser kan alliere os med hvem som helst af disse 506 mio. mennesker - i foreninger, organisationer osv. Der i fællesskab kan påvirke vores verden, hvis vi vil.
At dansk nationalisme har nedprioriteret det kulturelle samkvem med alle andre end USA - og ser verden med dansk-US-amerikanske briller er en tragisk sag. Ja, jeg mener, at der ruller US-amerikansk tv, musik, film, bøger osv. ind over grænsen i et omfang, der slet ikke er belæg for. Der er en orientering om USA, som slet ikke har nogen pejling på vores reelle virkelighed, men som er båret af en stivnakket nationalistisk forherligelse af USA, som helt sætter vores nærmeste naboer og allierede i skyggen. Tysk og fransk er nedprioriteret i skolerne, i gymnasierne, på universiteterne. Og det betyder at fremtidens danske akademikere er dårligt rustet til at forstå deres kolleger i EU, og helt orienteret mod ideer og tanker udviklet i et USA, hvor livsvilkår og politisk udsyn er helt helt anderledes.
At dette fænomen nationalisme og USamerikanisme går op i en højere enhed, der virker til at fremmedgøre os i forhold til vores nærmeste naboer er tragisk.
Hold DONG sagen op mod Alstrom sagen, hvor US-amerikanske General Electric søgte at overtage franske Alstrom. Og hvor så man politisk greb ind, og appellerede til tyske Siemens.
http://www.information.dk/telegram/495695
Det er helt helt tydeligt, at vi i Danmark end ikke vender blikket mod EU. Og der ville formentlig være en større folkelig opbakning til at et US-amerikansk foretagende skulle købe noget dansk end at et firma fra et EU-land skulle.
Tragisk.

Er det tilladt at påminde om, at EU egentlig er en forening af frie (forhåbentlig) demokratiske europæiske lande. Og også politisk afspejler EU den politiske situation i medlemslandene, for nye politiske strømninger i landene afgør valget af kommissionærer.

Hvis nogen er utilfredse specielt med EU, burde de nok helt logisk rette deres kritik mod egne borgere. Og i øvrigt får man jo den regering man, man vælger - altså fortjener.

I stedet for disse egoistiske holdninger bør man nok glæde sig over, at socialismen ser ud til at vinde over kristdemokraterne i EU. Og hvis man medvirker positivt, kan det kun blive endnu bedre.

- Plat kortsigtet og målløs national-egoistisk politik i EU gavner i hvert fald ingen . . .

Nils Bøjden

"27% af stemmerne i fremmedhadske DF,"

Selvom jeg synes at det er mærkeligt at forsvare DF, så er dette udsagn dog ikke korrekt. DF er ikke fremmedfjendsk, men derimod fjendtlige over for grupper (kultur/nationaliteter osv) som har vist sig svært integrerbare i Danmark.

Jeg tror aldrig DF har haft problemer med de iranere, chilenere, vietnamesere, franskmænd, svenskere, brasilianere eller kinesere der uden problemer integrerer og eksisterer i Danmark.

Så at sige at de er fremmedhadske må siges at være noget af en overdrivelse.

Niels P Sønderskov

Nej, det er ikke regeringen, der udbetaler 'børnecheck'. Regeringen har truffet den korrekte beslutning efter henvendelse fra EU om at det ikke var korrekt af Løkke-regeringen at indføre begrænsninger i en skatteteknisk ordning for EU-borgere. Med den politiske tumult der siden har været, er det heller ikke så mærkeligt, hvis administrationen har været lidt mere træg end sådan en plejer at være. Fejlen ligger i alle tilfælde hos en opposition, der har foranstaltet et større populistisk postyr for ingenting.

@ Nils Bøjden. Dvs. at grænsebommene går op, hvis man er fra Brasilien - osv. My foot.
Hvordan forholder DF sig så til den organiserede kriminalitet i Danmark f.eks. rocker-kriminalitet. Jeg har ikke hørt forslag om at dømte mordere fra disse grupper skal udvises - og nej, dét er nok fordi situationen landflygtig er forbeholdt 'fremmede'.
Nå. Det er godt, at 'du tror' osv. Vi tror også, at Pia K. holder meget af Grækenland. Hellerupfruen har sammen med sin mand da udført en del penge dertil, og købt hus osv.

Marianne Christensen

Ja men lad os da komme ud af eu.

Så hurtigt som muligt,

Jeg kan da godt forstå at journalister, økonomer og politikere synes det er et slaraffenland.

Men alle seriøst arbejdende.

Bibliotekarer, læger, sygeplejersker, folkeskolelærere, pædagoger, sosuer, buschauffører synes dk er blevet et lorteland.

Det er en kendsgerning.

Der svines.
Der løntrykkes.

Der må overvåges.

Marianne Christensen

Måske ville holdningen være en anden, hvis det ikke var så svært for etniske danskere at få del i ydelserne.

Hvem har du boet sammen med hvor længe, Har du spist frokost med manu eller Jelved.

Har du sovet under samme dyne som Vestager? det er efterhånden sværere at få ydelser, hvis du er dansk statsborger end hvis du er nytilkommen.

DET SKAL JO ØDELÆGGE SAMMENHÆNGSKRAFTEN I SAMFUNDET?

Forstå det dog.

Chris Ru Brix

Marianne, du bruger begrebet 'Danmark'. Jeg kan ikke se at det er mere (demokratisk) gyldigt end 'EU.' Hvad med sammenhængskraften i Europa? Selvfølgelig skal vi kæmpe imod social dumping osv. Men jeg kan ikke forstå hvorfor (f. eks.) østarbejdere skal bebrejdes, fordi de bliver udnyttet.

Marianne Christensen

Jeg er dansk fordi jeg bor i Danmark og taler dansk.

Jeg taler ikke græsk, hollandsk, tjekkisk, finsk etc.

Min identitet er at jeg er dansker. Jeg føler mig ikke mere hjemme i Ungarn end i USA, snarere mindre.

Så hvorfor skal jeg påduttes en EU identitet. Og hvorfor skal EU lovgivning overtrumfe dansk lovgivning selv de steder vi har EU forbehold. Der mener jeg danske politikere enten har været uvidende eller løjet for befolkningen.

Ingen er blevet foralt at det vil være lettere for en ungarer end end langelænder at optjene dagpengeret.