Læsetid: 1 min.

Thorning om vækstplan: Vi tager hele værktøjskassen i brug

»Vækst findes ikke kun ved at løsne afgifts- og skatteskruen,« siger statsminister Helle Thorning-Schmidt
»Vækst findes ikke kun ved at løsne afgifts- og skatteskruen,« siger statsminister Helle Thorning-Schmidt

Michael Bothager

Indland
8. maj 2014

Regeringens fokus i den nye vækstpakke ligger ikke kun på lettelser i selskabsskatter og afgifter, men på en bredere palet af initiativer.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i forbindelse med præsentationen af regeringens vækstpakke, ’Danmark helt ud af krisen - virksomheder i vækst’.

»Regeringen har påtaget sig en opgave med at bringe Danmark trygt gennem krisen med vores fællesskab i behold.«

»I stedet for kun at fokusere på skatter og afgifter skal vi tage hele værktøjskassen i brug. Vi går ikke ind for offentlig nulvækst. Vi går ind for en årlig stigning på 0,6 procent i det offentlige,« siger statsministeren.

Vækstpakken har derfor 89 initiativer, der omhandler alt fra forskning over uddannelse til bedre vilkår for virksomhederne.

LÆS: Sådan vil regeringen finansiere vækstpakken

Ifølge regeringens beregninger vil Vækstpakke 2014 betyde, at virksomhederne kan reducere deres omkostninger med cirka fire milliarder kroner årligt som følge af færre administrative byrder, lavere afgifter og effektiviseringer.

Samtidig vil pakken understøtte erhvervsinvesteringer i danske virksomheder for samlet knap otte milliarder kroner frem mod 2020.

»Ingen er i tvivl om, at når vi giver små og mellemstore virksomheder bedre vilkår at til finansiere sig selv, så kommer vi til at skabe vækst i vort samfund og at skabe arbejdspladser. Der er ingen tvivl om, når man skaber vækst i samfundet, at så følger arbejdspladserne også med.«

LO: Vækstpakke spiller på de rigtige tangenter

Dansk Erhverv: Vækstpakke mangler tyngde

Ifølge regeringen vil det give samme effekt på bruttonationalproduktet (BNP) som den store vækstplan fra sidste år - altså seks milliarder kroner.

»Der er tydelige tegn på bedring i dansk økonomi. Men Danmark har stadig udfordringer. Vore arbejdspladser er udsat for hård konkurrence. Derfor skal vi som nation gøre en ekstra indsats. I mange år har vi haltet efter lande som Sverige og Tyskland, når det gælder bedre produktivitet,« siger hun.

I næste uge vil finansminister Bjarne Corydon (S) indkalde Folketingets partier til de første forhandlinger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Der er ingen forståelse for løsning af opgaven i Regeringens egen målsætning, at få vækst i Danmark.

Det er formodentligt teknokratiet, der stå i vejen for opgaveløsningen, der er ikke økonomiske modeller til rådighed, der understøtter løsning, på udfordringerne Danmark står over for.

Danmark kommer ikke, som medlem af EU, til at få væsentlige stigende vækstrater, det skyldes den økonomiske magt balance er skiftet, vækstmarkederne, som Kina og Indien, der kan udnytte underbetalt arbejdskraft i den klassiske kapitalistiske model, har ikke nogen grund til at aftage vare, alt EU kan producere kan de producere billigere.

Danmark og EU er afhængige af afsætning til EU primært for vækst, hvis ikke der findes nye veje, til et forspring der gør Danmark og EU til vækstcentrum i verden igen, men det er også muligt, men det er, som tidligere nævnt her, hvor der mangler økonomiske modeller eller evner til, at løse opgaven.

Danmark og EU har fået indsigten til, hvordan magtbalancen kommer i spil igen, men Danmark og EU mangler, at finde modellen, der skal udnytte den.

"Budskabet i 2014 rapporten fra FN's Klimapanel er:

Op mod tre fjerdedele af verdens kul- og oliereserver skal forblive i undergrunden, hvis vi vil holde klodens temperaturstigning under to grader og undgå katastrofale ændringer af klimaet."

Men her kan det så, hvor der skal tænkes nyt, hvor de økonomiske modeller giver fortabt.

Annuleringen af formuer i samfundsskadelig virksomhed, det kommer principielt af sig selv, boblen brister når tilliden er væk, men er det umulig, at forestille sig, en kontrolleret punktering af ballonen, når værdien reelt er tabt, men ikke magten bag koncentrationen af investeringen, der mangler i realiteten, kun et tryk på tasten, for regnskabt er afstemt og resultatet en realitet.

Sort energi bliver hot, på den grimme måde, hvis tiden løber ud.

Samtidig med omlægning til grøn vedvaren energi og miljø sikring, skal der foretages, en omlægge den samfundsskadelige finanssektor, der vil forsøge, at tjene på alt, hvilket vil undergrave processen, men det skyldes finanssektorens samfundsundergravende fejlkonstruktion.

Personlig vil jeg satse på mindre vækst og det bliver en vanskelig øvelse, der begynder med stop for overforbrug, kvaliteten af almindelige produkter skal helt i top, en El lys pære, kan konstrueres til en levetid på hundrede år plus, det giver mindre profit, til producenten, med det er vejen frem.

Finito Tabacgrinos

Stor husmodervisdom strømmer ud fra de to gratier I buksedragt – størrelsen af de feminine attributter ufortalt – men nu skal røgere af cigarer-cerutter-cigarillos holde for – hvilket skaber større ulighed og er diskriminerende – for ikke at nævne skaber mindre innovation og den så meget efterlyste produktivitet i dansk erhvervslivs liberale erhverv – og på direktionsgangene og i bestyrelser – de regerende feministas har skudt sig selv i foden – igen – deres hår skulle jo nødigt komme til at lugte af en god havaneser - så hellere billig parfume …

Edison - ham med den lysende pære - har i sin tid erklæret – at hans opfindelser overhovedet ikke var blevet til uden tobak …

Ja, frem med Tobakken, det visne Blad,
Som nærer Tanke og Drøm og Kvad,
Der end kan trylle og blænde,
Naar al Tobak er til Ende,
Saa bittert mødes Pande og Mur,
Naar Aanden er syg og Cigaren sur.
- frit efter Thøger Larsen.

Lasse Damgaard, Torben K L Jensen, Mads Kjærgård og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

" Der er ingen tvivl om, når man skaber vækst i samfundet, at så følger arbejdspladserne også med"!

Afgjort IKKE, så havde vi nok fået øje på andet end udflytninger, lønnedgange og manglende betaling af skatter. Hverken jobs eller praktikpladser har det regnet ned med.
Som nævnt i foregående indlæg, så er det kvaliteten og opfindsomheden i sortimentet, der tæller. Ikke mere af samme slags - slet ikke i dyreproduktionen, som tjener til at nedlægges - for samfundet, sundheden og biodiversiteten.
Vi importerer nok af "billige varer", som vi strengt taget ikke har brug for. Som kun tjener til at "stort udvalg" og "smid væk mentalitet"!

Glem alt om at gøre Danmark og EU til vækstcentrum i verden igen, hvis det overhovedet har været. Dertil er den globale udvikling for stor. men mindre kan også gøre det - hvis ikke EU i sin "selvpromoverende indsats" kvæler initiativerne og det frie valg.

Rasmus Kongshøj, morten Hansen, Flemming Scheel Andersen, Lise Lotte Rahbek og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar
georg christensen

Når Helle Thorning og co. nu ønsker at tage hele værktøjskassen i brug, får jeg formodningen om, at det er den forkerte værktøjskasse de forvirret roder rundt i.

Katrine Visby

De skal lige nå at lave det sidste rav i den før de går af. Og de bruger hele værktøjkassen nu.
Det lyder ikke lovende.
Min tillid er på lavpunktet, og jeg tror ikke på at Danmark er i trygge hænder.

Jeg har hæftet med ved punktet Kontantløse butikker.
Det er lidt et paradoks at vi har en sag nu om de kendte mennesker, der er blevet overvåget via deres betalingskort. Og så vil regeringen indføre kontantløse butikker. Så kan vi blive overvåget endnu mere.

Ikke fordi befolkningens beskyttelse har deres store interesse, men når de selv er stået for skud, og er blevet overvåget, har de været oppe på barrikaderne.
Som Rasmus Helveg udtalte: "Jeg er helt rystet. Tanken om, at nogen har overvåget mine dankorttransaktioner… jeg ved næsten ikke, hvilke ord jeg skal bruge. Hvis det viser sig, at det forholder sig sådan, så vil jeg have politiet ind og efterforske sagen"
Denne overvågning som almindelige borgere bliver udsat for dagligt.

Jeg forstår ikke hvad kontantløse butikker har med vækst at gøre, men jeg tror det er en lidt farlig udvikling, og kan medføre endnu mere kontrol og en sårbarhed hvis systemet bryder sammen - så kan folk risikere ikke at kunne købe mad..

Rasmus Kongshøj, morten Hansen, Flemming Scheel Andersen, Lise Lotte Rahbek, Rune Petersen, randi christiansen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Hele værktøjskassen? Det må da være den lille nede fra fætter br

Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Henrik Christensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Hvis den store omstilling og grænser for vækst ikke snart indtænkes max, så kan vi godt vinke farvel til resterne af det 'gode liv' i samtalekøkkenerne - som bygget på fossile brændsler og tjæresand trænger til verdens største make over

Rasmus Kongshøj, morten Hansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Mottoet er åbenbart - Helt ud af krisen - hvis krise? - vel næppe regeringens ...

Espen Bøgh

Igen en gratis omgang for regeringen overfor danskerne; Først det tomme indhold i om indsatsen for de ledige, der ikke kan gennemføres uden Venstres opbakning, hvilket næppe er tænkeligt, og derfor ikke kan gennemføres før efter valget, og nu mindre afgifter for el som alene kommer virksomhederne til gode, og ikke den menige dansker"!

Helle forsøger at italesætte krisen med ordene; "helt ud af krisen", men det gælder åbenbart slet ikke for den almindelige hverdagsdansker, og dermed atter Venstrepolitik det skjulte under dække af fine ord.

- Men som det også fremgår af en nylig dommerkendelse; "så er en nødløgn helt i orden"!

Rasmus Kongshøj, morten Hansen og Katrine Visby anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

" Der er ingen tvivl om, når man skaber vækst i samfundet, at så følger arbejdspladserne også med"!

Andet steds (Politiken) kan man læse at meningen slet ikke er at der skal skabes arbejdspladser, snarere tværtimod, der skal blot skabes højere produktivitet og det skal ske ved at give arbejdsgiverene råd til ny arbejdskraftbesparende teknologi.

Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, morten Hansen, Flemming Scheel Andersen, Lilli Wendt, Katrine Visby, Lise Lotte Rahbek og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Den værktøjskasse indeholder vist ikke stort andet end en klaphammer (til de arbejdsløse), en gammel stjerneskruetrækker (til EU-netværket) og en umbracconøgle str. 12 (til erhvervsafgiftslettelser)

hvad med at investere i et vaterpas?

Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, morten Hansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Lilli Wendt

Så er der endnu engang en særskat til fynboerne, der tilsyneladende skal malkes resten af livet, hver gang de kører over Storebæltsbroen. Det er svært nok at tiltrække arbejdspladser til Fyn og dette gør det bestemt ikke lettere. Som den eneste bro i landet bliver Storebæltsbroens brugere særbeskattet - alle andre broer mellem landsdelene har altid været gratis - både fra start af og i vedligehold for brugerne - uanset byggeomkostningerne. Men det er altså regeringens "støtte" til Fyn, som er hårdt ramt af arbejdsløshed og manglende arbejdspladser. Skam jer!

morten Hansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Lasse Damgaard

Det mest fortrukkende stykke værktøj denne regering har benyttet; er en skævvridertang.
Nu skal der også bruges udstansningsmaskine, rørbøjer og bukkebænk.
- det kaldes fidus sløjt noget der kan flikkes sammen i ethvert, hobbyværksted heri landet.

Henrik Christensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lilli Wendt

Det bliver svært for blinde, handicappede og ældre medborgere at klare sig igennem, hvis/når alle butikker kun tager dankort. Hvad gør i øvrigt de, som ikke kan få dankort pga. personlig konkurs eller lign.?

Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, morten Hansen, Lise Lotte Rahbek og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Lilli Wendt
Til lige præcis den tåbelighed med den kontantfri butikker har jeg kun een kur:
Lad være at handle der.
og advar alt netværk imod at handle i kontantfri butikker.
Det er tåbelig politik at opfordre til kun at bruge sporbar og overvågningsåben valuta - for de som ikke har fattet beskeden endnu.

Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Flemming Scheel Andersen, Lasse Damgaard, Katrine Visby, Anne Eriksen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Ingen kontanter = det ultimative overvågningssamfund. Dybt skræmmende. Da vi læste orwell og huxley, troede vi alligevel ikke helt, at det ville ske, men se nu - vores personlige frihed bliver stadig mindre

Henrik Christensen, Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj, Katrine Visby og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
randi christiansen

It ekspert har lige i deadline gjort overbevisende rede for, at nemid systemet er grundlæggende helt forkert designet - håber der er nogen ansvarlige, der har lyttet godt efter.