Læsetid: 4 min.

Den, der vil være regent, skal kunne regere sig selv

Politikere bliver målt op mod antikke idealer, når deres private liv kommer i søgelyset. Men de gør selv ondt værre og får i en vis grad også lov til at slippe af sted med overforbrug
Lars Løkke Rasmussen er kommet i politisk modvind, efter det er kommet frem at hans parti har betalt for tøj for 152.000 kroner og en ferierejse for formandens kone og søn

Lars Løkke Rasmussen er kommet i politisk modvind, efter det er kommet frem at hans parti har betalt for tøj for 152.000 kroner og en ferierejse for formandens kone og søn

Nicolai Linares

21. maj 2014

Lars Løkkes Rasmussens evner som politiker er af talrige iagttagere blevet rost, hvorimod hans personlige dispositioner har fået knap så mange fine anmærkninger efter flere sager om rod med bilag, cigaretter, flyveture, hotelophold og underbukser for andre folks penge.

Men en kandidat til magten skal kunne regere sig selv, før han kan regere andre. Det er i hvert fald en forestilling, der hersker, siger Jens Erik Kristensen, der er lektor og idéhistoriker på Aarhus Universitet.

»Kunsten at styre og regere andre forudsætter, at du mestrer kunsten at styre og regere dig selv. Man er ikke i stand til at være regent, hvis man er slave af sit eget begær og ikke kan udvise selvbeherskelse,« lyder rationalet ifølge Jens Erik Kristensen, som siger, at det daterer tilbage til antikken.

Det er en klassisk figur, som man finder i en dialog mellem Sokrates og Alkibiades – en kommende leder af en græsk polis.

»Sokrates forklarer ham, at for at kunne herske over andre og blive en god regent, skal man først og fremmest vise, at man kan beherske og drage omsorg for sig selv,« siger Jens Erik Kristensen.

I senmiddelalderen findes en nyere variation af samme forestilling, de såkaldte ’fyrstespejle’, der blev skrevet fra omkring 1200-tallet og frem.

»Det var opbyggelige bøger til opdragelsen af kommende fyrster og konger, en slags dydskataloger, der siger, at man for at blive en god fyrste skulle mestre forskellige dyder som retfærdighed, mådeholdenhed og evnen til at kunne styre sig selv.«

Men forestillingen er knyttet til en tid, hvor der var enevældige konger og fyrster, siger Jens Erik Kristensen.

»I et demokrati er det ikke længere sådan; her kan enhver i princippet blive leder, men vi har alligevel arvet forestillingen om, at en god leder kun kan være troværdig og blive anerkendt, hvis han opfylder forestillingen. Det moderne problem er, at der er få ledere, der er i stand til det, men heri adskiller de sig i øvrigt ikke synderligt fra deres middelalderlige forfædre.«

Tidligere var konger, fyrster og andre ledere født, opvokset og flasket op til at håndtere magten.

»Dengang var det givet på forhånd, at man kunne opdrage dem fra bunden af,« siger Jens Erik Kristensen og nævner blandt andet, at fyrster i middelalderen vidste, at deres børn skulle overtage magten efter dem.

»Men moderne demokratisk valgte ledere er i en vis forstand bare almindelige mennesker. De har de samme brister og mangler på selvbeherskelse som andre, og det står i modsætning til det antikke ideal om mådehold,« siger Jens Erik Kristiansen.

Arne Melchior, der var minister for offentlige arbejder for Centrum-Demokraterne under Schlüters første regering, har også fulgt med i Lars Løkkes forskellige sager gennem tiden. Han har selv oplevet at skulle stå til regnskab for gerninger, der medførte, at hans politiske liv og private person kom i konflikt. Melchior havde nemlig sin egen bilagssag tilbage i 1986, hvor Rigsrevisionen i stærke vendinger kritiserede ham for at have rod i bilag, der stammede fra en række embedsmiddage, som blev holdt i den daværende ministers eget hjem.

»Det var en sag, hvor noget af det, der var mest nyt og væmmeligt for mig, var, da jeg kom ud fra et gruppemøde, hvor sagen havde været behandlet: Der stod så 30 journalister udenfor,« siger Arne Melchior i dag.

»Så også dengang var der lyst til at hænge nogen ud. Jeg føler ikke, at jeg har taget penge, der ikke tilkom mig – men der er ikke nogen af os, der er fuldkomne.«

Og der kommer stadigt flere skandalesager, der vedrører politikernes privatliv, siger Morten Skovsgaard, som har forsket i politiske skandaler. Han er adjunkt og ph.d. ved Syddansk Universitet.

Han nævner blandt andet sagen om, at Mette Frederiksen (S) sendte sin datter i privatskole, og da Ekstra Bladet gennemsøgte daværende miljøminister Karen Ellemanns (V) skraldespand.

»Politikere bliver i højere grad betragtet som nogle, der skal gå forrest. Tidligere var politikere nogle, som diskuterede overordnede betragtninger og retning for vores samfund, men i dag er de i langt højere grad rollemodeller. Det er svært at dele dem op i privatpersoner og offentlige personer, fordi de er politikere hele tiden,« siger Morten Skovsgaard.

Han vurderer, at politikerne selv skubber til dagsordnen.

»De bidrager med citater og betragtninger om sager, de måske skulle lade være med. Da Helle Thornings skattesag kørte, var Venstres Peter Christensen ude at efterspørge dokumentation, og nu er bøtten vendt, så han har svært ved at argumentere for, at skat er en privatsag over for Lars Løkke. Journalister har brug for kilder, hvis en skandale skal holdes i live, og der bidrager politikerne selv,« siger han.

Sverre Raffnsøe, der er professor i ledelsesfilosofi på CBS, siger, at der måske også er en dobbelthed på spil i sagen om Lars Løkkes forbrug af tøj og cigaretrygning på hotelværelser.

»Der er en dobbelthed gennem hele vores tradition: Vi har de royale og tidligere kongemagten, som er bygget op på en orientering mod dyd: Man skal være dygtig, kunne omgås sig selv og være et forbillede for andre.«

»På den anden side er der også en exces, der er forbundet med magten: Det handler også om at brænde værdier af for at vise, at man har et overskud – og dermed tillader sig at gøre noget, som andre ikke kan. Det er også en del af det at være leder og en forestilling om at være i spidsen.«

Det gælder også i sagen om Lars Løkke:

»En forargelse melder sig umiddelbart, hvis man ikke kan styre sig og holde hus. Samtidig er der en tendens til at glemme, der til dels bunder i en accept af, at man skal kunne tillade sig noget, når man er i en særlig position,« siger Sverre Raffnsøe.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • Lene Houmand Kristensen
Benno Hansen og Lene Houmand Kristensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Robert Kroll

Luksustilbøjeligheder er inden for ret vide grænser noget, som de fleste til en vis grad siger OK til.

(Vi er vel ude over janteloven? )

Hvad der IKKE kan siges OK til er, når der forsøges med bortforklaringer, tvetungethed og med store eller små løgne - folk skal tale sandt i disse sager .

Det er HELLER IKKE OK, hvis det kniber med at kende forskel på "dine og mine" penge, og hvis skyldige beløb først betales, når eksistensen af beløbene opdages.

randi christiansen, Sascha Olinsson, Malan Helge, Janus Agerbo, Niels Jespersen og Jens Illum anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

Sikke noget sludder. Tværtimod så nyder politikerne godt af den totale udvanding af de antikke idealer, som er blevet erstattet med, hvad der i George Bush's tilfælde ironisk blev kaldt "the soft bigotry of low expectations": Vi må ikke forvente, at politkerne kan holde sig orienteret om vigtige emner, som f. eks. TTIP, men derimod at levebrødspolitikere, inklusive ministre rutinemæssigt rokeres til multiple poster de ikke har en skid forstand på, vi må ikke forvente, at de kan holde sig vågne, endsige kender dagsordenen i de møder, de deltager i, vi må ikke forvente, at de tager deres ansvar alt for alvorligt, og frem for alt må vi ikke forvente, at de praktiserer, hvad de prædiker - symboliseret tydeligst i den austerity for folket, luksus for herskerne, der er Europas nuværende adelsmærke.

At skandalesagerne tit bliver om forholdvise bagateller, som Løkkes rygning eller diæter, skyldes alene, at det overordnet set er at foretrække for politikerklassen selv, fremfor at fokus er på de katastrofale følger for almindelige mennesker af deres uduelighed og manglende ansvarsfølelse, deres korruption og deres renden ærinder for de velbeslåede specialinteresser, de aspirerer til eller identificerer sig med.

Demokrati handler ikke om middelmådige mennesker, der selv har søgt magten, men om middelmådighedens transcendens under ansvarets åg.

Ib Hansen, Michael Madsen, Karsten Kølliker, Tue Romanow, randi christiansen, Britta Hansen, Eva Bertram, Sascha Olinsson, Rikke Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Flemming Scheel Andersen, Einar Carstensen, Jeppe Petersen, Janus Agerbo, lars abildgaard, Niels Mosbak, Esben Nielsen, Mette Hansen, Marianne Rasmussen, Peter Jensen, Henrik Christensen, Kim Houmøller, Helge Rasmussen, Peter Hansen, Else Marie Arevad, søren ploug, Torben K L Jensen, Jan Kønig, Rune Petersen, Lars Bo Jensen, Torben Kjeldsen, Lars-Bo Abdullah Jensen, Jakob Lilliendahl, Eva eldrup, Steffen Gliese og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Mette Hansen

Grundlæggende skal man ikke have magt, når man tror sig højt hævet over det, man beder andre om at leve med ...
Løkke: " Vi skal vende hver en krone" for så selv at gøre det stik modsatte, holder ikke og er demoraliserende for et folk!! Sådanne politikere skal ikke til have magt! Længere er den ikke!!

Jens Høeg, Anders Kristensen, Tue Romanow, randi christiansen, Britta Hansen, Sascha Olinsson, Rikke Nielsen, Anne Eriksen, Einar Carstensen, Jeppe Petersen, Else Damsgaard, June Beltoft, Niels Jespersen, Henrik Christensen, lars abildgaard, Claus Jensen, Sven Elming, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Eva eldrup, Steffen Gliese og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Kjeld Hansen

Med de metoder vise politikere anvender i dag med direkte relation til reklame branchen og de beskidte og manipulerende knep, som gælder der, kan det ikke undre nogen, når en af disse politikere får rådet deres skraldespand igennem. Om man bifalder det eller ej.

- De har selv bedt om det gennem deres egne politiske metoder.

Først vender vi os til lidt manipulation og en smule korruption. Men inden vi når at forstå det, er det pludselig blevet hverdag.

Anne Eriksen, Mette Hansen, Rune Petersen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Løkke er blevet meget bedre til at lyve, så den million kr. fra bistandsmidler som GGGI brugte på medietræning for Løkke, har da haft en effekt.

Anne Eriksen, Niels Jespersen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Mette Hansen, Eva eldrup og Nanna Wulff M. anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Tja, han landede i fedtefadet, det trækker ned, en god sælger, havde fået en partisoldat til at tage skraldet.

Dorte Sørensen

hvad er det som Løkke Rasmussen har gjort så godt politisk. Undskyld men det kniber mig at se det. Fx var hans Strukturreform et ugennemtænkt forjaget reform, hvor kritikerne desværre fik fik ret i deres kritikpunkter ved fx. at overdrage kommunerne de gamle amters opgaver . Ligeledes var hans formandskab ved FN-klimatopmødet en katastrofe - bar for at nævne 2 eksempler på LLRs politiske bedrifter.

Ib Hansen, Jens Høeg, randi christiansen, Eva Bertram, Bjarne Bisgaard Jensen, Malan Helge, Anne Eriksen, Rasmus Knus, Flemming Scheel Andersen, Einar Carstensen, Janus Agerbo, Holger Madsen, Rune Petersen, Else Damsgaard, Niels Mosbak, Niels Jespersen, Ellen Jeppesen, Henrik Christensen, Morten Kjeldgaard, lars abildgaard, Steffen Gliese, Else Marie Arevad, søren ploug, Rasmus Kongshøj, Mette Hansen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen - det er det politiske håndværk, Løkke er god til. Fantastisk god.
Og det har han været siden sin ungdom. Problemet er, at han har været lønnet af parti og -som folkevalgt - offentlige midler siden og derfor har været vænnet til at andre tog sig af praktiske ting - herunder at betale hans udgifter.
Han fatter simpelthen ikke, han har gjort noget forkert.

Malan Helge, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, søren ploug og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Mette Hansen

Dorte Sørensen ....visse mennesker falder på halen over en politiker, der tør bruge beskidte tricks og træde på andre for selv at komme frem . . deres karriere og fede ben afhænger af loyalitet til Den Store Leder... Kim Jung Løkke!

Anne Eriksen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Olaf Tehrani

Hvorfor al den opstandelse? Manden har jo blot legemliggjort alle ægte liberalisters maksime og maksimeret sin egennytte! Det største problem er, at så mange (endnu) ikke har indset, at det er den enkle og eneste vej til det fælles bedste.

Torben K L Jensen

Kristian Jensen er Løkkes redning og hvorfor det?
Han lev ganske simpelt hen ikke op til til Venstre´s standard for løgnhalse,tyveknægte og røvhuller.Han er alt for god til Venstre,den kære spejderdreng.

Laust Holst

Jeg ved ikke hvorfor ' Den sårede Filoktet' af Abildgaard træder frem i forbindense med, Løkke? Kender ikke historien/myten bag! Kan det være noget med, at et individ vil det absolut bedste ud fra en fuldstændig forskruet tankegang?
Struktur Reformen gled ret 'smertefrit' igennem uden at befolkningen - i tide - blev opmærksom på det fatale tab/splittelse af uvurderlig social viden og kompetance den medførte! Var Løkkes hensigt at eleminere kompetancen for at få frit spil til kommando raidet mod velfærdsstaten?
Det mest uforståelige er stigmatiseringen af arbejsløse, alle ved at en sund og parat arbejdsstyrke er forudsætningen for en lønsom produktion. Hvordan er det lykkedes for Løkke at overbevise arbejdsgiverne om, at en pt desillusioneret arbejdskraft reserve skulle være at foretrække - for arbejsgiverne - frem for en - pt arbejdsløs - men ellers selvbevidst reserve parat til at træde i arbejde straks, når behovet opstår?

Jeg tror ikke Løkke er en decideret ond ignorant! Desværre! Alt ville være bedre end den 'elefantens hærgen' i en porcelæns butik ud fra ønsket om magt for enhver pris, og uden fornemmelse for personlige og ikke mindst samfundets omkostninger!

randi christiansen, Eva Bertram, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Flemming Scheel Andersen, Niels Jespersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Strukturreformen er jo bare et eksempel på den katastrofale nye måde at lovgive på, som Fogh indførte, hvor der i stedet for rammelovgivning blev dekreteret et meget smalt handlerum for forvaltning og udmøntning af lovene. Det har ødelagt stort set alt i vores ellers afsindigt velfungerende arbejdsmarkedsstruktur, ligesom det har tjent til at gøre arbejdet for rigtig mange mennesker langt mindre ansporende og fornøjeligt, hvad vi kan iagttage i statistikkerne over folk, der brænder ud. Alt for meget ligegyldigt arbejde opretholdes, fordi politikerne ensporet tror, at kun arbejdskraft handlet på et marked har værdi; men det er ganske få funktioner, der egner sig til at være markedsudsatte, og man får i reglen altid meget dårligere produkter ud af det. - Helt banalt kan det virke, som om den østeuropæiske arbejdskraft er mere motiveret; men det er en stakket frist i den tid, hvor den pgl. arbejdskraft føler sig værdsat og belønnet.
Hvad der til gengæld gjorde den danske arbejdskraft lidt ugleset i løbet af 00erne, var lige præcis den ulidelige lethed, det overdrevne forbrug og den deraf afledte manglende jordforbindelse betød for mange: ingen rigtige og seriøse værdier ofrede man længere opmærksomhed. Sådan er det under liberalismen, hvor ansvaret får lov at fordampe.

randi christiansen, Anne Eriksen, Nanna Wulff M., Flemming Scheel Andersen, Janus Agerbo, Mette Hansen og Hans Hansen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Alt denne turbulens er fremragende markedsføring af en beslutsom og stålsat Lars Lykke Rasmussen, som ellers var lidt svag i mediebilledet efter sin exit fra statsministeriet. Godt tænkt, når nu den fungerende statsminister godt kan virke lidt fraværende i alt sin redelighed.

Peter Jensen

Som Claus Jensen er inde på, er antikkens idealer i praksis trådt gevaldigt under fode - men vor fortsatte italesættelse af dem bringer os kognitiv dissonans; vi gør ikke dét vi siger - vore magtfuld(komn)e efterlever ikke vore (dyds)etiske erklæringer om redelighed og ansvarlighed. Og som artiklen runder af med, 'løser' vi problemet ved at konfabulere om at der med privilegier hører retten til at dumme og privilegere sig yderligere, måske ubegrænset?, med. Mens vi som samfund blot bringer os i et mere og mere mistrøstigt og inkonsistent selvforhold.

Lise Lotte Rahbek og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Meget interessant vinkel, som jeg selv har påpeget ved flere lejligheder, da det er en problematik, der ligger mit hjerte nært.

Antikkens tænkere havde stadig den holistiske forståelse af tingenes sammenhæng. Det Sande, Gode og Skønne var smukt forenet i Antikkens livsforståelse. Hele Platons statslære er gennemsyret af det pricip, at lederskab kræver kvalifikationer, ikke blot faglige, men også personlige dyder. Staten skal ledes af 'de bedste mænd', Meritokratiet. Og faren ved at lægge roret i hænderne på 'folket' (de ukyndige, uskolede) advarede Platon om allerede dengang. Denne principielle akkileshæl ved demokratiet har været kendt siden Antikken. Nu er den blot blevet smerteligt åbenlys, fordi demokratiet er blevet et åbent marked, hvor enhver kan udleve sine værste ambitioner, med katastrofale følger. Historien, selv den nyere, er rig på eksempler af fulde kaptajner ved roret, som har grundstødt deres skibe - i både bogstavelig og overført forstand.

Naturligvis kan man ikke lede et folk succesfuldt , hvis man ikke formår at styre sine egne drifter. Set ud fra en spirituel synsvinkel, er det indlysende. Et menneske, der er i sine begærs vold vil skabe ulykker for sig selv. Har han samtidigt politisk magt, vil han skabe ulykker for en masse andre i tilgift.

Dette er blot ét af mange eksempler på, hvor galt det går, når verdslige domæner adskilles fra spirituelle/etiske principper.
Det er disse principper eller værdier som er civilisationens grundpiller, dens lim, og alt hvad vi kan få øje på i dag af problemer - individuelle, mentale, psykiske, sociale, politiske - over hele linien - er relateret til dette værditab.

/O

randi christiansen, Britta Hansen, Anne Eriksen, Ingrid Uma, Lise Lotte Rahbek, Nanna Wulff M., Henrik Christensen, Niels Jespersen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Niels Jespersen

Det er da en bemærkelsesværdig og skæv artikel man ser her.

1. Det er nu pludselig "privatliv" som er i søgelyset efter forfatternes mening og "et overforbrug" det drejer sig om . Som "politikere slipper afsted med". Det drejer sig da ikke om privatliv eller "overforbrug" - næh det drejer sig om ulovlig omgang med andres penge og manglende overholdelse af love som gælder for alle. Endda gentagne gange over lange tidsrum. Når amnden ikke kan finde ud af lave en regnskabsaflæggelse og finansiering af sine eskapader men gladeligt fremturere med "at sådan er jeg og sådan vil jeg vedblive med at være" -"hvis I vil have mig må I acceptere ,mig som jeg er " (sagt sidste gang den var gal med GGGI af Lars Løkke på pressemødet)

Jamen så må manden da klassificeres som nærmest psykopat. Alle borgere der gentagne gange bliver ved med at lave ulovlige berigelsesforbrydelser og fremturer med at "sådan er jeg og sådan bliver jeg ved med at være" må da siges at være til fare for omgivelsernes pengepunge og sit eget psykiske velbefindende. Man kan da ikke have en mand som ham eller et parti som bakker ham op til at sidde i Folketinget - man kunne for længe siden have indført regler og procedurer for medlemmernes omgang med offentlige midler og overlade den slags til ansatte i partiet f. eks. Men, nej, det har man ikke VILLET! Der stod i en artikel fornylig at V havde fået ansat folk til at tage sig af den slags "for at rydde op" blev det påstået. Men det har man ikke gjort viser det sig.

2. Løkke har aldrig lavet noget godt politisk håndværk. Hans uddeling af offentlige midler til privathospitaler med store overbetalinger som blev taget fra offentlige hospitaler er da noget man synes man kan genkende i mandens habitus og gerninger de sidste årtier? Kommunalreformen var hans eget påhit som blev gennemført hen over hovedet på alt og alle - manden skulle jo have et monument rejst over sig selv. Endelig er der jo hans forsøg på at demontere offentlige infrastruktur som fungerer fremragende i fortsættelse af Anders Fogh Rasmussens demontering af velfærdsstaten baseret på ideologi. DSB, Rejseforsikringer, offentlige elektricitetsværkers privatisering, politikken overfor arbejdsløse, nedslidningen af folkeskolen, etc etc. Alt sammen tiltag som fordyrer tilværelsen for alle - men ideologien siger jo at det er bedst selvom erfaringen siger det modsatte.

Jens Høeg, Lise Lotte Rahbek, Hans Hansen, Britta Hansen, Eva Bertram, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Rune Petersen og June Beltoft anbefalede denne kommentar
Hans Hansen

Lars Løkke viste sig udulige under klimatopmødet i København med sin arrogance overfor procedurer - det vidner om fuldstændig mangel på indsigt i, at et kæmpe organ med utrolig mange forskellige kulturer og interesser har brug for præcise procedurer for overhovedet at fungere. Ved samme lejlighed udviste han et andet eksempel på elendig selvforvaltning - han troede det var sejt at være vågen i 36-48 timer og gå vigtige møder. Det er dårlig selvforvaltning ikke at sørge for, at man møder frisk og velforberedt op. Altså man skal styre sit arbejde, så man får den søvn, der er nødvendig for, at man kan træffe ordentlige beslutninger - alt andet er dilettantisk.
Og nu ser vi en strøm af bilagssager som går tilbage til 1990 hvor hovedtemaet er fraværende evne til at styre sig selv og skelne mellem dit og mit med henvisning til abelogik om at man som leder skal gøre dit og dat.
Samlet set er han er med andre ord helt ude afstand til at forstå, hvorfor FN har brug for strukturer, han er ude af stand til at styre sig selv i forhold til sit arbejde med henvisning til platte hanabeforestillinger om, at han kan klare alt uden søvn. Og det er sejt ikke at sove. Samt helt og aldeles at være uden læringsevne i forhold til at ændre sin selvforvaltningspraksis - som bilagsagerne fra 1990'erne og frem til i dag vidner om.
At han har været og kan blive statsminister igen vidner om et komplet moralsk forfald i det politiske system og at de danske vælgere er fuldstændig ligeglade. I stedet lader det til, at de køber ind i besynderlige infantile forestillinger om magt, hvor al respekt for samfund, stat og den anden er fraværende.

lars abildgaard, Jens Høeg, Erik Jensen , Malan Helge, Niels Jespersen, Anne Eriksen, Nanna Wulff M., Rune Petersen, Einar Carstensen, Holger Madsen, Steffen Gliese og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Henrik Theis

Når nu Venstres top siger, at der kan komme flere Løkke-bilag frem senere, må det være udtryk for enten meget dårlig organisatorisk styring, eller et kendskab til at det der indtil nu har været fremme kun er dele af sandheden, og at forretningsudvalget kender resten. Spændende. Til den der har, skal mere gives. Mon også GGGI sponsorerede tøj og trusser?

ellen nielsen

Med de krav om ufejlbarlighed, som vælgerne tilsyneladende i dag kræver af vore politikere på Borgen - uanset partifarve - tror jeg, at mange velegnede personer vil takke nej,
så vi/borgerne har - som sædvanlig - de politikere, som vi fortjener...

Anne Eriksen

Kommunalreformen var en virkelig stor fejltagelse, som er skyld i at kommunerne i dag skal arbejde med sager som slet ikke har deres kompetence. Oveni kommer så de økonomiske krav og yderligere skolereformen og en nytænkning af børneområdet.
"Supersygehusene" har vi endnu til gode, men de vil være af samme skuffe.

Hvorfor har vi dårlige politikere? Lønnen er god, men sammenlignet med det private erhverv er det nok kun bestemte typer som tiltrækkes af arbejdet. Man skal kunne lide at mundhugges, at tingene trækker i langdrag - i langdrag og at der er en ekstrem inkompetence og ligegyldighed over for resultaterne osv.

Hvorfor Lars Løkke stadig kan fortsætte på trods...er der noget med at det kan synes charmerende med en 3-årgs trodsige og ufærdige opførsel? Ved det ikke...

Bjarne Bisgaard Jensen

Hvor er DF henne i denne sag. Da det drejede sig om HTS ville DF have alle bilag på bordet. Når det drejer sig om LLR - hvem ville købe en brugt bil af den mand - så stilles det samme krav ikke fra DF. Hvad er man bange for, at korthuset ramler sammen og at alle kan se, at "kejseren" ikke har noget på??

odd bjertnes

Hvis man ikke er lidt storsindet overfor magtens 'excesser' så bliver magten bare korrupt
(altså rigtig-ansigtsløs-korrupt ikke sådan noget med et par sko eller Thor Pedersens gods på kanten ..^^) eller moster Fies museum for kristen kunst i Lemvig.....).

Thorning eller kaos... naturligvis kan man ikke genindsætte vikaren som statsminister og talentmassen i Venstre er et problem så stort som partiets medlemstal - men det er lidt ynkeligt at kritikken, der skal forhindre at det sker alligevel, skal være den slags småligheder der kører.
Ok, det er måske hvad der passer til hans potentielle vælgeres horisont. Det er ikke rationelt eller emnemæssigt særlig kønt.

Arbejdstøj og -redskaber bør jo betales af arbejdsgiveren som udgangspunkt.
Om man så synes at statsminister-kandidaturer er 'arbejdsmarkedet' - tjae, det kan jo diskuteres. Og man jo om ikke andet give Løkke bløde pakker til jul. Det er vitterligt ikke problemet.

Herdis Weins

Odd Bjertes - hvad med at svare på de spørgsmål, du blev stillet angående din kommentar i tråden Enhedslisten/Alternativet? Men det kan du måske ikke?

Niels Jespersen

@Odd Bjertness Du skriver: "hvis man ikke er lidt storsindet overfor magtens excesser ??" så bliver magten bare korrupt?. Jemen her er der ikke tale om magten der laver excesser - det er bare Løkkes private brug af offentlige mdiler som han glemmer at tilbagebetale eller blive beskattet af - nøjagtigt ligesom dig som privatperson, uanset om du evt. har en "magtfuld position". Det er jo ikke mandens position og misbrug af den der er tale om. Han skulle jo bare for 20. gang huske at blive beskattet som alle andre af det han modtager som privatperson - eller tilbagebetale andres udlæg for privatpersonen Løkke. Jeg har ikke nogen forståelse for dit mærkelige synspunkt om at magtfulde personer fortjener lidt ekstra eftergivenhed hvis de ikke skal blive korrupte. Kan du ikke venligst forklare hvad du mener?

Niels Jespersen

@Odd Bjertnes "Forestillinger om at der intet findes som er eller bør være hævet over - eller bare ikke omfattet af - lovgivning synes mig vikelighedsfjerne. Og der ligger den margen for fiflen jeg nævnte."
Jeg fatter slet ikke hvad du mener når det gælder Løkke og hans mangel på kontrol med banale ting som bilag og beskatning af det han ahr fået som privatperson. Du kalder det at hakke på manden ? Fatter slet ikke det sysnpunkt. Manden siger jo selv at han er sådan og at man må tage ham som han er. Hvis man ikke må kalde det et totalt uakceptabelt træk ved en politiker eller for den sags skyld en hvilkensomhelst anden - ved jeg snart ikke hvad jeg skal sige. Det jo fr 20. gang det sker med samme eskapader fra manden. Og naturligvis V - som jo altid har haft sine eskapister der lever i et ideologisk drømme- og slaraffenland.

Fra JP:
Nogen er ude på at skade Lars Løkke Rasmussen.
Og med metoder barskere end den amerikanske mafia bliver han igen og igen forsøgt stækket.

»Jeg har været for mange år i det her til at være naiv.
Dette kommer med stor præcision
op til kommunalvalget, op til parlamentsvalget eller midt i min fødselsdag.
Selv i den amerikanske mafia så styrer man uden om højtiderne i familien,
og man venter med at foretage henrettelser, til sønnen er konfirmeret.
Så jeg er ikke naiv om, hvad der sker,« sagde Lars Løkke Rasmussen onsdag til en gruppe journalister på torvet i Køge.

http://jyllands-posten.dk/politik/ECE6744869/loekke-foeler-sig-ramt-af-m...

Niels Jespersen

@Ingrid Uma Ja, det er da synd for Lars Løkke at nogle vælger at offentliggøre sådanne ting som slet ikke kommer andre ved.... Og det med stor præcision!

Venstres folk er ikke enige i Løkkes betragtninger. Fhv. topfolk i V kalder Vs hovedbestyrelse og Folketingsgruppen for aldelses usmagelige og helt kørt af sporet.

Kjeld Hansen

Løkke, manden med de gyldne underbukser...

- Siger ikke hvor jeg har den ide fra.

Men jeg kan godt lide at se Agent 007 film... ;o)

Herdis Weins

Kjeld Hansen - lad venligst være med at placere den slags billeder på min indre harddisc. Jeg trykker nu fortvivlet på DELETE :-(

Alle de "skandaler", hvad har Lars Løkke gjort ? Noget kriminelt ? Nej.
Hvornår har han gjort det ?
For 3 og 4 år siden, - hvem har interesse i at offentliggøre det nu ?
Har Løkke overholdt venstres regler ? Ja
Overholdt Lars Løkke CCCI s regler ? Ja
En minister måtte gå af, fordi han ikke huskede, at han havde godkendt disse regler, og dermed løj for folketinget.
Hvem er det der med lovlige og ulovlige midler (Bilagene for tøjindkøb og rejse er blevet stjålet fra venstres bogholderiafdeling) vil nedgøre Løkke, - hvad rager venstres interne regnskaber os, når deres regler er overholdt.
Nogle taler om ødselhed.
Det må da være de mennesker, der har lavet venstres regler, der er ødsle, ikke de der bruger reglerne.
Anker Boye (borgmester i Odense og socialdemokrat) har fri telefon, og har på en 11 dages ferie
til Tyrkiet brugt 245.000 kr til telefonering.
Løkkes tøj var bedre, det kan da altid sælges igen, det kan en telefonregning ikke.
Hvorfor skal Lars Løkke forhøres, hvorfor skal venstres bestyrelse indkaldes ?
Skulle man så ikke forhøre Anker Boye, om hans "telefonitis"

Herdis Weins

Kjeld Hansen - ja, men kan jeg nu nyde The mann with the golden gun næste gang uden uvelkomne billeder ? :-)

Niels Jespersen

@Jørn Boye

1. "Alle de "skandaler", hvad har Lars Løkke gjort ? Noget kriminelt ? Nej.
Hvornår har han gjort det ?
For 3 og 4 år siden, - hvem har interesse i at offentliggøre det nu ?"

Jo, det er kriminelt ikke at betale tilbage når man selv forlanger at f. eks. GGGI skulle lægge ud for datterens flybillet. Det husker manden først senere, når sagen bliver offentliggjort. Det er da simpelt tyveri. På samme måde med tøjet som han beholder uden at betale skat af 150000 DKK ligesom familiens betalte ferie ikke bliver beskattet (han vil jo ikke fremlægge beviser for at han har betalt skat af det her - det kunne jo ordnes meget simpelt ved at han bad Skat bekræfte at det var med på selvangivelsen. Igen simpelt tyveri. Han kan ikke dække sig in d under forglemmerlser længere der er jo tale om enstribe af utroligt mange forhold der strækekr sig langt tilbage.

2. Manden er jo ikke normal når han kan sige at han er lidt glemsom og at han bare må tages som han er. Hvis man vil vælge hamn må men finde sig i den slgas! I stedet kunne han jo have sørget for at han slet ikke skulle administrere sine uvaner emd at glemme det ene og det andet når det gælder hans gentagne modtagne ydelser af den ene og anden art. Det må man kalde aldeles utilgiveligt af en der vi være nogetsomhelst som folkevalgt.

3." Har Løkke overholdt venstres regler ? Ja
Overholdt Lars Løkke CCCI s regler ? Ja
En minister måtte gå af, fordi han ikke huskede, at han havde godkendt disse regler, og dermed løj for folketinget."

Næh Vs regler eksisterer vist ikke på det område. Det var meningen at "den slags" skulle overstås med ansættelse af folk i partiet som skulle rydde op i det her. Efter skandalerne med Løkke bl. a. Men de har åbenbart ikke sikret sig at han har betaklt skat af det han har fået fra V som skal beskattes. Så, nej, Vs regler er heller ikke overholdt.
Næh sagen drejer sig da om at han glemte igen, igen at tage tingene med på skattebilletten som indtægt - som vi ikke må få at se eller få bekræftet fra Skat (tøj og rejser). Og at han "glemte" at betale datterens flybillet f. eks. (CCCI) efter at have insisteret på at CCCI skulle "lægge ud". DEt er da vist i modstrid med "CCCIs regler"...?

4. "Nogle taler om ødselhed.
Det må da være de mennesker, der har lavet venstres regler, der er ødsle, ikke de der bruger reglerne." Jamen V må da gerne være ødsle med egne midler. Det er jo slet ikke det der er problemet. Det er at Løkke ikke betalte skat (han vil jo ikke vise dokumentation for det!) af det tøj han beholdt til privat brug eller den privatrejse for familien som V betalte. Det skal han naturligvis. Han kunnenjo bare bede Skat bekræfte det - såer sagen jo ude af verden. Du skulle bede ham gøre det Boye.

5 "Anker Boye (borgmester i Odense og socialdemokrat) har fri telefon, og har på en 11 dages ferie
til Tyrkiet brugt 245.000 kr til telefonering." Nå, så skal vio over i den afdeling hvor man smyger sig udenoom med ens ag som er opklaret og hvor telefonen blev brugt til møder og samtaler i emebeds medfør under en rejse til Tyrkiet. Kommunen har iøvrigt sagt at den eksorbitante opkrævning ikke er gyldig da man havde indgået en aftale med telefonselskabet som skulle betyde at man har et modkrav på 5 millioner for regninger i nogen tid. Det kunne du jo lige tage med. Du virlker totalt useriøs med den slags i denne sammenhæng. Næh, det er jo ikke første gang vi ser V blamere sig med folk der svæver i skyerne og har mistet jordforbindelsen: Tor Pedersen og Brixtofte var jo kriminelle men blev alligevel i lang tid promoveret og den sidtnænte fremhævet som kardinaldydsmønstre i V. Det er vist et monomant træk i det parti med "løver" og drukkenbolte...

Kjeld Hansen

Ok Herdis, den havde jeg ikke lige tænkt på i mit skrive iver. Trist at 007 nu må bøde for uartige Løkke's ugerninger. 007 film nr. 9 fra 1974 må se sig udskrevet af film historien pga. af min ubetænksomme sammen ligning.

- Beklager dybt, snøft ;o)

odd bjertnes

Niels Jespersen, verden behøver ikke mig til at råbe 'hørt' af selvfølgelige ting, stemme på Morten, eller sige at Lars Løkke er utilstrækkelig og for dårlig og for plat eller Venstre sammenlignet med adskillige andre partier er fyldt af grænsekriminelle.
Regelrytteri bliver jeg derimod nødt til at lægge en generel afstand til nogen absolut betimelighed af - for høj og lav.
Hvad angår Lars Løkkes guldunderbukser så må Venstre for min skyld forære ham en diamantbesat kæmpe-guld-V-reversnål for hele årsbudgettet - hvis de synes det gavner deres kampagne.

Torben Knudsen

Dead man walking!
Hvordan kan en person, der har fået det røde kort blive på banen?
Han har ikke sat kryds og ikke oplyst beløb i sin selvangivelse for tøj betalt af Venstre ellers havde han jo vist det frem, frem for al den bamsesnak. Ulækkert

Niels Jespersen

@Odd Bjertnes regelrytteri kalder du hele sagen. Du er vist helt kørt af sporet når det gælder regler som at man skal betale skat og huske at betale sin gæld. Det kn jo gå at man glemmer det en eller to gange - men når det som her drejer sig om utallige "forglemmelser" kan man ikke tale om regelrytteri. Vil du kalde skattesystemet regelrytteri? Det er jo det du gør - du vil endda tillade undtagelser for politikere som elers kan gå hen og blive korrupte? Prøv lige at se dig selv i spejlet....når du siger den slags. Er du medlem af Vs hovedbestyrelse?