Læsetid: 2 min.

Albertslund fastholder mørklægning af kontrolregler

Et stort flertal af kommunalbestyrelsen i Albertslund støtter afslag på aktindsigt i retningslinjer for kommunens kontrol med socialt bedrageri. Hele materialet kan dog næppe holdes hemmeligt, vurderer pressejurist Oluf Jørgensen
26. juni 2014

Det bliver nu op til Statsforvaltningen i Aabenraa at afgøre, om det er lovligt for Albertslund Kommune at hemmeligholde interne retningslinjer for de medarbejdere, der arbejder i kommunens kontrolgruppe. Alle kommuner har den slags kontrolgrupper, der skal forsøge at komme socialt bedrageri til livs, herunder kontrollere om enlige nu også er reelt enlige.

På et kommunalbestyrelsesmøde tirsdag aften besluttede et flertal at fastholde afslaget og sende det til nærmere vurdering hos Statsforvaltningen.

Helge Bo Jensen, medlem af kommunalbestyrelsen for Enhedslisten, fik som tidligere omtalt i Information i april afslag på aktindsigt i bl.a. de spørgsmål, som kontrolgruppemedarbejdere kan stille til borgere under en kontrolsamtale. Ifølge kommunens afslag ville det være »en prisgivelse af muligheden for at efterforske/forfølge og kontrollere socialt bedrageri, hvis dele af funktionsbeskrivelsen offentliggøres«.

Helge Bo Jensen ser derimod hemmeligholdelsen af retningslinjerne som »et stort demokratisk problem«. Han henviser til, at andre kommuner sender lignende spørgsmål ud til borgerne forud for kontrolsamtaler og undrer sig derfor over, at Albertslund ønsker at holde dem hemmelige.

»Det er dybt ulogisk, at spørgsmål, der læses op for borgere og bisiddere under møder på rådhuset formentlig mange gange ugentligt, kan erklæres for fortrolige,« siger Helge Bo Jensen.

»Kommunens centrale argument er, at det vil hæmme kommunens muligheder for at afsløre socialt bedrageri, hvis borgerne kender spørgsmålene på forhånd. Men borgerne skal tværtimod kende reglerne. Det er derfor, at vi ikke har hemmelige love,« siger han og tilføjer, at »man kunne sikkert fange mange flere fartsyndere, hvis vi pillede alle hastighedsskiltene ned«.

Også Information har fået et tilsvarende afslag fra Albertslund Kommune på aktindsigt i kontrolgruppens retningslinjer, og afslaget skal ligeledes nu behandles af Statsforvaltningen.

Ifølge pressejurist ved Journalisthøjskolen Oluf Jørgensen er det dog »usandsynligt«, at hele materialet kan holdes hemmeligt efter offentlighedsloven.

»Hemmeligholdelse kan kun ske for elementer i kommunens retningslinjer, hvor offentlighed vil give nærliggende risiko for, at kommunens kontrol blive væsentligt vanskeligere,« siger Oluf Jørgensen.

»Det er på den ene side vigtigt, at en kommunes kontrolmetoder kan diskuteres offentligt, for det handler om forholdet mellem myndigheder og borgere og vigtige etiske spørgsmål om beskyttelse af privatliv. På den anden side kan offentliggørelse af detaljerede oplysninger om fremgangsmåder gøre det vanskeligt for kommunen at gennemføre kontrollen,« siger han og understreger, at han ikke kender indholdet af kommunens retningslinjer.

Ifølge en opgørelse fra Albertslund Kommune har kontrolgruppens indsats i perioden 2005-13 medført sparede offentlige ydelser på godt 15 millioner kr. og krav om tilbagebetaling på godt 11 millioner kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jakob Lilliendahl
Jakob Lilliendahl anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Ifølge en opgørelse fra Albertslund Kommune har kontrolgruppens indsats i perioden 2005-13 medført sparede offentlige ydelser på godt 15 millioner kr. og krav om tilbagebetaling på godt 11 millioner kr."

Hvad har det kostet at udføre dette arbejde?

uffe hellum, Rikke Nielsen, Peter Jensen, Herdis Weins, lars abildgaard, Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hemmelige regler og retningslinier... og jeg som naivt troede, at det handlede om, at borgerne skal overholde lovene.
Nu viser det sig, at kommunal forvaltning handler om at fange borgerne i IKKE at overholde reglerne, og til det brug, kan man jo passende lade være at oplyse dem nærmere om, hvilke regler de kan overtræde.

Det er et mere og mere spændende land, vi lever i.

uffe hellum, Rikke Nielsen, Peter Jensen, Herdis Weins, Henrik Larsen, Jan Kønig, Peter Poulsen, Tue Romanow, Rune Petersen, Nanna Wulff M., lars abildgaard, Niels Duus Nielsen, Flemming Scheel Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Niels Mosbak

"Hvis du vil danne dig et billede af fremtiden, så forestil dig en støvle, der tramper på et menneskeansigt – for bestandigt."

Lennart Kampmann, Rasmus Kongshøj, Herdis Weins, Jan Kønig, Rune Petersen, lars abildgaard, Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Utrolig at ingen trækker i nødbremsen og spørger om kursen er rigtig??? Simpelthen utroligt.
Er der ikke bare een medarbejder eller politiker, der kan se den er gal??

Rasmus Kongshøj, Herdis Weins, lars abildgaard, Jan Kønig, Rune Petersen og Nanna Wulff M. anbefalede denne kommentar
Søren Peder Møller

Jeg har altid troet at politiet og PET var de myndigheder der i DK kunne efterforske kriminalitet. I Albertslund har de altså en efterforskningsafdeling med hemmelig dagsorden. Var der nogen der hørte lidt DDR, eller var det bare DDK?

Herdis Weins, lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Wauw, og jeg som troede, vi boede i et demkratisk land med en 3-deling af magten.

Altså undtagen hos Albertslund kommune, som åbenbart har nedsat sig som både den lovgivende, udførende og dømmende magt, og så endda med hemmelige lov.

Jeg er uenig med mig selv i, om det minder mest om DDR-metoder (200W pære i hovedet og oplæsning af den hemmelige tekst) eller inkvisitionen (drukneprøve for hekse). Eller bare en blanding af begge dele.

Sygt!

Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Albertslund kommune er som forventet blevet underkendt af tilsynsmyndigheden, men så gik tiden jo imens.