Nyhed
Læsetid: 4 min.

Danskere hylder ISIL

Danske sympatisører bruger de sociale medier til at hylde en af verdens mest brutale terrororganisationer. Eksperter frygter øget radikalisering på grund af den massive udbredelse af ISIL’s propaganda i kølvandet på organisationens fremmarch i Irak
Den åbenlyse beundring og opbakning til ISIL på danske Facebook-sider er kun en lille del af den massive propagandamængde, som ISIL og bevægelsens tilhængere har udbredt på de sociale medier i forbindelse med den seneste tids kampe i Irak. Foto via ISIS-nyheder

Den åbenlyse beundring og opbakning til ISIL på danske Facebook-sider er kun en lille del af den massive propagandamængde, som ISIL og bevægelsens tilhængere har udbredt på de sociale medier i forbindelse med den seneste tids kampe i Irak. Foto via ISIS-nyheder

Facebook

Indland
18. juni 2014

»Må Allah forsyne vores emir med 55 millioner løver, der vil give deres blod for at ophøje Allahs ord!«

Sådan lyder en af de støtteerklæringer, som man for tiden kan finde på Facebook, hvor bl.a. herboende muslimer, der har været i Syrien og kæmpe, hylder den militante islamistiske organisation ISIL, der de seneste uger har erobret magten i store dele af det nordlige Irak.

Organisationen, der er så rabiat, at selv al-Qaeda har slået hånden af den, mistænkes bl.a. for massehenrettelser af irakiske soldater og civile.

»En sandfærdig mand, der kæmper for haq (retfærdighed, red.),« kalder en af de danske sympatisører ISIL’s leder og opfordrer sine trosfæller til at tage »vores elskede Sheikh Abu Bakr al-Baghdadi« med i deres aftenbøn. 178 andre Facebook-brugere har liket opslaget.

Politikere: Indsats mod rekruttering på sociale medier skal intensiveres

På en anden Facebook-side, »ISIS Nyheder«, poster en unavngiven dansk sympatisør et væld af propagandavideoer og fotos fra ISIL’s »sejre« i Irak. »OBS: Stærke billeder kan forekomme,« lyder en velbegrundet advarsel før et opslag med fotos af de påståede henrettelser i Irak.

Og på siden »Profeternes Vej« kan man nyde en video, der opfordrer alle muslimer til at »sværge troskab« til al-Baghdadi og et banner, der erklærer »Vi er alle ISIS.«

Social mediefront

Den åbenlyse beundring og opbakning til ISIL på danske Facebook-sider er kun en lille del af den massive propagandamængde, som ISIL og bevægelsens tilhængere har udbredt på de sociale medier i forbindelse med »invasionen« af Irak.

Ifølge det amerikanske tidsskrift The Atlantic har ISIL et særligt propagandakontor, som sørger for at poste materiale på Twitter, YouTube og andre sociale medier. Det samme gør andre militante islamistiske organisationer, men ifølge The Atlantic er ISIL i en klasse for sig selv.

Et af ISIL’s mest succesfulde værktøjer til at sprede sine budskaber er en særlig app ved navn Morgengryets Glade Nyheder eller bare Morgengryet (Al-Fajr, red.), som kan hentes via Googles Play Store og bruges på PC’er og Android-telefoner, hvor den så henter alle ISIL’s budskaber ned.

Ifølge The Atlantic nåede app’en under offensiven i Irak op på at sende ikke mindre end 40.000 tweets på en enkelt dag. Derudover er ISIL’S mediestrateger dygtige til at få deres budskaber ind i de automatiske retweet-systemer.

Skræddersyet til medierne

Herhjemme bekræfter ekspert i islamistisk ekstremisme Ann-Sophie Hemmingsen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), at ISIL har haft stor succes med at bruge de sociale medier.

»De er meget dygtige til at bruge de sociale medier. Men det er der faktisk mange aktører inden for den islamistiske verden, som er,« siger hun.

Når ISIL’s propaganda i øjeblikket er gået fuldstændig viralt, skyldes det ifølge Hemmingsen blandt andet, at de almindelige medier har opdaget de videoer, fotos og hashtags, som bevægelsen sender ud.

»De fleste af ISIL’s fotos og videoer er meget voldelige og nærmest skræddersyede til at vække opmærksomhed hos mainstream-medierne,« siger hun.

Tobias Gemmerli, der forsker i de islamistiske bevægelsers brug af sociale medier, ligeledes hos DIIS, er enig i, at ISIL er dygtige til at føre propagandakrig på nettet.

»ISIL’s brug af de sociale medier er en helt bevidst del af deres strategiske offensiv i Irak,« siger han.

Og formålene er flere.

»Deres medieoffensiv har klassiske propagandaformål. De forsøger både at skræmme deres fjender og at legitimere det, de foretager sig, over for medlemmer og sympatisører,« siger han.

Adskillige udenlandske terroreksperter har advaret om effekten af ISIL’s massive tilstedeværelse på de sociale medier, som de frygter kan føre til endnu mere radikalisering blandt unge muslimer, der føler sig tiltrukket af de radikale islamistiske budskaber.

En af dem er den amerikanske terrorekspert Theodor Karasik fra tænketanken Institute for Near East and Gulf Military Analysis i Dubai.

»Reaktionerne på de sociale medier ser ud til at være meget positive for folk med det tankesæt,« siger han til Politiken. »De kan lide at se en vinder, og lige nu vinder ISIL i Irak.«

Men både Ann-Sophie Hemmingsen og Tobias Gemmerli advarer mod at lægge for meget i de danske sympatisørers opbakning til ISIS.

»Det kan jo umiddelbart synes af meget, at 178 liker en hyldest til ISIS, men der kan være mange grunde til, at man liker et opslag,« siger Tobias Gemmerli.

Adskillige udenlandske terroreksperter har advaret om effekten af ISIL’s massive tilstedeværelse på de sociale medier, som de frygter kan føre til endnu mere radikalisering blandt unge muslimer, der føler sig tiltrukket af de radikale islamistiske budskaber.

Facebook

»Det kan selvfølgelig være, man støtter ISIL, men der kan også være et element af provokation eller ungdomsoprør i det.«

Ann-Sophie Hemmingsen er enig og understreger, at »man lige skal slå koldt vand i blodet«.

»Vi ved faktisk meget lidt om, hvad effekten af de budskaber, man får på de sociale medier, er. Der er selvfølgelig folk i Danmark, som støtter ISIL, men man skal huske, at der stadig er meget langt fra at bakke op om noget på de sociale medier og så gøre det i den fysiske verden,« siger hun.

»Man kan jo sagtens have tusindvis af likes på de sociale medier for en bestemt sag, men når man så arrangerer en demonstration, kommer der ikke et øje.«

Information har forsøgt at få en kommentar fra Facebook til ISIL’s brug af deres medie, men uden held.

Twitter har allerede lukket en lang række konti med ISIL-propaganda, men der dukker konstant nye op. Tjenesten har over for flere amerikanske medier afvist at kommentere direkte på ISIL’s brug af tjenesten, men henviser til firmaets generelle regler, hvor det bl.a. hedder:

»Du må ikke offentliggøre eller poste direkte, specifikke trusler om vold mod andre. Du må ikke anvende vores tjeneste til nogen ulovlige formål eller til at fremme ulovlige aktiviteter.«

Både Ann-Sophie Hemmingsen og Tobias Gemmerli holder oplæg på en konference om ekstremisme, som Folketingets integrationsudvalg arrangerer i dag på Christiansborg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Mosbak

"En af dem er den amerikanske terrorekspert Theodor Karasik fra tænketanken Institute for Near East and Gulf Military Analysis i Dubai."

Manden er uddannet geolog med speciale i olieforekomster - tidligere ansat hos RAND corporation, er nuværende chef for det nævnte foretagende, der er et sikkerheds/konsulent firma - bl.a. med Nato som klient - http://www.inegma.com/clients.aspx?PN=About-Us&PID=13

"Tænketank" - I think not...

Karsten Aaen, Steen Thaulow Olsen, Per Jongberg, Rune Petersen, Janus Agerbo, lars abildgaard og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Jan Mogensen

Mosbak: Og hvad mener du der er faktuelt forkert i hans udtalelse?

Ernst Petersen

@Jan Mogensen, hvem siger, at den er forkert? Problemet er vel nærmere, at den bliver omtalt som en ekspertudtalelse, selvom den nok nærmere bare er et ukvalificeret gæt fra en mand, der ikke aner, hvad han snakker om.

Nic Pedersen, Rune Petersen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

jan Mogensen:

"Terrorekspertens" udtalelse var som citeret:

»Reaktionerne på de sociale medier ser ud til at være meget positive for folk med det tankesæt,« siger han til Politiken. »De kan lide at se en vinder, og lige nu vinder ISIL i Irak.«

Den første del af udsagnet er, hvad man populært kalder en tautologi. Hvis man har det tankesæt, at den slags, ISIL gør, er en positiv ting, ja så er reaktionen på, hvad de gør positiv pr. definition.

Den anden del af udsagnet er en truisme. Det er ikke eksklusiv ekspertviden, at folk generelt synes, det er sjovt at vinde.

Dette betyder ikke, at manden ikke er ekspert, men lige netop sikkerhedsindustruien er fuld af sådanne "eksperter", der alle er ude i det ærinde at sælge sig selv og deres produkter, og det gør man ikke ved at underdrive truslen.

Karsten Aaen, Nic Pedersen, Steen Thaulow Olsen, Niels Mosbak og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Twitter har allerede lukket en lang række konti med ISIL-propaganda, men der dukker konstant nye op. Tjenesten har over for flere amerikanske medier afvist at kommentere direkte på ISIL’s brug af tjenesten, men henviser til firmaets generelle regler, hvor det bl.a. hedder:

»Du må ikke offentliggøre eller poste direkte, specifikke trusler om vold mod andre. Du må ikke anvende vores tjeneste til nogen ulovlige formål eller til at fremme ulovlige aktiviteter.«

Facebook har lignende generelle regler?

Det er selvfølgelig noget skidt at hylde ISIL - men det da et noget større problem (i hvert fald i mediekredse) at hylde de politikere der hev os med i krigen mod Irak. De har skabt ISIL.

Og mht. radikalisering: der er næppe noget der har radikaliseret unge desperate mennesker mere, end Irak-krigen.

http://www.denfri.dk/2014/06/krige-starter-tit-med-loegn-om-irak-bliver-...

Karsten Aaen, Ture Noch-mal-wieder, Hans Larsen, Rune Petersen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Niels Mosbak

Jan Mogensen

Det var såmænd ikke en reaktion på hans udtalelse, idet selv en blind høne kan finde korn.
Claus Jensen har såmænd redegjort smukt for "ekspertens" banaliteter.

Det var mere Informations tilgang og markskrigeri - ekspert og tænketank - når der er tale om en virksomhed der sælger en vare - ledet af en geolog, der altså fordi han har arbejdet og boet i visse arabiske nationer, pludselig er blevet "terrorekspert" og konsulentvirksomheden til en tænketank.
Det er ukritisk journalistisk tilgang til sagen - og det er ikke første gang at journalister hos Information helt ukritisk fremhæver en kilde som - ekspert, selv om en simpelt redskab som Google, kan fortælle meget mere...

Karsten Aaen, Niels-Holger Nielsen, Bo Carlsen, Steen Thaulow Olsen, Per Jongberg, Ernst Petersen, Grethe Preisler, Janus Agerbo og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

mange ung at vil kamp for islam, gør det fordi de afviser kapitalismens grim og uren moralitet. Jo, tro er deres stor motivation men vi må forstar at materialismen er den først trin på vejen til fremmedgøre ungen som føle at de er lidt mere end 'human resources' i vores dumb-down samfundet. Man kun skal se dr.dk at se hvor lav vores kultur or moralitet er idag.

Jan Mogensen

Peter Kofod; Hvad er så din forklaring på at unge mænd fra Vesten tager til Irak for at melde sig ind i ISIL? - Det er saddam der har lavet trykkogeren Irak ved at marginalisere shiiterne og kurderne, at det nu går mod sunnierne er heller ikke fair, men at melde sig ind i ISIS svarer til at slukke en ildebrand med benzin.

Jens Haushøj

Først arabisk forår - Siden efterår.

Ernst Petersen

@Ole Brockdorff

Du ser syner. EU har vi fået, fordi firmaerne er blevet multinationale, og derfor totalt uinteresserede i at have landegrænser, der kun er til besvær, når de skal flytte deres varer rundt i Europa. De har derfor fået politikerne til at skabe EU med det formål at få grænserne væk og harmoniseret alle love, så de meget bedre kan udnytte deres multinationale struktur til at udkonkurrere alle de små nationale firmaer.

Men EU vil næsten med 100% sikkerhed blive opløst før eller senere, fordi harmoniseringerne uundgåeligt vil gå for vidt, så befolkningerne i de forskellige lande vil gøre oprør.

At give ISIL skylden for alle problemer i Irak og Syrien holder heller ingen steder. For i Syrien er der også andre oprørsgrupper, og i Irak var det ligeledes uundgåeligt, at sunnierne, der tidligere havde magten, ville gøre oprør før eller siden mod den shiitisk dominerede regering. Så hvis ikke ISIL havde været der, så vil der alligevel næppe være gået lang tid, før nogle andre havde lavet oprøret.

ellen nielsen, Steen Thaulow Olsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

@Jan Morgensen,
Hvordan det er muligt som voksen menneske i Danmark at være så naiv og historisk analfabet er mig en gåde.
Jeg vil ikke tage opgaven på mig at bringe dig på fuldt niveau. Men tak for din hjælp til at illustrere min pointe, og derfor vil jeg give en lille hånd.
Jeg har også måtte kæmpe hård for rydde op i de absurditeter jeg lærte i folkeskolen og på universitetet.

Nazisternes rædselsregime varede i små 13 år og havde det meste af den civiliserede verden, undtagen Danmark, USA mfl. stålsat imod sig nærmest fra dag 1.
Zionisternes rædselsregime har nu varet i 100 år med tiltagende brutalitet og hensynsløshed. Millioner har fået røvet deres land, blevet terroriseret og tvunget på flugt.
Det har stadig ikke nævneværdige konsekvenser for Israelere, i form af sanktioner e.lign. De behandles som bedste venner overalt i Europa og USA.

USA er indiskutabelt verdens absolut mest voldelige nation. Dette er hævet over en hver tvivl.
Intet land i historien har gjort så meget for at skærpe og udnytte vores evne til at slå hinanden ihjel for at pleje egne kortsigtede interesser.

Og så brokker folk sig lidt over en morderisk milits i en krigshærget region. En region de ovennævnte - uber-voldelige nationer har brugt ufattelig energi på at målrettet at destabilisere.

Det er udtryk for sindssyge eller grænseløs idioti - der er kun de to muligheder. Hvilken er mon din undskyldning ?

Jan Mogensen

Toke:
"Hvordan det er muligt som voksen menneske i Danmark at være så naiv og historisk analfabet er mig en gåde."
Hvordan dette er muligt at konkludere når du ikke engang har styr på selv de mest overordnede historiske begivenheder er mere en gåde...

"Nazisternes rædselsregime varede i små 13 år og havde det meste af den civiliserede verden, undtagen Danmark, USA mfl. stålsat imod sig nærmest fra dag 1.
Zionisternes rædselsregime har nu varet i 100 år med tiltagende brutalitet og hensynsløshed. Millioner har fået røvet deres land, blevet terroriseret og tvunget på flugt.
Det har stadig ikke nævneværdige konsekvenser for Israelere, i form af sanktioner e.lign. De behandles som bedste venner overalt i Europa og USA."
Enten er du ikke særlig god til at regne eller er der noget helt andet galt, men mig bekendt blev Israel grundlagt i 1948, så Israel har eksisteret i 66 år.
Din sammenligning er stadig helt hen i vejret, nazisterne var skyld i over 40 mio menneskers død, dræbte palæstinensere ligger på under 40.000 for hele perioden, tyrkiet har alene i 1980erne dræbt samme antal kurdere. 800.000 palæstinensere blev fordrevet, det er altså ikke mio.

"USA er indiskutabelt verdens absolut mest voldelige nation. Dette er hævet over en hver tvivl.
Intet land i historien har gjort så meget for at skærpe og udnytte vores evne til at slå hinanden ihjel for at pleje egne kortsigtede interesser."

Ha-ha, har du overhovedet læst om hvor mange der døde under planøkonomiske tiltag i Sovjet og Kina? - at have en så naivistisk sort/hvid holdning til hvad der er godt/ondt kræver ihvertfald ikke en videregående uddannelse...

Morten Pedersen, Mikael Forup, Steen Thaulow Olsen, Preben Haagensen, Henrik Mortensen, Jørn Boye og Jens Haushøj anbefalede denne kommentar
Michael Kamp

@ Kim Øllegaard

”I virkeligheden lever ISIL vel bare op til de krav, der stilles i koranen, til bekæmpelse af vantro.”

Venligst undlad at udtale dig om noget du åbenlyst intet ved om.

Der står intet i Koranen om bekæmpelsen af vantro alene fordi de er vantro. Det bekræfter verset ”de vantro” sort på hvidt. Her tales der simpelthen om at ”De har deres religion og vi har vores” altså fred mødes med fred og omvendt, slå det gerne selv op. At nogle segmenter af muslimer ikke udviser tolerance er en helt anden historie.

Der tales derimod om bekæmpelsen af vantro som blot skal fortolkes som ikke-muslimer, når disse er aggressorer, ergo et defensivt standpunkt. Hvis det var så forsimplet som du udstiller det, så havde der ikke eksisteret en eneste ikke-muslim i den muslimske verden, tværtimod har muslimerne vist sig at være langt mere tolerante end hvide europæer. De hvide europæers myrderier gennem historien får ISIL til at blegne ved siden af dem.

Tony Makara rammer hovedet på sømmet i sit indlæg ovenfor, med hensyn til de grundlæggende årsager til islamitisk terror, som udvist af bl.a. ISIL, al Queda, Boko Haram, al Shabab, m.m.fl.

Tony kalder grunden for 'kapitalisme', men det rækker videre end som så. Jeg vil hellere betegne det som islamisters (om det gælder hovedparten, eller hvor stor en andel, af muslimer ved jeg ikke) afvisning af globalisering, sekularisme og modernisme (herunder hvad de ser som en slap moral), som de betragter som en trussel mod det traditionelle samfund baseret på islam herunder sharia. Islamister vil have hånd og halsret over ummah'en, og betragter enhver forhindring herimod, det være sig en sekulær diktator i et muslimsk land, eller ikke-muslimske regeringer hvor muslimer er i mindretal, som undertrykkelse. Der er langt mellem muslimske mindretal, der ikke vil betegne sig som undertrykte i større eller mindre grad. Netop fordi de kolliderer med en flertalskultur, hvis sociale rammer og lovgivning er i modstrid med islam.

Det er ingenlunde noget der er specielt rettet mod Vesten, om end Vesten og først og fremmest USA, selvfølgelig står som exponent for modernismen. Som noget relativt nyt, er der også spændinger mellem muslimer og buddister i Myanmar, Thailand og Sri Lanka og med ateister i Kina. I øvrigt lande der, sammen med andre som Indien, i sammenligning orholdsvis smertefrit omstiller sig til globaliseringen og modernismen.

Den moderne globalisme er væltet ind over de traditionelle islamiske samfund i Mellemøsten/Nordafrika, samtidig med at de sidste 50 års befolkningstilvækst bevirker et stort ovreskud af frustrerede unge, der ikke har en ærlig chance for ordentlig uddannelse endsige et job, og som følge af stigende fundamentalisme udgående fra Iran i 1973 og fremefter, og som er en lignende reaktion på globalisering og modernisme. Når de samtidig ser hvordan Vesten og en række andre lande (som nu Kina og Indien), materielt og vækstmæssigt går fremad, medens de selv går modsat, må det nødvendigvis bevirke frustration eller endog had. At Vesten samtidig i mange år har opført sig klodset, for at sige det mildt, i MØNA, gør selvfølgelig ikke sagen bedre, men problemerne i ikke-vestlige lande, som nævnt ovenfor, tydeliggør at problemer også opstår uden Vestens medvirken.

Der er desværre ingen nemme løsninger der ligger ligefor på dette skisma.

Karsten Aaen, Preben Haagensen og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar

Hvad er det for en overskrift :"Danskere hylder osv.
Der er sgu da ingen danskere der hylder disse teorister, der er nogle forskruede muslimer med dansk statsborgerskab der hylder ISIL, og så er der nogle forskruede "gammelkommunister" hvis livsgrundlag blev fjernet ved sammenbrudet af den gamle østblok, de prøver fortvivlet at finde et logisk grundlag for deres, igennem mange år, indøvede reflekser, - de prøver at give vesten skylden for al verdens dårligdom, p.gr.a. manglende realitetssans.

Karsten Aaen, Preben Haagensen, ellen nielsen, Steen Thaulow Olsen og Jens Haushøj anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Man kunne sætte hårdt mod hårdt ved at imødegå deres argumenter. Fortælle dem at de hylder umenneskelighed og barbari. Men problemet i det her er at alle beskylder alle for at have kastet den første sten. Hvad bliver det næste? Hvem har kastet den største? Jeg frygter at de her grupper rent faktisk får så meget succes at de begynder at true de omkringliggende stater på en langt mere omfangsrig måde.

Anders Mølgaard

@ Michael Kamp
"I skal bekæmpe de vantro folk, medmindre de bekender sig til islam" (sura 48.17)
koranen er ikke en entydig størrelse uden fortolknings muligheder. man kan jo læse den som djævelen, Lars Hedegaard eller ISIL nu en gang gør, men den kan heldigvis også tolkes som du skriver og de fleste muslimer agere efter.

Morten Pedersen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

ISILs fremgang må skyldes fravær af overlegen ildkraft fra luften. Morterer og håndvåben er i længden ikke nok til at holde en veludrustet hær væk længe.
Støtte fra nogle Apache helikoptere og /eller A-10 Warthog kunne forskyde balancen til fordel for andre end ISIL.
De offentliggjorte videoer der angiveligt viser henrettelser er en vederstyggelighed, der ikke er i overensstemmelse med de generelt vedtagne principper i verden. ISIL får vel lige så lang line som forstyrrelsen af olieleverancer tillader. Man kunne også forestille sig at Kurderne i Nordirak har til sinde at begrænse ISILs indflydelse og fastholde tilbageerobrede områder under egen kontrol.
Med venlig hilsen
Lennart

Egon Maltzon

Jeg undrer mig altid når jeg læser kommentarerne her på bladet over hvor ondskaben i verden dog kom fra før USA opstod, og hvordan de dog kunne tvinge Mao, Hitler og Stalin til disses massemyrderier.

Helt ærligt.
Hvis disse konspirationsteorier er det bedste forsvar for fredens religion, så er det sq nok alligevel ikke fredens religion.
Ganske som socialismen aldrig viser sig at være noget paradis for andet en topledelsen.

Morten Pedersen, Jørn Boye, Preben Haagensen, ellen nielsen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

De der hylder bestialske massemordere er syge i kasketten; Uanset om massemorderne heder "ISIL" eller "USA".
De der så meget som antyder forståelse for bestialsk ideologi, grundet i at andre også er bestialske, giver mig anledning til dyb undren.

Morten Pedersen, ellen nielsen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Ernst Petersen

@Lennart
"ISILs fremgang må skyldes fravær af overlegen ildkraft fra luften. Morterer og håndvåben er i længden ikke nok til at holde en veludrustet hær væk længe."

ISIL har bl. a. også masser af tanks, trucks og Humvees ifølge http://freebeacon.com/national-security/isil-moving-seized-u-s-tanks-hum... Oven i købet af både amerikansk og russisk fabrikat.

Claus Jensen

"Jeg undrer mig altid når jeg læser kommentarerne her på bladet over hvor ondskaben i verden dog kom fra før USA opstod, og hvordan de dog kunne tvinge Mao, Hitler og Stalin til disses massemyrderier."

Egon Maltzon:

Før magten og ondskaben i verden overgik til den tidligere koloni, USA, var de koncentreret hos de imperialistiske magter, som kolonialiserede landet (og det meste af resten af verden). Jeg håber det besvarer dit spørgsmål.

Ernst Petersen

@Jan Mogensen
"Peter Kofod; Hvad er så din forklaring på at unge mænd fra Vesten tager til Irak for at melde sig ind i ISIL? - Det er saddam der har lavet trykkogeren Irak ved at marginalisere shiiterne og kurderne,"
Jeg diskuterede engang Saddams støtte til muslimer med en palæstinenser, hvilket fik ham til at grine højt. For som han sagde: "Saddam er ikke muslim! Han har forfulgt muslimer og givet privilegier til bl. a. kristne!"

Palæstinenserne støttede Saddam under Iraks invasion af Kuwait, men af ovennævnte grund særdeles modvilligt. Som den omtalte palæstinenser sagde: "Vi har desværre intet valg. For det er umuligt for os at støtte USA."

Saddam var militærmand, men ikke muslim. (Han var formentligt overhovedet ikke religiøs.)

Min forklaring på, at unge muslimer i mindre omfang tager til Syrien og Irak for at kæmpe er, at de er rodløse og føler sig isoleret i de vestlige samfund, hvor de jo også ofte bliver diskrimineret. For der er desværre intet nyt i, at mennesker i krise ofte søger ind i religiøse sekter. Dette har bl. a. Jehovas Vidner, Scientology og Moon-bevægelsen jo også levet af i årevis.

Karsten Aaen, Michael Kamp og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Jørn Boye : 'Hvad er det for en overskrift :"Danskere hylder osv.
Der er sgu da ingen danskere der hylder disse teorister, der er nogle forskruede muslimer med dansk statsborgerskab'..
Så langt så godt. Informations med vilje uvederhæftige diskurs angående statsborgerskaber og kulturaliteter kan ikke påtales nok. Avisens største troværdighedsproblem (eneste...?) og et punkt hvor man kunne differentiere sig lidt fra mediemaskinens arrogancer.
Der er vitterligt ikke eet eneste dansk, eller bare europæisk-, -klingende navn blandt den trykte versions mange screenshots fra blogosfærerne. Vil man manipulere skal der være bare lidt på påstanden.
Hvad angår 'gammelkommunisterne' som du godt kan lide at hakke på Jæørn, jae der er leveret nogle få - mest kvinder - fra de kredse til islam, men ellers er det et segment der lige for tiden er rystet over at den multikultiske 'tredje vej' de omfavnede i 90'erne har vist sig at være den såkaldte neoliberalisme. De kan selv se det nu - vildreden er afspejlet i adskillige artikler her i bladet fornylig.

Claus Jensen:

''Før magten og ondskaben i verden overgik til den tidligere koloni, USA, var de koncentreret hos de imperialistiske magter, som kolonialiserede landet (og det meste af resten af verden). Jeg håber det besvarer dit spørgsmål''.

Så du henregner ikke Sovjetunionen og Kina (der tilsammen var skyld i ca. 100 mio. mennskers død) til 'imperialistiske magter' - eller hvordan?

Eller hvad med eksempelvis Japan, Kampuchea, Rwanda? Var det i virkeligheden USA der stod bag alle disse kalamiteter?

Lennart Kampmann

@ Ernst Petersen
ISIL har endnu ikke luftoverherredømme.
Med venlig hilsen
Lennart

Claus Jensen

Ole Olsen:

Jeg så ovenfor, at det var femårsplanerne i sig selv, der slog mennesker ihjel i Kina og Sovjetunionen:

"Ha-ha, har du overhovedet læst om hvor mange der døde under planøkonomiske tiltag i Sovjet og Kina?" (Jan Mogensen)

Er det hvad du hentyder til?

Ellers er der to meget simple pointer, som altid synes helt at undslippe forståelsen i denne smiden om sig med tilfældige tal og meningsløse forsøg på at måle grader af ondskab. Det ene er, at vi har blandet os meget kraftigt, der hvor tingene sker. Det var ikke Kina i det her tilfælde, men de vestlige kolonimagter, deres arvtagere, deres indsatte regeringer og proxyer, som har huseret i området i over hundrede år.

Det andet er, at jeg er dansker, statsborger i et land, der fuldstændig har overgivet sin selvstændighed til USA. Ikke til Kina, ikke til Sovjetunionen/Rusland, men til USA og Nato. Derfor bekymrer jeg mig og føler ansvar først og fremmest omkring, hvad Danmark, USA og vore andre allierede foretager sig og ikke så meget om, hvad der skete i Kina for 80 år siden.

Jeg kan synes, det er forfærdeligt, men der er ikke så meget, jeg kan gøre ved det, og mit moralske ansvar er ret begrænset. Derfor er det, jeg bekymrer mig om, først og fremmest, der hvor jeg bor, betaler skat og har stemmeret.

Mikael Forup

Helt enig. Det er meningsløst at forsøge at måle grader af ondskab. Hvorfor dog undskylde ondskab med henvisning til, at værre ting har foregået andre steder?

Ernst Petersen

@Lennart
"ISIL har endnu ikke luftoverherredømme."

De har tilsyneladende ikke haft problemer på dette område mod de irakiske styrker, og de har vist også missiler, som de kan bruge til at forsvare sig mod fly.

Derfor har den irakiske regering jo også nu bedt USA om at angribe ISIL med fly, da den åbenbart ikke selv kan.

Lennart Kampmann

@ Ernst Petersen
...hvilket jo er pointen med mine indlæg.

Når USA kommer, kan der uddeles håndmadder og kindheste til uartige islamister. Så alle venter på det sker.......

Med venlig hilsen
Lennart

Ernst Petersen

Problemet er bare, om USA er parat til at lave massive bombninger af ISIL. For USA har jo forlangt, at den irakiske regering indtager en mere forsonlig holdning over for sunnierne som betingelse for at hjælpe. Dette er den irakiske regering tilsyneladende ikke parat til.

På den anden side kan USA bestemt ikke lide ISIL. Men spørgsmålet er jo, hvad USA vælger, hvis alternativerne er et ISIL domineret Irak eller et Irak, der er domineret af shiitterne (og Iran).

Jeg er enig i, at USA vil stoppe ISIL på et tidspunkt, hvis ISILs fremgang fortsætter. Spørgsmålet er bare hvornår?

henrik hansen

"Danske sympatisører bruger de sociale medier til at hylde en af verdens mest brutale terrororganisationer."
Det har de gjort i mange år (USA/NATO/CIA)

Karsten Olesen

CIA-s net af "black sites" er meget mere omfattende end kendt, CIA nægter Kongressen information:

http://mohsenabdelmoumen.wordpress.com/2014/06/19/cia-scandal-leaks-reve...

"In America, the Gestapo Has Replaced the Rule of Law":

http://mohsenabdelmoumen.wordpress.com/2014/02/14/the-five-criminals-in-...

Jesper Wendt

Det kan Irak nok ikke, siden de har bedt om at fremrykke leveringen af jagerfly og helikoptere fra US.

Noget andet er, er de danske nazister kommet hjem fra Ukraine?

Henrik Darlie

Danskere hylder usa.

Jens Haushøj

Henrik Hansen og Darlie.

I må meget gerne henlede min opmærksomhed til de sociale medier hvor danskere har hyldet amerikanske civile overgreb, massehenrettelser og deslige - Vær allernådigst så venlige!

Hvad h*lvede skal den her evindelige sammenligning med USA til for? En stor procentdel af den danske befolkning afskyr de amerikanske ulovlige krige, undertegnede inklusive, men dette bør langtfra afskærme væmmelse over bevægelser som ISIL!

Er man som tysker sortlistet fra enhver kritik af det inhumane som følge af nazismen?

Morten Pedersen, Carsten Hansen og Jan Mogensen anbefalede denne kommentar
Thomas H. Pedersen

Overskriften hedder Danskere hylder ISIL og størstedelen af kommentarerne skriver hadske beskeder imod USA og tildeles NATO og Danmark..
Jeg tror ikke der er en eneste artikel hvor folks racistiske holdninger imod USA ikke skimter igennem og det gamle jødehad lever i bedste velgående......
Enhver som er fjende af vesten bliver automatisk "the good guys" måske er det derfor folk som skriver herinde tit og ofte ser bort fra hvad hvad dem de støtter egentlig selv gør.... Der er vist rimelig mange som trænger til at komme udenfor og få noget frisk luft til hovedet.. Det undre mig at der ikke er flere herinde som støtter ISIS/ISIL de er jo fjender af USA.... nå nej det er jo rigtigt alt ondt er jo skabt af USA og onde CIA.....

Lars Kristensen

Tidens tegn er, at de politiske, religiøse, økonomiske og militære ideologier er på vej til deres endeligt.

Ideologiernes drejebøger er ikke længere alene om at informere os levende mennesker, vi levende mennesker er begyndt at oplyse hinanden om et andet liv end et liv bag ideologiernes rollemasker.

Det vi ser overalt på kloden er ideologiernes krampetrækninger, som er et forsøg på at holde sig selv i live, selv om deres eksistens allerede er afgjort, spørgsmålet er blot, hvornår den sidste ideologi forsvinder fra menneskenes bevidsthed. Ideologiernes dødskamp kan vare i årtier endnu og blive mere og mere brutal mod os levende mennesker.

Det levende menneske vil overleve ideologiernes dødedans mod deres endeligt, selv om milliarder af levende mennesker kommer til at dø på ideologiernes dødsalter.

Når ideologierne er borte, vil der blomstre en hel ny verden op for de levende mennesker der til den tid lever på jordkloden. En verden som end ikke vi der lever i dag vil kunne fantasere os til, for den vil være uden alt det vi i dag lever med og efter - ideologierne og deres drejebøgers teatralske skuespil.

Kun få af os der lever i den sidste del af vort eget liv vil kunne komme til at opleve denne forandring af menneskehedens liv og de af os der kommer til det, vil ønske, at de vi så gå bort før denne forandring, at også de havde oplevet dette.

I dagens verden hylder størstedelen af menneskeheden dødens og ødelæggelsens redskaber, men selv de redskaber vil miste deres hellighed og blive tilintetgjort.

De døde ideologier vil blive tilintetgjort og deres tekster i papir og bits vil blive brændt på livets bål.

Det levende menneske er ved at spire frem alle steder på kloden og det levende menneske vil vokse op som et stort og frugtsommeligt træ, hvorpå kærligheden vil blomstre og sætte frø hvori livet findes. I denne nye verden med levende menneske kan ingen døde ideologier eksistere, hvorfor ideologierne vil forsvinde og aldrig mere komme igen.

jan henrik wegener

Er det sidste underholdende indlæg indenfor science fiction genren?

Lars Kristensen

Jan, dersom du mener, at levende mennesker er non existed og derfor kun er karakterroller i de ideologiske teatralske skuespil, da lever du med en tro på at du lever i en science fiction verden a la "Matrix".

Mange levende mennesker lever i en ikke ideologisk verden, men giver sig ikke til kende, fordi de med det samme bliver gjort til en karakterrolle, præcis som du forsøger at gøre den levende verden jeg beskriver, som værende en fiktion.

jan henrik wegener

Snarere som en omgang spåmandsvirksomhed eller ønsketænkning, Lars. Eller en omgang fantaseren, og det skal der måske også være plads til.

Nic Pedersen

Der stikker noget under i dette ISIL-cirkus!!

Sådan en størrelse dukker ikke lige pludselig op med sådan styrke, mangel på modstand og ikke mindst med fuldstændig passivitet fra Pentagon.

Jeg ved ikke, hvad der stikker under, men fisken stinker efterhånden grusomt!

Kristian Rikard

Nic Pedersen,
Og hvad skulle det så være? Det samme som stikker under mordene i det nordlige Nigeria?

Nic Pedersen

Hvad stikker der under mordene i det nordlige Nigeria?

Kristian Rikard

fisken stinker efterhånden grusomt! Hvad stinker den af?

Ernst Petersen

@Nic
"Sådan en størrelse dukker ikke lige pludselig op med sådan styrke, mangel på modstand og ikke mindst med fuldstændig passivitet fra Pentagon."

ISIL er ikke ny. Den har dog skiftet navn adskillige gange siden dannelsen i 2004.

I 2006 blev den oprindelige gruppe ad flere omgange slået sammen med andre mindre oprørsgrupper til ISI (Islamic State of Iraq). Dette navn blev ændret til det nuværende navn ISIL d. 9. april 2013, da organisationen udvidede sine aktiviteter også til Syrien. Dens nuværende styrke menes blandt andet at skyldes store økonomiske tilskud fra private donorer i Golfstaterne. Men en meget stor del af organisationens penge stammer fra dens aktiviteter i Syrien.

ISIL erobrede især en masse kamphelikoptere, transportfly og våben, da de tog byen Mosuls lufthavn, samt da de erobrede et stort irakisk våbendepot. Herunder ZU-23-2 antiluftskyts af russisk oprindelse.

Man har været i tvivl om, hvorvidt ISIL har piloter til at kunne udnytte de erobrede fly. Men rygter siger, at trænede enheder fra Syrien nu har sluttet sig til dem, hvilket muligvis kan have givet dem brugbare kamppiloter.

Nic Pedersen

Den stinker langt væk af skjulte dagsordner, koordineret mediehype og ting, som vi ikke får at vide!

Claus Jensen

"Officerer inden for de kurdiske og irakiske enheder siger, at de stadig forsøger at begribe, hvad der egentlig foregik – hvorfor hæren fik besked på at trække sig, og hvem, der egentlig trak i trådene? En officer i det hemmelige kurdiske politi i Kirkuk siger, at irakiske officerer begyndte at flygte dagen før, byen faldt."

http://www.information.dk/501250

Ernst Petersen

@Claus
Der er næppe tvivl om, at de irakiske sunnier havde meget lidt lyst til at kæmpe mod ISIL for at forsvare Iraks regering, som sunnierne heller ikke selv var tilhængere af. Derimod er det uklart, om de ligefrem støttede ISIL. (Det gjorde de fleste af dem næppe.)

Sider