Baggrund
Læsetid: 5 min.

Skal demente have en chip i nakken?

Siden en ændring i lovgivningen i 2010 er det blevet lettere at udstyre demente med gps. Danmark er pionerer inden for udvikling af overvågning af gamle gennem teknologi. Næste skridt bliver måske en microchip under huden
Er overvågning af demente ’big brother’ eller ’big mother’? Over 1.000 demente mennesker bliver hvert år efterlyst hos politiet. Og ikke alle bliver fundet. Alene i 2014 er 11 døde. Skal man udnytte den moderne teknologi og udstyre de demente med en chip i nakken, eller er det at fratage demente deres frihed?

Er overvågning af demente ’big brother’ eller ’big mother’? Over 1.000 demente mennesker bliver hvert år efterlyst hos politiet. Og ikke alle bliver fundet. Alene i 2014 er 11 døde. Skal man udnytte den moderne teknologi og udstyre de demente med en chip i nakken, eller er det at fratage demente deres frihed?

Bax Lindhardt

Indland
27. juni 2014

»Jeg vil have friheden til at gå og retten til at blive fundet.«

Ordene er Palle Rasmussens – en dement mand, der i 2008 delte ud af sine erfaringer med at bruge gps til en undersøgelse af teknologiske hjælpemidler til demente.

Ifølge seniorkonsulent ved Teknologisk Institut Lone Gaedt indrammer den ældre demente københavners ord det dilemma, der opstår, når demente går deres vej: Trods sygdom vil man gerne bevare sin frihed uden at risikere at dø af det.

»Personer med demens skal selvfølgelig ikke spærres inde eller holdes tilbage. De skal have frisk luft og støttes i at bevæge sig, gå tur og føle frihed som os andre, samtidig med at vi forebygger, at de farer vild eller værst af alt kommer af dage. Men det er en stor udfordring, « siger Lone Gaedt.

Hun arbejder med rådgivning inden for teknologiske hjælpemidler til blandt andet mennesker med demens. Herunder såkaldt tryghedsskabende teknologi og systemer, der kan spore personer og meddele, hvis en person bevæger sig udenfor en bestemt zone, er faldet eller glemmer noget vigtigt. Teknologier, som i stigende grad bliver anvendt. Men ikke altid. Og ikke altid med succes.

Over 1.000 gange årligt bliver demente efterlyst hos politiet. Og indimellem dør de, inden de bliver fundet igen. Optællinger fra Alzheimerforeningen viser, at 11 er døde alene i år, mod mellem 7 og 11 om året tidligere. Og efter som demens er en aldersbetinget sygdom, og vi bliver ældre og ældre, vil stadigt flere blive demente i fremtiden.

At demente går deres vej, har altid været et problem. Men tidligere blev de pasificeret med medicin og låste døre.

Overlæge, professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, Gunhild Waldemar, siger:

»Vi har heldigvis fået en mere forstående holdning til mennesker med demens, som nogle vi gerne vil gøre en særlig indsats overfor. Man skal huske, at de fleste af de her ældre mennesker har levet et normalt liv og gjort en stor indsats i samfundet, og så får de en sygdom, hvor de ikke kan huske og skal superviseres 24 timer i døgnet. Det er i sig selv forfærdeligt. Hvis de forsvinder, er det endnu værre,« siger hun.

Frygt for big brother

Lovgivningen blev i 2010 lempet, så det er blevet lettere at udstyre demente borgere med gps. Men det har ifølge producenterne ikke ført til nogen stor stigning i brugen af gps. For mange steder er der stadig modstand mod at tildele og bruge overvågningsudstyr, siger Gunhild Waldemar: »Det har sat sit præg, at det i mange år blev betragtet som en form for overgreb og magtanvendelse frem for et hjælpemiddel.«

Frygten for ’Big brother’ spøger altså stadig i manges bevidsthed.

»Men overvågning af demente er ’Big mother’. Det er omsorg,« siger Margrethe Kähler, chefkonsulent i Ældresagen.

Inspireret af den svenske kriminalroman Sprängaren af Liza Marklund i 1998, hvor en forsvunden person findes via sporing af en mobiltelefon, begyndte hun et omfattende lobbyarbejde for at anvende samme teknologi til sporing af demente. Modstanden var stor i begyndelsen, men Danmark anses i dag som pioner på området og er et af de lande i Europa, der er længst fremme med udvikling af gps og andre sporingssystemer til demente og hjerneskadede.

Margrethe Kähler håber, at teknologien bliver udviklet yderligere, så demente en dag kan få indopereret en sporingschip. Den løsning findes ikke endnu.

»Men gps er naturligvis ikke løsningen på alle problemer. Der findes mange andre tiltag: Man kan bygge snydestoppesteder, hvor der ikke kommer en bus, man kan male døre, så de ligner bogreoler. Og så kan man arbejde pædagogisk og medmenneskeligt på at få lysten til at gå sin vej til at forsvinde,« siger Margrethe Kähler.

Lone Gaedt kalder indopererede micro-chip for »en etisk varm kartoffel«, fordi det taler lige ned i teknologimodstandernes værste skrækforestillinger:

»Og al den stund en person med demens kan ledsages af en anden person på den spadseretur, som er livsfarlig for vedkommende at foretage alene, er det da at foretrække,« siger Lone Gaedt, der mener, både de etiske og juridiske aspekter skal diskuteres meget grundigt, før man giver tilladelse til at indoperere chip:

»Der bør være meget, meget skrappe regler omkring det. Det kan hurtigt blive til en objektgørelse af personer, der har mere glæde og gavn af relationer, ledsagelse og meningsfuld beskæftigelse, eller som kan klare sig med helt andre og mindre indgribende teknologier. Jeg tænker, at borgere kun skal ’chippes’, hvis alle andre muligheder er afprøvet.«

Tryghedsteknologi

Alzheimerforeningen har ikke taget stilling til en indopereret chip, men direktør Nis Peter Nissen har hørt demente udtrykke ønske om netop den mulighed.

»Noget af det værste, du som menneske kan forestille dig, er, at du på grund af sygdom forvilder dig et sted hen, hvor du er hjælpeløs og risikerer ikke at blive fundet,« siger Nis Peter Nissen, der tror, der går nogle år, før det kan lade sig gøre rent teknisk.

»Men jeg synes ikke, der er noget grænseoverskridende ved det. Vi er fortalere for tryghedsteknologi, der kan redde menneskeliv. Det er jo ikke ret meget anderledes end en pacemaker,« siger han.

Christian Suhr er forstander på plejecentret Aalholmhjemmet i Valby for demente. Han synes i princippet, at gps er i orden, men påpeger, at man bør se det som udtryk for ubehag, når en dement går sin vej:

»I mange tilfælde er det fordi, man ikke kan lide at være der, hvor man er, er bange eller keder sig. For nogle har det måske været deres liv at være på farten frem for at sidde og drikke kaffe. Man skal finde årsagen til, at de demente går, og møde dem med de rette tilbud for at komme det i forkøbet.«

Thomas Ploug er professor ved Institut for kommunikation ved Aalborg Universitet og medlem af Det Etiske Råd. Han mener, det som udgangspunkt er godt at kunne lokalisere mennesker, der forsvinder, men frygter at overvågning kan føre til øget fremmedgørelse:

»Man kan godt forestille sig, at overvågning kan komme til at erstatte menneskelig omsorg, så man siger: ’Vi behøver ikke kigge efter Fru Hansen, for vi kan spore hende på computeren’,« siger Thomas Ploug.

En indopereret chip er han direkte modstander af: »Tager man først hul på fysiske indgreb for at overvåge folk, hvor sætter man så grænsen? Det er uacceptabelt. Det skal en stat ikke gøre med henblik på at overvåge borgere, heller ikke selv om det er nok så små indgreb,« siger Thomas Ploug.

Margrethe Kähler sammenligner kritikken af idéen med dengang Ældresagen i slutningen af 1990’erne begyndte at advokere for gps-teknologi:

»Også dengang frygtede man overvågningssamfundet. Men reglerne for, hvordan man må holde øje med de her mennesker er ret stramme, og det er altså omsorg at kunne finde dem igen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming Leer Jakobsen

Bortgængerne er et symptom på, at normeringer på plejehjem har været faldende.

At Ældresagen i den grad ikke kæmper & presser kommuner for at sætte normeringerne især (men ikke kun) for demente op er en kapitulation over besparelsesregimet i kommunerne.

Samtidigt får plejehjem mere en karakter af opbevaring end at stimulere den enkelte demente. Der kan ved mere personale blive tid til aktivering af de minder, den enkelte demente har.

Ældre i Danmark får i højere grad end resten af befolkningen anti depressiv medicin. Faktisk er andelen for dem over 85 på 20 procent, resten af befolkningen ligger på 8 procent. Jeg tvivler stærkt på, at så mange ældre er depressive. Det kan snarere være et udtryk for en praksis, hvor medicinen bliver en hold kæft bolche. Så kan de få ansatte på vagt få tid til de mest trængende.

Men det er ikke en anstændig måde at behandle mennesker på.

Det er en uværdig måde at behandle dem på.

&det burde Ældresagen bruge sin tid på istedet for, at indføre Orwell'ske overvågningsformer & samtidigt påstå, at det sker for den dementes egen skyld.

Når sandheden snarere er, at det sker af hensyn til medlemmer af Ældresagens eget skattetryk!

For uden skat er der ingen velfærd.

Det er ret simpelt.

Morten Kjeldgaard, Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen, lars abildgaard, Søren Jessen, Vibeke Rasmussen, Anne Eriksen, Rune Petersen og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Lad nu være med at spille dum !!
Det er hverken big mother eller brother. Hvem finder på de overskrifter ? Kunne I overveje en mindre retarderet person til den funktion ?

GPS til demente og andre der kræver lidt ekstra opsyn er bare sund fornuft.
I dag er det muligt at bygge en sender ind i et nærmest usynligt og umærkeligt armbånd, halskæde, ur mv.
Hvis en dement person kategorisk nægter og ikke er til at overtale, Ja må så vi jo lade være - det giver sig selv !
Men for hver der accepterer har vi sparet os selv for en masse besvær og den demente for væsentlig risiko og ubehag.

J M, Peter Poulsen, Else Marie Arevad, Rikke Nielsen, Søren Jessen, Kjeld Hansen, Helene Nørgaard Knudsen, Ke Lar og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Har arbejdet på et plejehjem og GPS giver større muligheder for frihed til en gruppe mennesker, der ellers tit vil have svært ved at forstå, at de ikke har samme frihed, som de før har haft - rigtig god ide.

J M, Søren Jessen, Kjeld Hansen og Bente Petersen anbefalede denne kommentar
Bente Petersen

Naar man kommer "op I aarene" som jeg nu er, og er 100% frisk, helbred superb, har det fantastisk, saa taenker jeg nu alligevel sommetider ... ''hvad nu hvis jeg fik et hjerteslag doede og der er ikke nogen der ved det''... Jeg kunne jo ligge der I ugevis.. det synes jeg ikke er saerlight laekkert at taenke paa !!! - - saa hvad goer man saa ? ... Men bortset fra det saa skulle aeldre mennesker tage en masse gode vitaminer - og tage sig noget til de utroligt gerne vil... det er lysten der driver vaerket...

Findes der måder der kan måle om en svært dement HAR livskvalitet, overhovedet?
Alle ved at ægte menneskelig omsorg er det der skal til for svært demente og for den sags skyld også for psykiatriske patienter på lukkede afdelinger. Når denne menneskelighed ikke kan skaffes, hvorfor er det så livet om at gøre at forhindre de ramte i 'at slippe fri' af omstændigheder, som ingen ved sine fulde fem ville ønske for sin værste fjende?

Nanna Wulff M.

"...både de etiske og juridiske aspekter skal diskuteres meget grundigt, før man giver tilladelse til at indoperere chip:..."

"...både de etiske og juridiske aspekter skal diskuteres meget grundigt, før man giver tilladelse til at indoperere chip:..."

En borger med en pacemaker eller andet elektronisk indopereret udstyr som f.eks. et Cochlear Implantat (CI), kan nemt blive udsat for en virkelysten medarbejder et sted, hvor de mange hjertestartere hænger frit tilgængelige skulle en borger falde om.

Med et Cochlear Implantat (CI), er mit skrækscenario netop medarbejderen som uden at tjekke min ID sætter en hjertestarter til. Den indvendige og indopererede (bag øret), del af et CI, sprænges i stykker pga. det "elektriske" stød som forekommer når man bruger en hjertestarter.

Jeg tror, at dette ville blive ret så ubehageligt ... Døden, ved et hjerteslag, er at foretrække.

Dette vil også være tilfældet med andet indopereret elektronisk udstyr så som en pacemaker eller en GPS chip.

Er det muligt, at en dement borger hellere vil dø mens han/hun er på en lille springtur end at leve med ligegyldig kaffeslabberars og kraftig medicinering?

Morten Balling, Jan Kønig, Vibeke Rasmussen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Nu bor demente jo altså ikke kun på plejehjem. Rigtig mange demente bor hjemme. Også her kan det være et problem, hvis den demente forvilder sig ud af hoveddøren, ned af gaden, og pludselig ikke kan finde hjem igen. At anlægge et perspektiv der antyder, at den demente (også) i dette tilfælde blot 'frigør' sig fra umenneskelige omstændigheder er mildest talt problematisk.

Anne Eriksen

Nu er en springtur for demente ikke nøjagtig det samme som at ville slippe for omgivelserne, selvom det sikkert kan forekomme.
Det er snarere "jeg skal hjem og lave mad - hjem til mit hus og de andre" osv.
At det hele ikke er der længere tæller ikke...
Der skal uddannelse og tilstrækkeligt personale til at arbejde med disse problemer, det er simpelthen "skod" at man ikke tager det alvorligt nogle steder.

Nej, man skal ikke chippe personer - nøjes med katte og hunde.
Det er muligt at påhæfte et armbånd eller lignende.
Men det bedste er, hvis en afdeling på plejehjemmet er så sikret - for den ældre kan sagtens være druknet, når man finder vedkommende og så er det jo ikke den store hjælp.

Det med hjertestartere giver virkelig stof til eftertanke...

Nanna Wulff M., Niels Mosbak og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Nanna Wulff M.

@Torsten Jacobsen

"...At anlægge et perspektiv der antyder, at den demente (også) i dette tilfælde blot 'frigør' sig fra umenneskelige omstændigheder er mildest talt problematisk."

Det er mit perspektiv, men ja, det kan godt ses som problematisk. Det har du helt ret i.

Jeg mener dog ikke, at døden til enhver tid og ved enhver lejlighed skal udsættes uendeligt. Mange demente kommer til at ligge i en seng, nærmest frosne i samme stilling og i mange måneder. Grunden til dette er ofte, at døden ikke indtræffer pga. diverse livsforlængende forløb. Det kan så også ses som problematisk, at jeg ikke mener, at man skal forlænge livet lige meget hvad omkostningerne er for den demente.

Annemette & Ejlif Bach & Vrejlev og Else Marie Arevad anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

@ Nanna Wulff

Jeg ved kun alt for godt besked om hvad demens gør ved både den syge selv, og de pårørende. Ikke mindst i den sidste fase, hvor magtesløsheden næsten er det eneste der er tilbage. Spørgsmålet om hvad det egentlig er man forlænger i denne fase, og hvorfor, er afgørende vigtigt at forholde sig til. Her er vi helt enige, tror jeg.

Men hvis min mor, for nu at tage et eksempel jeg kender indgående, forvilder sig ud af døren en dag hvor min far har glemt at låse den, så er der altså ikke tale om hverken flugt eller frigørelse. Der er såmænd bare tale om et praktisk problem, som f.eks. en GPS-chip indsyet i en jakke eller gemt i et smykke, kan levere en løsning på.

Rikke Nielsen, Nanna Wulff M., Karsten Aaen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Irmelin Gram-Hanssen

Min far har alzheimers og bor på plejehjem af den grund. For nogle måneder siden besluttede han sig for at gå en tur i det gode vejr. I et sekunds yderligere forglemmelse må han havde glemt, at han ikke kunne huske. Han er ellers altid meget opmærksom på, at han ikke kan finde vej, og spørger tit til, hvor vi er, når vi går tur. Men et eller andet må have forandret sig i hans tilstand, og han mærkede åbenbart ikke den normale angst ved tanken om at gå alene rundt i de københavnske gader (som for ham i øvrigt kunne være hvor som helst).

Da personalet opdagede, at de ikke kunne finde min far, og at de sidst havde set ham fire timer tidligere, ringede de rundt til hans børn og venner og måtte i sidste instans ringe efter politiet. To betjente fandt ham på Christianshavn, hvor han sad på en bænk i solen. Hvordan han er kommet dertil er et mysterie, og han kunne selvfølgelig heller ikke huske det selv. Han kunne huske sit navn, men ikke hvor han var, eller hvor han boede. Han havde ingen pung og ingen jakke på. Betjentene kørte ham tilbage til plejehjemmet, hvor han træt, omend glad, drattede omkuld.

Jeg synes, at det er en underlig ide med en chip under huden, og jeg synes, at det er synd, hvis nogle føler, at de får berøvet deres frihed. Men hvis det kan forhindre at mennesker, som ikke kan tage vare på sig selv, kan tage på tur uden fare for at blive syge eller miste livet, så synes jeg, at de potentielle goder overskygger de potentielle risici. Selvfølgelig skal en chip ikke erstatte menneskelig kontakt, men det behøver det heller ikke nødvendigvis at være et udtryk for. Min far får besøg af pårørende og venner flere gange om ugen. Alligevel fik han lyst til at gå en tur i solen. Han havde jo nok glemt, at han også næste dag ville få besøg.

Rikke Nielsen, Karsten Aaen, Per Torbensen, Thomas Borghus og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Nej!

Michael Bruus

Boede på et tidspunkt få hundrede meter fra et plejehjem og det sket at en af de ældre for vild og vi måtte følge vedkommende (hjem) tilbage til plejehjemmet.
Men et egentligt problem blev det det først da plejehjemmet skulle spare og der blev skåret i personalet.
Så jeg tror meget kan løses ved at bemande plejehjemmene så de har hænder nok til alle de opgaver de nu en gang har og egentlig tror jeg at penge brugt personale, er langt bedre givet ud, end penge til teknologi.

Flemming Leer Jakobsen, Karsten Aaen, Anne Eriksen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Thomas Borghus

Sæt trackeren i uret, jakken, øreringen, eller baglommen på bukserne. Der er masser af muligheder der kan nedbringe antallet af dødsulykker, her - som ikke indbefatter at indoperere noget som helst. - Har det her også noget med vores omsorgsniveau, eller manglen på samme, at gøre? Ja, desværre. Denne teknologi skal selvfølgelig ikke bruges som substitut for ordentlig service på vores plejeinstitutioner.

Morten Kjeldgaard, Christian Pedersen, Torsten Jacobsen, Vibeke Rasmussen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

"Denne teknologi skal selvfølgelig ikke bruges som substitut for ordentlig service på vores plejeinstitutioner."

Nej, det skal den ikke. Problemet er bare at det kommer den utvivlsomt til at gøre. Præcis som at bleer til gamle ikke skulle være substitut for toiletbesøg, men nu i dag er det.

Ebbe Pedersen, Morten Balling, Nanna Wulff M., Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Scheel Andersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Thomas Borghus

Det er lidt kynisk, Jan. Men jeg er bange for at du har ret. - Teknologien har dog stadigvæk en art berettigelse, synes jeg.

Flemming Scheel Andersen

En chip i nakken??
Fra fødsel til grav??
Kunne bruges som betalingskort i brugsen også??
Eller hvis man gik imod ensretningen på gågaden??
Bom, et betalingskort .....næ man betaler automatisk med chippen, næste gang man passerer en kontrolpost.
Når man kører for hurtigt i bil registreres det, for bilen kan ved start kontrollere førerens chip i nakken.
Hvis man bruger for meget vand ved for mange toiletbesøg,....at betale.
Hvis man skriver for mange anslag på sin PCer af tvivlsom kritisk karakter, kan chippen give et opdragende stød.

Selvfølgelig kunne man også bare give den demente et vaskbart ufjerneligt armbånd på, før nogen fik gode ideer??

Steen Thaulow Olsen, Morten Balling, Katrine Visby, Anne Eriksen, Nanna Wulff M. og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Mærkelig holdning nogle har til ny teknik. At kunne finde sin bil hvis den bliver stjålet, men finde sin game far; nej!

Flemming Scheel Andersen

Nok mærkeligere at sammenligne sine forældre med et stykke mekanik??

Niels Mosbak

Nu har jeg et par gange deltaget i eftersøgning af bortgåede demente personer og nogle er fundet i live og stadig lige demente - andre har ligget skjult i skure og udhuse og er frosset ihjel, måske kun få hundrede meter fra deres hjem.
Der anvendes store resurser og indkaldes ekstra mandskab med hunde, når sådanne anmeldelser indgår til politiet, for det kan være et kapløb med tiden, at få fundet den pågældende i live. At finde sådanne bortgåede personer dødfundne er ikke nogen god oplevelse.

Vi har mange tekniske muligheder, som benyttes af ældre medborgere - f.eks. alarmknapper, der bæres hvis man er dårligt gående og har faldtendens. Det sikrer personen mod at ligge på gulvet i time- eller dagevis, selvfølgelig under forudsætning af, at alarmen ikke bare ligger i natbordsskuffen.
En gps synes at være et godt tilbud - men naturligvis skal vi ikke til at indoperere chips i folk - eller for den sags skyld have tatoveret sit personnummer i panden, som Martin Beck hos Maj Sjöwall og Per Wahlöö mente.
Men en bærbar gps kan være det der redder liv.

ellen nielsen, Thomas Borghus, Morten Kjeldgaard, Nic Pedersen, Flemming Scheel Andersen, Anne Eriksen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Hvis man tror at omsorg og gedigen menneskelig kontakt kan erstattes ar moderne teknologi, det være sig chips, robotter og hvad ved jeg, så er fremmedgørelsen for alvor trådt sig ind og sat sig fast i det vi ynder at kalde vores velfærdssamfund.
Løsningen er ligeså så enkel som umulig i velfærdssamfundet. Flere varme hænder til at yde omsorg og meget gerne en kærlig en af slagsen til de medborgere, demente og andre der trænger. I må gerne hæve skatten for mit vedkommende, hvis der er sikkerhed for at ressourcerne ender det rigtige sted

Ebbe Pedersen, Flemming Scheel Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Niels Mosbak

Bjarne Bisgaard

Selv i forne tider, hvor der var flere varme hænder, lykkedes det for demente at forvilde sig bort fra plejehjem - og efter at man lagde sig efter konceptet "længst muligt i eget hjem" - forvilder demente sig også væk fra bopælen, der f.eks. kan være en beskyttet bolig.
Det er naturligvis ønskeligt, at ældreplejen i Danmark er så velfungerende som muligt, men det konkrete problem eksisterer, og mens vi venter på flere varme hænder og mere personale, er vi vel som samfund bedst tjent med at demente der forvilder sig væk fra bopælen, findes hurtigst muligt?

Torsten Jacobsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Sørensen

Vi er alle udstyrede med chips og dermed allerede overvågede døgnet rundt. Overvågningen sidder i vores mobiltelefoner, i vores kreditkort, når vi går på nettet osv.

Når vi skriver et indlæg her så er der helt sikkert nogen som kigger os over skulderen elektronisk. Hvis jeg skriver "bombe", hvilket jeg hermed gjorde, så er der 100% et program et eller andet sted hos FE som reagerer og får en medarbejder til at se på sagen, i en eller anden grad og med en eller anden prioritering.

Så vågn nu op til realiteterne i stedet for at diskutere pseudotemaer.

Thomas Borghus, Niels Mosbak og Katrine Visby anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

Hvis folk er klare nok i hovedet til selv at ønske en chip indopereret, så er det OK.

Det "grimme problem" kommer, når man begynder at overveje en tvangsmæssig indoperation af chippen.

I øvrigt, hvis jeg skulle rejse til et farligt område , hvor der er risiko for kidnapning o s v, så kunne en lille chip være fin - så er man lettere at finde og hjælpe.

Bjarne Bisgaard Jensen

Niels Mosbak. Der er ikke så mange der er optaget af hvordan den demente har det i sin dagligdag, men vedkommende bliver meget "synlig", når vedkommende bliver væk, og så går "de kreative" ellers igang med finde på finurlige og omkostningslette løsninger. Jeg tror fuldt og fast på at hvis du prioriterer dagligdagen med et veluddannet og trænet personale så vil du også kunne stille op når vedkommende får lyst til lidt "frihed"

Nanna Wulff M.

@Torsten Jacobsen

Jeg tror, Torsten, at det måske er min egen fornemmelse af magteløshed der fortæller mig, at det kun er når man lytter til sin indre stemme, at man kan fornemme om en anden er klar til at sige farvel. At fornemme hvad der er det essentielle aspekt i den andens sind kan være en glæde ved bare at være - intet andet. Måske at være helt i nuet!

Så tjener livet et formål, og det er endeløst ligegyldigt hvad andre mener om den sag.

Rikke Nielsen

Svært etisk spørgsmål. Personligt vil jeg hellere have en chip i nakken, end at blive pacificeret med medicin og holdt bag låste døre.

Katrine Visby

NEJ
At indoperere en chip i en dement ville være det første lille spæde skridt til at få befolkningen til at acceptere at man langsomt vil lade det sprede til andre grupper. Og til sidst ville alle borgere skulle alle have en chip indopereret, for det gør det ligesom meget nemmere.
Argumentet er altid vores sikkerhed.

For at indføre sådanne ting starter de altid i det små, for at få folk til langsomt og gradvist at acceptere det som normalt.
Det er ligesom de pengeløse supermarkeder de vil lave forsøgsordninger med. Men tænk hvis kortsystemet gik ned, så ville folk ikke kunne købe mad.

Dette ville være det største Big Brother-scenarie uden lige. Vi har allerede NSA, der overvåger os, som er helt uacceptabelt. Det, der er ved at ske nu får George Orwells roman til at ligne en uskyldig knaldroman.

Det værste er, at nogle folk har forudset for længe siden at man vil indføre chips i mennesker som det næste skridt i agendaen mod den totalitære verdensorden. Så vil man få den totale kontrol over menneskeheden.

Det er vores allesammens fremtid. Vi er alle med til at skabe vores fremtid, ikke kun en lille magtfuld elite, der vil have kontrollen.

Og dette skal vi ikke under nogen omstændigheder acceptere.
Vores børn skal vokse op som frie mennesker, uden overvågning i en bedre verden end den vi har idag - ikke med en indopereret chip på fødselsgangen.

Flemming Leer Jakobsen, Steen Thaulow Olsen, Morten Balling og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

det er netop alle disse "rimelige" scenarier, med gamle, børn og hunde, der bekymrer, fordi så bliver vi tilpas vante til vidunderne.
Lissom med mobiltelefoner, der nu kan tracke os allesammen lige meget hvor vi går hen. De var osse så dejligt belejlige

Steen Thaulow Olsen, Morten Balling og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Egentlig interessant at observere, at det er mere acceptabelt at frihedsberøve et dement menneske via indespærring og medicin, end at placere en sporingsenhed på kroppen af denne person. Det er nok en kulturting at indespærring bliver opfattet mere frit, og samtidig en implicit accept af den kollateral damage denne type frihed giver anledning til, når så indespærringen fejler.

En "chip i nakken" er selvfølgelig en sproglig forsimpling af alle mulige scenarier for at kunne spore et menneske i den ene situation, hvor et ellers frit, men hjælpeløst, menneske bliver væk (chip i nakken, armbånd med gps etc etc). Der er intet Orwellsk i det scenarie.

Flemming Scheel Andersen

Rikke Nielsen

En smuk gendigtning der er Jehovas vidner værdig, tilsat et par stråmænd.
Du holder standarten

Katrine Visby

Rikke Nielsen,
Jo, det er ret Owellsk. En sådan chip kan indeholde mange data. Og ikke bare som en sporingsenhed. Du har vist ikke fantasi til at forestille dig hvad en indopereret chip ellers kunne bruges til.

Nic Pedersen

»Noget af det værste, du som menneske kan forestille dig, er, at du på grund af sygdom forvilder dig et sted hen, hvor du er hjælpeløs og risikerer ikke at blive fundet«

Nej, hellere risikere at krepere fri i en frossen vejgrøft end at lade sig sætte en chip under huden eller et nok så forgyldt slavehalsbånd på!

Noget ganske andet er at være under kærlig og beskyttende omsorg, hvis man ikke kan tage vare på sig selv. Men sådan noget "koster jo penge/tid".
(som bl.a. SKAT og Stat har taget og spildt på andet)

Steen Thaulow Olsen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Tænk, at vi som (velfærds!)samfund er kommet så langt ud, at vi helt seriøst overhovedet så meget som diskuterer muligheden af at indoperere – indoperere! – en microchip i et hjælpeløst menneskes legeme!

Og det gør ikke sagen bedre, at indgrebet (af mennesker, man kunne have forventet lidt mere indfølelse fra, ikke mindst repræsentanten for ældresagen) på ægte newspeaksk bliver kaldt både "hjælpemiddel", "omsorg" … og ghm, at blive "chippet" !

Jeg er dybt beskæmmet.

Flemming Leer Jakobsen, Tilde Klindt, Niels Mosbak, Steen Thaulow Olsen, Flemming Scheel Andersen, Ebbe Pedersen og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg kender få, om nogen, under 70, der ikke frivilligt bære 'chips' i form af kreditkort og mobiltelefon. Hvor frivilligt det så er kan vel diskuteres? Hvor megen frivillighed, der reelt KAN tilstås et menneske med svær demens, kan næppe diskuteres, fordi den selvfølgelig er lig nul!
Os der har prøvet det med en nær pårørende ved, at når et familiemedlem er 'over the hill' da er al perception så sporadisk at vedkommende aldrig vil komme i nærheden af at erkende sig overvåget, som sådan, what so ever den består i! Det er så 'vores' holdninger/følelser der afgør sagen!

Steen Thaulow Olsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Karen von Sydow

Jeg er ret overbevist om, at de, der er chokerede i deres grundvold over at bruge gps til demente, aldrig har haft demens tæt inde på livet. Har man først haft det, ser man meget meget pragmatisk på hvad teknologi kan gøre for at hjælpe mennesker.

Vågn op.

Morten Kjeldgaard

Laust, har du fået indopereret din mobiltelefon?

Jørgen Malmgren

Et interessant dilemma, personlig frihed mod overvågning eller ingen frihed overhovedet. Der er plejehjem hvor dørene er låste, for at demente ikke skal tage på springtur og hvor de kun lukkes ud i lukkede gårdhaver, hvilket ældresagen har kritiseret.

En fodlænke med en chip er en sikkerhed for den enkelte og ikke en straf. I øvrigt er alle mobiltelefoner sporbare, med en præcision på et par meter, selv min ti år gamle nokia. Hvis det var mig der sad i situationen, så tror jeg, at jeg forbeholde mig retten til, at blive væk og at blive fundet igen.

Rikke Nielsen

Flemming Scheel Andersen, tak :-)

Rikke Nielsen

Katrine Visby, både du og jeg har sikkert mobiltelefon, computer, wireless, sygesikringskort, dankort. googler, bruger facebook, har en bank, bruger betalingsservice, MobilePay og så videre ogs så videre, så jo, jeg ved udmærket godt, hvor mange data, der ALLEREDE bliver opsamlet om dig og mig. Og hvordan de kan misbruges, og allerede bliver misbrugt. Hvilke informationer "de onde" så vil bruge om en stakkels dement person som får (på en eller anden måde) påsat en overvågningsenhed, overgår så min fantasi. Enlighten me! ;-)

Flemming Scheel Andersen

Rikke Nielsen

Overhovedet ingen årsag.

Flemming Scheel Andersen

Johnny Winther Ronnenberg

"Et interessant dilemma, personlig frihed mod overvågning eller ingen frihed overhovedet. "

Det er faktisk en misforståelse, for det er ikke dilemmaet.

Dilemmaet for mig er at det er mit værste spådom om kontrolsamfundets udvikling og at den er 20-25 år gammel, og at kursen imod den totale, misforståede kontrol er fast.

Dilemmaet for de fleste andre mener jeg burde være, at vi er nået så langt af denne kurs, at det jeg foreslog som en provokation for måske 20 år siden, nu fremsættes i ramme alvor.
Selvfølgelig i en god sags tjeneste.
Det vil det også være ved den næste udvidelse af kontrollen og den næste indskrænkning, hvor det måske ikke er for at hjælpe demente, men for at mistænkte kan bevise deres uskyld??

Dilemmaet består ikke i teknikkens muligheder, men i vor tro på autoriteternes gode viljer og manglende indsigt i mulighederne for misbrug og ikke mindst manglende forestilling om viljen til det misbrug.
Det er det dilemma der betyder at hver landvinding teknikken tilbyder, samtidig som "god teknik" accepteres som en "nødvendig" indskrænkning i vor frihed som individder.
Og samtidig accelereres denne udvikling, med argumentet om at vi alligevel bliver overvåget, så en lille mulighed fra eller til ikke betyder noget.

Udviklingen sker oppe i vore hoveder, hvor vi er parate til at acceptere løsninger vi på ingen måde ville goutere før.
Dette forslag var muligt at udføre for 20 år siden, da det blev indfør på hunde, heste o.s.v..
Det var meget provokerende da jeg dengang sagde, at det også kommer til mennesker, så vor færden, gøren og laden kan kontrolleres i hoved og r..
Med en fiks lille vandspærre-anordning kan individdets antal af toiletbesøg per dag, jo indskrænkes i miljøets hellige navn??
Der er utallige nyttige og gavnlige effekter af en sådan dims.

Men for 20 år siden var den en provokation og en god joke, nu debatteres den serøst???

Morten Kjeldgaard, det ville jeg såmænd ikke have noget imod ;-), Herregud da! Hvis man har oplevet livet i en ganske almindelig dansk landsby før 1960, ved man at selv den skrappeste, moderne overvågning, er lysår fra at få de detaljer med, som 'Martha på centralen' opsnappede og i 'al fortrolighed' lod gå videre til hvem der gad høre på det. Jeg ville da også til enhver tid vise 'rettidig omhu' og selv sørge for at få 'chippen' indopereret, så mine dejlige døtre og deres pragtfulde børn aldrig skulle opleve at se mig spærret inde, som det skete med deres farfar og oldefar, der som 90'årig, i løbet af et års tid, 'forsvandt' mentalt og ikke kunne 'forstå' at havedøren ikke var til 'få op'!

Flemming Scheel Andersen

Selvom man nu har haft en nær person, der er kommer dårligt af sted, måske endda død, i trafikken, selvom vedkommende altid har fulgt alle regler vi har fået vedtaget på området som værende rigtige og gavnlige for afviklingen af trafikken i en sund kultur, så er det altså ikke grundlag for at anbefale alle at se stort på alle vigepligtsregler og køre over for rødt, fordi at følge det vedtagne kan medføre en grum skæbne.

Det samme gælder det vi har vedtaget som medmenneskelige omgangsformer

Der skulle selvfølgelig stå....ikke var til at 'få op'. Bliver 80 til næste år, så måske det er på tide at tage aktion mht. til chippen? ;-)

Niels Mosbak

Flemming Scheel Andersen

Dilemmaet som du skitserer, er meget ældre end du i virkeligheden forstiller dig.

Vores gamle sognepræst på 95 - her i landsbyen - sagde for nogle år siden, at det eneste i Biblen der var værd at erindre, var Johannes Åbenbaring.

Og da Johannes sad på Patmos og hallucinerede - hvordan han så ellers bragte sig i den tilstand, er ufortalt - så kom han jo i tanker om følgende:

"Det får alle, store og små, rige og fattige, frie og trælle, til at sætte et mærke på deres højre hånd eller deres pande, v17 så ingen kan købe eller sælge undtagen den, der bærer dette mærke, dyrets navn eller dets navns tal. v18 Her kræves der visdom! Den, der har forstand, må regne på dyrets tal, for det er et mennesketal. Dets tal er 666."

Nu havde Johannes jo ingen mulighed for at forholde sig til chips i Dan- og andre betalingskort, men han forudså, at det krævede visdom - og hans profeti holder ganske nøje vand - din bank, SWIFT, NSA - ved alt om hvad du bruger dine penge til og generer du 666 - tja, så lukker de for VISA-transaktioner, som f.eks. i tilfældet med Wiki-leaks. Og din telefon sladrer om hvor du er.
Men derfor kan man jo godt bruge systemet på en fornuftig måde, man skal bare tænke sig godt om;-)

Katrine Visby

Det er slemt nok at der bliver indsamlet metadata om os i al vores færden, der sætter elektroniske spor.
Hvis man får sat en lille chip ind i vores krop, så vil man altid kunne spore os.
Alt hvad vi skriver her i indlæggene er nu blevet gemt og oplagret. Man vil sikkert kunne lave en god profil af debatørene her. Nogle gange vælger man at bortcensurere et indlæg inde på
Information. Så fri er man heller ikke.

Det kan umiddelbart virke uskyldigt at ville sætte en chip i en dement. Men det er mere det, der vil komme efterfølgende. Jeg syntes det i forvejen er ret sindsygt at man vil begynde at chippe mennesker, ligesom man brændemærker kvæg. Men det skal gøres til normen, så folk ikke længere stiller spørgsmål til det.
Hvor er medmenneskeligheden henne? Og hvor er familernes omsorg for deres demente familiemedlemmer?

Steen Thaulow Olsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Det er måske lidt overprojicering, at fordi demente i omsorgens navn, skal kunne findes, så skal vi alle "chippes"!

De er vel første skridt, inden vi alles ammen får sådan en.

Steen Thaulow Olsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Med lidt held vil alle voksne, i en ikke alt for fjern fremtid, have mulighed for at få indopereret en chip eller ti, der udover at booste vores medfødte databehandlingskapacitet, kan erstatte vores interface med pc, telefoner, stereoanlæg, tv, transportmidler mv.
Disse vil naturligvis også indeholde funktioner som lokalisering og lignende, der kan aktiveres eller slukkes på ejerens bud evt af det offentlige i forbindelse med en umyndiggørelse o.lign.

Med den hast vores teknologiske udvikling foregår vil dette måske være muligt inden for et par årtier eller tre - det bliver fantastisk, intet mindre !
Den eneste reelle frygt man kan have med en sådan udvikling er at disse teknologier bliver så dyre at ikke alle vil have råd og mulighed.

I dag er der absolut ingen grund til at frygte tvungen indoperering af sporingsenheder. Hverken i kriminelle eller demente o.lign.
For det første er listen med billige og effektive alternativer meget lang, for det andet vil tvang naturligvis ikke komme på tale så længe vi besidder et nogenlunde civiliseret samfund, med mindre proceduren svarer til at sluge en mellem stor pille eller få en sprøjte.

Sider