Læsetid: 6 min.

FE-lov åbner for masseudlevering af danske data til NSA

Folketinget har uden offentlig diskussion givet FE så brede beføjelser, at tjenesten har næsten ubegrænsede muligheder for at udlevere såkaldt rådata til fremmede tjenester, selv om det indeholder danskeres data. Det kan ifølge juridiske eksperter give lovgivningsmæssigt rum for samarbejdet mellem FE og NSA om overvågning af fiberkabler i Danmark
Loven om Forsvarets Efterretningstjeneste kan give tjenesten beføjelser til at tappe fiberkabler uden retskendelse på dansk grund, mener eksperter

Loven om Forsvarets Efterretningstjeneste kan give tjenesten beføjelser til at tappe fiberkabler uden retskendelse på dansk grund, mener eksperter

Jakob Eskildsen

19. juni 2014

Ingen har oplyst det til offentligheden. Det fremgår ikke af loven om Forsvarets Efterretningstjeneste. Og det er aldrig blevet diskuteret i Folketinget i forbindelse med vedtagelsen af loven.

Men alligevel risikerer borgere i Danmark, at deres internet- og telefondata bliver tappet ved en såkaldt kabeladgang af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og ender hos amerikanske National Security Agency (NSA).

Loven om Forsvarets Efterretningstjeneste giver brede beføjelser til tjenesten, der kan indhente millioner af oplysninger hvert eneste år uden domstolskontrol og med et meget begrænset tilsyn.

Ifølge Claus Juul, der er juridisk konsulent i Amnesty International, er det først i forbindelse med Snowden-lækagen, at man for alvor er blevet bevidst om, hvad de militære efterretningstjenester er i stand til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steen Larsen
Steen Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"I en præsentation af programmet står der: »Partner indsamler ikke mod USA, USA indsamler ikke mod værtslandet.«"

Hvor naive kan mennesker være!? Eller er der tale om endnu et politisk opkøb gennem USA's sorte finanser? Kan godt være at det er spekulation, men intet ville overraske mig på nuværende tidspunkt.

Hvem har magten i Danmark:
- Er det de danske politikere?
- Er det de høje chefer i Forsvarskommandoen?
- Eller er det annonymen USA-embedesmænd?
Man kan i hvert fald fastslå, at ejerne af Danmark - altså borgerne, helt bliver hold udenfor enhver indflydelse.

Og så er der ansvaret for denne situation, for ansvar og myndighed følges ad.
Hvem har egentlig givet hvem myndighed til at tillade dette? Jeg er dansk skatteborger, og jeg er i hvert fald aldrig blevet spurgt.

Det må i hvert fald klarlægges juridisk, hvem man kan drage til strafretsligt ansvar for al dette hemmelighedskræmmeri, og så må sagerne køres.

Torben Bruhn Andersen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben Selch

Der synes at være Europæiske kræfter, som uden for demokratisk, økonomisk, diplomatisk og juridisk rækkevidde af befolkningerne- har særdeles gavn af at finansiere USA som global bulldog.

Helene Nørgaard Knudsen

Jeg ved ikke? kom i tanke om forleden dag var der en artikel om at staten sælger vores personlige oplysninger til private virksomheder. Og de her 2 - 4 bogstavs forkortelser er meget tilbageholdende med at give offentligheden oplysninger er jeg mindre bekymret for hvad NSA bruger de data til (i modsærning til hvad de kan bruge dem til) i forhold til en privat virksomhed. Hvordan er kontrollen med de data - og her menes udelukkende information der kan bruges til entydigt at udpege den enkelte - efter de havner hos virksomheden?