Læsetid: 2 min.

’FE må forklare os, hvad der sker og hvorfor’

Peter Lauritsen, overvågningsforsker ved Aarhus Universitet
Indland
19. juni 2014

Peter Lauritsen, overvågningsforsker ved Aarhus Universitet

Det danske samarbejde med NSA om fiberkabler viser, at det tætte efterretningssamarbejde mellem de to lande ser ud til at handle om masseovervågning. Derfor skylder politikerne nu en række svar.

»Hvis FE deltager i de her aktiviteter og understøtter NSA på den her måde, så må man spørge danske politikere, om de er enige i den her collect it all-strategi, hvor det gælder om at indsamle al information i hele verden. Er det en strategi, som danske politikere støtter? Og hvis det ikke er, hvad laver FE så i det samarbejde,« spørger Peter Lauritsen, leder af Forum for overvågningsstudier og lektor i Informations- og Medievidenskab ved Aarhus Universitet.

Den teknologiske udvikling giver helt nye muligheder for informationsindsamling og gør det ifølge Peter Lauritsen nødvendigt at diskutere, om lovgivningen er god nok.

»Den danske lovgivning beskytter danske borgere, og den tyske beskytter tyske borgere, Men når internettet bevæger sig over grænser, kan det udnyttes til at omgå den lovgivning og kraftigt reducere den beskyttelse. Hvis Danmark f.eks. tillader og medvirker til, at informationer om tyske borgere bliver opsamlet i Danmark, så står man med den udfordring, at vi selv deltager i en underminering af den lovgivning, vi har,« siger han

- Men det er vel svært at have diskussionen om lovgivningen uden viden om, hvad FE laver?

»Det er det, der er problemet. De må forklare os, så langt de kan, hvad der sker og hvorfor. Fundamentet må være der – lige nu bliver der rejst en masse spørgsmål, men vi kommer ingen vegne.«

- Bliver FE ikke nødt til at holde deres overvågning skjult, for at det er effektivt?

»Der er selvfølgelig en masse ting, man ikke kan få at vide, men hvis det er rigtigt, at der foregår en kabeltapning i Danmark, så kan man vel godt oplyse om det. Det er vel ikke sådan, at alle terrorister ændrer adfærd, fordi de får at vide, at der foregår kabeltapning. Jeg synes, at man klapper meget hurtigt i, og man får fornemmelsen af, at man meget hurtigt dækker sig ind under, at det er efterretningstjenester, og derfor ikke vil sige noget,« siger Peter Lauritsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helene Nørgaard Knudsen

Jeg kan ikke forstå det hemmeligholdelsesfis længere. Alle ved hvor massiv overvågningen er. Jeg kan forestille mig at mellem-østen og visse steder i Afrika er 80% af den transporterede data det der bliver sendt til overvågningsstationerne. Hvorfor har man ikke opdaget nogle af de grupper der vinder frem? De er pænt aktive på sociale medier og alligevel opdages de først nu-

Niels Engelsted

Hvis de forhold, der via Snowden netop er afsløret om den tyske efterretningstjenestes sammenhæng (intimt samarbejde ville være en underdrivelse) med NSA også gælder for Danmark -- OG SELVFØLGELIG GØR DE DET -- så er de danske efterretningstjenester integrerede filialer af de amerikanske, og regn gerne vores forsvars- og udenrigsministerium med.

Under det, der stikker op af vandet på klippen i Allinge, er et undersøisk bjerg skjult for vores øjne, og mediernes opgave i dag er tilsyneladende at holde det skjult.

Niels Engelsted

Helene
Hvorfor man ikke før har 'opdaget' ISIS, der nu rykker hastigt frem, kan du måske få et svar på her:
http://www.counterpunch.org/2014/06/18/the-isis-fiasco-its-really-an-att...

Rune Petersen, Henrik Darlie og Morten Kjeldgaard anbefalede denne kommentar