Baggrund
Læsetid: 6 min.

’Der er ikke meget fristad over Pusherstreet for tiden’

Politiets aktioner i Pusherstreet på Christiania har presset flere hashboder til at lukke, mens andre pushere er begyndt at maskere sig. Gaden er blevet mere rå, og det har skabt frustration blandt resten af fristadens beboere. Strategien er at lægge maksimalt pres på købere og sælgere, siger politiet
Indland
13. juni 2014
Stemningen er blevet mere rå og nervøs efter politiets store aktion i marts i år, hvor 80 blev anholdt for åbenlys og organiseret hashhandel i fristaden. Flere hashboder er lukket ned de sidste måneder, og flere er ikke nær så benyttet som tidligere. De boder, der er tilbage, har fået sløringsnet over sig, og pusherne er begyndt at maskere sig.

Susanne Mertz

Der er kommet nye butikker i Pusherstreet. En burgerbar og en frisørsalon, og lige uden for gaden er to modebutikker netop åbnet med kasketter til 350 kroner. Flere hashboder er lukket ned de sidste måneder, og flere er ikke nær så benyttet som tidligere. De boder, der er tilbage, har fået sløringsnet over sig, og pusherne er begyndt at maskere sig.

»Du skal ikke fotografere boden,« råber en mand, da jeg lægger an til at forevige den nye frisørsalon lige ved siden af hans hashbod.

Stemningen er til tider mere rå og nervøs efter politiets store aktion i marts i år, hvor 80 blev anholdt for åbenlys og organiseret hashhandel i fristaden. Heraf menes 30 at have bopæl på Christiania. Samtlige anholdte sidder nu varetægtsfængslet, indtil de skal for retten i foråret 2015. De risikerer op til fire års fængsel.

I grundlovsforhøret kom det frem, at politiet har overvåget og efterforsket hashhandlen i 18 måneder. Politiet har videoovervåget boderne, og civile betjente har filmet, mens de selv køber hash. Det er derfor, pusherne har reageret og nu forsøger at sløre deres foretagende, samtidig med at de kører forretningen videre.

Men den nye rå stil i gaden har også ført til modstand fra andre dele af fristaden. Flere christianitter vil ikke acceptere, at folk går maskerede rundt, og Christianias beværtninger er blevet enige om ikke at servere for folk med masker på.

Andre christianitter har brugt deres lokale ugeavis til at udtrykke frustration over episoder, hvor tilfældige turister og brugere af fristaden er blevet generet, intimideret og overfaldet for ikke at følge reglerne eller udvise mistænkelig adfærd. Det kan for eksempel være at fotografere, gå med en mobiltelefon i hånden eller i øvrigt ikke rette sig efter særlige anvisninger i Pusherstreet. Senest fik en christianit brækket et skulderblad, da han blev ramt af brosten.

»Der er ikke meget fristad over Pusherstreet for tiden,« mener Olga Francois, der har været christianit gennem 37 år.

»Det piner mig, at de går med masker. Det ser topkriminelt ud. Man kan ikke se, hvem de er, så det kan lige så godt være nogen, vi ikke vil have på Christiania,« siger Olga Francois.

Politiets nye taktik

Mens Information besøger Pusherstreet, hersker der en fredelig stemning. Men dagen før var der uro, da politiet målrettet gik efter at anholde to personer i en hashbod. En deling betjente rykkede hurtigt ind og ud med de anholdte, inden nogen i fristaden kunne reagere. Og reaktionerne er anderledes end tidligere. Pushernes sympatisører kunne ikke nå at organisere modstand mod politiet med for eksempel stenkast.

På ugeplan anholder politiet et par stykker, fortæller vicepolitiinspektør Torben Svarrer. Han er leder af Task Force Pusherstreet, der siden september 2012 har været sat ind for at bekæmpe den åbenlyse og organiserede hashhandel. Strategien er at lægge maksimalt pres på købere og sælgere.

»Vi fornemmer, at de er mere aggressive derude og har konstateret, at de er begyndt at bære masker« siger Torben Svarrer.

Politiet forventer ikke at kunne komme hashen helt til livs. Men hashhandlen i Pusherstreet er reduceret til mellem 30 og 50 procent af, hvad den var før politiaktionen i marts, skønner politiet. En af grundene er netop pushernes maskering og den nye stil, mener Torben Svarrer.

»Man ser ikke længere hashen ligge fremme. Og det er vores vurdering, at handlen er mindre omfattende end før,« siger han.

Samtidig pågriber politiet formodede købere af hash på den nærliggende Metro-station, hvor de mistænkte tages med ind i et afspærret rum, hvor de bliver kropsvisiteret. Og i gaderne omkring Christiania foretager man hyppige kontroller af bilister, der skal aflægge en narkotest.

Med aktionen i marts mener politiet også at have ramt nogle af de bagmænd, der leverer hashen. En af udfordringerne er at forhindre, at andre blot tager deres plads, siger Torben Svarrer.

»Der er forlydender om, at andre bander vil ind på markedet. Det er vi opmærksomme på. En ting er dem derude nu, men vi skal ikke også til at have andre bander rendende rundt,« siger han.

Frygter for Christianias ry

Politiet gennemførte også en stor politiaktion i 2004, hvor 37 pushere og vagtfolk endte med at blive idømt mellem et og fire års fængsel. Det var første gang politiet rev boderne ned i Pusherstreet og anlagde en mere vedvarende og gennemtrængende indsats mod hashhandelen.

Før 2004 var der en anden selvjustits i Pusherstreet, siger Olga Francois.

»Men hver gang politiet strammer grebet, er det de flinke pushere, der falder fra. De vil ikke risikere fængsel. Så det er hele tiden nogle hårdere typer, der tiltrækkes,« siger hun.

Man skal bo på Christiania, hvis man vil sælge hash, og vold accepteres ikke ifølge de interne regler. Kunder og turister må til gengæld ikke fotografere, tale i mobiltelefon eller tage unødigt ophold i Pusherstreet, hvis de ikke skal handle.

»Det allerværste er, at ganske almindelige mennesker bliver råbt ad, skal aflevere deres kamera til gennemsyn og nu på det sidste også får skåret cykeldæk op. Det er grotesk og sørgeligt, at Christiania skal lægge navn og rygte til det,« siger Olga Francois.

Spørgsmålet er, hvad Christiania egentlig skal med Pusherstreet, siger Henning fra Mælkebøtten, der har boet i fristaden i 42 år.

»Jeg er begyndt at købe min hash i Brøndby,« siger han med et grin.

»Vi ved jo ikke, hvad der foregår blandt pusherne. Men politiet er i fuld gang med at lukke gaden. De har ændret taktik og er meget målrettede,« siger Henning.

Andre christianitter, som Information har talt med, siger, at de accepterer situationen, som den er. Hashen er en naturlig del af Christiania, mener de, og det er politiets indsats, der er problemet.

De påpeger, at det er lykkedes at holde hårdere stoffer ude af Pusherstreet. Og ikke mindst, at fristaden har undgået en regulær bandekrig, som man har set andre steder i Danmark. Den årlige omsætning alene på Christiania anslås til mellem en halv og en hel milliard kroner. Andre igen mener, at Christiania er en turistmagnet, netop fordi der er et åbenlyst hashmarked, hvor køberne kan vælge og vrage mellem udsøgte sorter af den ulovlige vare.

Vil ikke fjerne Pusherstreet

Hos den juridiske ejer af Christiania, Christiania-fonden, er man ærgerlig over, at medierne altid fokuserer på Pusherstreet og forbinder den med Christiania.

»Fonden mener, at den hårde kriminalitet er problematisk. Vi håber, at den vil holde op,« siger fondens næstformand, advokat Knud Foldschack. Men han forestiller sig ikke, at Christiania skal fjerne Pusherstreet.

»Det er en politiopgave. Det er klart, at det er for farligt for mig eller nogle christianitter at blande sig i det. Desuden ønsker jeg ikke Pusherstreet fjernet. Det vil bare flytte problemet et andet sted hen,« siger Knud Foldschack.

»Politikerne burde legalisere hashen. Så var der ikke noget problem«, mener han.

I Christiania-fonden kan man godt forestille sig Pusherstreet som et blomstrende handelsstrøg, der udover hash også kunne fremvise alt det, Christiania i øvrigt bryster sig af. Men det mener fonden altså ikke kan ske, førend hashen er blevet legaliseret.

Olga Francois mener heller ikke, at Christiania kan stoppe handelen med hash.

»Vi har tidligere, når det blev for voldsomt med kampe mellem politi og pushere, stillet os ned i Pusherstreet og opfordret folk til at købe deres hash et andet sted,« siger hun.

»Politiet kan jo ikke få folk til at holde op med at ryge hash. Det er ikke fordi, jeg mener, at hash er uskadeligt. Jeg kender da folk, der er sumpet hen. Men det vil være bedre med lovliggørelse, en aldersgrænse og oplysningsarbejde omkring hash,« siger den erfarne christianit.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

randi christiansen

Hvor er det dog en hjernedum strategi at forbyde cannabis - som har så enormt mange positive egenskaber af både helbredende og praktisk anvendelig art. Kriminaliteten og de ukontrollerede varer ville forsvinde, og et kæmpe indtjeningspotentiale for staten opstå i stedet. En ren win win - og det er komplet hyklerisk, at langt farligere stoffer som alkohol, der er et stærkt vanedannende opløsningsmiddel, tobaksindustriens produkter, som er den rene gift og psykofarmaka i al almindelighed, som næsten og i afmagt over for de egl problemer uddeles som bolsjer - er lovligt. Nul respekt herfra.

Søren Andersen, Andreas Andersen, Morten Andreasen, Simone Bærentzen, Anders Kristensen, Henning Pedersen, Jakob Silberbrandt, Jacob Jensen, Rasmus Kongshøj, Hans Paulin, Anker Nielsen, Helge Rasmussen, Karsten Aaen, Erik Jensen , lars abildgaard og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Det flytter ud i byen, og forstærker bandeproblemerne. Hvilket MR. 50 Procent, nok kan erkende, hvis han bliver lagt i natostilling.

Simone Bærentzen, Uni Machanga, Henning Pedersen, Niels Mosbak, Helene Nørgaard Knudsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
randi christiansen

'... ville forsvinde ved lovliggørelse, og et ... '

Er det stædighed eller bare dumhed, der gør sig gældende ... ?

ellen nielsen

Spørgsmålet er, hvad Christiania egentlig skal med Pusherstreet, siger Henning fra Mælkebøtten, der har boet i fristaden i 42 år.

Én af mange fornuftige christianitter, som desværre har mistet magten til de kriminelle i fristaden...

Claus Jensen

Det er godt at se, politiet stadig bruger deres knappe ressourcer, der hvor det virkelig tæller, og også de mange gode virkninger, der er kommet ud af det.

Simone Bærentzen, Henning Pedersen, Jakob Silberbrandt, Rasmus Kongshøj og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Borghus

Løbet er vel reelt kørt? Hashen er spredt til hele København. Mission accomplished.. Sådan går det når man tror man kan styre folk ved at tæske løs med stokken - idioti med mere idioti, ovenpå.

Søren Andersen, Henning Pedersen, Carl Emil Ramsing, Rasmus Kongshøj, Helge Rasmussen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Ellen - hvad christiana skal med pusherstreet, er at forsvare en gammel kamp om retten til fri hash. Er statsmagten dumme, eller er de i skjult ledtog med de kriminelle, som vel må formodes heller ikke at være interesserede i lovliggørelse? Colorado, uruguay og holland har vist vejen, så der er måske håb om, at den danske forvaltning vover at besinde sig og opgive sin antikverede, kontraproduktive og fordomsfulde holdning til denne så veldokumenteret nyttige plante. Skål.

Henning Pedersen, Jakob Silberbrandt, Rasmus Kongshøj, Hans Paulin, Anker Nielsen, t. helleskov, Niels Duus Nielsen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

... Symptombehandling helbreder heller ingen sygdomme. Det holder bare problemet nede..

Claus Jensen

Dette er som altid en ideologisk kamp. Christinia må ikke få lov til at fremstå som et attraktivt og velfungerende alternativt samfund.

Henning Pedersen, Uffe Bundesen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Alt imens du ikke kan åbne en avis eller tænde TV, hvor alkohol og drukkultur forherliges med hyggebajer og drinks på bordet til gæster og studieværter, eller også den generelle opførsel blandt de unge der drikker hjernen ud ved en hver lejlighed, arbejderne der dulmer smerterne med bajere og piller, akademikerne der holder sig til vine af samme grund og for at holde livet ud eller det finere borgerskab der gerne "nyder" en drink eller 10 for at holde tilværelsen uendelige kedsomhed ud., nu pengene ikke har givet den livsglæde de aldrig har haft
Nå ja, Indtægten fra alkoholafgifterne er ca 4 milliarder, mens samfundets udgifter denne stolte drukkultur andrager ca 14 milliarder. Heri er ikke indregnet de menneskelige omkostninger...

Men en joint, der til sammenligning er yderst harmløs ja ligefrem gavnlig i mange tilfælde, er blevet den fælles fjende som den alkoholiserede befolkning kan danne front imod, for i Danmark er det en grundlovssikret menneskeret at få lov til at drikke sig ihjel, og så skal disse kriminelle hippiere på Christiania ikke komme her med deres underlige piber, som de stikker sig i armen med... Den slags vil man helt sikkert ikke dele en menneskebajer med...

randi christiansen, Simone Bærentzen, Uni Machanga, Henning Pedersen, Jakob Silberbrandt, Jens Dalmann Skytte, Carl Emil Ramsing, Niels Mosbak, Uffe Bundesen, Lise Lotte Rahbek, Hans Paulin, Anker Nielsen, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Flemming Madsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Jesper Oersted

Regeringen har et mål om at 95% af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse, samtidigt med at halvdelen af alle de unge der falder fra deres ungdomsuddannelse gør det pga hashmisbrug.
Danmark bliver med andre ord et dummere og fattigere land pga hashen.
Skal de ældre have folkepension i fremtiden?
Skal hospitalerne fortsat levere en god og gratis behandling?
Skal vi fortsat have råd til idræt og kultur?
Skal de arbejdsløse havde dagpenge i fremtiden?
Svarer du ja til alle disse spørgsmål, så svarer du også nej til fri hash.

Claus Jensen

Det har godt nok aldrig været nemmere at opretholde velfærdsstaten, Jesper Oersted.

Lars Bo Jensen

Jeg bor ikke i nærheden af staden, men derfor kan jeg stadig købe hvad jeg har lyst til. Der bliver dyrket noget godt pot på sydfyn.

John Christensen

Meningsløst at opretholde forbud mod Marihuana - men så længe at politikerne ikke kan enes om at iværksætte forsøg med legalisering, så er brugerne jo nødt til at støtte deres pusher.
Måske er der håb forude som valget nærmer sig.
Kom ind Frank, du har set lyset. Nu skal du/vi have partifællerne/tvivlerne på borgen omvendt. Det kan kun gå for langsomt.
Sygt at så mange ellers lovlydige voksne mennesker i Danmark skal fastholdes som kriminelle, fordi de kan lide at ryge en joint eller to.

Peter Jensen

Hér er til gengæld et stykke kultur, om vore mægtige er eget mere trygge ved:
http://www.mx.dk/nyheder/kobenhavn/story/28357850

Kim Houmøller

@randi christiansen
"Hvor er det dog en hjernedum strategi at forbyde cannabis - som har så enormt mange positive egenskaber af både helbredende og praktisk anvendelig art"
Har du nogen sinde besøgt et psykiatrisk hospital? Hash giver meget alvorlige psykoser, der kan føre til selvmord.
Længere er den ikke. Lad være med at bagatalisere

Johnny Hedegaard

Claus Jensen skriver: "Dette er som altid en ideologisk kamp. Christinia må ikke få lov til at fremstå som et attraktivt og velfungerende alternativt samfund."

- Hvis du/man skal flytte kan det være, man flytter før den gamle bolig er solgt. I "ventetiden" flytter så nogle helt fremmede ind og tager fast ophold. P.gr.a. smøl går tiden, og lige pludselig har de nye beboere vundet hævd på DIN bolig, og får overdraget ejerskabet. Det er nok de færreste privatpersoner, der ville synes det var helt i orden.
- Hvis man vil anlægge den positive synsvinkel, kan man måske sige, at Christiania var et interessant eksperiment, som ikke kunne/kan overleve uden politikernes og det omgivende samfunds goodwill. Hverken mere eller mindre. Eksperimentet har vist, at de er endt med at ligne enhver anden "landsby" eller lokalsamfund med love, regler o.s.v. som absolut ikke kan siges at være særlig alternativt. Beboersammensætningen er måske lidt anderledes, men samfundsstrukturen er i kernen den samme.
- Mht. hash og alle dens herligheder og fortræffelige egenskaber har jeg og flere venner via arbejdslivet i den sociale sektor erfaret, at der er milelangt fra den intellektuelle Informations-læser der tager en joint i ny og næ, til de 15-18årige (og også langt ældre) der ryger dagligt og derfor som minimum har svært ved at overholde aftaler, følge undervisning mm.
- At sammenligne med den lovlige alkohol og følgeskader heraf er ikke noget ordentligt, sobert argument. Alkohol-misbrug har rigtig mange personlige og offentlige konsekvenser. Det bør der gøres noget ved. (Sjovt nok er der ingen der taler om at indføre alkohol-forbud eller stramme restriktioner/rationering, men med omvendt bevisførelse skal hash lovliggøres). Men alkoholskader har ikke noget med evt. forbud eller lovliggørelse af hash at gøre.
Skæg for sig og snot for sig, som man siger.

Henrik Darlie

Jesper Oersted siger:

"Danmark bliver med andre ord et dummere og fattigere land pga hashen."

og her gik jeg og troede at det var putin og enhedslistens skyld.
man lærer noget nyt hver dag. ;-)

Henning Pedersen, Rasmus Kongshøj og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Kjeld Hansen

"nye butikker i Pusherstreet. En burgerbar og en frisørsalon"

Det er vist ikke længere nødvendigt for politikerne, at normalisere turist attraktionen Christiania.

- Det sørger christianitterne tilsyneladende selv for :o)

Rasmus Kongshøj

Lad os nu bare få en fornuftig legalisering af hash. Selvfølgelig er det noget skidt at ryge en joint hver morgen, men det er heller ikke for godt at starte med en guldbajer. Ligesom de fleste øldrikkere sagtens kan styre det, så kan de fleste hashrygere også.

Den nuværende forbudspolitik har spillet fallit. Hash kan i dag købes i enhver flække for en billig penge, uanset de enorme ressourcer politiet gennem årene har brugt på at forhindre det. Samtidig har forbud kombineret med stor efterspørgsel ført til at hårdkogte organiserede kriminelle har tjent styrtende summer. Kampen om disse store beløb har så igen ført til bandekrig og skyderi i gaderne. Pusherne har samtidig ingen skrupler med hvem de sælger til, eller med hvilke varer de ellers har i butikken.

Vi bør se realiteterne i øjnene, nemlig at en stor del af befolkningen ryger hash fra tid til anden, og at langt de færreste har et misbrug. Samtidig bør vi erkende at statens forsøg på at gennemføre et forbud har vist sig at være magtesløst og har haft en lang række uheldige konsekvenser.

I stedet bør vi finde en fornuftig form for legalisering, hvor der er kontrol med sælgerne, hvor der er regler om ikke at sælge til mindreårige, og hvor staten kan få del i overskudet gennem beskatning. Det er det eneste fornuftuge at gøre.

Henning Pedersen, Jakob Silberbrandt, Flemming Madsen, Janus Agerbo, Niels Mosbak og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Had har hash og alkohol tilfælles?
Det er rus-midler.
Brugerne ønsker at be-ruse sig,
for hverken hashen eller alkoholen danner sig i mundhulerne af sig selv. Rus-midler er noget brugerne vælger at putte derind af nysgerrighed, kedsomhed, social tradition eller af mange andre årsager.

Er det så ikke denne trang til at ruse sig,
vi skulle kigge nærmere på, end om hvorvidt det ene rusmiddel giver flere og større skader end det andet,
og hvordan VI (!) som samfund ønsker at behandle det faktum, at befolkningen vil beruse(s) og hvordan vi vil takle de skader og omkostninger, der opstår som følge af rustrangen?

Kan be-ruselser forebygges?

Rasmus Kongshøj, ellen nielsen og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Det er en katastrofe for nationen at vi er forbandet med så ufatteligt dumme, kujonagtige og virkelighedsfjerne politikere samt et politi bestående af retarderede voldspsykopater og sadister.
At tænke sig mennesker, ansat til at administrere almenvellet på fællesskabets vegne som repræsentanter for alle danskere, der hellere vil fortsætte en gigantisk fiasko med enorme menneskelige og samfundsmæssige omkostninger end at åbne øjnene og ærligt forsøge at takle nogle fælles udfordringer, som aldrig forsvinder.
Vi taler om et politisk og medmenneskeligt svigt af ufattelige dimensioner. Bestående nu i mindst 40 år.

Som konsekvens er en kæmpe gruppe danskere - hundrede tusindvis af helt almindelige mennesker, der lever, arbejder, går i skole, deltager, passer deres børn, forældre, kærester og lokalområder, der systematisk kriminaliseres og udsættes for modbydelig hetz og chikane, bare fordi de kan lide at ryge den fede en gang i mellem.

Loven om narko og euforiserende stoffer, samt politiets håndhævelse af denne lov, udgør et frontalangreb på nogle af de mest centrale og vigtige demokratiske principper. Principper om personlig frihed for ikke at nævne saglighed og proportionalitet, som vi ellers højt besynger og pryder os med når vi går parade.
Disse principper er fuldstændigt suspenderet, med en god del af befolkningens velsignelse, alene for at kunne tryne og chikanere en gruppe mennesker der vælger anderledes.

Det er en skandale. Der er ingen anden måde at beskrive det - Justitsmord er en eufemisme.

Henning Pedersen, Jakob Silberbrandt, Hans Larsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

@Toke Andersen - Og selvfølgelig er det forfølgelse og chikane, at det er forbudt at have euforiserende stoffer i blodet under bilkørsel. Pas på blodtrykket!

Helene Nørgaard Knudsen

Det skaber utryghed. Man har ikke lyst til at købe en kop kaffe og tænde op. Man vil bare hjem igen. Man ved ikke om man render ind i et par flade fordi man kommer til at kigge på den forkerte person eller bliver banket ned af politiet på vej hjem. Det var lovligt før loven om euforiserende stoffer fra sidst i 60'erne. Det er jo bare at pille hashen ud af den lov så er problemet løst :-)

Niels Mosbak

Det allerstærkeste argument for en legalisering er jo, at hvis det efter en prøveperiode viser sig at være en dårligere løsning, lader vi bare handlen overgå til rockerne igen....

Faktisk bliver forbuddet mod cannabis håndhævet helt ud i det ekstreme, hvor man i dag er begyndt at sigte folk efter færdselsloven, blot der kan spores cannabis i deres mundskrab - hvilket intet siger om hvorvidt de er påvirkede eller ej - blot at de inden for den sidste uges tid har røget.
Det er jo en anden måde at kriminalisere forbruget på, selv om der ikke er noget reelt færdselssikkerhedsmæssigt forhold - det siger sig selv at hvis folk kører rundt i en ordentlig koger, er det muligt at foretage en personundersøgelse af dem som man gjorde med spritbilister i gamle dage - og derved fastslå graden af påvirkethed, men at man begynder at straffe blot man kan spore et stof, uden at fastslå om personen overhovedet er påvirket, det er jo blot en anden måde at bekæmpe stoffet på.
Dernæst deles der rundhåndet bødesager ud i størrelsesordenen 2500 kr, blot for besiddelse til eget forbrug.
Og politiets aktioner på Christiania, særligt i den sidste tid, tyder jo ikke på efterladenhed i forhold til håndhævelsen.
Samtidig har jeg bemærket, at retssikkerheden ryger sig en tur, idet man helt uden nærmere begrundelse antaster unge mennesker i nærheden af Christiania - i et videodokumenteret tilfælde, en ungdomspolitiker fra LA, der stod ved en hæveautomat på en metrostation og var ved at hæve penge - hvorefter en betjent dukker op ud af det blå, og sigter den pågældende for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer, for derved at skaffe sig et retsplejemæssigt grundlag for at foretage en visitation af den pågældende.
Der er bare intet forudgående, der med føje indikerer at den unge mand har noget som helst med euforiserende stoffer at gøre - hvorfor sigtelsen alene bliver fremsat, for at få en anledning til at foretage en visitation - jeg vil da håbe, at betjenten der fremsatte sigtelsen er klar over, at tiltalefrafald i sagen tilkommer det statsadvokaturen at tildele, hvis ellers jeg husker rigtigt.

Men for at opsummere, så mener jeg altså at et stof som er så ugiftigt, at man ikke kan dø ved at indtage det, på grund af forbuddet er blevet livsfarligt at beskæftige sig med - ikke blot for de der er direkte involveret, men så sandelig også for andre tilfældige forbipasserende, der risikere at blive ramt af skud - og så er det håndhævelsen af forbuddet - det at stoffet er kontrabande, der gør det farligt.
At stoffet er vidt udbredt i befolkningen er en følge af, at man, da man vedtog lovgivningen, ikke anede noget som helst om hvad slags stof der var tale om. Og de første mange år var oplysningen fra officielt hold en skræmmekampagne - og den slags virker kun i et begrænset tidsrum, indtil de unge mennesker finder ud af, at betjenten der står oppe ved tavlen og fortæller om hvorfor man ikke skal ryge cannabis, ved mindre om stoffet end de selv gør - så brister illusionen og autoriteten ryger sig en tur - ikke kun på det område, men også i forhold til andre stoffer som de unge helt naturligt kommer i nærheden af.
Det er nemlig fuldstændigt naturligt for unge mennesker at afprøve grænser og herunder stoffer, og de allerfleste mennesker lærer som bekendt mest af egne erfaringer.

Men som retstilstanden er i dag, lader man altså det være op til pushere om de vil sælge til børn på 12-13 år, samtidig med at man lader kriminelle miljøer tjene i omegnen af 2 mia. sorte danske kroner, der bl.a. bliver brugt til skydevåben, køretøjer og bling-bling. Det er bandernes daglige brød, vi taler om...
De penge kunne gøre mere gavn i statskassen hvis staten stod for kontrol og distribution, og måske oven i købet for fremstillingen, hvilket ville afhjælpe en del arbejdsløshed inden for gartnerierhvervet.
Men som ved al brug af stoffer - fra tobak og spiritus til hårde stoffer - må det være samfundets opgave, at sørge for at der sker en skadesreduktion, fordi stofferne findes uanset om de er forbudte og forbud gør det som regel vanskeligere at komme i kontakt med misbrugere - fordi alle stoffer kan både bruges - og misbruges.

Jeg mener at enhver form for lovgivning bør baseres på, hvad mennesker rent faktisk gør - så længe de ikke skader eller udnytter andre - lovgivning kan nemlig kun regulere menneskelig adfærd til en vis grænse og kan ikke skabe utopia.

Jeg plejer ikke at copypaste mine egne indlæg - men jeg kan ærligt talt ikke lade være i dette tilfælde, hvor mine tidligere kolleger åbent vedstår, at tilfældet med ungdomspolitikeren fra LA er et led i en ulovlig politimæssig omgåelse af retsplejelovens bestemmelser om ransagning af person.

arne poulsen, Erik Jensen , Gaderummet Regnbuen, Henning Pedersen, odd bjertnes, Thomas Borghus, Jakob Silberbrandt, Rasmus Kongshøj, Jens Dalmann Skytte, Claus Jensen, Flemming Madsen, Hans Larsen, Toke Andersen, Tue Romanow, Janus Agerbo, Torsten Jacobsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

I Christiania-fonden kan man godt forestille sig Pusherstreet som et blomstrende handelsstrøg, der udover hash også kunne fremvise alt det, Christiania i øvrigt bryster sig af. Men det mener fonden altså ikke kan ske, førend hashen er blevet legaliseret.

Sludder!
Naturligvis kan man lave et 'blomstrende handelsstrøg', begyndende i dag eller i morgen.
Gi' "gaden" et positivt navn, opret de 'blomstrende' boder, som viser alle de positive aktiviteter og varer. Støt politiet i at få det kriminelle salg helt væk,
og arbejd så - ad demokratiske kanaler - at få ændret de love, som man synes bør ændres!

Det er i dén grad nedbrydende af et demokrati, når borgere begynder at gøre, hvad der passer dem, uanset lovgivningen på området!

Toke Andersen

@Kim Houmøller
Kan du uddybe den bemærkning ?
Den er adresseret til mig, men har ingen relevans til noget jeg har skrevet så vidt jeg kan se.
Umiddelbart læses den som en triviel og overflødig gentagelse af noget langt de fleste, jeg selv inkl, er enige i pr automatik.
Vil du uddybe?

Toke Andersen

Støt ikke politiet i at få det kriminelle salg væk, det er idioti.
Støt derimod borgerne i retten til selv at vælge deres gift ud fra personlige præferencer og gør så dette lovligt.
Det er den absolut eneste civiliserede måde frem.
Vi kan ikke tillade et flertalsdiktatur bestemme over personlige valg og smag. Det er absurd ud over enhver rimelig grænse og kan ikke tillades i et civiliseret demokrati !

Man skal være idiot for at forestille sig andet,,,Ellen!

Henning Pedersen, Jakob Silberbrandt og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Tak, Niels Mosbak, for et særdeles sobert og nuanceret indlæg. Desværre er det ikke fornuft, men ideologi som præger debatten, og som har låst os fast i den nuværende, og for alle parter utilfredsstillende, situation.

Til Ellen Nielsen vil jeg sige, at det er i dén grad nedbrydende for et samfunds kulturelle mangfoldighed, hvis borgerne begynder at overholde alle love til punkt og prikke.
Mon ikke den rette indstilling findes et sted mellem de to ekstremer: anarki eller total underkastelse?

Nic Pedersen, Henning Pedersen, Thomas Borghus, Rasmus Kongshøj og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

@Ellen
Tjek lige historikken og kronologien inden du udstiller dine småborgerlige dumheder.
Pot og hash var i udbredt brug lang tid før der eksisterede lovgivning på området.

Ikke nok med det - Denne lovgivning blev indført uden den mindste saglige medicinske eller sociale begrundelse og eksisterer derfor alene som en smagssag.

Det er da fint at nogle mennesker ikke bryder sig om Cannabis, ingen er tvunget til at indtage det, man kan bare lade være.
Men det absurd og et groft overgreb på andres ret til at leve deres liv, som de ønsker. Når fællesskabet alene grunde smag, vælger at kriminalisere andres adfærd.
Det kan du da umuligt være dum nok til at være uenig i...

Henning Pedersen, Jakob Silberbrandt, Rasmus Kongshøj, Mathies Kolja Suszkiewicz og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Det er en katastrofe for nationen at vi er forbandet med så ufatteligt dumme, kujonagtige og virkelighedsfjerne politikere samt et politi bestående af retarderede voldspsykopater og sadister.

Toke Andersen....
Du må godt nok selv være dygtig og fejlfri i dit arbejde,
når du kan tillade dig nogle sådanne bemærkninger og beskyldninger!

Mathies Kolja Suszkiewicz

Ikke et eneste land i verden har kunnet stoppet salget af hash eller hårde stoffer ved målrettet at chikanere brugerne og sælgerne. Efter 50 år med et mislykket forbud (forbruget og salget er ikke faldet det mindste) er det vel på tide at vi stopper op og evaluerer hele processen !!! (hvad nytter det om politiet konfiskere 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 ton hash om året hvis det ikke påvirker mængden af tilgængelig hash i samfundet ???). Det nytter ikke noget at fjerne alle sælgerne så længe vi har fattige folk i Danmark og resten af verden som er parate til at overtage deres plads på det profitable marked. Fokuser i stedet på at forbygge at folk ender i et misbrug og vend statens milliard forbrug på et forbud, til en legalisering som skaber en kæmpe indtægt med afgifter, moms og beskatning !!

Niels Mosbak, Henning Pedersen, Svend Erik Sokkelund, Rasmus Kongshøj, Helene Nørgaard Knudsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Men det absurd og et groft overgreb på andres ret til at leve deres liv, som de ønsker. Når fællesskabet alene grunde smag, vælger at kriminalisere andres adfærd.

Toke Andersen....
Godt nok en "intelligent" udsagn om smag og behag.
Hvorfor dog ikke frigive enhver form for tilsætning i fødevarer?
Mange tilsætningsstoffer smager rigt godt!

Toke Andersen

Det er ikke beskyldninger.
Det er et faktum som uddybes i den videre tekst - Ikke til at tage fejl af og ikke til diskussion.
Og det har absolut intet at gøre med den kvalitet jeg lægger i mit arbejde, så hvorfor bringe det på banen ?

Nuværende narkolovgivning og metodik har bestået i næsten 40 år.
Den har fejlet på samtlige parametre, opstillet af de selv samme politikere der indførte den, som succes kriterier.
Dette har haft massive livs-ødelæggende konsekvenser for en meget stor gruppe almindelige danske borgere. Men alligevel er der nærmest ingen politisk vilje til at reviderer dette. Dette kan med rimelighed kaldes dumt, kujonagtigt og virkelighedsfjernt.

I samme periode har der været meget store udsving i politiets måde at håndhæve denne stupide lovgivning.
I perioder har området været nærmest totalt ignoreret fordi det er tydeligt for enhver at der er meget begrænset skadevirkning af et forbrug og de mange betjente i øvrigt selv bruger Cannabis eller kender normale sunde velfungerende mennesker der gør.
I dag er situationen helt anderledes. Det startede under Fogh der ville et opgør med Christiania og indførte nultolerance.
Cannabisbrugere udsættes i dag for massiv hetz og chikane og ja politiet er ofte ekstremt aggressive og voldelige når de pågriber brugere eller mistænkte.
Som Niels Mosbak beskriver manipuleres retsplejeloven for at give mulighed til ulovlig visitation.
Jeg har fået tæsk af betjente. Jeg har også oplevet at stået til en udendørs koncert og røget en fed med nogle venner, hvor der kommer en mand hen, først mægtig sød og spørger om han må få et hvæs for så at ryge uhæmmet på jointen og derefter stikke sit civilbetjent-skilt i ansigtet på os da vi beder om jointen tilbage.
Jeg kan berette en meget lang række lignende historier fra venner og bekendte. Måske voldspsykopat er lige slemt nok, men prøv du at opleve den side af det danske politi og se om du ikke også får behov for lidt retoriske udsving i ny og næ...

Torsten Jacobsen, Henning Pedersen, Jakob Silberbrandt og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Ellen nu er du bare dum, og perfid.

Du kan sagtens selv se forskellen på tilsætningsstoffer tilsat almindelige fødevarer, og rusmidler som voksne mennesker selv vælger,,,kan du ikke ?
Ellers har du mindst en skrue løs, nok et par stykker faktisk...

Jeg har det med Christiania, som jeg har det med Roskildefestivalen:
Jeg kan slet ikke fatte, at skidtet stadig eksisterer.

Torsten Jacobsen

Tino Rizzo,

Sådan er der jo så meget man kan have svært ved at forstå. Den manglende forståelse er dog for det meste ikke en mangel ved det uforståelige forhold i sig selv, men snarere en brist ved observatøren af et givent forhold.

Jeg synes det er er en oplagt, i sig selv værdifuld livsopgave, at tilegne sig så meget forståelse som muligt. Også når det bliver svært, og når det man søger at forstå, ved første øjekast forekommer en væsensfremmed.

Det kan du så forstå, eller lade være. Det er helt op til dig selv :)

Henning Pedersen, Svend Erik Sokkelund og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Til Ellen Nielsen vil jeg sige, at det er i dén grad nedbrydende for et samfunds kulturelle mangfoldighed,
hvis borgerne begynder at overholde alle love til punkt og prikke.

Torsten Jacobsen.
Jeg taler ikke om petitesser!
Lovgivning nedbryder ikke kulturel mangfoldighed, men giver mangfoldigheden et kunstnerisk og trygt råderum,
hvor vold, kriminalitet og anarki bliver modarbejdet og gerne holdt ude.

ellen nielsen

Ellen nu er du bare dum, og perfid.

Toke Andersen...
'Perfid'..må vist være dit selvmål,
da det er dig, som kaster om dig med grove, personlige beskyldninger,
i stedet for at holde dig til emnet!
God weekend!

God weekend!

Torsten Jacobsen

Ellen Nielsen,

Det lyder smukt, men f.eks, i denne diskussion har vi at gøre med en lovgivning, hvor man med rimelighed kan argumentere for, at den skaber mere vold og kriminalitet, ikke mindre.

Jeg er bestemt ikke anarkist, eller fortaler for at man i enhver situation blot skal navigere efter sin egen mavefornemmelse for hvad der er rigtigt og forkert. Fælles spilleregler, lovgivning om du vil, er en nødvendighed i et samfund, hvor vi ikke længere lever i små, sociale grupper, hvor ansvar og pligt aftegnes så at sige naturligt, i den daglige omgang med gruppens medlemmer.

Omvendt er jeg heller ikke fortaler for blind underkastelse i forhold til den til enhver tid gældende lovgivning. Nogle love er tåbelige. De er tåbelige, fordi de forbyder visse typer af adfærd, uden at kunne argumentere fornuftigt for det.

Hvis du mener at en streng efterlevelse af alle påbud og forbud skaber større kulturel mangfoldighed, jamen så må vi bare være uenige om det.

Toke Andersen

Toke Andersen....
Godt nok en "intelligent" udsagn om smag og behag.
Hvorfor dog ikke frigive enhver form for tilsætning i fødevarer?
Mange tilsætningsstoffer smager rigt godt!

@Ellen
Du mener at ovenstående er en rimelig sammenligning og et seriøst indspark i debatten eller hvad ?

Jeg har redegjort for mit sprogbrug og i øvrigt svaret grundigt på samtlige dine forsøg på at afspore debatten.

Måske du har misforstået definitionen på perfid ?

Toke Andersen

Og der var Kim Houmøller.
Vil du uddybe eller begrunde din kommentar til mig. Eller er du også en ankel-bidende trold ?

Kim Houmøller

@Toke Andersen - Du er så langt ude i dine aggressioner at det tangerer galskab.

Toke Andersen

@Kim Houmøller.
Det er velkommen til at mene, men kan du ikke bare uddybe din første kommentar til mig ?

Du opstiller jo en klar stråmand, hvilket er så langt ude at du helt og aldeles har sluppet tangenten til galskab..

Toke Andersen

Hvilke aggressioner henviser du til i øvrigt ? Dine indlæg er svært kryptiske.
Det ligner nærmest et forsøg på at aflede fra svag intellektuel kapacitet eller mangelfuld indsigt i emnet.
Mon ikke det er en bedre strategi at holde sin kæft ?

odd bjertnes

Stressning er skadeligt. Man kan sige det til arbejdsmarkedets coaches, men kan sige det til politiet på Christiania. Det trænger ikke ind, for de er på umulige opgaver og har intet andet at gøre med end deres svedige stressnings'-teknikker. Professionelt ynkeligt på en måde så alle synapser der kunne modtage budskabet naturligvis er lukkede fagligt tæt. Men stressning er 'skadevoldende¨. Getit ?
Kors hvor ser jeg frem til at få mulighed for at få et 'afslappet forhold' til hamp. Måske jeg ville holde op med at kæde-ryge tobak det meste af tiden af økonomiske årsager. Før nikotinplastre til hver en tid da :-D
Men det ville godt nok gavne hvis samfundet gad interessere sig for samme tilgang.

ellen nielsen

Torsten Jacobsen...
Jeg er stor set enig i det, du skriver i dit seneste indlæg,
dog er der mange argumenter fra både læger og behandlere om skadevirkninger
ved brug af hash og især regelmæssig brug, for ikke at nævne de reelt afhængige.
Dét er vel disse fagfolks indsigt og erfaringer, politikerne må tage med ind i deres overvejelser, når der lovgives eller ikke lovgives!

Torsten Jacobsen

Toke Andersen,

Nu kan Kim Houmøller sikkert sagtens svare for sig selv, men mon ikke det er passager som denne han henviser til?:

'Det er en katastrofe for nationen at vi er forbandet med så ufatteligt dumme, kujonagtige og virkelighedsfjerne politikere samt et politi bestående af retarderede voldspsykopater og sadister.'

Passionen er jo ikke til at tage fejl af, men mennesker som jeg selv bliver næsten blæst omkuld af den. Indholdet drukner i formen, for selvom du ikke skriver i kapitaler, så omsættes det jeg læser til en råben, for mit indre øre.

Til sammenligning er dit indlæg kl 11.20 i mit indre øre helt fri for sådanne (mis)lyde. Jeg værdsætter indlægget kl. 11.20, mens det citerede for mig alt for nemt opfattes som 'larm'.

Dette er ikke tænkt som en kritik. Vi tænker, skriver og udtrykker os forskelligt. Det skal der være plads til. Men når så folk reagerer på formen frem for indholdet, så er der jo ingen skam i at tage det til efterretning :)

Torsten Jacobsen

Ellen Nielsen,

Helt enig. Jeg synes der i debatten er en tendens til både at underdrive og overdrive skadevirkningerne ved at ryge hash. Det hænger formentlig sammen med, at debatten er blevet så polariseret: ingen vil give den mindste smule plads til modstanderens argumenter, af frygt for at tabe hele kampen. Medgiver jeg, som tilhænger af en legalisering, at en sådan legalisering kan/vil have visse negative konsekvenser, så forærer jeg jo mine 'modstandere' et gratis point, som de så kan anvende i den videre kamp mod min position.

Sådan ser moderne politik, for mig at se, også ud. Ingen vil indrømme de negative konsekvenser af deres politik. Det er som om vi ikke kan rumme at der både er fordele og ulemper ved alt, at verden er kompleks.

Når jeg ser på de potentielle negative konsekvenser ved at legalisere hash, så kan jeg selv med min bedste vilje ikke få øje på, at disse negative konsekvenser er anderledes end dem der også er i spil i forhold til tobak og alkohol. Begge disse er legale i dag, omend med visse forsøg på at begrænse børn og unges adgang til dem.

Gaderummet Regnbuen

Kim Houmøller. Jeg har besøgt de fleste psykiatriske hospitaler i landet. Nogen afdelinger mange gange. Igennem 40 år. Jeg har ikke set nogen sammenhæng mellem hash og psykose. Men jeg set uhyggeligt mange psykiaterskabte psykoser. Kalle

Sider