Læsetid: 2 min.

Kommuner tvinger svage unge hjem til billig uddannelse

En lang række kommuner sender som hovedregel udsatte unge til kommunernes egne uddannelsestilbud, selv om det kan stride mod de unges behov. Kommunerne kan spare penge ved at holde de unge inden for kommunegrænsen, men det kan være på kant med loven, vurderer jurist
26. juni 2014

Når udsatte unge skal begynde på en såkaldt særligt tilrettelagt ungdoms- uddannelse (STU), sørger en lang række kommuner for kun at tilbyde dem uddannelsessteder inden for kommunegrænsen. Det er nemlig billigst for kommunerne, men ofte strider det mod den unges behov, lyder det fra flere specialefterskoler, som Information har talt med. Specialefterskolerne hjælper deres elever med at finde de uddannelsessteder, der passer bedst til den enkelte, når de unge skal videre på en STU. Men deres anvisninger bliver sjældent fuldt, siger økonomiansvarlig Karin Porup fra Fenskær Efterskole.

»STU’en stavnsbinder de unge. Uddannelsen er udgiftstung for kommunerne, så derfor vil de gerne holde deres egne elever hjemme i deres egne tilbud. Det er ligegyldigt, om de unge passer ind,« siger hun.

Information har fået aktindsigt i retningslinjerne på området for 74 kommuner, og heraf har 39 kommuner direkte eller indirekte anført, at de udsatte unge som udgangspunkt skal visiteres til kommunens egen STU. Det er på kant med loven, vurderer juralektor Anne Thielemann, der beskæftiger sig med det kommunale socialområde blandt andet som underviser på University College Sjælland.

»Ifølge loven skal kommunen se på det enkelte menneske, og en kommune kan derfor ikke komme omkring deres forpligtigelse til at foretage en konkret og individuel vurdering ved at fastsætte et generelt serviceniveau,« siger Anne Thielemann.

»Hvis kommunerne har retningslinjer for, hvilke specifikke tilbud de skal bruge, og hvor meget de må koste, så kan man sige, at de har lagt en overligger for, hvad de tilbyder de unge. Det er en hjemmelavet kommunal regel, de har lagt ind, og det er ikke okay,« siger hun.

Vejle er en af de kommuner, der har indskrevet i deres retningslinjer, at sagsbehandlerne kun bør visitere til andre tilbud end kommunens eget Center for Specialundervisning, »hvis der er vægtige faglige grunde hertil, eller at det eksterne tilbud ikke medfører merudgifter«.

Formålet er at holde styr på både faglighed og økonomi, siger souschef hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Vejle, Trine Rosenbæk.

»Ved at have et bredspektret, kommunalt tilbud, som kan indeholde forskellige handicaps og målgrupper, og som har en pris, der ligger inden for budgetrammen, sikrer vi, at vi har råd til at give alle unge i STU-målgruppen en uddannelse, der tilsvarer de unges kompetencer, udfordringer og ønsker. Men vi visiterer også til andre tilbud,« siger hun.

Sekretariatsleder for foreningsfællesskabet Ligeværd, der organiserer specialefterskolerne, Esben Kullberg, mener, at den udbredte kommunale praksis er et stort problem.

»Det, vi oplever mest, er en manglende involvering af de unge i deres videre uddannelse. Deres ønsker og behov bliver tilsidesat, for det handler ikke om den enkelt unge, men om økonomi i kommunerne,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

"for det handler ikke om den enkelt unge, men om økonomi i kommunerne,« siger han."

Det ved vi godt.
Alting handler om økonomi og intet handler om mennesker.

Hvordan får vi det byttet om?

Torsten Jacobsen, Eva Bertram, Carsten Mortensen, Anne Eriksen, Tue Romanow, Mette Hansen, Rune Petersen, Gert Romme, Niels Duus Nielsen, lars abildgaard og Katrine Visby anbefalede denne kommentar
Lasse Damgaard

En af de helt utilgivelige konsekvenser ved strukturreformen. Nedlæggelse af specialområdet under amterne. man smadrede et veletableret og højt fagligt miljø til atomer - overlod opgaven til kommunerne der samtidig fik økonomiske tommelskruer på.
- En af øvelserne hedder inklusion i folkeskolen.
- Et andet hedder uddannelsesparat ung
Begge er direkte sparerøvelser dikteret fra Christiansborg gennem de dummebøder kommunerne kan se frem til hvis ikke de makker ret.

Når det er sagt har kommunerne det svært med at lave fælles kommunale tilbud på tværs af kommunegrænserne, det ener i klassisk kassetænkning.

Eva Bertram, Anne Eriksen, Mette Hansen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Disse kommuner påtager sig et meget stort ansvar.
Faktisk bør man hjælpe disse unge med at sagsøge kommunerne, så de kan for få fuld erstatning til at gennemføre en rigtig uddannelse.

Mette Hansen

Skal man nu til at sagsøge (og stoppe millioner i juristers pengepung) for at sikre, man får en ordentlig behandling af kommunerne...som fodres med vores skattepenge?? Det er jo forrykt!!

Anne Eriksen, Tue Romanow og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er i forvejen helt vildt, at der er opstået privatejet socialrådgiver-virksomhed,
som kan hyres til at hjælpe borgere med at få deres ret overfor kommunerne, som eksisterer for borgernes skyld..
.. det er et spændende samfund.

Det er en synd at vores ung og deres behov er altid besluttet af penge og hvad er mest billig, mens naturligvis der er altid mere og mere penge for NATO og deres fantastisk eventyr!

Lars Bo Jensen

Lasse Damgaard du kan ikke skyde skylden for problemerne på strukturreformen, det var jo svendestykket for Danmarks dygtigste politiker, så den kan vel ikke være forhastet og uigennemtænkt ;-)

Lasse Damgaard, Rune Petersen og Eva Bertram anbefalede denne kommentar

Københavns Kommune tilbyder ikke altid det bedste og billigste STU tilbud. Kommunens eget tilbud til den såkaldte kategori 3 unge (nye kategorier opfundet til lejligheden?) med generelle indlæringsvanskeligheder er ca tre gange dyrere end en af de andre private udbydere, som fx TV Glad. Man har desværre ikke en gang lov længere til at vælge det billigste tilbud, hvis man er kategoriset værende i den forkerte gruppe. Uanset at det billigste også kunne være det bedste.

Lasse Damgaard

Lars Bo Jensen

Jeg fornemmer en hvis ironi :)
- Man kan sige at kvaliteten på politisk håndværk er blevet ringere med årene.

I andre fag ville sådan en forringelse afstedkomme krav om erstatning og retsforfølgelse.

Lars Bo Jensen

Lasse. Når man gang på gang hører Hjort og Støjberg m.fl. sige at man skal bære over med Løkkes overforbrug og svindel fordi han er Danmarks dygtigste politiker, mens de fremhæver kommunalreformen som hans største succes. Så er det altså svært ikke at forfalde til sarkasme.