Læsetid: 4 min.

Kontrolorgan er magtesløst over for FE-NSA-samarbejde

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) henviser til, at Tilsynet med Efterretningstjenesterne kontrollerer FE. Men tilsynet kan ikke udøve nogen reel kontrol med et samarbejde mellem FE og NSA om at tappe fiberkabler, vurderer jurister
20. juni 2014

Det er overordentligt vanskeligt at se, hvordan det nyoprettede Tilsynet med Efterretningstjenesterne skal kunne kontrollere det samarbejde om at tappe fiberkabler i Danmark, som tilsyneladende eksisterer mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og den amerikanske efterretningstjeneste NSA. Det vurderer jurister over for Information.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har ellers i går ved flere lejligheder henvist til tilsynsorganet i forbindelse med Informations afdækning af det kontroversielle dansk-amerikanske samarbejde. Blandt andet forklarede ministeren til Berlingske: »Vi har for nylig styrket tilsynet, sådan at folk med en landsdommer i spidsen holder øje med efterretningstjenesterne og skal lave en rapport om, hvorvidt de overholder de spilleregler, som Folketinget stiller op, og det er en ordning, som jeg er tryg ved.«

Ikke et fokusområde for tilsynet

Men FE’s samarbejde og udveksling af data med NSA kan dårligt kontrolleres af tilsynet. Fra fiberkabler vil man kunne tappe såkaldt rådata, der er en udefinerbar datamængde, som skal behandles, hvis man vil finde personoplysninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Britta Hansen
 • Ib Christensen
 • Mogens Michaelsen
 • ulrik mortensen
 • Oluf Husted
 • lars abildgaard
 • Dorte Sørensen
 • Bjarne Andersen
 • Jesper Wendt
 • Henrik Christensen
 • Rune Petersen
Britta Hansen, Ib Christensen, Mogens Michaelsen, ulrik mortensen, Oluf Husted, lars abildgaard, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen, Jesper Wendt, Henrik Christensen og Rune Petersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jesper Wendt

Det er lidt ærgerligt, at Staten og FE, ikke udviser den samme tillid til borgerne, som de selv forventer. Jeg siger ikke FE handler forkert i deres faglige omgang med efterretning, men uden transparens i metoderne, efterlader det mytedannelser. Det giver grobund for usikkerhed og en stat i staten, som er undergravende for tilliden - mellem borgerne og de demokratiske institutioner. Viden er magt, og uvidenhed er afmagt. Jeg synes det er helt naturligt folk bliver oplyst om konsekvenserne ved brugen af IT, og hvad der sker med deres oplysninger i offentligt regi. Jeg har selv haft stor betænkelighed ved at tilslutte mig digital post, ikke fordi jeg har noget at skjule, men fordi jeg intet har at dele. Når jeg deler noget, skal jeg selvfølgelig være opmærksom på det, og oplyses om det samme.

Det er her filmen knækker, for jeg bliver lovet fortrolighed alle vegne, jeg så Microsoft nu ændrer politik, at de ikke udleverer oplysninger til kommercielt brug. Så kan man selv læse resten mellem linjerne. Det respekterer jeg fuldt ud, men det samme gør sig ikke gældende for staten, kommunerne etc. De har i den grad et forklaringsproblem. Og det er her artikel 8 er interessant.

Open source, må blive en løsningen - hvad softwaren angår, og minimalistisk aktivitet på nettet. Helst så offentligt som muligt, for det er netop, så snart mistanken giver anledning. Hvilket lander på retten til en privatsfære, uden påvirkning fra Uncle Sam.

Det gør netop at de ting man kunne fange som signaler på nettet, helt forsvinder (kontra metoder). Fejlen liger jo ikke i at publierer det fordækte foregår, men at det overhovedet er startet. Jeg erkender det er en gråzone, men transparens i et omfang bør være muligt. At tippe gråzonen i favør til mørkemænd, er i hvert fald ikke løsningen.

Morten Storgaard

Synes efterhånden det er ved at tage lidt overhånd med disse afsløringer, og lidt uhyggeligt når dte kommer så tæt på vores eget fædreland og ytringsfrihedsbegreber...

Thomas. E. Jensen

Jeg er ikke et sekund i tvivl om at vi bevæger os direkte imod en borgerkrig af en art. de har nået grænsen for hvor meget overgreb de kan tillade sig uden at de bliver straffet for det af folket. individets personlige integritet er og skal være ukrænkeligt af alle.

Ib Christensen, Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen, Kirsten Kathrin og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Selvfølgelig fungerer tilsynet ikke. Det har jo altid været meningen at tilsynet skulle være et gummistempel, der ikke stod i vejen for opfyldelsen af USA's ønsker.

Per Pendikel, Michael Madsen, Carsten Pedersen, Janus Agerbo og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
georg christensen

Kontrolorganer overfor efterretningsvæsner?: Fuldstændige nyttesløse og indkompetente, må nok blive konklusionen, efter at vi har set, hvad disse u`væsener, de sidste 15 år har præsteret.

Når dette skrives, tænker jeg på løgnagtigheden hvormed krigene i Iraq, Afghanistan, (Georgien og nu Ukraine er fremkommet) , bygget på løgne og "imperialistiske" tankegange, og med intetsigende ord tilkendegiver: At vi i Vesten altid har ret, det er altid de andre som tager fejl.

NB: Jeg har fået nok kontrollen mangler lovgivningen mangler, politikerne sidder og sover i timen.
Vi har brug for en fuldstændig ny form for "politik", hvis ønsket om skabning af en globaliseret verden overhovedet ønskes at give mening.
De gamle politiske partier kan roligt imødese deres konkursbegæring, og forhåbentlig med erindringen om, at med "løgne", halve og hele usandheder kommer "verdensfolket" ikke videre.

Ib Christensen

Nationalisterne vinder frem flere steder i Europa, og af en eller anden grund undre jeg mig over det.
Men!
Personligt står jeg i den situation at det ikke opleves, at eksisterende magthavere agerer ud fra nationens og befolkningens bedste interesser, ej heller flertallenes håb og drømme.
Så er det jo at nationalisterne i det mindste vil agere for nationens bedste, men det ender som oftest med kun at være efter deres egen overbevisning.

Ib Christensen

@Thomas. E. Jensen

"os direkte imod en borgerkrig af en art"
Til tider tager jeg mig selv i at tænke på om der mon er kræfter i værk der bevist forsøger at provokerer os netop til oprør. Så der kan skaffes en legitim begrundelse for udtynding i overskuds "befolkningen"
Sejerherren skriver historien som bekendt.

Elementer i terror lovgivningen, oplysninger fra overvågningen, internetfilter ingen må kender funktionen af med mere, giver værktøjet til at kontrollere og bekæmpe civile og udfoldelse af borger rettigheder.

Det er lovligt at være utilfreds, men for alles bedste er det ikke lovligt at ulejlige andre med din utilfredshed. Tænk på nationens sikkerhed!
Vi er tilbage i middelalderen hvor dårlige regenter henrettede budbringere.

Britta Hansen

Det, der hele tiden lurede bag formlen eller mantraet: '...jeg har ikke grund til at antage at...' og '..med respekt for dansk lov...' er blevet til vished nu. Danmark udleverer befolkningens data til USA. Usorterede, uden dommerkendelse, uden noget som helst andet end efter aftale.

At det føles rigtig grimt, væmmeligt, utrygt og grænseoverskridende, at både min kommentar her og mine emails og opringninger til venner og kommunen, til forretningsforbindelser og lægen udleveres i en data-pool til uvedkommende, fremmede mennesker og endda lande er en ting. At der ikke findes nogen som helst kontrol en anden, meget foruroligende ting.

En tredje ting er responsen. Regeringen må grine ad os, det danske folk. Hele 9 (ni) kommentarer på Informations artikel om fejlslået og manglende kontrol med udleveringen af et helt folks data? Der er vitterligt ingen grund til at ændre fremgangsmåden eller holdning. Folket æder den. Ingen modstand. Ingen ændring af proceduren nødvendig.

Jesper Høgh

"ikke erkendte data" - ja, så er der jo i en digital verden fuldstændigt frit slag.
I realiteten betyder dette jo endog, at hvis jeg f.eks. sender et papirbrev til min moster i Nørre Snede, så skal dette brev bare bringes ud af dansk territorie, hvor det frit kan åbnes, læses, lukkes igen og derefter tilskikkes Moster.

Denne procedure står det mig naturligvis frit for, at være utilfreds med. Men jeg kan ikke forhindre den uden at komme i konflikt med amerikansk og dermed dansk lovgivning mod terror.

Terrorlovgivning er en ret smart måde, at føre territorialkrig på. Således er Danmark jo i dag reelt underlagt USA i en grad, som ikke efterlader tvivl hos mig om, at hvis politikerne bare antydede at man planlagde at skrue ned for datastrømmen, så ville det få mærkbare økonomiske konsekvenser for landet.

Hvis man godtager den præmis, at Privatlivets Fred er en væsentlig ingrediens i Personlig Frihed, som igen er en forudsætning for Demokrati, så kræver det stærkere briller end mine, at få øje på det danske demokrati.

Hvis jeg må gå endnu videre, så vil jeg tillade mig at mene, at de politikere, som er ansvarlige for den udhuling af demokratiet, som så småt startede efter Murens Fald og for alvor tog fart i 2001, er at sammenligne med samarbejdspolitikerne i '40erne.

Om man så vil titulere dem Landsforræddere er jo et spørgsmål om temperament.

Mit temperament er ikke i tvivl!