Læsetid: 3 min.

Kritisk professor fyret for at give underskud

Et økonomisk presset Aalborg Universitet har fyret en kritisk vindmølle-professor for hans dårlige ’indtægtsskabende performance’. De akademiske fagforeninger mener, at fyringskriteriet strider mod forskningsfriheden
2. juni 2014

Den 63-årige professor i akustik Henrik Møller er internationalt anerkendt inden for sit fag. Alligevel var det ham, valget faldt på, da hans institut på Aalborg Universitet skulle fyre en forsker i Akustik-sektionen på grund af universitetets økonomiske problemer.

I Henrik Møllers opsigelse forklarer ledelsen, at man har udvalgt Akustik-sektionen på grund af dens »ubalance« mellem indtægter og udgifter og dens »vigende omsætning på eksterne projekter«. På samme måde har ledelsen lagt hovedvægt på at sammenligne de syv ansatte i Akustik-sektionen ud fra de indtægter, de skaffer instituttet. Og det er her, at Henrik Møller er blevet fundet for let:

»Ud fra en samlet betragtning på baggrund af udvælgelseskriterierne, herunder konkret vedr. indtægtsskabende performance, er du derfor den medarbejder som bedst kan undværes,« står der i opsigelsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • peter fonnesbech
  • Bill Atkins
peter fonnesbech og Bill Atkins anbefalede denne artikel

Kommentarer

'..indtægtskabende performance', står der i opsigelsen. 'Performance'. Skrevet af et såkaldt universitet. Jamen, jamen...

Hanne Koplev

Det er set mange gange før,..... når en forsker fremkommer med viden, som er ubekvem for en magtfuld industri, så fyres vedkommende.
Og så siges det, at vi har ytringsfrihed i Danmark.

Mikael Velschow-Rasmussen

Den fyring må da simpelthen være ulovlig i følge dansk lovgivning !
(ellers er der da noget galt med lovgivningen).

Enhver tumbe der ved en lille smule om forskning ved da - at den forskning der senere viser sig at kunne omsættes i teknologier/aktiviteter der tilgodeser menneskeheden - som regel kommer både uventet og fra sider, man måske ikke havde forventet. (Internettet er altid mit yndlingseksempel).
Og den kommer næsten altid fra offentlig grundforskning - der ikke er underlagt nogen restriktioner fra det private erhvervsliv.

Hvis vi lader politik, penge og erhvervsliv bestemme for meget her, kommer det først for alvor til at gøre ondt. (i.e.: den videns-fordel vi måtte have i DK kommer til at forsvinde helt).

Desværre viser denne sag jo med al tydelighed, at man overhovedet ikke er interesseret i hverken forskning eller uddannelse for den sags skyld. Man har gjort absolut knæfald for kapitalen og oplærer blot i dag folk til at udføre en arbejdsfunktion. (Denne funktion kunne man vel egentlig med rette sige var erhvervslivets egen forpligtelse i forbindelse med oplæring af nyansatte).

Enhver form for 'critical thinking', 'enlightenment', 'humanities', filosofi, historie, dannelse og videnskab ser nu ud til at være blevet bandlyst fra det 'såkaldte' danske 'uddannelses-system' !!!

@ Hanne Koplev

Der er forskel på ytringsfrihed i teorien og i praxis. Man kan sagtens gøre brug af sin ytringsfrihed, men må så også tage eventuelle omkostninger/følger derved. Det medfører, at man i visse tilfælde må/gør klogt i udøve selvcensur. Tilfældene er legio. Og ikke begrænset til en 'magtfuld industri'.

Kjeld Hansen

Big business har nu også ramt de danske Universiteter.

Der findes efterhånden ingen steder, hvor ordet er frit selv i et af verdens mest lov sikrede ytrings frie demokratiske lande som Danmark.

Det er faktisk skræmmende, hvor meget bånd vi påtvinger hinanden i et på papiret så frit et land som Danmark.

- Men altså kun på papiret :o(