Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kritisk professor fyret for at give underskud

Et økonomisk presset Aalborg Universitet har fyret en kritisk vindmølle-professor for hans dårlige ’indtægtsskabende performance’. De akademiske fagforeninger mener, at fyringskriteriet strider mod forskningsfriheden
Indland
2. juni 2014

Henrik Møller mener, at det strider mod den fri forskning, hvis man som forsker skal være rentabel.

Tor Bagger

Den 63-årige professor i akustik Henrik Møller er internationalt anerkendt inden for sit fag. Alligevel var det ham, valget faldt på, da hans institut på Aalborg Universitet skulle fyre en forsker i Akustik-sektionen på grund af universitetets økonomiske problemer.

I Henrik Møllers opsigelse forklarer ledelsen, at man har udvalgt Akustik-sektionen på grund af dens »ubalance« mellem indtægter og udgifter og dens »vigende omsætning på eksterne projekter«. På samme måde har ledelsen lagt hovedvægt på at sammenligne de syv ansatte i Akustik-sektionen ud fra de indtægter, de skaffer instituttet. Og det er her, at Henrik Møller er blevet fundet for let:

»Ud fra en samlet betragtning på baggrund af udvælgelseskriterierne, herunder konkret vedr. indtægtsskabende performance, er du derfor den medarbejder som bedst kan undværes,« står der i opsigelsen.

Som ekspert i lavfrekvent støj har Henrik Møller flere gange kritiseret både vindmølleindustrien og Miljøstyrelsen for at fejlinformere om den støj, vindmøller udsender. Derfor har blandt andet Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller over for Jyllands-Posten betvivlet motiverne for, at valget netop faldt på ham.

Indtil opsigelsen har Henrik Møller intet hørt om, at han ikke skabte nok indtægter til instituttet. Han kritiserer, at hans arbejdsindsats alene er vurderet på områder, som er økonomisk målbare.

»Det er jo ikke normalt på et universitet, at man kigger på, om det kan svare sig at have en forsker ansat. Min ansættelse har aldrig afhængt af ekstern finansiering,« siger Henrik Møller.

Han mener, at det strider mod den fri forskning, hvis man som forsker skal være rentabel.

»Som forsker skal man beskæftige sig med det inden for ens fag, man finder mest relevant. Ikke med det, der er penge i,« siger Henrik Møller.

Strider mod loven

Universiteterne er i stigende grad afhængige af ekstern finansiering, og derfor har fagforeninger i årevis været opmærksomme på, om det også bliver brugt som fyringsgrundlag.

I et notat fra 2011 konkluderer blandt andre Ingeniørforeningen, Djøf og Dansk Magisterforening, at det er usagligt at afskedige forskere på grund af manglende indhentning af forskningsmidler.

Dels strider det mod Universitetsloven, som angiver universiteternes formål til at være forskning og uddannelse og ikke indtægtsgivende virksomhed.

Dels afhænger det af udefrakommende faktorer i samfundet, som den ansatte ingen indflydelse har på.

»Det må i sagens natur være omstændigheder, som beror på den ansattes forhold, og ikke hvorvidt den enkeltes/faggruppens forskningsområde er i høj kurs i det omgivende samfund. Dette ville stride fundamentalt mod grundlæggende principper om forskningsfrihed‚« skriver fagforeningerne.

Ingeniørforeningen, som Henrik Møller er medlem af, har dog ikke ønsket at udtale sig på nuværende tidspunkt i den konkrete sag.

Formand for Dansk Magisterforening Ingrid Stage kalder det en ubehagelig tendens, hvis professorer nu kan blive fyret for manglende ekstern finansiering.

»Der kan jo være mange årsager til, at man ikke har ekstern finansiering. Det er ikke nødvendigvis, fordi der ingen fremtid er i forskningen. På den måde overlader man risikovilligheden til at satse og finde nye områder til eksterne firmaer i stedet for at tage den på sig som universitet,« siger Ingrid Stage.

På det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet, hvor Henrik Møller kommer fra, overstiger de eksterne midler i væsentlig grad de basisbevillinger, der kommer direkte til universitetet fra Finansloven, siger dekan Eskild Holm Nielsen. Alligevel mener han ikke, det er en trussel mod forskningsfriheden at prioritere efter de eksterne penge.

»Hovedparten af de konkurrenceudsatte midler er til fri forskning. Man skal bare overbevise andre om, at ens ideer til fri forskning har en tilstrækkelig kvalitet og nytteværdi,« siger Eskild Holm Nielsen.

Samtidig er han uenig i, at det ligger uden for kravene til en professor at hente forskningsmidler ind.

»Professorer er netop ansat til at udvikle et område. Det kan du ikke uden at hente eksterne midler hjem,« siger Eskild Holm Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Balling

"Penge er kun papir
men når jeg siger penge
kommer du hen til mig."

Det ser sort ud for Homo Sapiens.

'..indtægtskabende performance', står der i opsigelsen. 'Performance'. Skrevet af et såkaldt universitet. Jamen, jamen...

Hanne Koplev

Det er set mange gange før,..... når en forsker fremkommer med viden, som er ubekvem for en magtfuld industri, så fyres vedkommende.
Og så siges det, at vi har ytringsfrihed i Danmark.

Mikael Velschow-Rasmussen

Den fyring må da simpelthen være ulovlig i følge dansk lovgivning !
(ellers er der da noget galt med lovgivningen).

Enhver tumbe der ved en lille smule om forskning ved da - at den forskning der senere viser sig at kunne omsættes i teknologier/aktiviteter der tilgodeser menneskeheden - som regel kommer både uventet og fra sider, man måske ikke havde forventet. (Internettet er altid mit yndlingseksempel).
Og den kommer næsten altid fra offentlig grundforskning - der ikke er underlagt nogen restriktioner fra det private erhvervsliv.

Hvis vi lader politik, penge og erhvervsliv bestemme for meget her, kommer det først for alvor til at gøre ondt. (i.e.: den videns-fordel vi måtte have i DK kommer til at forsvinde helt).

Desværre viser denne sag jo med al tydelighed, at man overhovedet ikke er interesseret i hverken forskning eller uddannelse for den sags skyld. Man har gjort absolut knæfald for kapitalen og oplærer blot i dag folk til at udføre en arbejdsfunktion. (Denne funktion kunne man vel egentlig med rette sige var erhvervslivets egen forpligtelse i forbindelse med oplæring af nyansatte).

Enhver form for 'critical thinking', 'enlightenment', 'humanities', filosofi, historie, dannelse og videnskab ser nu ud til at være blevet bandlyst fra det 'såkaldte' danske 'uddannelses-system' !!!

Morten Balling

@Mikael

Det med "dannelse" er jeg ikke så sikker på, men ellers er jeg enig ;)

@ Hanne Koplev

Der er forskel på ytringsfrihed i teorien og i praxis. Man kan sagtens gøre brug af sin ytringsfrihed, men må så også tage eventuelle omkostninger/følger derved. Det medfører, at man i visse tilfælde må/gør klogt i udøve selvcensur. Tilfældene er legio. Og ikke begrænset til en 'magtfuld industri'.

Kjeld Hansen

Big business har nu også ramt de danske Universiteter.

Der findes efterhånden ingen steder, hvor ordet er frit selv i et af verdens mest lov sikrede ytrings frie demokratiske lande som Danmark.

Det er faktisk skræmmende, hvor meget bånd vi påtvinger hinanden i et på papiret så frit et land som Danmark.

- Men altså kun på papiret :o(