Interview
Læsetid: 6 min.

Kvinden, Enhedslisten vil forhindre i at komme i Folketinget

Den kommende urafstemning om Enhedslistens folketingskandidater bliver for og imod Anna Rytter fra Internationale Socialister (IS). Kritikerne mener, hun er kommet med for ekstreme udtalelser til, at hun kan stille op for partiet
Internationale Socialister har holdt fast i det anti-imperialistiske perspektiv og at krigene ikke bare handler om, at nogen var blevet uvenner. Det handler om den måde kapitalismen fungerer og ekspanderer på , siger Anna Rytter, som er medlem af Internationale Socialister

Internationale Socialister har holdt fast i det anti-imperialistiske perspektiv og at krigene ikke bare handler om, at nogen var blevet uvenner. Det handler om den måde kapitalismen fungerer og ekspanderer på , siger Anna Rytter, som er medlem af Internationale Socialister

Tor Birk Trads

Indland
12. juni 2014

En sommerdag i Mjølnerparken er det svært at forstå både området og turguidens kontroversielle ry. Træerne er sprunget ud. Drenge spiller fodbold på den nærliggende græsbane. Og en muslimsk kvinde venter smilende på, at fotografen tager billeder af guiden, Enhedslistens folketingskandidat Anna Rytter, i indgangen til hendes opgang.

»Det er lige før, jeg går og overvejer selv at flytte herud. Så hyggeligt er her faktisk. Det liv, som der er her. De medmenneskelig relationer er anderledes end andre steder. Folk kender hinanden,« siger Anna Rytter.

Anna Rytter, som bor på Østerbro med sin somaliske mand og parrets to børn, arbejder ellers til dagligt som socialarbejder i Gladsaxe, hvor hun laver såkaldte empowerment projekter for kommunens unge, der er i risiko for at ende som bandekriminelle.

Men denne dag er hun i gang med at lave en udstilling om Somalia i Mjølnerparkens medborgerhus på Hothers Plads. 10 store fotografier med motiver fra epoker i Somalias historie skal udsmykke et lokale, der samtidig bliver udstyret med bord og stole for at kunne fungere som et opholdssted for de lokale beboere.

»Wow, vil børnene tænke. De første køer blev tæmmet i Somalia for 15.000 år siden! Så kan de gå hjem og fortælle forældrene om det og få en stolthed. Og det som mange af de unge i Mjølnerparken mangler er den der positive identitet,« fortæller Anna Rytter.

Kontroversiel kandidat

Selv kæmper Anna Rytter i denne tid med sit ry som repræsentant for Enhedslistens venstrefløj eller det såkaldte højtråbende mindretal. Når Enhedslisten i næste uge indleder endnu en urafstemning om partiets folketingskandidater skyldes det nemlig ét ønske: Ønsket om at forhindre det 36-årige medlem af Internationale Socialister (IS) i at stå blandt Liste Ø’s øverste 21 på stemmesedlerne ved det næste folketingsvalg. Det på trods af, at Anna Rytter tidligerer på året lige netop blev nummer 20 i den vejledende urafstemning blandt medlemmerne.

Anna Rytter blev i første omgang af Enhedslistens kandidatudvalg placeret mellem nummer 17 og 21 på kandidatlisten. Blot for at opleve, at en alternativ kandidatliste – uden hende – blev præsenteret og fik flertal på årsmødet i maj. Denne manglede dog lige netop syv stemmer i at opnå det nødvendige totredjedeles flertal på årsmødet, så derfor skal Enhedslistens medlemmer stemme om de to lister.

Anna Rytter fastholder, at urafstemningen ikke handler om IS. Hun er nemlig ikke repræsentant for organisationen.

Tor Birk Trads

»Vi mener, at Anna Rytter er en kontroversiel kandidat, som er kommet med flere meldinger, som vi er uenige i,« sagde medlem af Københavns Borgerrepræsentationen, Signe Færch, fra talerstolen i Øksnehallen som forklaring på den alternative liste. Og dagen efter årsmødet vågnede Anna Rytter op til følgende karakteristik i Berlingske fra Enhedslistens retspolitiske ordfører, Pernille Skipper:

»Anna Rytter er kommet med nogle udtalelser, som bestemt ikke stemmer overens med Enhedslistens politik. Det må jeg meget klart slå fast. Enhedslisten går ikke ind for politisk vold og samarbejder ikke med organisationer, som udøver vold«.

En henvisning til at Anna Rytter over for metroxpress tidligere har beskrevet Antifascistisk Aktion (AFA) som »gode, gedigne mennesker som man kan lave samarbejde omkring konkrete aktioner sammen med«.

Men det ikke alt. Hvis det skadede Enhedslisten under valgkampen i 2011, at nogle endelig begyndte at læse, hvad der stod i partiprogrammet, så tør ingen i partiet tænke på, hvad der sker, hvis – når – nogen begynder at nærlæse IS’s programmer, vedtagelser og udtalelser.

IS

Når Anna Rytter, som meldte sig ind i Enhedslisten i 2003 på grund af Irak-krigen, ni år senere også valgte at blive medlem af IS skyldtes det, at sidstnævnte netop blev ved med kritisere denne krig – og de efterfølgende i blandt andet Libyen.

»IS har holdt fast i det anti-imperialistiske perspektiv og at krigene ikke bare handler om, at nogen var blevet uvenner. Det handler om den måde kapitalismen fungerer og ekspanderer på. Det gør den gennem krige. Det er ikke isolerede konflikter og krige. Og det globale perspektiv er også vigtigt til at forstå, hvad der foregår indenrigspolitisk. Hvorfor får vi en krise? Hvorfor er krisepolitikken som den er? De danske politikere har i virkeligheden ikke et ret stort råderum,« siger Anna Rytter, da hun igen sidder i medborgerhuset i Mjølnerparken.

Alligevel fastholder Anna Rytter, at urafstemningen ikke handler om IS. Hun er nemlig ikke repræsentant for organisationen. På samme måde som Anna Rytter heller ikke er repræsentant for Dyrenes Beskyttelse, Amnesty International eller Danmarks Naturfredningsforening. Andre organisationer Anna Rytter er medlem af. Også selv om IS i forbindelse med sin beslutning om at melde sig ind i Enhedslisten vedtog, at »IS’s ledelse og lokalafdelinger beslutter, hvor og hvor meget de enkelte medlemmer skal være aktive i Enhedslisten«.

»Jeg er repræsentant for Enhedslisten og det er det, jeg kan stå på mål for. Der ikke tvivl om, at jeg deler holdning med Dyrenes Beskyttelse, men det betyder jo ikke, at fordi man stemmer på mig, så stemmer man på dem. Så stemmer man på Enhedslisten,« siger Anna Rytter.

Anna Rytter forventer heller ikke at kunne gøre den store forskel politisk i Enhedslisten. Hvis hun altså bliver valgt til Folketinget.

»Som folketingsmedlem er man underlagt de fælles beslutninger, der bliver truffet. Der handler det ikke så meget om man har forskellige ideologiske tilgange som ens personlige baggrund, erfaringer og netværk. Og der synes jeg, at jeg adskiller mig fra en del af de akademikere vi har rendende inde på Christiansborg – og ikke bare i Enhedslisten«.

Hippie på Møn

Anna Rytter voksede i 1980’erne op i hvad hun selv beskriver som en »hippiefamilie« på Møn, hvortil forældrene var emigreret fra København for at dyrke sine egne grønsager og bær og ellers komme hinanden ved.

Men som 18-årig tog Anna Rytter til Odense for at læse filosofi og historie på universitetet og fik en BA i 2003. Her mødte Anna Rytter også sin senere ægtefælle og konverterede i 1996 til islam.

Sideløbende med universitetsstudierne begyndte Anna Rytter hurtigt at arbejde med forskellige projekter – blandt andet et tolke- og vikarbureau – og har aldrig haft det samme arbejde i mere end to år. Udover at være socialarbejder præsenterer hun sig selv på sin blog på Modkraft som »freelance foredragsholder og selvstændig nærværstræner og mindfulness-instruktør«.

I Odense startede Anna Rytter også den politiske karriere, da hun i 2005 blev valgt til byrådet.

DF

I Odense Byråd blev Anna Rytter kollega og ven med Dansk Folkepartis senere kulturordfører, Alex Ahrendtsen, der husker, at hun ikke bare talte som vandfald. Anna Rytter var en noget uortoks muslim der bandede og svovlede, så den daværende borgmester Jan Boye (K), måtte irettesætte hende og som gav knus.

»På den måde er Anna Rytter jo en dansk pige. Men hvordan hun får det til at hænge sammen med Internationale Socialister, islam og erhvervslivet skal jeg ikke gøre mig klog på. Vi er jo allesammen paradokser, når det kommer til stykket. Men de modsætninger ser man jo ikke så meget, når hun optræder. Jeg kunne godt tænke mig at se lidt mere den private Anna Rytter. Hun er til at holde ud. Politikeren Anna Rytter er ikke ikke til at holde ud. Men hun siger sikkert det samme om mig,« griner Alex Ahrendtsen.

Skulle Anna Rytter tabe den kommende urafstemning, så har hun dog ikke tænkt sig at give op af den grund. Også næste år vil Anna Rytter være at finde på stemmesedlen i Enhedslistens urafstemning.

»Jeg synes jo, at det er skide sjovt at lave valgkamp uanset om jeg bliver valgt eller ej. Det at kunne bidrage til den politiske debat, og alle de ting omkring politik som ikke handler om at blive valgt, er jo virkeligheden drivet for rigtig mange. Det er jo meget, meget få af os der havner i Folketinget en dag. Hvis man havde det som sit eneste formål i livet, så er der rimelig stor risiko for at fejle«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Engelsted

Man skal have en stærk stamme for at få så mange slags umage pynt til at hænge på sine grene, men måske er Anna Rytter netop et sådant juletræ. Godt at Information har anbragt og afbildet hende på forsiden, så nisserne og troldene får noget at glæde sig over i sommervarmen.

Morten Andreasen, Torben Nielsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Jeg har aldrig hørt om kvinden (Anna Rytter), men der mangler i hvert fald visionære kandidater på venstrefløjen.
For det kan vel ikke være sådan, at ventrefløjen skal stemme for Saxo Bank´s og Maersk Group´s politik.

Bjarne Nielsen, Jette M. Abildgaard og Morten Jespersen anbefalede denne kommentar
Henrik Jensen

Gert - jeg har hørt om hende før. Og hvis jeg havde problemer med Asmaa - så store, at jeg faktisk ikke stemte, så har jeg fandenfjøjteme problemer med Anna.

Både fordi hun er konvertit - jeg kan ikke se, hvorfor lige netop Enhedslisten skal igennem dén diskussion igen. Tilbagemeldingrene i Rød-grønne linjer fra sidste gang burde vel tale deres eget, umisforståelige, sprog.

Og fordi hun er ISer.

Jeg kan forstå, at både SF og DF har mistet en del præster på det sidste.

Så hun kan da søge der.

Martin Madsen

Enhedslisten er snart ligeså anløbne som alle andre partier.

Torben Nielsen, Kaj Julin og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Den danske Sangskat lyslevende - eksponeret på forsiden af modstandsavisen Information. Der mangler kun den frygiske hue, sværdet og Dannebrog, så ville billedet af Anna Rytter være lige til at sætte på forsiden af Højskolesangbogen.

Men det må vel kunne ordnes med lidt photoshop ;-)

Niels Engelsted

Der er ingen tvivl om, at Information gerne vil sætte lus i skindpelsen hos venstrefløjen, og modstillingen mellem stueren og radikal socialist i overskriften på forsiden er velegnet madding, men måske skulle man lade være at bide på, før man ved lidt mere om personen Anna Rytter.

Leif Høybye, Martin Mørch, Eva eldrup, Troels Brøgger, Torben Nielsen, Holger Madsen, lars abildgaard, Niels-Holger Nielsen, Jens Thaarup Nyberg og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Lige her og nu virker det, som om EL glemmer deres demokratiske principper gennem beslutningskrumspring. Derfor fint med en endelig urafstemning.
Egentlig er det vel ikke særlig kontroversielt at mene dette om, hvad årsagen til krige er. Den mening behøver man slet ikke at være venstreorienteret, for at have.

Bjarne Nielsen, Morten Andreasen, morten andersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Debat om politiske holdninger i et politisk parti ...hvor er det uvant - men klart et sundhedstegn. Ærgerligt at Information kun kommer ind på de lidt mere provokerende punkter.

uffe hellum, Leif Høybye, Martin Mørch, Eva eldrup og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Herren og redaktionens veje er uransagelige, Niels Engelsted. Kan det flytte et par svingstørs-vælgere fra "de radikale" til "dansk folkeparti" og tilbaws igen, her hvor alting i forvejen flyder, så¨i Guds og fædrelandets navn ;o)

Værre end det er, kan det jo dårligt blive alligevel.

Inger Sundsvald

Altså: Enhedslisten vil ikke forhindre hende i at blive opstillet til Folketinget. Der er to lister, og hun står på den ene. Hvis hendes liste får flertal er hun opstillet, og fint nok med det.
Det må være helt legalt at være af forskellig religiøs orientering og at være uenige om f.eks. omskæring af drengebørn, men det er ikke i orden at blive kaldt racist, hvis man ikke vil repræsenteres af nogen med disse religiøse holdninger. At blive fornærmet fordi man taber i en helt legal demokratisk afstemning er besynderligt i et parti som Enhedslisten.
Jeg er medlem af Enhedslisten, og jeg er træt af at blive skudt alverdens udemokratiske intentioner i skoene og ustandselig høre på hvor højredrejet og uduelig mit parti er blevet, samt at folketingsgruppen er ”anløben” og det der er værre.
Hvis man ustandselig er efter folketingsgruppen og utilfreds med alt hvad den laver, så skal man ikke vente opbakning fra alle dem (flertallet) som mener de gør det rigtig godt, og som har andet end kritik af folketingsmedlemmerne på programmet fra morgen til aften.
Med den slags venner behøver man ingen fjender.

Troels Brøgger, Holger Madsen, Niels Engelsted, Mikael Nielsen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

EL kæmper stadig med traumatiske erfaringer efter en Asmaa Abdol-Hamid –og ønsker ikke en gentagelse af fejltagelsen - fuldt forståeligt …

Jesper Frandsen

En trotskijst der er konverteret til Islam - Jeg tror ikke jeg kan hitte nogen der kan tage det alvorligt. Det er ikke første gang man forsøger at profilere en kandidat på, hvem der er imod hende og hvor modbydelige og onde de er. Da Trotskij blev myrdet i Mexico, inden han kunne blive medansvarlig for dødssejleren Sovjetunionen, har han altid tiltrukket skuffede fantasttyper.

Carsten Hansen

Mon ikke det er de yderste partiers lod, højre som venstre, at forsøge at sortere de mest ekstreme fra ?

Karsten Aaen

"Mordet på Henrik Christensen er aldrig blevet opklaret, men politiet har siden arbejdet ud fra en teori om, at der enten kan have været tale om et højreekstremistisk attentat, eller at han måske selv rodede med sprængstoffer."

Igen skal vi høre på politiets løgne! I 1993 da dette skete var politiet meget modvillige til at følge sporene som klart viste hen til en (udenlandsk) nynazistisk gruppe (celle 18? tror jeg den hedder?) Desuden var det en brevbombe! som eksploderede i Søllerødgade den morgen i 1993. Og politiet var allerede dengang for 21 år siden fremme i medierne med den helt uhyrlige påstand om at Henrik Christen nok selv rodede med sprængstoffer - der var squ ikke noget måske hos politiet dengang for 21 år siden.

Og jeg ved faktisk at Henrik Christensen aldrig kunne finde på at rode med sprængstoffer! Ganske enkelt fordi jeg omkring det tidspunkt havde en del kendskab til IS (Internationale Socialister) og havde mødt Henrik Christensen flere gange; han var jordens fredeligste menneske. Og han mente, at den anti-racistiske kamp skulle bredes ud til alle, så den også var folk med barnevogne, familiefædre mm. og mv. Information burde altså ikke ukritisk viderebringe politiets påstande om hvordan Henrik Christensen blev dræbt.

Og Internationale Socialister er aldeles ikke trotskister, SAP var og er trotskitser; IS er som det siges: Internationale Socialister. Hvor alle andre socialister i DK i 1980erne enten var reformister eller gik ind for et system som i Albanien, Kina, Jugoslavien, ja så var IS de eneste der kritiserede det undertrykkende styre i Sovjet såvel som USA. Og er Anna Rytters analyse af kapitalismen ikke klar nok; kapitalismen skaber krige, især i kamp om råstofferne. Vi ser det bare ikke i vores del af verden, fordi det oftest foregår i Afrika. For nogle dage sendte DR TV (DRK eller DR2) et udmærket oplysende program om Congo, og hvorfor der stort altid er krig i dette land. Alle vil nemlig have en del af kagen, og såvel USA som Kina støtter hver sin milits eller flere militser i Congo - netop for at sørge for at netop deres mineselskab har adgang til kobber eller det stof der bruges i vore mobiltelefoner.

Tror I måske, at danske kapitalister opfører sig pænere end amerikanske eller kinesiske, bare fordi de er danske? Se på forløbet omkring Danish Crown, se på forløbet omkring Goldmann-Schmidt og Nets, se på SAS og PostDanmark. Kun en enig, forenet europæisk arbejderklasse kan stå imod udnyttelsen af alle arbejdere, både polske, rumænske, svenske, engelske, tyske og ja, danske, arbejdere. Og for den sags skyld - tekstilarbejderne i Bangladesh, Vietnam og Kina.

Morten Andreasen, lars abildgaard, Søren Lom, Keld Sandkvist, Lars Bo Jensen, Poul Sørensen, Niels Mosbak, Eva eldrup, Jeppe Lykke Møller, Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj, Philip B. Johnsen, morten andersen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Og ?

Troels Brøgger

En gammel mand og en dreng kom trækkende med et æsel. Så mødte de en håndværker som sagde :"Hold kæft hvor er i åndssvage, I har et æsel og ingen af jer rider". Så satte manden sig op på æslet og de fortsatte indtil de mødte en kvinde som udbrød:"Føj hvor egoistisk: At lade den stakkels dreng gå mens en voksen mand sidder og rider ! ". Manden steg nu ned og satte drengen op på æslet, hvorpå en forbipasserende præst klagede over ungdommens manglende respekt for alderdommen.
Nå, de satte sig nu begge op på æslet og red videre indtil de blev standset af en gående gendarm som arresterede dem for dyremishandling..... Sådan vil Enhedslistens situation være i al evighed.
Personligt er jeg glad for at mit parti nu tager klokkerent afstand fra politisk vold som jeg heller ikke selv går ind for. Derudover er jeg ret træt af evigt konfliktsøgende journalister.

Rasmus Kongshøj, Lars Bo Jensen, Niels Engelsted, Niels Mosbak, Eva eldrup, Inger Sundsvald, lars abildgaard og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Fremragende foto (det lille), der flankerer denne artikel, hvor hovedpersonen befinder sig midt i det arkitektoniske helvede som Mjølnerparken efter min mening er (uden at det behøver være tilfældet), hvor ingen, ikke engang de venstreorienterede beboere, synes at kære sig sønderligt om udearealerne, beplantning, stiforløb, belægning. Man kunne nå langt, med en forholdsvis lille indsats, men man mangler incitamenterne, fantasien og sikkert og så pengene. Korts sagt overskud og det er bare så typisk mellemøstligt, men egentligt forstår jeg det ikke. De skriver jo fx. udmærkede digte. Måske er det bare jordforbindelse de mangler.

Søren Kristensen

Ok, arkitektonisk helvede er måske lige at stramme den, men alligevel.

Peter Olesen

At opnå Det Gode Liv i områder som Mjølnerparken, kræver åbenbart en solid ideologisk og religiøs metamorfose. Andre har desværre ikke opnået dette høje erkendelsesniveau:

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2010/10/12/214616.htm

http://www.bt.dk/danmark/tvunget-til-at-flytte-noedraab-fra-ghettoen

Hvor er man træt af al den daglige (hver time) konfliktsøgende journalistik. Træt af de vinklede, fabrikerede og med gustent overlæg beskrevne scenarier. Folk world wide vil fred, fordragelighed og sandhed - i stedet får vi løgn, krig og død, i større eller mindre skala.
Der er nok i verden til alles tilfredshed - men ikke nok til en mand/kvindes tilfredshed.( Tror det var Ghandi der sagde det).
Peter Olesen: BT OVERSKRIFT: Tvunget til at flytte fra ghettoen. Der er åbenbart ikke Blågårds Plads det "går ud over" denne gang... - det var ellers i lang tid "syndebuk" for alverdens fortrædeligheder.
Gnnem flere år har jeg næsten dagligt passeret/været på Blågårds Plads/Blågårdsgade og jeg har ALDRIG gentager ALDRIG observeret noget "farligt". Det må åbenbart foregå i nattetimerne....

Poul Sørensen

Partier er noget giftigt noget, hvor der kæmpes om hvem der skal stå i spidsen.
Jeg glæder mig over, at Asmaa Abdol-Hamid på andet år arbejder for Fyns politi med, at rette op på de sociale skævheder og problemer i blandt andet Vollsmose - jeg har altid syntes der var krummer i Asmaa og støttede hende 100% da jeg var med i listen. Måske skulle Anna Rytter overveje om hun ikke også kunne finde på noget mere konstruktivt end spilde sin tid som folketings kandidat. Der er maget prestige forbundet med folketinget, men jeg tror Asmaa udretter mere i forhold til at rette op på social ulighed end hele enhedslistens folketinges gruppe har gjort til sammen siden de skiltes....
Men desværre er der mere prestige i, at være cirkushest og løbe rundt manegen end, at arbejde konkret med problemmerne...:-(

Martin Mørch

Spørgsmålet om Annes religiøse ståsted er kun et emne herinde. Det har ikke fyldt noget i ELs debat om opstilling. der er vi heldigvis kommet længere, efter at vi ovenpå debatten om Asma fik slået nogle principper fast om forholdet mellem folks eventuelle religiøse tilbøjeligheder og den politik, EL bygger på. Nemlig at man må tro eller ikke tro på hvad man har lyst til, men at man religion ikke kan indgå som et argument i udviklingen af vores politik. Tværtimod går vi ind for en skat adskillelse af stat og religion - uanset hvilken det så måtte være. Siden har den debat kun levet i medierne - ikke i EL.

Martin Mørch

Spørgsmålet om Annes religiøse ståsted er kun et emne herinde. Det har ikke fyldt noget i ELs debat om opstilling. der er vi heldigvis kommet længere, efter at vi ovenpå debatten om Asma fik slået nogle principper fast om forholdet mellem folks eventuelle religiøse tilbøjeligheder og den politik, EL bygger på. Nemlig at man må tro eller ikke tro på hvad man har lyst til, men at man religion ikke kan indgå som et argument i udviklingen af vores politik. Tværtimod går vi ind for en skat adskillelse af stat og religion - uanset hvilken det så måtte være. Siden har den debat kun levet i medierne - ikke i EL.

Jeg har aldrig før hørt om Anna Rytter - og jeg regner heller ikke med at komme til det igen.

Carsten Hansen

Er det ikke helt normalt at medierne tager interne konflikter op, i de forskellige partier ?
Og er det ikke helt normalt at debattører meningsudveksler hver gang det sker ?

Eller skal et bestemt parti fredes for den slags ?

@Henrik Jensen.

Hvad er egenlig dit problem med konvertitter?
Jeg har faktisk rigtigt mange gode og nære venner, der er muslimer, og enkelte er konvertitter. Desuden er jeg i disse måneder på min årlige rejser gennem en række såkaldte muslimske lande, hvor jeg møder mange fornuftige, kloge og oplyste venner med sunde holdninger, som jeg har kendt i mange år. Og jeg ser faktisk ingen egentlige problemer, men de latente problemer jeg måske kan øjne, ligger mere i de fordomme, som vestlige -ikke muslimer har.

Men jeg har ikke stemmeret i Danmark - som jeg i øvrigt betaler skat til, så hvad der sker på venstrefløjen vedrører jo egentlig ikke mig - i hvert fald ikke direkte.