Læsetid: 2 min.

’Et kynisk efterretnings-system’

Flemming Splidsboel, lektor på Københavns Universitet og tidligere analytiker i FE
Indland
19. juni 2014

Flemming Splidsboel, lektor på Københavns Universitet og tidligere analytiker i FE

Oplysningerne om, at Danmark tilsyneladende samarbejder med NSA om at tappe fiberkabler, er på en måde overraskende, fordi det ikke har været offentligt kendt før.

»Og samtidig er det ikke så overraskende, for vi havde jo nok på fornemmelsen, at der kunne være den slags samarbejde, som vi har set andre steder,« siger Flemming Splidsboel, lektor på Københavns Universitet og tidligere analytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

»Det her afslører tilsyneladende et tæt samarbejde, som er enormt spændende. Der er foreløbig ikke noget, der tyder på, at samarbejdet ikke ligger inden for loven og inden for de temmelig luftige udtalelser om FE’s samarbejder med andre tjenester, som regeringen er kommet med.«

»Men det åbner spørgsmål om, hvorvidt NSA kan bruge adgangen til at gøre noget af det beskidte arbejde, som FE ikke kan. Og jeg synes, der er god grund til at antage, at hvis vi er med i det her, så er andre nabolande også med i det, og de kan så gøre noget, som rammer os,« vurderer Flemming Splidsboel.

- Så du mener, det er sandsynligt, at der findes sådan en basar, som Snowden beskriver, hvor europæiske lande leverer oplysninger om andre europæiske lande til NSA – sådan at NSA ender med at få oplysninger om dem alle sammen?

»Ja, det er jeg sikker på. Vi ved jo – og det lægger de jo heller ikke selv skjul på – at de er kyniske i NSA. Man har på en måde sat nogle samarbejdspartnere op imod hinanden, men man leverer jo også noget til de enkelte partnere, som de kan bruge. Det er et meget kynisk og et meget velkalibreret efterretningssystem.«

- Men det må vel også være noget, FE er klar over. Så de vurderer vel, at de har større fordele end ulemper ved systemet?

»Ja, det må man gå ud fra. Både FE og PET har en forholdsvis privilegeret adgang til efterretninger fra NSA, så de får bestemt noget retur. Men det er omvendt også enormt uigennemskueligt, hvad prisen er, og spørgsmålet er, om nogen herhjemme reelt har overblik over det,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Man må lytte sammen med de ulve man er sammen med.