Analyse
Læsetid: 3 min.

Den næste udfordring: Saml stumperne til ét parti

Her er grupperne, der skal forsones i Venstre
Forsoning – eller i hvert fald våbenhvile – i Odense i nat. Nu begynder arbejdet i Venstre med at klinke skårene

Forsoning – eller i hvert fald våbenhvile – i Odense i nat. Nu begynder arbejdet i Venstre med at klinke skårene

Niels Meilvang

Indland
4. juni 2014

Hos Socialdemokraterne vil man altid huske 11. april 1992. I Venstre vil man altid huske 3. juni 2014.

Løkke overlever skæbnemøde: Fortsætter som V-formand

Efter flere uger med offentlige diskussioner mellem folkevalgte Venstre-medlemmer og lokale partiforeningsformænd om fremtiden for partiets formand, blev der på gårsdagens hovedbestyrelsesmøde sat et foreløbigt punktum for de interne stridigheder.

Men arbejdet i Venstre efter Løkkes seneste bilagssag er ikke gjort efter mødet i hovedbestyrelsen. Faktisk er det hårde slid først lige begyndt.

For mens Socialdemokraterne siden formandsopgøret mellem Svend Auken og Poul Nyrup Rasmussen i 1992 har været delt i mere eller mindre officielle fløje – de såkaldte kaffeklubber, som er blevet tilgodeset i forhold til poster og ordførerskaber gennem årene – har Venstre ikke tradition for på samme måde været opdelt i grupperinger.

Inden for de seneste år har Venstres ledelse dog måtte erkende, at selv om de ihærdigt har forsøgt at få folketingsmedlemmerne til at droppe fraktionsdannelse, er der opstået to grupper – eller klubber, som de kalder sig.

Få et overblik over grupperingerne i Venstre her.

Klub 19 – ’de ældre’

Den ældste fraktion i Venstre består af en gruppe ældre folketingsmedlemmer, som gennem længere tid har mødtes for at sikre sig politisk indflydelse i Venstres folketingsgruppe samt sikre gruppen attraktive poster og ordførerskaber. I gruppen finder man både støtter og kritikere af Lars Løkke:

 • Hans Christian Schmidt, tidl. miljø-, fødevare- og transportminister
 • Kim Andersen, erhvervsordfører
 • Karsten Nonbo, formand for Folketingets forsvarsudvalg
 • Eyvind Vesselbo, socialordfører
 • Kristian Pihl Lorentzen, transportordfører
 • Ulla Tørnæs, nyvalgt medlem af EU-Parlamentet
 • Henrik Høegh, tidligere fødevareminister
 • Eva Kjer Hansen, tidligere social- og fødevareminister

Klub 20 – ’de unge’

Som modvægt til ’Klub 19’ dannede en gruppe af Venstres yngre folketingsmedlemmer for ganske kort tid siden deres egen ’Klub 20’. Ikke fordi de er 20 medlemmer, men fordi de gerne vil sikre sig mest mulig indflydelse. Flere medlemmer skulle efter sigende have trukket støtten til Løkke på et gruppemøde tirsdag, uden at de dog har bekræftet det selv. Gruppen tæller bl.a.:

 • Karsten Lauritzen, retsordfører
 • Mads Rørvig, SU-ordfører
 • Jakob Engel-Schmidt, innovations- og iværksætterordfører
 • Michael Aastrup Jensen, kultur- og it-ordfører
 • Torsten Schack Pedersen, skatteordfører
 • Louise Schack Egholm, børne- og boligordfører
 • Sophie Løhde, sundhedsordfører
 • Esben Lunde Larsen, forskningsordfører
 • Jan E. Jørgensen, indfødsretsordfører

Lars Løkkes nære allierede

Gruppen tæt på Lars Løkke Rasmussen tæller primært en flok tidligere ministre, som har fået centrale positioner i partiets efter folketingsvalget. Før den seneste tumult omkring Venstres formand var Claus Hjort Frederiksen helt tæt på Løkke, men undervejs i forløbet lader det til, at Hjort Frederiksen har trukket sig en smule tilbage.

 • Peter Christensen
 • Claus Hjort Frederiksen
 • Troels Lund Poulsen
 • Søren Pind
 • Carl Holst

Kristian Jensens nære allerede

Ifølge interne V-kilder er gruppen af fortrolige omkring Kristian Jensen ikke voldsom stor. Venstre har ikke tradition for at gruppere sig omkring personer – sådan som man eksempelvis har set det i Socialdemokraterne.

 • Ellen Trane Nørby
 • Jens Rohde

Uden for klub

Søren Gade er ikke med i hverken ’Klub 19’ eller ’Klub 20’, for mens de socialdemokratiske kaffeklubber i højere grad er centreret omkring personer og i mindre grad om politik, kan Venstres grupperinger ikke deles op i for eller imod Lars Løkke Rasmussen eller Kristian Jensen. Tværtimod indeholder begge ’klubber’ folketingsmedlemmer, som støtter de to stærke V-politikere på kryds og tværs. Det er snarere ønsket om indflydelse på poster og politik, som binder medlemmerne sammen.

På den måde adskiller folketingsgruppen sig fra resten af partiet, som i højere grad har delt sig i grupper, som enten har bakket op om Lars Løkke Rasmussen eller bedt ham om at trække sig som formand for Venstre.

I modsætning til den baglands-kritik som statsminister Helle Thorning-Schmidt var ude i for ganske få måneder siden, er Venstres krise udløst af personer og ikke politik. Og efter den 3. juni 2014 kan det for formandskabet i Venstre vise sig at være en stor fordel, at der er enighed omkring politikken. Det gør opgaven med at klinke skårene efter de sidste tre ugers interne stridigheder nemmere. Til gengæld er personlige relationer sværere at reparere, og selv om politikere er magtmennesker, som kan slå mange knuder på sig selv for at få indflydelse, er politikere også gode til at bære nag.

Det kan blive paradokset i fremtidens Venstre: Politikken er man enige om, men de personlige relationer kan være beskadiget for altid.

Jens Rohde: Løkke skal samle Venstre igen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er simpelthen noget sludder, at sagen ikke er udløst af politik. Den er i allerhøjeste grad politisk. Og det er den fordi Løkke med den ene hånd siger, hvad alle andre skal gøre, mens han med den anden hånd ikke selv overholder dette. Den slags fungerer fint, hvis man ikke er demokratisk indrettet. Hvis man derimod er, så duer den slags ikke. Og det af den simple grund, at man som demokrat selv skal følge de love og regler, som man vedtager skal gælde for alle. Hvis man derimod mener, at man selv er undtaget de love og regler som man mener alle andre skal følge, så er man ikke-demokrat. Og som jeg skrev i et andet indlæg - dette kan ikke gradbøjes. Det er et enten eller forhold. Således er sagen dybt politisk, faktisk så meget at den vedrører selve grundlaget for vores politiske konstruktion. Det gør alle den slags såkaldte personsager - men sandheden er, at de ikke er personsager de er demokratisager. De er sager som demonstrerer, hvordan vores lovgivere grundlæggende betragter det demokrati de er sat til at forvalte. Og når de "forbryder" sig mod den ovenstående skitsering mellem demokrat og ikke-demokrat, så opstår disse kriser, da vi som vælgere naturligvis modsætter os ikke-demokrater i et demokrati.

Einar Carstensen, John Victor Lorck, Mette Hansen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Tilhørende foto til artiklen er ganske morsomt!

Måske Venstre dele sig i 2 partier - de ærlige og de uærlige?

Mette Hansen, uffe hellum og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Morten Rasmussen

Foto: Fy og Bi - venner for æver

Helene Nørgaard Knudsen

Det er måske det der er galt med Dansk politik for tiden. Der er for meget politisk "taktik" i det. interne fløjkrige deler partierne internt. Så alt går op i interne magtkampe. Hvem støtter hvem. Politiske studehandler hvor det mest skræmmende eksempel er den mindretals-regering vi har nu. Den bedste løsnig er at man stemmer på en bestemt politiker og den der får flest stemmer vælger post først. Derefter nummer 2 og så fremdeles.

Brian Jensen

Løsningen er vel OK for Venstres modstandere.
Det er bare at læne sig tilbage og vente på den næste skandale om formanden.

Skandalen er jo selvforskyldt. Det er en Boomerang, som de selv sendte afsted mod HTS for 3 år siden. Der var så ingen skattesag alligevel på HTS, men der er åbenbart rigeligt snavs at pille i hos Venstre selv.

Kjeld Hansen

Indtil i morges klokken 01.00 var der kaos i dansk politik og en partileders og måske kommende statsministers moral, etik og personlig integritet, samt selvopfattelse var af de fleste medier og mange af partiets top politikere ikke egnet til at forsætte hverv.

Men som med et magisk trylleslag er al tvivl pludselig væk og alt kan forsætte som om intet var hent. Alle synes glade og optimistiske og tvivlere og modstandere udtaler pludseligt deres uforbeholden og 100% opbakning med strenge miner.

- Hvordan kan sådan noget pludselig ske?

Dan Johannesson, Rune Petersen, Mette Hansen og Brian Jensen anbefalede denne kommentar

Muligvis fordi LLR gav den uinteressante oplysning fra sig, at Venstre "kun" betalte tøj for 50000. Så nu mangler han - ligesom på dag 1 - kun at fortælle, om han har betalt skat af beløbet; og hvornår han har betalt mankoen til de 150000.

Mvh.

morten friis

Det burde ikke komme som en overraskelse, men venstres hovedbestyrelse har vist sig som en flok nyttige idioter for parti toppens spin. Det er jo uomtvisteligt at venstre spiller meget på folks følelser, sæt en frygt i livet på folk, og du får din politik igennem.
Samme fremgangsmåde viser nu hovedbestyrelsen som en flok statister.
Har vælgerne en tilsvarende svag rygrad?
Der er med garanti en skare jyske venstre mænd der vil af med "venstres pamper partitop", og genstarte venstre på de oprindelige værdier, men er venstre egentlig det venstre der var.
Det er blevet et game show, med spidser og regne drenge potentielt interessante for psykiatrien.
Er det egentlig dem danskerne og "venstre folkene" vil identificere sig med.
Det bliver spændende hvad der fremadrettet kan spindes på folks følelser og frygt. Rasmussen skal nok gå efter føretrøjen.

Rune Petersen, Mette Hansen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Kjeld Hansen

Anders Fogh Rasmussen indførte et paradigme skift i dansk politik fra ideologi baseret politik til manipulerende reklame inspireret egennyttig værdi politik.

Kjeld Hansen

Glemte lige, at han (AFR) faktisk har haft succes med det til en vis grad betragtet med en Venstre mands M/K øjne... Vi andre er knap så begejstrede.

Kjeld Hansen

Der hvor kæden for mig falder af, ar at Venstre er en del af det politiske miljø, som jagter og mistænkelig gør mennesker som er arbejdsløse og hvis skæbne har ført dem på kontanthjælp eller førtidspension o.lign..

- Men selv er de hævet over det selv samme folk og skal ikke stå til ansvar for deres udskejelser.

Einar Carstensen, Dan Johannesson, John Victor Lorck, Rune Petersen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Leif Andersen

Målet helliger midlet.
Venstrefolk er ligeglade med om formanden har fingrene dybt nede i partiets og alle andres kagedåser til lige hvad der passer ham blot han sælger billetter og fører os til magtens tinder.
De er alle banket på plads og fået at vide at hvis ikke de retter ind så skal de ikke forvente nogen lukrative Jobs i erhvervslivet efter deres exit fra politik med et sønderrevet V på samvittigheden.
Jo der er højt til loftet i V og ingen anonyme afstemninger så vi afskærer os fra at straffe de vantro.

Leif Andersen

@Brian Jensen 04. juni, 2014 - 14:40
Det er en Boomerang, som de selv sendte afsted mod HTS for 3 år siden. Der var så ingen skattesag alligevel på HTS, men der er åbenbart rigeligt snavs at pille i hos Venstre selv.
SVAR Ja tyv tror - som bekendt - at hver mand stjæler.
Det forklarer også Venstrefolks jagt på alle borgere som modtager offentlige ydelser af mange gode grunde - og med ganske få undtagelser - at de skal have frataget hvad disse borgere Venstrefolks øjne har tiltusket sig på uærlig vis.
At landbruget , finanssektoren og mange andre erhverv så også er på offentlige tilskud er noget helt andet.
Der kan jo ikke blive tilskud til både de selvforsørgende og de handicappede eller andre med nedsat eller mistet evne til at forsørge sig selv, når de selvforsørgende samtidig ikke skal betale selskabsskat og have nedsat deres personlige marginalskat samtidigt med de så måske kan undtage betaling af den sidste skattekrone ved at kunne modregne udgiften til advokater og revisorer for medvirken til at køre ligetil og lidt over kanten af landets love.

Einar Carstensen, Anne Eriksen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Indtil i morges klokken 01.00 var der kaos i dansk politik.....

nej, men uenighed og manglende oplysninger i partiet Vestre internt?
Kaos blev/var skabt af Pressen, hvor flere "rygter" blev til "erfaringer"!

Politiken og JyllandsPosten - i dag - fortæller åbent om deres mange journalistiske fejl i deres oplysning i og omkring sagen.
Dét er nok også nødvendigt, hvis de ikke fremover vil slås i harthorn med Ekstrabladet!

ellen nielsen

Vi kan så
være glade for,
at sagen ikke var en terrortrussel eller andet livstruende,
hvor selv de mere pålidelige nyhedsmedier videregav upålidelige udsagn og rygter!

Marianne Christensen

Nu vil vi altså snart godt se om de boxershorts som skatteyderne og venstre har investeret i nu også gør Løkke præsentabel op til et valg.

vi vil have valuta for pengene!

Ellers vil vi have bilag på at skatteyderne ikke har bidraget:-)

Torben R. Jensen

Når "oprørerne" kommer fra både Klud 19 og Klub 20, så er det nok ikke de personlige relationer i grupperne, der skal samles.

Jeg tror stadig, at der er et politisk indhold i oprøret. I det omfang det repræsenterer et oprør mod den ny-liberale politik med centralisering og professionalisering, så er spredte og modsatrettede lokale ønsker der er årsagen, hvilket også kom til udtryk ved at man ikke kunne blive enige om en fælles modkandidat til Lars Løkke.

Oprøret var båret af lokale foreninger i landområderne, der sikkert også var imod kommunalreformen og mange andre reformer i nullerne. Lars Løkkes underbukser og tilhørende jakkesæt symbolserer udmærket den "professionelle" drift af partiet og modstand mod et ekspertvælde, hvor beslutninger bliver truffet af og begrundet med eksperter og deres regneark.

Ole Chemnitz Larsen

Løkke eller kaos i form af et kampvalg

Et smart træk af Løkke.

Mere skal der ikke til, når modparten er en flok amatører.