Læsetid: 3 min.

Risiko for farligere jihadister i Danmark

PET tegner et alarmerende billede af en voldsomt voksende trussel mod Danmark, men mener at have fundet en kur. Spørgsmålet er, om dialog og sociale tilbud er tilstrækkelige til at standse strømmen af unge danskere til de nye krigsarenaer i Syrien og Irak
24. juni 2014

Bedst som alle troede, at der var nogenlunde styr på terrortruslen mod Danmark og Vesten, lyder alarmen igen. Truslen fra militante islamiske grupper er langtfra overstået, hvilket ISIL’s fremgang i Irak er det seneste bevis på. Men ser man blot tre-fire år ud i fremtiden, tegner der sig et endnu mere skræmmende perspektiv, i hvert fald hvis man skal tro den danske efterretningstjeneste, PET, der i går havde inviteret til konference om de danske Syrien-krigere.

Om få år ventes al-Qaeda at få følgeskab af adskillige nye organisationer, der vil kalde til hellig krig fra et stadig større geografisk område og anvende stadig mere avancerede propaganda-, rekrutterings- og angrebsmetoder. Den nye generation af jihadister vil desuden være farligere end tidligere, fordi mange af dem har fået våbentræning og kamperfaring, vil være mere voldsparate og for manges vedkommende desuden være med i transnationale islamistiske netværk. Som en kilde i PET udtrykker det: »Skrækscenariet er, at en af de hjemvendte krigere kommer hjem med en instruks i lommen om at angribe mål i Danmark. Og jo flere, der rejser ud for at kæmpe for islamistiske grupper, jo større er den risiko.«

Terrorforsker Magnus Ranstorp fra det svenske Forsvarsakademi deltog i konferencen, og han er knap så formel: »Udfordringen er ganske enkelt enorm.«

En Aarhus-historie

Til gengæld mener han, at Danmark er bedre rustet til at tackle problemet end andre lande, fordi Muhammedkrisen har sat gang i en forebyggelsesindsats, som de fleste andre lande ikke har.

»Danmark er langt foran resten af Europa,« siger han og roser især PET’s indsats i Aarhus, hvor det ifølge politikommissær Allan Aarslev er lykkedes at standse strømmen af århusianere, der tager til Syrien for at kæmpe.

Sidste år sluttede 27 unge mænd sig til islamisterne i Syrien, men »siden januar er der, så vidt vi ved, ikke nogen fra Aarhus, der er rejst«.

Og det skyldes ifølge Aarslev den sociale indsats, som Østjyllands Politi sammen med Aarhus Kommune og PET har gennemført. Det er desuden lykkedes for Aarslev at komme i dialog med Grimhøjmoskeen, hvor 22 af de 27 århusianske krigere holdt til.

»Vi er nået så langt, at moskeens bestyrelse nu mener, man ikke skal tage til Syrien for at lave hvad som helst,« lyder Aarslevs omhyggelige formulering.

Kritikere: de skal også straffes

Ikke alle er imidlertid overbevist om, at de århusianske myndigheders dialogbaserede opskrift med tilbud til hjemvendte krigere om uddannelse og arbejde er den eneste rigtige måde at gribe problemet an på.

»Hvis man har været nede i Syrien og slå folk ihjel, så skal straffeloven tages i brug,« siger tidligere folketingspolitiker Naser Khader, der nu er tilknyttet Hudson Institute i USA.

»Det må være muligt at køre en prøvesag, når folk poserer på billeder i Syrien med en Kalashnikov og ISIL’s flag i baggrunden.«

Men det afviser chefen for PET’s forebyggelsesafdeling, Anja Dahlgaard.

»Det er meget vanskeligt at retsforfølge både de unge og de personer, der rekrutterer. Det er smarte folk, der er dygtige til at holde sig på den rigtige side af loven,« siger hun, men forsikrer, at PET kun satser på forebyggelse.

»Vi bruger de midler, som vi finder mest hensigtsmæssige i hvert enkelt tilfælde. Hvis der er mulighed for at retsforfølge folk, vil det til hver en tid have prioritet,« siger hun.

Magnus Ranstorp vil ikke kritisere den danske forebyggelsesmodel, men han understreger, at det er vigtigt også at benytte retsforfølgelse – især mod dem, der rekrutterer til hellig krig.

»Det er altafgørende at ramme den rette balance mellem forebyggelse og retsforfølgelse. Ellers tror de, der rekrutter, jo bare, at de har frit spil.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Allan Ⓐ Anarchos
Allan Ⓐ Anarchos anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Her er et billed af en dansker som er radikaliseret, præcis som Naser Khader er inde på: https://www.google.dk/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja...

Den samme dansker nu bare i anden og mere opdateret udrustning:
http://www.google.dk/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fkpnet.dk%2Fbilleder%2FAf...

Ovennævnte dansker er så langt fra fra alene om at være radikaliseret!.
Her er en anden dansker med hang til posere med våben:
http://www.google.dk/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fforsvaret.dk%2Fatw%2FPub...

Alle som en bør de straffes for deres udåd!

God dag derude

Niels Duus Nielsen, Hans Larsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
John Christensen

30.000 unge danskere har været i krig i de seneste 15 år, mon ikke problemet i bund og grund er et helt andet?

TÆNK (dog) SELV

Kaj Spangenberg

Jeg synes, at John Christensen gør pjat af noget, som er ret alvorligt. Og det er ikke ford,. jeg sympatiserer med hverken Løkke eller Fogh. Den ene diskussion er Danmarks krigsdeltagelse, som jeg selv er og var imod. Det andet er tilstedeværelsen af jihad-krigere, som kan udgøre en alvorlig trussel imod det civile Danmar. Det er det, der er fokus på her, og jihad-krigernes deltagelse i borgerkrigen i Syrien på ekstremisternes side, skyldes en religiøs indoktrinering, som bør tages ret alvorlig.

Helene Nørgaard Knudsen

Kunne det tænkes at de terrorister der rejser fra Danmark rejser via både 3. og 4. lande? Det hjælper ikke at bekæmpe det her i Danmark. Der er jo ikke nogen der render rundt i "Jihad"-gear medmindre det er fastalavn. Det ville være morsomt hvis ikke perspektiverne er så skræmmende som de er.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Måske skulle man kigge lidt på hvad signaler der sendes.
I årevis har det officelle Danmark lært vores unge, at det er godt at rejse ud og bekæmpe undertrykkere rund om i verden, kæmpe for folk der lider under tyraner og undertrykkelse. At rejse ud, og give folk deres frihed. Dette fordi der skulle bruges folk til Balkan, Irak og Afghanistan. Smarte mennesker der ved hvad der påvirker bedst muligt, har fået penge og medietid til netop at sprede dette budskab. Der er sat systemer op, der skal gennemgå medierne for at fange og kontra input i debatten, der stiller for kritiske spørgsmål til dette budskab.

Det officelle Danmark skulle bruge dette spin, til at forsvare en mere udfarende og krigerisk tilgang til udenrigs politiken. Man overså måske, eller også var det en kalkuleret risiko, at budskabet også slog igennem hos dem der ikke troede på Danmarks krige, der ikke troede på det officelle danmark. Når unge nu trækkes i retning af feks. Syrien, er det så ikke netop den samme argumentation de drager ud med, at befrie et folk for en undertrykkelse, at give folket friheden, at give folk et bedre liv.
At det så ikke er for den samme side som det officelle Danmark ønskede at styrke, ændre jo ikke på, at det er den samme argumentation der kan bruges til rekruteringen. bare med udgangspunkt i en anden opfattelse af hvad folkets ønsker og friheden for folket er, som man ønsker at hjælpe.

Tror man virkelig man kan opfordre til aktiv deltagelse i en krig, uden at netop ens argumenter kan bruges af modparten, eller som tilfældet med Syrien, at argumenterne kan bruges når der ellers ikke tages skridt til en aktiv handling.

Niels Duus Nielsen, Hans Larsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Peter Olesen

Abdullah Jensen:

Du mener alvorligt at folk tager til Syrien, for at udkæmpe hellig krig til fordel for islamistiske ekstremisters mål, fordi de er blevet forført af en politisk diskurs omkring en aktivistisk dansk udenrigspolitik?

Du må virkelig have slået knuder på dig selv, for at kunne opfinde den søforklaring, og herunder frikende diverse ekstremistiske miljøer og imamer for deres ansvar.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Peter Olsen:

Hvor frikender jeg ekstremisterne? Læs igen, jeg frikender ingen, jeg prøver at vise med argumenter, at de er ikke de eneste der må påtage sig skylden.

Jeg forsøger at gøre opmærksom på, at med alt den propaganda for "gode krige", så må man forvente at dette også synker ind. Man fortæller ungdommen at det er heltemodigt at drage i kamp for folks rettigheder, vi taler om hvor synd det er for de stakler der kommer hjem med skader på krop og/eller sjæl. Vi ser udsendelser om hvor vigtigt det er at kæmpe for det man tror på, for at hjælpe folk, der presses af et brutalt styre. Vi får fortalt at det er et nødvendigt onde, når vi omskriver retspleje loven, så vi kan fængsle folk, uden at oplyse dem om anklagerne imod dem, præcist som diktatore gør, vi lære at det er et nødvendigt onde, når myndigheder læser med i vores post, e-mail, lytter med på vores telefon samtaler. Lige som diktatore gør. Altså, kamp er godt, frihed er noget vi må opgive for vores fælles bedste. Når soldater fotograferes sammen med dem de har nedkæmpet, så er det helt i orden, ja selv når vi ser dem skyde sårede modstandere. Vi fremavler en tilstand hvor heltedyrkelse hersker igen, hvor krig anses som noget posetivt. Tortur er ok, hvis der skal bruges de rigtige hårde metoder, så outsourcer vi det godt nok, men vi lære at acceptere det, som et nødvendigt onde.

Da vi stadig ikke har perfekteret mindkontrol i samme stil som Nord Korea, så må vi nødvendigvis acceptere at folk der ikke dele vores egne synspunkter, er lige så modtagelige for disse budskaber. Det var for nogle år siden, et emne man godt turde tale om, at feks. højreekstremister meget gerne søget træning i militæret. Ingen var i tvivl om at det nok ikke var for at støtte hr. og fru. Jensens friheds opfattelse. Når man kender til deres dragning, hvordan kan man så forvente at der ikke vil ske den samme dragning af andre ekstremister til en voldelig gennemførsel af deres agenda. Her i artiklen er det så frontkæmpere med en eller anden muslims drejning på deres livsopfattelse.
Vil du nægte at deres syn på at fremme deres sag med våben, ikke kan finde støtte i hele den ovenfor nævnte forrådnelse af samfundet, hvis, så må det være viljeblinhed.

Husk på, de Danske Jenser og Jensiner i Afghanistan, var dernede og støttede en regering der ved lov vedtog, at man kan straffe sin kone for ikke at ville dyrke sex med dig. Først ville den lovlige straf være tørre tæsk, men det blev senere modificeret til at man måtte fratage dem retten til at spise. Det var den slags ekstremister som Jenserne og Jensinerne var nede og støtte. Nej de havde nok ikke tænk den drejning igennem, men undskylder det at det jo rent faktisk var hvad de gjorde, støttede en kendt valgsvindler, der gradvist indførte en mere og mere restriktiv lovgivning overfor den kvindelige del af befolkningen. Deres støtte bliver jo også brugt til at cementere et styre, der lader deres militær og politi torturere fanger, fanger som Jenserne (m/k) i visse tilfælde har sikret kom i deres varetægt.
For det er blevet normalt, det er blevet accepteret opførsel... hvordan kan man forvente at det ikke lappes lige så velvilligt ind af folk på den side vi egentligt ikke bryder os om.

John Christensen

Synd vi ikke blev klogere på hvad Peter Olesen selv mener?
At der er tale om anvendelse af - dobbelte standarder - er da så åbenlyst, så det er til at brække sig over!

Føj for en stinker.

John Christensen

Naser Khader slår i artiklen her over til lyd for, at det skal være/må være strafbart at være afbilledet med Kalashnikov, derfor kunne jeg ikke lade være med at erindre om Venstre Ungdoms støtte til Mujahedin på 20.000DKK, overrakt af Lars Løkke Rasmussen i 1988.

Mujahedin betyder hellig kriger, og derfor viser min tilgang til debattråden, at man skal vælge sine venner med omhu.
Det er ikke pjat.

Vores store ven og beskytter USA har muligvis selv bevæbnet og trænet disse ekstreme grupper som udgør ISIL, ligesom de gjorde med Mujahidin - som udviklede sig til Teleban.

Glem krig imod terror - det er omsonst!

Glem krig for eller imod bestemte religiøse strømninger.

Indkald FN´s generalforsamling - og hold sikkerhedsrådets indflydelse udenfor. Så finder landenes regeringer nok en politisk løsning som FOLK kan leve med - i fredelig sameksistens.

Er så dissideret træt af pis!

Overbevist om, at kurdere og andre grupperinger selv kan gøre op med ISIL - da befolkningen ikke ønsker Shariastaten.
Hverken i Syrien eller i Irak, eller andre steder for den sags skyld.

Medierne i vores del af verden har overgivet sig i forhold til kritisk journalistik, når der fra den ene dag til den anden - optræder så målrettet en militant gruppe vi ellers ikke har hørt om, og som indebærer at en hær falder fra hinanden, og soldaterne deserterer.
Heldigvis finder en med forbindelser til vores medier ikke mindre end 160 USB-nøgler der giver et samlet billede som formidles på få dage. Bullshit - håber at I kan se komikken.

Vi bliver igen og igen holdt for nar af vores egne. Får det da aldrig en ende?

Det farlige i situationen er skabelsen af fjendebilleder, som skal formå os til at opruste, stik imod vores egentlige interesser!
Det er Anders Fogh som er kriminel!
længere er den ikke.

Peter Olesen

Der er tilsyneladende flere der ikke kan forstå, at det er Folketinget der udstikker Danmarks udenrigspolitik, og ikke diverse religiøse og politiske ekstremister.

"Argumentet" om at når den danske stat må udsende militære styrker, så må diverse private borgere og organisationer gøre det samme, er jo lige så fladpandet som det er infantilt.

Og hvis John Christensen er i tvivl om sharia-statens popularitet, kan han jo læse med her:

http://politiken.dk/udland/ECE1960660/undersoegelse-flertal-af-verdens-m...