Baggrund
Læsetid: 1 min.

Sådan har vi gjort

Indland
19. juni 2014

Information har fået adgang til lækkede dokumenter via whistlebloweren Edward Snowden.

Scanpix

Information har fået adgang til lækkede dokumenter om samarbejdet mellem FE og NSA samt om overvågningsprogrammet RAMPART-A via whistlebloweren Edward Snowden. Vi har arbejdet med dokumenterne under omfattende sikkerhedsforanstaltninger. Alle navne er blevet slettet, og dokumenterne er kun blevet tilgået via særligt sikrede computere.

Information har skrevet artiklerne i samarbejde med den amerikanske journalist Laura Poitras fra internetmagasinet The Intercept. The Intercept har publiceret en række historier af blandt andre Laura Poitras og Glenn Greenwald baseret på Edward Snowdens NSA-dokumenter. Laura Poitras og Glenn Greenwald var de to journalister, som Edward Snowden oprindelig overdrog sit arkiv med NSA-dokumenter til.

Informations gravergruppe, fra venstre Anton Geist, Sebastian Gjerding og Henrik Moltke.

Informations gravergruppe, fra venstre Anton Geist, Sebastian Gjerding og Henrik Moltke.

Jakob Dall

For at sikre dokumenternes ægthed har Information sammenholdt dem med andre dokumenter, der med sikkerhed vides at stamme fra NSA, ligesom vi har bedt kilder med indsigt i den amerikanske efterretningstjeneste vurdere indholdet. Desuden har vi foreholdt NSA de dokumenter, som bliver publiceret i avisen og på information.dk. NSA har ikke ønsket at komme med kommentarer i den forbindelse.

Under vores research har vi gennemgået store mængder skriftligt materiale og interviewet en lang række kilder med indsigt i FE og NSA samt kilder med teknisk viden om kabelovervågning. Flere af de mundtlige kilder har ønsket at udtale sig til baggrund og ikke til citat. Oplysninger fra disse kilder har vi alene benyttet, hvis de stemmer overens med oplysninger fra andre kilder, skriftlige eller mundtlige.

Information har valgt at publicere en række højt klassificerede NSA-dokumenter i avisen samt på vores hjemmeside. Disse dokumenter er nøje blevet gennemgået, og oplysninger, der ikke er relevante for Informations historie, eller som vurderes at kunne skade nationers eller personers sikkerhed, er blevet overstreget.

Information har foreholdt såvel FE som NSA oplysninger om et dansk-amerikansk samarbejde om kabeladgang samt oplysninger om RAMPART-A-programmet. Ligesom NSA har haft mulighed for at gennemgå de dokumenter, som Information publicerer, har vi også foreholdt FE dokumenterne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her