Nyhed
Læsetid: 5 min.

SF gik sin vej, men stemmer stadig som regeringen

Siden SF trådte ud af regeringen, har partiet stort set stemt det samme som regeringen, og partiets folketingsmedlemmer har kun otte gange stillet såkaldte paragraf 20-spørgsmål, mens Venstres medlemmer eksempelvis har stillet over 400 spørgsmål. Gruppeformand Jonas Dahl lover mere kant til regeringen i næste folketingsår
SF’s nye formand, Pia Olsen Dyhr, har siden SF trak sig ud af regeringen den 30. januar forsøgt at skærpe profilen. Men eksperter mener, at når partiet har erklæret, at de ønsker at komme i regering igen, vil det ikke kunne give SF ret stor mulighed for at markere sig mere selvstændigt.

Jakob Dall

Indland
23. juni 2014

Selv om det er næsten fem måneder siden, at SF trådte ud af regeringen efter sagen omkring salget af dele af Dong, kan man ikke af den konkrete politik i folketingssalen se, at SF er ude af ministerkontorerne.

Siden SF forlod regeringen, har partiet kun 15 gange ud af 275 stemt mod den regering, den ikke ønskede at være en del af længere. Siden 30. januar 2014, hvor SF’s daværende partiformand Annette Vilhelmsen trak partiet ud af regeringssamarbejdet, har der været 275 afstemninger i Folketinget. I 260 afstemninger har SF stemt det samme som regeringen.

Dermed har partiet kun stemt mod regeringen i fem procent af afstemningerne (se grafikken). Til sammenligning har Venstre stemt mod regeringen i 25 procent af afstemningerne, mens Enhedslisten i 39 procent af afstemningerne har stemt mod regeringen. Det viser en opgørelse, som dataanalysefirmaet Buhl & Rasmussen, der står bag hvemstemmerhvad.dk, har lavet for Information.

»Det er en naturlig konsekvens af, at vi stadig står ved en række af de aftaler og forlig, som vi indgik, da vi stadig var en del af regeringen. De aftaler og forlig respekterer vi naturligvis, fordi vi er en seriøs samarbejdspartner, men jeg kunne godt forestille mig, at tallene kommer til at se noget anderledes ud i det næste folketingsår, når vi kommer på den anden side af sommerferien,« siger Jonas Dahl, gruppeformand i SF.

Vil ses som ansvarlige

Ifølge lektor ved institut for samfund og globalisering ved Roskilde Universitet, Flemming Juul Christiansen, som har forsket i SF’s parlamentariske ageren efter 2001, viser opgørelsen, at SF fortsat står ved det ellers meget omstridte regeringsgrundlag, på trods af partiet er trådt ud af regeringen.

»Partiet er endnu ikke blevet så oppositionelle, fordi de stadig gerne vil opfattes som et ansvarligt parti. Det betyder meget på Christiansborg, at man er ansvarlig og troværdig som parti, og derfor bliver SF nødt til at være loyale over for de ting, de har søsat sammen med regeringen. Det giver et meget lille spillerum for selvstændige SF-markeringer,« vurderer han.

Han har sammen med kolleger fra Aarhus Universitet forsket i SF’s nyere politiske historie fra 2001 og frem til 2011, hvor partiet for første gang blev regeringsparti. Ifølge Flemming Juul Christiansen viser analyser af SF’s ageren i folketingssalen, at partiet i høj grad efter 2007 begyndte at stemme det samme som Socialdemokraterne.

»Frem til 2007 optræder SF og Socialdemokraterne meget forskelligt. Også mere forskelligt end Socialdemokraterne og Radikale Venstre. Men gradvist rykker SF sig, og fra 2009 erklærer de to partier jo, at de vil danne regering sammen. Det betyder, at de to partier – SF og Socialdemokraterne – i den sidste periode op til valget i 2011 slet ikke er til at kende fra hinanden, når det handler om afstemningerne i Folketinget,« forklarer han.

Den tendens har SF altså fortsat både i regeringstiden – og nu også efter partiet er trådt ud af regeringen. Jonas Dahl peger på, at SF som regeringsparti var med til at fremlægge lovprogrammet for den daværende S-R-SF-regering i oktober, og derfor har haft indflydelse på udformningen af de lovforslag, som de sidste fem måneder er blevet behandlet i folketingssalen.

»Selvfølgelig leder vi efter de steder, hvor vi har en politisk kant til regeringen, og det har man også kunne se de seneste måneder. Men det er også klart, at vi heller ikke selv har fremsat så mange beslutningsforslag endnu. Vi har først skulle finde vores ben af stå på, og derfor vil man også i det nye folketingsår se, at SF fremsætter flere forslag, fordi vi har haft mulighed for at gennemarbejde det, og ikke længere er bundet af den proces, der havde været internt i regeringen,« siger Jonas Dahl.

Kun otte paragraf 20-spørgsmål

En af de markante, interne kritikere af SF’s deltagelse i regering var Karsten Hønge. Han er overrasket over opgørelsen af SF’s ageren i folketingssalen.

»Det siger meget om den konsensus, der er i dansk politik. Når Venstre, der burde være den skarpeste opposition til regeringen, kun stemmer imod i 25 procent af afstemningerne, så er der ikke mange uenigheder i dansk politik. Men jeg forventer, det bliver anderledes i efteråret,« forudser Karsten Hønge.

Ifølge opgørelsen fra dataanalysefirmaet Buhl & Rasmussen fra hvemstemmerhvad.dk har SF’s folketingsmedlemmer efter partiet mistede ministerposterne også holdt igen med at stille de såkaldte paragraf 20-spørgsmål, hvor folketingsmedlemmer har mulighed for at stille kritiske spørgsmål til ministrene og ministerierne.

Kun otte spørgsmål har ifølge opgørelsen haft en SF’er som afsender, mens Enhedslistens folketingsmedlemmer eksempelvis i samme periode har stillet 72 spørgsmål.

»Vi var først igennem et formandsvalg efter vores udtræden af regeringen, og derfor har perioden været relativ kort. Vi brugte i begyndelsen meget tid på vores interne processer, og det, tror jeg, var vigtigt for SF at gøre, inden vi kommer med en masse offensive, politiske meldinger. Det samme gælder formentlig mængden af samråd, vi har indkaldt til. Det har vi også holdt os fra, men det vil ændre sig,« siger SF’s gruppeformand, Jonas Dahl.

Karsten Hønge oplever ellers, at han og kollegerne i SFs folketingsgruppe er »meget kritiske over for regeringen«.

Det kan blandt andet være gennem såkaldte udvalgsspørgsmål, hvor det ikke har været muligt for dataanalysefirmaet Buhl & Rasmussen at se, hvilken politiker der har ønsket at få ministerens eller ministeriets svar.

»Mit umiddelbare indtryk er, at jeg og mine kolleger er meget aktive. Selv vil jeg tro, at jeg har stillet mindst 15 spørgsmål, som så må være stillet som udvalgsspørgsmål. Jeg har i hvert fald forfulgt min stakkels minister (transportminister Magnus Heunicke (S), red.), så godt jeg kunne. Men vores spørgelyst vil også manifestere sig tydeligere og tydeligere, når vi har haft tid til at finde os selv som en kritisk opposition,« siger Karsten Hønge.

Første paragraf 20-spørgsmål fra SF kom næsten tre måneder, efter partiet var trådt ud af regering. Jonas Dahl var afsenderen, og han stillede finansminister Bjarne Corydon (S) et spørgsmål om Dong- salget.

»Så sent som forleden stillede jeg to spørgsmål, så jeg er ved at komme i omdrejninger,« siger Jonas Dahl.

Risikerer boomerang

Ifølge lektor Flemming Juul Christiansen skal man ikke forvente at se SF indtage samme kritiske rolle i forhold til regeringen, som de øvrige partier på Christiansborg gør.

»Der er masser af spørgsmål, som SF ikke kan stille, medmindre de vil være inkonsekvente. Og så risikerer de at blive ramt af en boomerang. Men så længe der er en socialdemokratisk ledet regering, som SF støtter, vurderer jeg ikke, at partiet vil være blandt dem, der stille flest kritiske spørgsmål til magthaverne. Fordi SF ikke ligger så langt til venstre som Enhedslisten, vil SF helt automatisk være mere enig med regeringen, så der vil være færre situationer, hvor der vil være en anledning til at stille kritiske spørgsmål,« siger Flemming Juul Christiansen.

Derfor vil et eventuelt genvalg af Helle Thorning-Schmidt og S-R-regeringen ifølge Flemming Juul Christiansen stille SF i et dilemma i forhold til at genskabe partiet efter mange års parløb med Socialdemokraterne:

»Partiet har jo erklæret, at de ønsker at komme i regering igen, så fortsætter S-R-regeringen, vil det ikke give SF ret stor mulighed for at markere sig mere selvstændigt. Den mest bøvlede situation for SF vil være, hvis den nuværende regering bliver genvalgt – og det arbejder SF jo blandt andet på,« siger Flemming Juul Christiansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

.. SF..
Hvem er det?

Kaj Julin, lars abildgaard, Rune Petersen, Peter Ole Kvint, Claus Jensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Det er da et ondt billede. Ballonen kan jo ikke holde hende oppe, hun er tydeligvis ved at vælte.

lars abildgaard, Rune Petersen, Rasmus Kongshøj, Claus Jensen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Hvad blev der af de to år på dagpenge og 'uddannelse'.... ?

Ser man på Folketingets årlige rytme, gælder det åbenbart om at lade op til henholdsvis Finansloven og så de to årlige reformpakker der efter måneders tilløb bliver aftalt på 48 timer alt afhængigt af Løkkes bilagssager. Det er derfor vigtigt, at man som politiker kan fylde de mange ledige perioder ud med tomgangssnak og please medierne med parolerne.

Claus Jensen

I modsætning til Pia Olsen Dyhr kan vi nok godt lade Jonas Dahl stå i mere end et øjeblik:

"Første paragraf 20-spørgsmål fra SF kom næsten tre måneder, efter partiet var trådt ud af regering. Jonas Dahl var afsenderen, og han stillede finansminister Bjarne Corydon (S) et spørgsmål om Dong- salget.
»Så sent som forleden stillede jeg to spørgsmål, så jeg er ved at komme i omdrejninger,« siger Jonas Dahl."

John Hansen, Erik Jensen og Fraus Dolus anbefalede denne kommentar

Er SF ikke bare den uvorne teenager, som er flyttet hjemmefra, har fået tålt ophold på et af "mændenes hjem" og nu prøver at finde en vej (sin egen vej?) i det blå (liberale) mørke?

"Selvfølgelig leder vi efter de steder, hvor vi har en politisk kant til regeringen..." Kan det virkelig være så svært?

Bjarne Andersen, Fraus Dolus, lars abildgaard, Erik Jensen , Tue Romanow, Claus Jensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Jeg tror det er vigtigt at huske på - ledelsen blev presset ud af regeringen, det var aldrig et ønske. Med de forklaringer der følger, synes jeg det er helt legitimt. Det har til tider været svært at se Enhedslisten, var parlamentarisk grundlag, så meget som de reelt har modarbejdet regeringen, selv om det her været harmløse sager, i langt de fleste tilfælde.

Dertil, skal man tage det til indtægt, igen, at SF nu også indgår som grundlag. Jeg undrer mig mest over den manglende solidaritet. Det skal nok findes i DRV's behandling, af det yderste SF og videre ud. Der er jo end ikke faldet kødben af, tværtimod har de måtte tære på hinanden.

Det afhænger nok af øjnene der ser. Pressens behandling af samme, har ikke imponeret mig. Den linje, ser man ud til at følge op på. Des mere ensporet Dansk politik bliver, des mere kontraproduktiv vil den blive. Og jo, det kan ALTID blive værre.

Hvis man tager udgangspunkt i - at Danmark er et af de mest velfungerende demokratier i verden, så begynder demokratiet at vakle for alvor. Divergens på 20%. Den kan ikke tørres af på Venstrefløjen, der er jo reelt ingen tilbage.

Jeg har sagt før, at uenighederne vil tage til på centrum-højre og ud, og det ser ud til at løbe fint af stablen. Problemet er bare, at i den samme periode vil store segmenter være forbigået, og være underrepræsenteret i parlamentarismen. Det vil få konsekvenser. Jeg vil holde dramaet til et minimum, men det er svært at se 1/3 af befolkningen, skulle se passivt til over de næste 20 år. Folk er jo ikke tålmodige som de var før i tiden, vi lever her og nu, og tingene går stærkt. Man risikere at spille middelklassen i armene på naboerne.

Jeg ved egentlig ikke hvorfor jeg bliver ved at interessere mig for de banaliteter, for hvis du tager de 70% fra EU og sammenfatter det med de ubetydelige 20% (lidt kreativt ganske vist) Så er islæt fra dansk politik, nærmest helt fraværende.

Lad os bare få Europas forenede skraldespand, så er vi 300 millioner til at vælte korthuset.

Er det ikke lidt lige meget med det døende parti?
Sidste mand lukker og slukker.

lars abildgaard, Poul Simonsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

et PS til fx. SF -"har kun otte gange stillet såkaldte paragraf 20-spørgsmål, mens Venstres medlemmer eksempelvis har stillet over 400 spørgsmål" -
Er det ikke mere indholdets oplysende funktion der skal være målet med disse spørgsmål og ikke mere bruges som drilleri mv.
Kunne vinklingen ikke her være om ikke Venstre stilled al for mange §20-spørgsmål og herved tager fokus og ikke mindst tid for en mere saglig behandling af de enkelte lovforslag mv.

"Så sent som forleden stillede jeg to spørgsmål, så jeg er ved at komme i omdrejninger,« siger Jonas Dahl". Den ene spørgsmål (nr. 614 af 27. maj 2014) lød sådan her: "Ministeren bedes redegøre for den proces, der skal være, såfremt der skal bygges en ny international lufthavn i Kylland, herunder hvorvidt og i hvilken form Folketinget og Folketinges partier vil blive inddraget?"

Det er et rødt-grønt parti, der nu bakker op om det lokale erhvervslivs ønsker om at få anlagt endnu en lufthavn i det jyske, ikke langt fra de to andre internationale lufthavne Billund og Tirstrup. Begrundelsen er vist, at der er for langt fra Århus (35 km!!!), hvor Jonas Dahl er valgt, til Tirstrup, og derfor er der kræfter i byen, der vil have en internationale storlufthavn lige uden for bygrænsen.
Når SF'erne tænker således, er det da ganske logisk, at de har svært ved at blive synlige.

Alternativet til endnu en lufthavn er, at udbygge den kol. trafik mellem Århus og Billund/Ålborg. fx. direkte tog, og så lukke den døende Tirstrup lufthavn.

Poul Simonsen

Det kan da være ret lige meget med den kant. Vi ved jo godt, at de ikke mener det. SF er i dag et ubetydeligt centrumparti, der vil tære bort som Kristeligt Folkeparti og Centrumdemokraterne.

Kaj Julin, Lillian Redam, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Niels P Sønderskov

Som socialdemokrat forestiller jeg mig et bedre, endnu mere lige og retfærdigt samfund, når et stort flertal i befolkningen ønsker det. Der skældes meget ud på de politikere, der sådan set kun repræsenterer synspunkterne eller den manglende viden, som den for tiden ser ud hos vælgerne.

Det er dér, blandt dine naboer og kolleger, det kniber. En stor del af de mennesker har ikke forstået hvilken rolle Venstre og Konservative har spillet historisk, og et nyt højreorienteret parti som DF kan opnå stor tilslutning til en ny gang gud, konge og fædreland fra en fjerdedel af vælgerne med en tilsyneladende flink ung mand som Messerschmidt i spidsen til EP-valget. I den anden ende forføres en mindre del af vælgerne til opbakning til voldelig revolution af en tilsyneladende flink ung kvinde, der er udsat som lokkemad af et bundt gamle kommunister. Så længe så mange vælgere fjoller uvidende rundt, kommer vi ikke videre.

@Niels P Sønderskov. En ting er, at du er socialdemokrat, fred være med det. Men hvis du vil til at dybdeanalysere; eksempelvis Enhedslisten, som du jo gør et slet skjult forsøg på, så sæt dig lidt bedre ind i tingene . I modsætning til det topstyrede og magtliderlige Socialdemokrati, så er der en flad ledelsesstruktur i Enhedslisten. Men du er helt åbenlyst påvirket af en anden af jeres koldkrigere; nemlig Sass Larsen. Det er en usund holdning at indtage, al den stund at socialdemokraterne ikke har særligt meget banebrydende politik at byde ind med i forhold til fremtidens samfund. Partiet er jo en tro kopi af Venstre, hvilket gør det besværligt at støtte op om jer efter en "eventuel" og tvivlsom folketingsvalgsejr. At SF er jeres tro væbner, fred være med det. Middelklassen er på vej til at blive proletariseret i store dele af Europa; også i Danmark. John Hansen, medl. af Enhedslisten

Niels Duus Nielsen, Kaj Julin, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, lars abildgaard, Mikael Velschow-Rasmussen og Keld Sandkvist anbefalede denne kommentar
Niels P Sønderskov

Min gode John Hansen! Har du nogensinde hørt om begrebet 'principprogram'? Det er et dokument, der udtrykker et partis dybeste sjæl, udarbejdet af de fremmeste tænkere. Læs dem og forstå hvor Messerschmidt og Nielsen vil hen med deres politik. Glem dagens trivielle enkeltsager og mediernes fordrejninger. Og at middelklassen i store dele af Europa (hvortil du er så venlig at regne Danmark) skulle være på vej til at blive proletariseret? Jeg vil ikke engang kalde det tænkning.

Jesper Wendt

Sønderskov, det lyder lidt kvantitativt, de er forhåbentligt mere end udseendet.

Og kan du ikke forklare, hvordan gamle mænd udfører en voldelig revolution? Den sidste gamle mand, jeg så, på Christianshavn, stod med en ble nede om røven, og så ikke ud til at vide hvor han var. Det var den nødvendige politik?

Leif Høybye

Som en ældre herre, der var med i SF fra starten og senere var med til at danne VS på mødet i landstingssalen, kan jeg ikke se, der egentlig er sket nogen afgørende ændringer i SFs politik siden da. De var, er og forbliver en afart af socialdemokratiet, som ikke ønsker en afstandtagen til kapitalismen og det borgerlige samfund.

Niels Duus Nielsen, Rasmus Kongshøj og Tove Lodal anbefalede denne kommentar
Ernst Petersen

Leif, du kan da ikke sammenligne SFs nuværende ledelse med kommunisten Aksel Larsen, der kun forlod DKP på grund af den sovjetiske invasion af Ungarn i 1956, som DKP til hans store utilfredshed nægtede at fordømme!??!!!

Aksel Larsen var særdeles kritisk over for Socialdemokratiet, og det var endog før den store højredrejning, der nu er sket i dette parti. Så Aksel Larsen ville formentlig vende sig i sin grav i dyb frustration og foragt, hvis han kunne se, hvad SF i de senere år har udviklet sig til!

Søren Kristensen

Ifølge en test op til EU-valget, viste det sig mine holdninger bedst modsvares af SF. Men jeg stemte/stemmer ikke på partiet. Det kan næsten kun skyldes en af to ting: enten er jeg for lidt eller også er jeg for meget socialist og det sidste er vist ikke tilfældet, for så er man kommunist og det jo næsten ulovligt. Billedet passer også meget godt med, at man bliver lidt mere magelig (og måske også realistisk?) med årene. Ikke desto mindre tror jeg SF er et udmærket parti at bliver gammel i, især hvis man godt kan lide ordet socialist, men ikke rigtig har lyst til tage konsekvenserne af det. Lige nu er jeg bare ikke klar til at erklære mig som socialist. Socialliberal er mere mig, så er man ligesom dækket ind med noget fællesskab på den ene side og noget frihed på den anden. Hvis der var et parti der hed De socialliberale kunne det måske være noget for mig. Næste gang stemmer jeg på EL, for enhed lyder næsten lige så godt som enighed og det er guld værd i politik. Men det er nu mest på grund hende, den lille fra Nørrebro, hvad er det nu hun hedder, at jeg stemmer på Enhedslisten. Hun siger ofte, som den eneste, noget af det de andre ikke vil høre tale om og så kommer der lidt liv i debatten. Det kan jeg godt lide.

Niels Duus Nielsen, Niels P Sønderskov og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

John Hansen - et parti der ikke er magtliderligt er ikke et parti det er værd at spilde en stemme på

Niels P Sønderskov

Wendt, kan du huske hvem der inspirerede Blekingegadebanden? En ældre mand. Den slags render ikke rundt og klynger folk med høj hat op i lygtepælene selv. Nej, de finder en eller anden obskur ideologi, i Appels tilfælde hos DKP snylterstatsteorien. Herefter finder de en position, hvor de kan øve indflydelse på nogle unge, som bliver hjernevasket. I dag er det ikke så meget kommunister, men det ser ud til at der foregår noget lignenede i en eller flere moskeer. Nok til at producere hellige krigere til Syrien. Jeg kender det selv fra en lille syndikalistisk lomme i fagbevægelsen i gamle dage, hvor jeg heldigvis ikke nåede længere end til en demonstration på Kultovet på kvindernes internationale kampdag, hvor vi to unge mænd sang: "Selv om vi er kvinder ..." Et par års marxistisk indoktrinering kan også virke som en vaccination.

Niels Engelsted

Hjernevaskende gamle mænd, kommunister med teorier, Blekingegadebande, lommesyndikalister i fagbevægelsen, kvindesagskvinder på Kultorvet, islamiske hellige krigere fra danske moskeer, Niels P., den tapre socialdemokrat, er omringet af mange frygelige fjender. Nu mangler vi vist bare vindmøllerne for at ligheden med Cervantes beredne ridder er fuldkommen.

Niels Duus Nielsen, Robert Ørsted-Jensen og Niels P Sønderskov anbefalede denne kommentar
Niels P Sønderskov

Og så var der den stakkels gamle mand fra det fine gamle universitet, der efterhånden måtte se sit hjernevaskeri gå helt konkurs. Eller duede han bare ikke som hjernevasker?

Niels Engelsted

Ak, ak, Niels P, sådan nogen som mig må trøste sig med, at det er vigtigere at have ret end at få ret.

Niels Duus Nielsen, Niels P Sønderskov og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

Konkurs? Bliver hjernevaskeri nu også gjort op i penge hos S, Niels P?

Ernst Petersen

Niels P, hvorfor er sådanne eksempler værre for dig end "gode" konservative som Pinochet i Chile, den konservative millitærjunta der kuppede sig til magten i Grækenland, Breivik i Norge eller f. eks. den konservative millitærjunta i El Salvador, der under borgerkrigen udsendte dødspatruljer for at myrde folk, der var medlem af fagforeninger?

Niels P Sønderskov

Lidt intern måske Claus. Jeg refererede til vaskeriet på KU, hvor en hårdkogt klike af marxister (tidligere) prækede den rette lære for kommende psykologer.

Det er de sgu da heller ikke Ernst Petersen. Jeg mener bare ikke at have set nogen konservative tilhængere af hverken Pinochet eller nogen militærjuntaer. Prøv med lidt nuanceret tankevirksomhed.

Claus Jensen

Niels P. Sønderskov:

Ja, det har jeg ikke hørt så meget om. Men den gode Prof. Engelsted var vel ikke involveret?
Det er mit indtryk, at selvom han måske altid har hældt til venstre for S, så er han først blevet radikaliseret inden for de seneste år.

Niels P Sønderskov

Nej for dælen da Claus. Engelsted var skam en vigtig bagmand med de mest kringlede teorier du kan drømme om. Nyd fx hans "Personlighedens almene grundlag, Genstandsproblemet, Genstanden - en teoretisk ekskursion i psykologiens historie". Og som han selv siger: Det er bedre at have ret end at få det ;) Jeg har ikke noget personligt udestående med Engelsted.

Claus Jensen

Uha, Niels P, det er 200 kringlede sider, jeg i så fald skal nyde, og er så nødt til at tage bind to med, hvis jeg skal have enden på historien. Jeg må nok stole på din professionelle vurdering indtil videre.
Det kan under ingen omstændigheder undre, hvis afgrunden nu stirrer ud af jer, som har gjort det til jeres genstand at stirre ud i afgrunden.