Læsetid: 8 min.

Snowden-dokumenter afslører dansk partnerskab med NSA

Forsvarets Efterretningstjeneste indgår i et partnerskab med NSA om at tappe danske fiberkabler med tele- og internettrafik, fremgår det af tophemmelige NSA-dokumenter. Tilsyneladende er Danmark del af et hidtil ukendt overvågningsprogram, der kan føre til, at også danskere bliver mål for den amerikanske efterretningstjeneste
Ifølge dokumenter om RAMPART-A-programmet arbejder mange af NSA’s partnerlande med data fra fiberkabler under dække af satellit-operationer, som alligevel er tydelige i landskabet. I Danmark har FE blandt andet satellitoperationer på Amagers sydspids, Aflandshage

Ifølge dokumenter om RAMPART-A-programmet arbejder mange af NSA’s partnerlande med data fra fiberkabler under dække af satellit-operationer, som alligevel er tydelige i landskabet. I Danmark har FE blandt andet satellitoperationer på Amagers sydspids, Aflandshage

Jakob Dall

19. juni 2014

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) deltager efter alt at dømme i et hidtil hemmeligholdt samarbejde med National Security Agency (NSA) om at tappe fiberkabler, der transporterer internet- og teletrafik gennem Danmark. Dermed ser Danmark ud til at være blandt de lande, der medvirker til at opfylde NSA’s målsætning om at kunne opfange enhver elektronisk kommunikation hvor som helst i verden.

Det dansk-amerikanske samarbejde om at tappe kabler er omtalt i et talepapir udarbejdet til den daværende direktør for NSA, den firestjernede general Keith Alexander, i forbindelse med et møde mellem medarbejdere fra NSA og deres danske kolleger fra FE i sommeren 2012.

»Understreg NSA’s engagement i den særlige adgang og i at assistere FE med at håndtere adgangen. Påmind danskerne om det langvarige NSA-FE-partnerskab om at arbejde med kabeladgang med.«, står der i talepapiret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Mogens Michaelsen
 • Bo Johansen
 • Thue Janus Kristensen
 • Lars Jorgensen
 • Lasse Damgaard
 • Niels-Simon Larsen
 • Nic Pedersen
 • Morten Rasmussen
 • Anders Feder
 • Dorte Sørensen
 • Rune Petersen
 • Karsten Kølliker
 • lars abildgaard
 • Jesper Wendt
Mogens Michaelsen, Bo Johansen, Thue Janus Kristensen, Lars Jorgensen, Lasse Damgaard, Niels-Simon Larsen, Nic Pedersen, Morten Rasmussen, Anders Feder, Dorte Sørensen, Rune Petersen, Karsten Kølliker, lars abildgaard og Jesper Wendt anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Klausen

Jeg foreslår, at vi alle sender spørgsmål til ministeren og medlemmerne af det relevante udvalg i folketinget og beder dem forholde sig til dette, foruden læserbreve. Det lyder naivt, men det lykkedes faktisk for Information mod alle odds at gøre salget af Dong til en cause celebre gennem vedholdenhed.

Steen Thaulow Olsen, Lykke Johansen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Der foregår intet ulovligt i Danmark, bliver der sagt.

Nej, men derfor kan det udmærket være, at det er moralsk forkert.
Love og retskaffenhed følges ikke altid ad.

Uffe Illum, Lykke Johansen, Lise Lotte Rahbek, Michael Madsen, Helene Nørgaard Knudsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Man må jo begrænse sin aktivitet, desværre forlanger staten - at vi deler med FE/NSA. Det sætter digitaliseringen i et lys, der virkelig er tvivlsomt. Det er måske værd at bemærke - at for mange, så bringer det usikkerhed.

Steen Thaulow Olsen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Rune Petersen

Så piver de inde på borgen, fordi deres egne data er blevet offentlig gjort.
Man kunne ønske et forår her i landet også, med grundig oprydning i toppen.

Steen Thaulow Olsen, lars abildgaard, Niels-Simon Larsen, Lykke Johansen, Alan Strandbygaard, Lise Lotte Rahbek, Ture Noch-mal-wieder, Carsten Mortensen, Nic Pedersen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Statsmagtens forhold til borgernes frihed og ret til privat fortrolighed og brevhemmelighed har stort set ikke ændret sig siden Frederik VI smed Dr. Dampe i livsvarigt fængsel på Christianø for at tale for borgerlige frihedsrettigheder.

Flemming Scheel Andersen

Surprise, surprise.

Altså for de der ikke kan huske balladen om "Echelon" for 25 år siden, som gik på nøjagtigt DET.

Postdemokrati.

Steen Thaulow Olsen, Rune Petersen, Lykke Johansen, Michael Madsen, Nic Pedersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Jeg tror der kan skrives lignende artikler om samtlige Nato-lande. Jeg ville ikke blive overrasket hvis de sagde vi samarbejder ikke overhovedet. Men den virkelige overraskelse ville være hvis det var sandt.

Niels Engelsted

Nicolai Wammen, Martin Lidegaard og Karen Hækkerup er i denne sammenhæng handskedukker, tro ikke andet. Danmarks efterretningstjenester er fuldt integrerede filialer af de amerikanske.

Steen Thaulow Olsen, lars abildgaard, Rune Petersen, Peter Poulsen, Niels-Simon Larsen, Lykke Johansen, Alan Strandbygaard, Lasse Damgaard, Carsten Mortensen, Nic Pedersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Det er en underlig leg med ord, når man bedyrer, at der ikke foregår noget ulovligt. Foregår der aflytning ? Det er det, vi spørger om. Politikerne siger, at det gør der selvfølgelig, så spørgsmålet er hvor meget, og her svarer de, at der ikke foregår for meget, men det mener vi andre, og det må så give et udslag på et vist tidspunkt.

Steen Thaulow Olsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Martin Nygaard

Vi er et land, der er mål for terrorister og også fra andre, som ikke har en positiv dagsorden, når det gælder kongeriget.<\i>

Hvem er de "andre" som ikke er terrorister?
Hvad er den "positive dagsorden" i forhold til kongeriget?

Det lyder ærlig talt som noget Putin kunne have sagt.

Marianne Mandoe, Lykke Johansen, Lise Lotte Rahbek og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Tak til Laura Poitras for, sammen med andre, ihærdigt og modigt at have givet os overvågningshistorierne om NSA.
You are Brave!

Steen Thaulow Olsen, lars abildgaard, Rune Petersen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Thue Janus Kristensen

Det er jo et niveau af overvågning som får Stasi til at ligne amatører. Alt sammet foretaget uden retskendelse eller reel civil kontrol.

Og alle andre end Enhedslisten og Liberal Alliance er tilsyneladende ligeglade med vores menneskerettigheder. Hvad med den nylige EU-dom mod masseovervågning, som sagde at det til sammenligning langt blidere logningsdirektiv var ulovligt, fordi det masseovervågede uskyldige mennesker?

Selvfølgelig skal PET og FE overvåge terrorister. Men vi skal ikke ukritisk kassere alle vores rettigheder for enhver ekstra lille bid af ekstra sikkerhed. Som det blev påpeget for nyligt, så har man i USA (som jeg antager er sammenlignelig med Danmark) 3,5 gange større chance for at dø ved at glide i badekarret, end for at dø af terrorisme [1]. Og jeg kan faktisk ikke huske hvornår der sidste var en dansker som blev dræbt af terrorisme, så det passer nok meget godt også i Danmark.

Husk på at det er de sammen politikere, som løj om nødvendigheden af sessionslogningen, lige indtil den blev afskaffet [2].

[1] http://reason.com/blog/2011/11/21/why-we-should-fear-bathtubs-more-than-te
[2] http://www.version2.dk/artikel/tom-behnke-vred-over-sessionslognings-for...

Forsvarets Efterretningstjeneste samarbejder om efterretninger med en magt, Danmark har været allieret med i 70 år! Hold da op!

Et andet sted i Information om denne sag noterer jeg mig avisens udsagn m at behandle oplysningerne fra Snowden med omhu og nær det respektfulde?

The Guardian har lagt samme tone for dagen allerede fra staren, - men heller ikke her giver det mening!

Den kynisme der lægges for dagen fra disse tjenesters side fortjener slet ikke nogen tilbageholdenhed, og da slet ikke i forhold til den manglende tilbageholdenhed som de selv udviser, og det parret med den løgnagtighed som de desuden lægger for dagen, når de skal forklare sig overfor afsløringerne!

De handler i stedet brutalt konsekvent og hensynsløst under dække af regeringsmagt uden respekt for loven om privatliv som er en af de bærende søjler for demokratiets tilstedeværelser, og krænker således borgernes civile og demokratiske rettigheder med hård hånd.

Ingen blødsødenhed fra deres side, så de bør selv mødes uden blødsødenhed fra mediernes side, når de krænker borgernes civile og demokratisk rettigheder.

Løgnen om bekæmpelse af terrorisme finder slet ikke fast grund, når man som det er tilfældet har aflyttet hele EU parlamentet og dets parlamentarikere så lang tid som tilfældet er!

Det handler hverken om statens eller borgernes sikkerhed mod terrorisme, men derimod noget langt vigtiger, - nemlig demokratiet sikkerhed, der er truet indefra af egne organisationer i den politiske administration i såvel egne lande som ikke mindst Amerika.

Hele denne sag er undergravende for demokratiet på helt samme måde som vesten med Amerika kritiserede ikke mindst det gamle styre i DDR for, og sammenligning med DDR's overvågning af befolkningen, ligner DDR's overvågning nærmest en sølle flok spejderdrenge i korte bukser i forhold til NSAs overvågning af alle individer på globalt plan.

Endvidere er det særlig problematisk at den systematiske overvågning som NSA udfører er vendt mod venner og allierede eller demokratiske stater med markedsøkonomi, og som selv ikke bryder si om terrorisme og selv samarbejder frivilligt for at begrænse terrorismen.

Ingen har i tidens løb som Amerika kritiseret Rusland og dets randstater for det hemmelige overvågning af deres egne borgere, og fængslet em for den mindste forseelse, - og nu overvåger Amerika selv hele verdens individer via alle elektroniske apparater, og fængselsmiljøet har de allerede klar på Guantánamo, - uanset om du er skyldig i noget eller ej for det er kun et plads spørgsmål!

Et imperium virker alene ved den totalitære kontrol, og udbygningen af NSAs faciliteter er fortsat stigende, så Imperiets muligheder øges og forstærkes hele tiden.

Det næste træk er, efter den selvcensur mange allerede lægger i deres udfoldelsesmuligheder, bliver fjernelse e-mails, SMS og MMS mm. med uønsket oplysende indhold imellem borgerne, som statens vogtere i selvbestemmelsen ret mener skal fjernes for ikke at skabe unødige tanker om statens rettigheder.
- Et skjult selvbestaltet retsvæsen som proaktivt fjerner det uønskede i egen optik og politisk salonfæhighed, som gode og sande patrioter for staten.

- Den slags gode og sande patrioter kender vi allerede så rigeligt til fra forrige århundrede såvel i Amerika, Joseph McCarthy, den store kommunistjæger, som sammen med den legendariske FBI chef J. E. Hoover, der ikke ligefrem var mest kendt for sin heteroseksuelisme sidestillede bøsser med kommunister, - men hele sagen hvilede alene på en løgn og skræmmekampagne.

Tyskland have selv sin egen pendant, fra Østrig, som gjorde endnu mere skade i Europa.

- Kære medier smid bare fløjlshandskerne overfor dette hemmelighedsfulde løgnagtige selskab, og vis tiden har lært os, at der skal handles aktiv inden det går galt og det skal være i tide for alle de "tamme" ord hjælper kun luskebuksene og deres hensigter!