Nyhed
Læsetid: 1 min.

Læger og patienter: Der er brug for handling

Både patienter og læger mener, at problemet med overbelægning på hospitalerne skal løses
Indland
9. juli 2014

Flere patienter dør, når der er høj belægning på de medicinske afdelinger, viser ny undersøgelse.

»Det her bør føre til et stop for nedlæggelse af sengepladser,« siger formand for Danske Patienter Lars Engberg. Udmeldingen er en reaktion på speciallæge Flemming Madsens netop offentliggjorte undersøgelse, som viser, at der er større risiko for at patienterne dør, når der er stor overbelægning på de medicinske afdelinger på danske hospitaler:

»Man har været alt for hurtig til at fjerne pladser, og overbelægning er i dag normen mange steder. Det er jo efterhånden sjældent, at der er en belægning på 95-100 procent på en medicinsk afdeling,« siger Lars Engberg.

Også næstformand i Lægeforeningen Jette Dam-Hansen mener, at man har været for hurtig til at nedlægge sengepladser:

»Der er en nedre grænse for, hvor få medicinske sengepladser vi kan have. Det tager tid at få folk godt nok ovenpå efter forskellige sygdomme.«

Overbelægning er andet og mere end gene for de patienter, der må ligge på gangene. Ny forskning viser, at dødeligheden øges, når der er for mange patienter på en afdeling.

Overbelægning er andet og mere end gene for de patienter, der må ligge på gangene. Ny forskning viser, at dødeligheden øges, når der er for mange patienter på en afdeling.

Scanpix

Plejehjem skal følge med

Et andet problem er ifølge Jette Dam-Hansen, at der stadig er mange patienter, som ikke bliver udskrevet i rette tid, fordi der ikke er plads på plejehjem og i andre kommunale tilbud:

»Man har fjernet senge, og man har ikke opjusteret i den kommunale sektor, og det har givet et yderligere overbelægningsproblem,« siger hun og tilføjer: »Derfor er det vigtigt, at der kommer et bedre samarbejde med dem, der skal overtage behandlingen. At man er klar til at overtage patienterne på plejehjem, i rehabiliteringsforløb og i hjemmeplejen,« siger hun.

Undersøgelsen er vigtig, mener både Lægeforeningen og Danske Patienter. Men hverken Jette Dam-Hansen eller Lars Engberg er specielt overraskede over dens resultater:

»Undersøgelsen bekræfter den antagelse, vi længe har haft: At overbelægning er et problem, som man er nødt til at tage hånd om, fordi det går ud over patientsikkerheden og patientbehandlingen. Der er nogle, der ikke får den behandling, de burde få,« siger Jette Dam-Hansen.

LÆS: ’Det handler ikke om penge, men om god ledelse’

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helene Nørgaard Knudsen

Kan kun tale om det psykiatriske og der er jeg bare taknemmelig for at min sidste indlæggelse ligger tilbage i februar 2010. Hvis jeg får det skidt kan jeg ikke blive indlagt efter klokken 20 eller 22. Og det eneste min læge kan gøre er at give mig en henvisning der så garanterer 3 måneders ventetid. Der har været adskellige avisartikler der dokumenterer at man ikke har 3 timer og i værste fald har man ikke 3 minutter. Det gode er dog at er man først i det psykiatriske system kan man bare henvende sig og så skulle man kunne blive indlagt men når der mangler sengepladser så kan det blive svært. Et andet problem med psykisk sygdom er at man ikke altid har det store overskud til at være social. De par gange jeg har været i alkohol behandling har det været en god ting at dem/de man delte stue med sad og rystede på samme måde som en selv. Men er det en depressiv tilstand foretrækker jeg at kunne trække mig tilbage og nøjes med minimal kontakt. Løsningen er måske at spørge folk om de har det ok med at dele stue med andre. Nogle vil se det som en fordel andre vil sige nej tak. Vi deler jo allerede stue på de helt almindelige hospitaler.

Flemming Scheel Andersen

Løsningen på overbelægningen på hospitalerne er lige så fjern som løsningen på ledigheden, som folkeskolen, ældreplejen, videregående uddannelser.

Mennesker vægtes ikke værdifulde nok i forhold til andre mere vigtige hensyn, så som effektivitet og billighed.

Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Steffen Gliese og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det værste er dog de manipulationer, politikerne mener, de kan komme afsted med. F.eks. var meldingen fra regionernes sygehusudvalgs formand, at man jo kun ville kunne komme problemet til livs, hvis man havde en konstant overkapacitet, men at det jo ikke ville være i overensstemmelse med de udviklinger og forbedringer, der løbende foregår?! Jamen, hvis disse udviklinger og nybrud ikke fører til, at patienterne får samme eller bedre sikkerhed for behandling, er de ikke fremskridt.

Anne Eriksen

Nej, økonomi er den altædende faktor i "Konkurrencesamfundet"!
Samfundet skævvrides og amputeres åndeligt og økonomisk, mens vi bliver fyldt med "gode hensigter" for skole, sociale tabere (mens man producerer flere) og en regeljungle i EU klæder, eller er forbilledet DDR?
Vore personnr. og lægelige oplysninger skaltes og vraltes der med.

Det er ikke nyt, det med at ligge på gangene - i forvejen er det en belastning at være indlagt, dertil kommer så alle fejlene, der begås. Det er ikke for at skamme personalet ud - men det ser sort ud for mennesker, der skal have hjælp, i fremtiden.
Den larm, træk og kontinuerlige forstyrrelser på hospitalsgangene gør ikke nogen raske.

Og - hvorfor finder vi os i alt det?

Martin Sørensen

enkel billig logisk løsning, genåben de små neddroslede sygehuse, det gavner de små lokal samfund, og giver bedre sygehus dækning i hele danmark, infrastrukturen er de fleste steder næsten op to date, dette her er den billigste og mest effektive måde vi hurtigst kan få senge pladser på igen, og samtidigt gøre en masse nytte,