Læsetid: 1 min.

Socialminister går ind i sag om børnesvigt

Min tålmodighed er opbrugt, siger socialminister Manu Sareen (R)
Man kan ikke få så mange indberetninger uden at gribe ind. Vi har lavet nogle helt klare regler. Dem skal kommunerne overholde. Kommunerne skal inden for 24 timer afgøre, om der er brug for hjælp til barnet, siger Manu Sareen

Man kan ikke få så mange indberetninger uden at gribe ind. Vi har lavet nogle helt klare regler. Dem skal kommunerne overholde. Kommunerne skal inden for 24 timer afgøre, om der er brug for hjælp til barnet, siger Manu Sareen

Jakob Dall

Indland
10. juli 2014

Kommuner og deres ansatte skal ikke kunne drible udenom ansvaret, når en kommune har svigtet to misrøgtede børn så groft, at Folketingets Ombudsmand kalder det ’fuldstændig uforsvarligt’.

Det fastslår socialminister Manu Sareen (R) i TV2 News efter sagen, hvor børnene først kom på en børneinstitution, da den niårige dreng i december 2012 blev indlagt på et hospital med en promille på cirka 2,57.

»Man kan ikke få så mange indberetninger uden at gribe ind. Vi har lavet nogle helt klare regler. Dem skal kommunerne overholde. Kommunerne skal inden for 24 timer afgøre, om der er brug for hjælp til barnet,« siger Manu Sareen.

Han vil efter sommerferien drøfte med Dansk Socialrådgiverforening og andre aktører, hvad man mere kan gøre. Folketinget har vedtaget "Barnets reform" og Socialministeriet fremlagde for nylig pakken "Tidlig indsats - livslag effekt", som fokuserer på udsatte børns trivsel og udvikling.

»Min tålmodighed er opbrugt,« siger socialministeren.

Han mener at ledelsen i kommunen har et problem. Ombudsmanden har anonymiseret kommunen af hensyn til børnene.

LÆS: Ombudsmandskritik er rettet mod Esbjerg Kommune

LÆS: Esbjerg Kommune: Kritisabelt at svigt har fundet sted

»Der er ikke nogen undskyldninger for at ikke at reagere på denne sag, for det er en alvorlig sag. Når selv politiet kommer, er man nødt til at reagere,« siger Manu Sareen.

Han får støtte fra Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), der er formand for Kommunernes Landsforening (KL).

»Som jeg læser det, er det ikke godt nok, hvad der er sket. Det er rimeligt klart, at der er nogen, der ikke har gjort det, de skulle,« siger han om redegørelsen fra Folketingets Ombudsmand.

»Heldigvis viser sagen, at man ikke bare kan flygte til en ny kommune for at slippe for myndighederne. Der har jo været en overlevering fra den kommune, hvor familien kom fra, og meldesystemet har også fungeret. Der blev bare ikke handlet på det,« siger KL-formanden.

Han mener ikke, at flere regler kan forhindre lignende sager fremover.

Red Barnet: Kommunerne skal prioritere de tunge sager

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørn Petersen

Saren viser med sine handlinger at han ikke forstår at det er ham og de andre verdensfjerne på christiansborg, som skaber de regler og økonomiske rammer der lader dette ske.

Havde vi havde et samfund som fungerede ud fra nærhedsprincipper ville vi ikke have oplevet naboer og andre velmenende stå magtesløse over for sådanne forhold.

Så Saren du er bare en hykler og din gestus er et slag i luften.

Paul Peter Porges og Marianne Christensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

"Min tålmodighed er opbrugt"- siger Manu Sareen.

Mandig tale fra en radikal socialminister, som har siddet på posten i næsten et helt halvt år.
Nu bliver de da for alvor bange ude i kommunernes børne- og unge-administrationer ;-)

Katrine Visby

Når man nu taler om børnesvigt, synes jeg også det er meget vigtigt at kigge på hvor barnet bliver sendt hen bagefter.
Det er som om at man tror problemet forsvinder lige så snart barnet er fjernet fra forældrene og sat i en børneinstitution.
At blive anbragt på en institution må være en meget voldsom oplevelse. Et klinisk sted, som aldrig nogensinde vil føles som et hjem. Det kan ende med at blive et lige så stort svigt og starten til et rodløst liv og flere problemer.

Jeg tror det er lige så vigtigt at prøve at hjælpe forældrene og indrage nogle familiemedlemmer, der kunne støtte og være der for barnet.

Mon nogen overhovedet kunne finde på at stille den ansvarlige politiker ... til ansvar ?

For tre uger siden truede Esbjergs borgmester, Johnny Søtrup (V !!), administrationen med fyringer for at bruge for mange penge på (lovbundne !) udgifter til ... området for anbringelser og udsatte børn. Fantasien slår ikke længere til ...

http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/Esbjerg/2014/06/17/081802.htm

-

Povl Thomsen

"Vi har lavet nogle helt klare regler. Dem skal kommunerne overholde. Kommunerne skal inden for 24 timer afgøre, om der er brug for hjælp til barnet,« siger Manu Sareen ... Min tålmodighed er opbrugt"

Man må jo vise handlekraft som minister. Problemet er blot, så vidt man forstår, at 24-timersreglen er fra 2013, men sagen er fra 2011-12.

I stedet for at puste sig op - og begynde at snakke om at sanktionere kommunerne pga sager, der er flere år gamle - skulle Christiansborg løsne den økonomiske spændetrøje, man har anbragt kommunerne i, så kommunerne har råd til dels at (som Esbjerg siden har gjort) nedsætte sagsmængden pr sagsbehandler, dels at investere i bedre familiebehandling og dermed reducere antallet af dyre anbringelser, som måske ikke altid er så lykkelige.

Marianne Christensen

Effektiviseringsgøglet har nået sin groteske grænse.

Nu må økonomerne nedprioriteres i det offentlige og folk med andre faglige kompetencer i spil.

Det bliver tydeligvis ikke et bedre samfund af at gøre alt op i kr. og øre.

Man kan blive så træt af at alt gøres op i nytteværdi.

Hvis Danmark er et land hvor handicappede, syge, ledige, gamle ingen værdi har så erkend det dog og lad være med at lade som om vi har et velfærdssamfund.

Det globale paradis har samme værdier som Wagners arierparadis eller Orwels survivest of the fittest.

Globalisering nedbryder de lokale fællesakaber og er noget lort, der kun gavner spekulanter og andre egoister.

Dixi.