Læsetid: 4 min.

Thornings politiske to-do-liste er klar

På trods af at valgrygterne allerede florerer på Christiansborg, er Helle Thorning-Schmidts to-do-liste for det kommende politiske efterår lang, hvis hun fortsætter som statsmister efter aftenens EU-topmøde
På trods af at valgrygterne allerede florerer på Christiansborg, er Helle Thorning-Schmidts to-do-liste for det kommende politiske efterår lang, hvis hun fortsætter som statsmister efter aftenens EU-topmøde

Sofie Amalie Klougart

16. juli 2014

Selv om scenen var en anden – Thorning var i bogstaveligste forstand på hjemmebane ved statsministerresidensen og påklædningen langt mere afslappet – var parallerne mellem det årlige Skt. Hans-arrangement på Marienborg og statsministerens politiske virkelighed tydelige. For Helle Thorning-Schmidt (S) havde i år ændret lidt på traditionerne:

»Det er noget nyt, at vi også har en trold med i år. Sagen er den, at jeg har haft det lidt skidt med altid at sende en heks af sted. Hvorfor skal det være en kvinde? Derfor har vi i år både en trold og en heks. Så er der balance i regnskabet‚« sagde statsministeren i sin båltale.

Gennem det seneste halve års tid har statsministeren og hendes partifæller adskillige gange måttet forholde sig til de vedholdende rygter om, at hun kan være den kandidat, der – med ordene fra båltalen – kan skabe ’balance i regnskabet’ i Bruxelles, når EU-topposterne skal fordeles mellem nord, syd, øst, vest, socialdemokrater og konservative.

Efter aftenens arbejdsmiddag mellem de europæiske regeringsledere er vi – muligvis – kommet nærmere en afklaring af Thorning-Schmidts politiske fremtid, men uagtet hvad der sker, har Helle Thorning-Schmidt skrevet sin indenrigspolitiske to-do-seddel.

Før de politiske planer skal rulles ud, skal statsministeren – hvad enten det måtte være Helle Thorning-Schmidt eller Mette Frederiksen – udnævne en ny dansk EU-kommissær.

Er Vestager interesseret?

Længe har tidligere justitsminister Morten Bødskov forsøgt at køre sig i stilling. Efter han trådte tilbage som justitsminister, har han været Socialdemokraternes EU-ordfører, og selv om det er et nyt politikområde for ham, er det på Christiansborg blevet bemærket, at Bødskov har været på mange studieture til Bruxelles for at blive introduceret til EU-systemet.

Men Bødskovs stjerne er tilsyneladende dalet på det seneste, da det næppe er sandsynligt, at Europa-Parlamentet vil godkende ham som kommissær. Dels fordi han trådte tilbage som minister på grund af det, der senere er blevet karakteriseret som en ’nødløgn’, dels fordi han under det danske EU-formandskab oplevede, at parlamentet afbrød forhandlingerne med ham, fordi medlemmerne ikke mente, at han inddrog parlamentet.

Den nyvalgte kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, har efterlyst flere kvindelige kommissærer, og det har bragt tidligere fødevareminister Mette Gjerskov og undervisningsminister Christine Antorini i spil på rygtebørsen. Det taler dog imod begge kandidater, at de næppe i kraft af deres CV kan skaffe Danmark en indflydelsesrig kommissærpost. Derudover er det tvivlsomt, om Thorning-Schmidt vil belønne Mette Gjerskov med en kommissærpost, når hun fyrede hende som fødevareminister, mens det også er tvivlsomt, om Thorning-Schmidt vil sætte en ny minister ind i Undervisningsministeriet på samme tid, som regeringens stort anlagte reform af folkeskolen begynder efter sommerferien.

Mens de tre socialdemokraters navne længe har været nævnt på vandrørene på Christiansborg, er et nyt navn begyndt at florere i regeringspartierne: Kunne den radikale partileder, Margrethe Vestager, være interesseret? Oftest vil regeringens største parti sætte sig på kommissærposten, men angiveligt har regeringstoppen tøvet med at sætte parti på kommissærposten, og det indikerer ifølge fremtrædende medlemmer af regeringspartierne, at Radikale Venstre er eller har været interesseret i kommissærposten. Vestagers begejstring for ministermøderne i Bruxelles og høje fremmødeprocent er blevet bemærket, og samtidig kunne udsigten til endnu en periode som leder af et parti i opposition til en borgerlig regering, der er afhængig af Dansk Folkeparti, måske højne lysten til at forlade dansk politik på toppen for Margrethe Vestager. I de ellers så magtfulde socialdemokratiske kaffeklubber er der tilsyneladende heller ingen, som vil være sure eller føle sig overset, hvis ikke den kommende kommissær bliver en socialdemokrat.

Uddannelse, uddannelse

Når personspørgsmålene om både Thorning-Schmidts fremtid og den danske EU-kommissær er afklarede, går statsministeren videre på to-do-listen. Her står: Uddannelse, udddannelse og uddannelse.

Regeringen har gjort det til sin erklærede mission at »uddanne den bedste generation nogensinde«. Det har allerede betydet reformer af folkeskolen og erhvervsskolerne. Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) har bebudet en reform af universiteterne og de videregående uddannelser. Der skal blandt andet saneres i antallet af uddannelser, de unge kan vælge imellem, og regeringen ønsker et større fokus på arbejdsmarkedet og potentielle jobmuligheder for de studerende efter uddannelsen fra uddannelsesinstitutionernes side.

Samtidig har Helle Thorning-Schmidt også bedt Christine Antorini og Undervisningsministeriet om at gøre klar til en reform af gymnasierne. Partierne bag folkeskolereformen besluttede blandt andet i det forlig, at ministeriet skulle afdække, om karakterkrav til ungdomsuddannelserne kan betyde, at folkeskolens afgangsprøver kan få en større betydning.

Men før regeringen overhovedet når så langt, skal regeringens forslag til en finanslov fremlægges. Regeringen ventes at offentliggøre sit udspil i slutningen af august, og det store spørgsmål bliver, om regeringen er indstillet på at gøre noget for de dagpengemodtagere, som efter dagpengereformen står til at falde ud af dagpengesystemet. Det har både SF og Enhedslisten gjort til kardinalpunkter for at lægge stemmer til en finanslov.

Sker det ikke, er sandsynligheden for et efterårsvalg steget betragteligt – uanset om statsministeren hedder Helle Thorning-Schmidt eller Mette Frederiksen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Jørn Storgaard Andersen
  • Dan Johannesson
Hans Jørn Storgaard Andersen og Dan Johannesson anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Nielsen

Sker det ikke, er sandsynligheden for et efterårsvalg steget betragteligt

???

Ernst Petersen, Enriquo Longo og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Og her kommer så den rigtige to do liste:

1. Stands TTIP og TISA forhandlingerne, begge dele overgiver den danske stat definitivt til udefrakommende magter. Det svarer således til landsforræderi, at forholde sig passiv som dansk politiker.

2. Ophæv den demokrati fjendtlige Nye Offentlighedslov. Den er en skændsel for en tidl. demokratisk stat.

3. Arbejd for at gøre EU til en HANDELSUNION, ikke en zone i et udemokratisk gennem centraliseret regime, hvor parlamentet ingen lovgivende magt har. (Det har kun de ikke valgte kommissærer)

4. I forlængelse af pkt. 3 arbejd for at de danske folkevalgte får suveræniteten tilbage til egenrådigt at træffe beslutninger for Danmark, i stedet for som i dag, blot at have rollen som simple EU- Forvaltere.

5. I forlængelse af 3 og 4. Vi har i dag et to parti system i Danmark. Enhedslisten og Det Neoliberale Forvaltningsparti (alle øvrige partier.) - Revitaliser folketinget og folkestyret, så vi får ægte forskellige partier, der holder ved deres forskelle, i lovarbejdet, også efter folketingsvalg.

6. Stop overvågningen af civile borgere, og genindfør en retsstat, hvor der skal være berettiget mistanke, såvel som en dommerkendelse før borgerenes telefoner og internetforbindelser kan overvåges.

7. Fortæl direkte hvad du, og Corydon taler med bl.a. McKinsey og Co, og Goldman Sachs om ved jeres møder m. Bilderberggruppen. Vi har brug for et transparent folkestyre, ikke en hemmelig elitær loge, til at styre vores land.

8. Giv en opsang til alle danske politikere, og mind dem om at de er ansat af det DANSKE FOLK, og at det alene er DANSKE BORGERE de er ANSAT til at arbejde for. IKKE kooperationer, ikke bestyrelser og korporationer. Men ganske almindelige danskere, Hr. og Fru Jensen og Hr. og Fru Celik. Politikerne skal arbejde for, og frygte, det danske folk, og ikke som i dag, omvendt.

9. Genopbyg velfærdsstaten, og tag Lars Løkke i hånden og kom ud og sig et bragende UNDSKYLD til det danske folk for jeres langsigtede nedbrydelse af den, og for alle de øvrige, ovenstående, svig og svigt. Det er det eneste anstændige.

Så der er - i VIRKELIGHEDEN - nok at se til.

Sæt i gang.

Holger Madsen, Tue Romanow, Else Damsgaard, Ture Nilsson, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Michael Madsen, Søren 2 Jensen, Carsten Mortensen, Peter Hansen, Jørn Petersen, Marianne Christensen, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, Eva eldrup, Kim Houmøller, Enriquo Longo, Brian Nocis Jensen, Bjarne Andersen, Heinrich R. Jørgensen, Carsten Søndergaard, Kjeld Hansen, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

De mørklagte sager, som Bødskov efterlod sig i Justitsministeriet, kan heller ikke være karrierefremmende.

Anne Eriksen, Bjarne Andersen, Heinrich R. Jørgensen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Det ligner en ... stilhed før stormen. Casper Dall gør ganske udmærkede forsøg på at lave et grundlag for en åbningstale den første tirsdag i oktober, men den er nu lidt tynd i det: Kommissærpost, uddannelse, uddannelse og uddanelse - og så Finansloven.

Du kender ikke en Thorning, hvis du ikke tror på mangfoldighederne - og dem er der mange af for tiden.

Regeringen har gjort det godt med mange brede forlig, der brød med magtdæmonet VK+DF i det fortabte årti. Men det er blot den indre teknik - det er de store liniers politik, der vil blive præsenteret i løbet af august måned på diverse sommermøder og med god inspiration fra det sidste folketingsår, borgermødet på Bornholm og meget andet.

Sjældent har dansk politik været så fyldt med forandringer - og det stopper ikke her, bare fordi EU er i en omstillingsproces - tværtimod. De to ting hænger sammen som ærtehalm - og nu hvor de værste effekter af finanskrise 2008 er minimerede, kommer der nye ideer og tanker.

Det store spørgsmål: Hvor vil Thorning være - er meget enkelt, for hun har sagt det indtil flere gange: Den anden tirsdag i oktober vil hun fremlægge sin åbningstale - hvad ellers?

Peter Jensen

Dan Johannesson:
God alternativ liste, om end den ikke er revolutionær nok - og klart misser på 3)eren. Verden har ikke brug for en europæisk handelsunion.

Ernst Petersen

1. Hverken SF eller EL vil vælte regeringen. Derfor har dagpenge intet med sandsynligheden for valg at gøre.

2. Hvorfor skulle Helle Thorning dog indsætte Mette Frederiksen som sin efterfølger i statsministeriet? Er der overhovedet nogen, der har spurgt Helle, om hun ikke hellere bare vil vælge at indsætte Corydon i stedet for, hvis det skulle blive aktuelt?

3. Vægten på netop uddannelse viser bare, at det stadig er de radikale og ikke socialdemokraterne, der styrer regeringens politik suverænt.

Philip B. Johnsen

Thornings politiske to-do-liste.

Ikke mere nødvendighedens politik til mig tak, det har intet med politik, at gøre, det er manipulation, der ved at kortslutte mulighed for borgernes ret til, at vælge en anden fremtid, flytter focus fra politisk indhold til en manipuleret form uden indhold, der unægtelig minder om EU.

Så for min skyld, send gerne Danmarks politiske lyseslukker til EU, der lige ledes, er en demokratisk dødssejler, de passer sikkert til hinanden, som hånd i handske.

Danmark fortjener bedre, både i Danmark og i EU, men det løb lader til, at være kørt.

Ernst Petersen

Desværre tror jeg ikke på, at det vil ændre noget som helst på regeringens politik, hvis Helle bliver erstattet med en anden.

Derfor vil jeg også foretrække, at hun bliver som statsminister indtil efter næste valg, så Socialdemokraterne i fred og ro kan få tid til at vælge en anden formand, mens de formentlig er i opposition.

Søren 2 Jensen

Med hensyn til sankthansbålet.
Hav du bare god samvittighed Helle, heksen var aligevel arbejdsløs og trolden ( kætteren ) højest sandsynlig bogerrettighedsforkæmper

Helene Nørgaard Knudsen

Jeg læste at Juncker har udtalt at EU ikke skal være en forsørgelses-organisation for afdankede politikere. Jeg tror han har regnet ud hvad der er galt med EU. Det samme som i Danmark - For mange levebrødspolitikere der bare vil magten. Problemet er at de ikke ved hvad de vil bruge den til. Det forklarer jo så en hel del.