Baggrund
Læsetid: 3 min.

Alternativet tiltrækker nye politisk aktive

Partiet Alternativet har undersøgt, hvem deres medlemmer er – og hvor de kommer fra. Uffe Elbæk er tilfreds med, at de fleste aldrig tidligere har været medlem af et parti
Indland
25. august 2014

Det nye parti Alternativet ser foreløbig ud til at nå ét af stifteren Uffe Elbæks mål: Nemlig at engagere danskere som ikke tidligere har været medlemmer af et politisk parti.

Alternativets første medlemsundersøgelse viser, at 57,3 procent af medlemmerne aldrig har været medlem af andre partier (41,9 procent har været det, mens resten ikke har svaret på spørgsmålet). Alternativet har i dag 1.396 medlemmer.

»Der er jo masser af mennesker som er aktive i alle mulige politiske sammenhænge – men som af den ene eller anden grund ikke vil være medlem af et parti. Det kan være, fordi de ikke vil købe hele pakken eller ikke bryder sig om de bestemte koder for, hvordan man opfører sig i et parti. Derfor er det selvfølgelig opløftende, også af demokratiske grunde, at vi kan få nogle flere til at engagere sig i partipolitik,« siger Uffe Elbæk.

Medlemsundersøgelsen viser samtidig, at tre fjerdedele af Alternativets medlemmer ved det seneste folketingsvalg har stemt på enten Enhedslisten (28,8 procent), Radikale Venstre (27,4) eller SF (20,8). Når medlemmerne bliver bedt om at udpege det vigtigste af Alternativets syv såkaldte fokusområder, er de da heller ikke i tvivl: 43,2 procent peger på miljømæssig bæredygtighed.

Et resultatet, som ikke overrasker den tidligere radikale kulturminister og nuværende folketingsmedlem.

»Selv om Alternativet har forsøgt at gøre op med den normale opdeling i højre og venstre, havde jeg forventet, at vi tiltrækker progressive radikale og udogmatiske enhedslistefolk. På den ene side gør Alternativet klart op med den neoliberale økonomi – med hvad alt hvad det indbefatter af ønsker om større lighed i samfundet og alle de andre plusord. Og på den anden side siger vi, at vi bliver nødt til at være mere entreprenante for at klare udfordringerne,« siger Uffe Elbæk.

Advarer mod partifortid

Karina Pedersen, partiforsker og lektor på Københavns Universitet, advarer dog mod at ligge for meget i, at 57,3 procent af Alternativets medlemmer ikke tidligere har været medlem af et andet parti. Det er nemlig kun fire procent af danskerne, som er partimedlemmer.

Den seneste partimedlemsundersøgelse fra 2012 viser, at mellem 11 og 42 procent af de etablerede partiers medlemmer, har været medlem af ét eller flere partier tidligere (de fleste tidligere medlemskaber er i partier, der ligger ideologisk tæt).

»Uffe Elbæk kan stadig have ret i, at de her mennesker ellers aldrig havde meldt sig ind i et parti. Vi ved det ikke. Men der er masser af partier, som har medlemmer, der ikke har været medlem af andre. Under alle omstændigheder er Alternativet dog en alternativ måde at lave politik på. Vi har ellers set, at partier som lægger ud på en alternativ måde – som for eksempel Fremskridtspartiet – hurtigt kommer til at ligne de andre partier, for sådan er systemet nu engang indrettet,« siger Karina Pedersen med henvisning til Alternativets forsøg på gennem såkaldte politiske laboratorier at bygge partiet og politikken op nedefra.

Partiforskeren er, ligesom Uffe Elbæk, ikke overrasket over, hvilke vælgere Alternativet tiltrækker.

»Det er ikke overraskende, fordi Alternativet passer rigtig fint med det akademiske segment i Enhedslisten, Radikale Venstre og SF. Men det interessante bliver at se de politiske udmeldinger. Problemet er altid, om man ender med en sammenhængende politik og om nogle så stiger af, når de opdager, hvad det handler om,« siger partiforskeren.

I sidste uge havde Alternativet indsamlet 17.870 underskrevne vælgererklæringer. Heraf er foreløbig 7.155 godkendt af kommunerne. Der kræves 20.000 for at blive opstillingsberettiget til Folketinget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Jeg er selv en af dem, der har stemt på EL, og jeg springer ikke fra, fordi jeg er sur på EL. De gør det godt, men det er ikke godt nok, at man ligger og roder nede på ti procent, så der skal ske noget mere. Det er fint, at Alternativet aktiverer de partiløse, og selv om mange af os har stemt på EL, er det altså ikke 'kun' strandhugst fra nabopartierne.
Det er flertalsmagten, der skal vindes, på et grundlag der er godt. Det er det, der er i gang med at blive skabt. Når først de 20.000 vælgererklæringer er i hus, bliver Alternativet 'set'. Så er man et parti, og så er man, ja, en trussel mod de andre partier, og så går kampen ind om vælgernes gunst.
Karakteren af denne kamp er vigtig, og her skal partiets program frem, så det er et nyt Danmark, der bliver diskuteret og ikke alt muligt pladder. Den debat glæder jeg mig til.

Søren Blaabjerg, randi christiansen, Rasmus Kongshøj, Peter Hansen og Sabine Behrmann anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Nåmmen når det skal være på den måde, må jeg jo hellere deltage i at få partiet opstillet.
Om ikke andet kunne det måske skaffe lidt liv i de mølædte diskussioner om, på Borgen.

Søren Blaabjerg, Rasmus Kongshøj, Peter Hansen, Niels-Simon Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Jeg er selv en af dem, der har stemt på EL, og jeg springer ikke fra, fordi jeg er sur på EL. De gør det godt, men det er ikke godt nok, at man ligger og roder nede på ti procent, så der skal ske noget mere. Det er fint, at Alternativet aktiverer de partiløse, og selv om mange af os har stemt på EL, er det altså ikke 'kun' strandhugst fra nabopartierne.
Det er flertalsmagten, der skal vindes, på et grundlag der er godt. Det er det, der er i gang med at blive skabt. Når først de 20.000 vælgererklæringer er i hus, bliver Alternativet 'set'. Så er man et parti, og så er man, ja, en trussel mod de andre partier, og så går kampen ind om vælgernes gunst.
Karakteren af denne kamp er vigtig, og her skal partiets program frem, så det er et nyt Danmark, der bliver diskuteret og ikke alt muligt pladder. Den debat glæder jeg mig til.

Niels-Simon Larsen

Undskyld dobbeltmailen. Der sker underlige ting, når man skriver på ipad.

Steffen Gliese

Det er bemærkelsesværdigt, at Alternativet er så tæt på at have indsamlet underskrifter nok - og at dette er sket på så kort tid! Husker vi ikke alle, hvordan Centrumdemokraterne uden held forsøgte i fire år at få samlet tilstrækkeligt? Uffe Elbæk har ramt et momentum i tidsånden. Ikke alene har jeg da også skrevet under på en blanket, jeg påtænker rent faktisk at stemme på partiet.

Alternativet for Danmark er et rent splittelsesparti med programpunkter kopieret fra andre ...

Lise Lotte Rahbek

Weis
Af ren nysgerrighed: Hvad vil de splitte?

Michael Kongstad Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Så er det heller ikke mere bemærkelsesværdigt, Peter Hansen.

Centrumdemokraterne, der ligesom Fremskridtspartiet blev stiftet i 1973, drønede ind i folketinget med den karismatiske mediekendis Erhard Jakobsen i spidsen og hele 14 mandater på slæbetov ved 'jordskredsvalget' i 1973. I 1975 var CD's mandattal reduceret til 4 og siden gik det op og ned for Centrumdemokraterne i mange år, indtil partiet opgav ånden definitivt i 2005, hvor de kun opnåede 1% af de afgivne stemmer.

Om Alternativet med Uffe Elbæk i spidsen kan gøre Centrumdemokraterne kunsten efter, er fortsat et åbent spørgsmål, og jeg kan nære mig for at prøve at spå om udfaldet af det kommende folketingsvalg.

Grethe Preisler

P.S. Det mindste du kan gøre, hvis du har skrevet under på Alternativets opstillingsliste, er da også at stemme på dem, hvis de får underskrifter nok til at stille op. Alt andet ville da være for dumt.

Kære Jan Weis - håber at du ved, at Alternativets partiprogram blev udviklet på 20 politiske laboratorier hen over foråret i år. I alt var mere end 700 mennesker involveret i at producere idéer, anbefalinger og forslag til det nu vedtagne partiprogram. Tror faktisk ikke en eneste af os, så i de andres partiprogrammer - for at være ærlig. Men læs selv programmet, og vurder om det er noget du finder relevant eller ej. Her er et link til det: http://alternativet.dk/partiprogram/

Jan Weis, Torben R. Jensen, Sabine Behrmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Grethe Preisler, blot fordi man mener, at folk skal sikres retten til at stille op, er man ikke på nogen måde moralsk eller på anden vis forpligtet.
Siden jordskredsvalget er der sket mange stramninger i de love, der regulerer opstillingen, f.eks. kan man nu kun være stiller for et parti pr. valgperiode. Det er en grov udhuling af den demokratiske fællesfølelse.

Rasmus Kongshøj, Peter Hansen, Sabine Behrmann og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Jeg ville ikke bede Jan om at give sig tid til at sætte sig lidt ind i Alternativets partiprogram. Det ville være at stille urimelige krav.

Niels-Simon Larsen

@Grethe: Sikke pænt du er begyndt at tale om os. Gad vide hvor det ender?

Et gæt:
Alternativet vil snuppe nogle stemmer fra Enhedslisten, Radikale og SF, men ikke opnå valg.

Rasmus Kongshøj, lars abildgaard og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Som gadeindsamler af vælgererklæringer kan jeg sige, at både venner og fjender skriver en erklæring omend ud fra forskellige synspunkter. De fleste synes, vi skal have chancen.
Hvis jeg var højrefløjsmand, ville jeg skrive under for at få nye slagsmål på venstrefløjen. En fra de andre venstrefløjspartier kunne skrive under for at få "ædel kappestrid" - det er der altid brug for. Jeg kan ikke se, hvem der ikke kunne skrive under, og i stemmeboksen er man fri til at stemme på hvem som helst.

Nogle er bange for at videregive deres personnummer. To gav mig papiret tilbage, da de også skulle skrive de fire sidste cifre. Angsten breder sig, og en dag bliver personnummeret måske afskaffet.
Nogle er ligeglade og gider ikke. Nej, det er ikke så nemt, så hold jer endelig til, venner og 'fjender'!

Efter utallige venlige opfordringer kunne det være, at et kik i partiprogrammet ville være et rimeligt krav at stille sig selv i en mulig fortsat dyst på meninger - for idealister, der agter at starte et nyt politisk parti, er jo set mange gange før - så er der mon, mod forventning, noget nyt under solen? ...

Niels-Simon Larsen

Et andet gæt:
Alternativet vil skabe furore. Da vi siger fornuftige ting, vil folk begynde at tænke, og så begynder skredet.

randi christiansen, Eva eldrup, Steffen Gliese og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Alternativet vil skabe furore.

Det håber jeg! Derfor vil jeg også støtte jeres opstilling, men det er fanme en langsommelig proces. Det er mere end 2 mdr. siden og jeg har ikke hørt fra min kommune endnu.

Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Sabine Behrmann, Michael Kongstad Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Og forøvrigt heller ikke fra alternativet ;oD

Niels-Simon Larsen

@Jan: Ja, det ved den søde grød, der er. Alternativet sætter bæredygtigheden først. Stik den!
Alternativet ønsker en ny politisk kultur, hvor fx de socio-økonomiske virksomheder får en meget større udbredelse.
Christiansborgsnakkekulturen skal ændres, og hvorfor den skal det kan du læse om i dag under Folk.
Og så kan du selv gå videre.

Jakob Lilliendahl

Bæredygtighed er vist et plusord alle steder.. Uden en seriøs kapitalismekritik, eller en mere international tilgang forbliver det vist bare ord.. Demokratiforståelsen er der sgu heller ikke meget alternativt over.. Derfor er jeg ikke med.. Men held og lykke med projektet, bevares.. Det er jo bedre end ikke at gøre et forsøg!

Rasmus Kongshøj og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Efter en foreløbig skrålæsning

Den naivistiske udlægning af Enhedslistens program – hvor socialisme og analyserne af de kapitalistiske produktionsformers altødelæggende funktion blot er blevet erstattet med luftige plusordsbegreber som entreprenant iværksætteri hentet fra en husmoderbrochure om management - bæredygtig bæredygtighed va’ ba’ – Caffe Latte-segmentets berøringsangste samfundsanalyse med fraværende kapitalismekritik anno 2014 – den borgerlige retorik afslører formålsløshedens projekt – men vi må ikke glemme humoren, står der -

Pigerne i Magle-Ølse
Forstaar at lave herlig Pølse;
Man sætte Ølse for, man sætte Ølse bag,
Pølsen beholder dog sin Smag.

For Deres Vers har jeg stor Reverence,
Høivelbaarne Herr Raad-Conference!
Man sætte Raaden for, man sætte Raaden bag,
Conferenceraaden beholder dog sin Smag.

Rasmus Kongshøj, Jakob Lilliendahl og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Jakob Lilliendahl

Dødspølse! Sooooorry.. Kom nu ud af boksen!

Michael Kongstad Nielsen

De, der gerne vil have Enhedslisten kapitalismekritik, skal nok holde sig til dem, selvom de har understøttet en regering i 3 år, der er mere blå end de blå. Men hvorfor skulle Alternativets program være en lærebog i kapitalismekritik? Det indeholder påpegninger af en række væsentlige problemer i vores nuværende samfundsindretning, og formulering af en række svar herpå. Med hensyn til det økonomiske, så dyk lige lidt ned i punkt 5.

Rasmus Kongshøj, Sabine Behrmann og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

@Jakob og Jan: 'Kapitalismekritik'.
Pump da bare den gamle krikke op, hvis I kan, og sæt liv i det socialistiske samfund. En af grundene til, at Alternativet kommer på bane, er vel netop, at den røde ballon tabte højde og nu flyver en meter over jorden kun.

Alt det, som vi nu foragter som politikersnak, har været opført som socialistsnak. Bare sådan et frækt spørgsmål som, hvor 'lejrene' skal ligge, bliver forbigået, selvom man endnu ikke har set et socialistisk styre uden lejre. Socialisme er utopi, og som utopi er den bedst og mest levedygtig.

Næ, socialismen og kristendommen ligner temmelig godt hinanden: Ingen kan forklare, hvad det går ud på. Nogle boltrer sig stadig i snik snak.
Hvordan er der oppe i himlen? Hvordan er der i det socialistiske samfund? Utilbørlige spørgsmål. Uff!

Har lige læst en bog om Kinas historie. Mao-tiden var simpelthen så pervers, men han har jo mange andre konkurrenter. Vi har udsigt over forskellige politisk, perverse perioder. Da jeg lever og gerne vil leve, må jeg vælge noget nyt, et nyt sprog og en ny måde at se tingene på. Om det så har været fremme en gang før i menneskehedens årtusindlange historie, er meget muligt.

Enhedslisten får aldrig flertallet. Det må I indse, jo før jo bedre. Hvis der ikke kan ske en samling på venstrefløjen, er det hele røv og nøgler. Det betyder ikke, at der ikke skal være en socialistfløj. Det betyder bare, at vi skal kunne finde ud af noget sammen, for der er mange overlapninger mellem EL og Alternativet.

Læg nu mærke til, at jeg ikke skriver SF. Hvis EL og Alternativet kan opføre sig fornuftigt, skrider SF, og skredet fortsætter langt ind i S og R, og hvem ved så, hvor det ender?

O sancta simplicitas, er der nok en og anden, der tænker om mig. Fint nok. Det kommer an på en prøve så.

Sabine Behrmann

Her er linket til resultatet af medlemsundersøgelsen: http://alternativet.dk/sadan-ser-vi-ud-ifolge-medlemsundersogelse/.

Jeg lagde mest mærke til: "37.9 pct. har deltaget i et eller flere af de politiske laboratorier i foråret 2014." Det vil sige, at ca. 500 medlemmer har bidraget med input til partiprogrammet.

Man kan engang imellem være lidt bange for, at vi lever i en tid, hvor politiske stemninger piskes op i de sociale medier, mens der mangler sejtrækkere til det rigtige arbejde - når det så viser sig, at det er en skrøne, er ganske betryggende.

Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Niels-Simon Larsen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Konspirationsteori

Conferenceraaden beholder dog sin Smag. - netop, det er ikke sådan lige at overse starten på denne udvikling inden for borgerligheden – en fysiker ville sige en udvikling fra kvantefysikken tilbage til den newtonske mekanik – en radikaler og arbejdsløs fhv. minister sendes i byen for at skabe splittelse på venstrefløjen – Enhedslisten er godt nok blevet for store, mener pigerne i RV – først søges SF elimineret fra al politisk indflydelse og løbende gøres livet vanskeligt for et decimeret S – så søsættes Alternativet for Danmark - for bl.a. at skabe en borgerlig modkraft til disse fæle ægte kapitalismekritiske EL-socialister – og i sædvanlig radikal ånd – bl.a. med tyveri af andres programidéer – mens de uskyldigt kikker op på et allestedshængende billede af fader Grundtvig – forsøges pølsen afsat på markedet af politiske kandestøbere - ikke den originale vare, men en tandløs søndagsskoleudgave for skolelærere uden reel substans – men pølsen indeholder desværre salmonella eller det der er værre …

Kære Sabine - jeg ved ikke om du refererer til, at jeg skrev 700 havde deltaget. Hvis du gjorde det, så er forklaringen på forskellen, at at der deltog rigtig mange på de politiske laboratorier der ikke var medlem af Alternativet. Og det var hele idéen med disse møder og workshops. At de var åbne for dem der havde tid, lyst og interesse i det pågældende tema der blev diskuteret.

Personligt fandt jeg de politiske laboratorier mere end interessante (selvom de ind imellem blev lidt for komplekse, for at være ærlig). For det var en helt ny folkelig og inddragende måde at udvikle politik på. Derfor fortsætter vi også med en ny række laboratorier i efteråret og det kommende forår. Faktisk har vi et allerede nu på torsdag om køn, krop og identitet (i forbindelse med Copenhagen Pride).

Og ang. de seje træg, så synes jeg faktisk det er ret sejt, at der nu er små 1400 medlemmer fordelt ud over hele landet. At der er en god solid bestyrelse. Og at der lige nu er ved at blive etableret kredsforeninger over hele landet. Plus som sagt udviklingen af et nyt partiprogram helt fra nul. Alt det uden en krone på lommen og kun drevet frem af folks frivillige engagement.

Så kan man være politisk uenig med Alternativet (og lad os da høre, hvad den uenighed går på). Men det da opløftende, at der lige nu er hundredvis af mennesker rundt om i landet der bruger tid og kræfter på et helt nyt politisk initiativ. Det synes jeg. I hvert fald.

Måske er der nogen der kunne finde interesse i vedlagte tekst, om hvordan vi bygger en ny demokratisk bro imellem de etablerede politiske rum og så alt det vigtige der foregår rundt om ude i landet. Den er skrevet sammen med Neal Lawson fra Compass i England. Hermed til inspiration: http://www.compassonline.org.uk/wp-content/uploads/2014/03/Compass-The-B...

Niels-Simon Larsen, Michael Kongstad Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jan Weis - du er ikke uden (sort) humor. Men hold da op hvor er dit hoved fyldt af forestillinger, antagelser og det der er værre. Men underholdende - det er du altså:-)

Jakob Lilliendahl, Steffen Gliese og Eva eldrup anbefalede denne kommentar

Tak, søde Uffe! ...

Michael Kongstad Nielsen

I politik i dagens Danmark kan man ikke gå rundt og have ondt af nogen og synes, det er synd for EL, SF eller R, at nogen kommer med et politisk budskab, der får deres vælgere til at sive. Splittelse! - råbes der. Vor herre bevares, skulle gode nye politiske kræfter holde sig tilbage i ærbødighed overfor de etablerede gamle? Nej, så sarte må ikke være, og desuden fungerer de jo ikke efter hensigten, så de trænger til en opfrisker. Og Alternativet kan tænkes at hente stemmer mange steder fra. Også fra sofaen, fra folk, der har ladet sig overvælde af desillusionen, men som vejrer morgenluft med dette nye parti.

Rasmus Kongshøj, Niels-Simon Larsen, Jakob Lilliendahl og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Mon ikke det også kunne trække mange af de radikale, der er utilfredse med den nuværende kurs i partiet? De mange, der blev smidt ud under den store udrensning?

Lasse Damgaard

-"Det er nemlig kun fire procent af danskerne, som er partimedlemmer.

Hvad vil Alternativet stille op overfor det paripolitiske magtmonopol der de facto styre det her land politisk ?
Hvordan vil Alternativet stække de partipolitiske frynsegoder, som især Socialdemokraterne Venstre og de radikale de sidste 100 år har tilranet sig.

Hvis Alternativet ville skabe en demokratisk reform bevægelse - kunne man jo starte med en grundlovsrevision og indføre nogle forbedringer.

Hvor anarkistiske er Alternativet ?
Ikke fordi de skal bryde loven - men ændre den politiske kultur kræver man er utraditionel, udvikler og tilbyder reelle alternativer.

Rasmus Kongshøj, Niels-Simon Larsen og Jakob Lilliendahl anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Lasse Damgaard, Danmark er foreningernes land, eller var, for det forekommer mig, at en meget stor del af den manglende sammenhængskraft, vi kan fornemme, skyldes, at folk i meget mindre grad melder sig ind i eller danner foreninger, herunder partiforeninger. Det er synd, for det er ellers Kongevejen til indflydelse. Man kan vel ikke forvente at få noget at sige på en fribillet?

Rasmus Kongshøj og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Alternativet vil fx. splitte bankerne op i egentlig bankdrift og alt det spekulative, se punkt 5. Hvis EL også vil det, hører vi ikke meget om det, og det indgår ikke som krav i finanslovsforhandlingerne.

Rasmus Kongshøj og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Lasse Damgaard, det kan man læse om i partiprogrammet.

Lasse Damgaard

Peter Hansen.

mindre end 4% af en befolkning, må siges at være et eksklusivt mindretal.
Man kan jo undre sig over hvorfor den traditionelle partiforening ikke mere har så bred en appel.
- Kunne det tænkes den udbredte topstyring og elitære til gang hvordan et parti udvikler sig ?
Manglende medlems indflydelse på politik udvikling og genkendeligheden når der så lavsfktisk real politik og lovgivning.

Måske den manglende opbakning kommer til udtryk i udbredt politikker lede og kvalme over partifnidder og den måde politik markedsføres gennem medier - med eksperter og breakig news i scenesat cirkusevents.

De traditionelle parter disser vælgerne. Men vælgere vælger at lad sig fører rundt i manegen.
Det skylde nok daskernes konservative tilgang til politisk proces og ide.
- Vi skal ikke have lavet noget om - fornyelse må være en anden generations opgave - om 500 år.

Rasmus Kongshøj, Rune Petersen og Jakob Lilliendahl anbefalede denne kommentar
Lasse Damgaard

Michael Kongstad Nilsen.

Det kunne jeg godt - men det er nogle gange bedre at høre det fra hestens egen mund. Det giver jo også Alternativet mulighed for at i talesættet deres politiske budskab.

Steffen Gliese

Nej, man kunne tænke sig, at den elitære topstyring har vundet indpas, fordi folk er holdt op med at melde sig ind i partierne. Sådan er den kronologiske udvikling.

Michael Kongstad Nielsen

Partiforeningerne kæmper også mod tv, iPhones, biffen, streaming, hjemmediskotek, og almindelig facebook-dyrkelse.

Jakob Lilliendahl

@Niels-Simon 25. august, 2014 - 16:19
Er det nu op til mig at redegøre for kapitalismens fejl og mangler?? Jamen ok.. Jeg skal gøre det kort..

Kapitalismen sutter fordi den belønner spekulation og skruppelløshed.. Systemets drivkraft bygger på at aktionærerne får returneret et afkast.. Ikke just på social og miljømæssigt ansvarlighed.. Det modsætter faktisk hinanden det meste af tiden! Det er symptomatisk for systemet.. Derfor driver kapitalismen en usolidarisk individualisering i alles kamp mod alle.. Og en nationalisering af den internationale klassekamp.. En klam selvfed nationalistisk interessekamp er hvad det bliver til.. Og lige præcis der finder i jeres konkurrencestat anno 2014.. Og deraf får i jeres krige.. Er i med?? Derfor vil jeg ikke være med!

Money

Jeg ønsker direkte demokrati og ansvarlige tænkende medmennesker, og jeg ønsker institutioner der kan løfte den ambition.. Jeg kan kun ryste på hovedet af det lave ambitionsniveau og valgtaktiske fnidder Niels-Simon.. Det er jer der snik-snakker!

Også er du selv inde på det Michael, de socialdemokratiske pøbeladministratorer i Enhedslisten har ikke så meget med kapitalismekritik at gøre.. De går vel mere ind for en slags symptombehandling..

Rasmus Kongshøj og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Rune Petersen

Endnu en flok der leger "vi vil jer det bedste, bare lige sæt et kryds"
Så længe man støtter det eksisterende galimatias/såkaldte demokrati, ja så er det ikke noget jeg skal bruge tid på.
Hr Elbæk er jo også bare endnu en af pamperne som har hygget sig inde på borgen, og fået fyrstelig hyre for ingenting og vel stadig får det.
Nej blev der ryddet helt op, fjernet alt det indavl og fjernet toppen ;) så skulle jeg gerne deltage.

Niels-Simon Larsen

@Jakob og Rune: Nu er det alvorlig snak og ikke bare snak. Hvilket parti er I medlem af? Hvor går jeres penge hen, og tid? Ethvert parti er behæftet med fejl og mangler, men I må også kende situationen i valglokalet: Hvem skal man stemme på?
Det drejer sig om, hvor man har sine forhåbninger. Er det det socialistiske samfund, fint, så kæmp for det. Måske er forskellen på os bare, at jeg ikke bruger selve ordet socialisme.

Steffen Gliese

Kapitalismens grundlæggende fejl er det fremmegørende element i at løse en opgave, der ikke læses af nødvendighed, men for at udløse en belønning fra en instans.

Jeg finder ikke det er så bemærkelsesværdige procenter når det gælder medlemmernes tidligere medlemskaber. (Men det er vel en god anledning til at komme i aisen ;-)

I øvrigt mener jeg at hvis man er "fundamentalistisk demokrat", som jeg, kan man da godt skrive under som stiller for et parti, selv om man ikke vil stemme for det.

Jeg kan hverken stemme eller stille op, men jeg ønsker Uffe Elbæk al mulig fremgang med projektet. At basere sin politik på problemanalyser og et humanistisk grundsyn lyder, for mig, som det eneste rigtige. De gamle partier kunne godt bruge noget mere af den slags politikudvikling istedet for de ideologiske, men især partistrategiske rygmarvsreaktioner.

I gamle dage havde Det Radikale Venstre lidt af det samme og man gjorde grin med at de aldrig kunne bestemme sig. Nu er der kun en facade af børstet, rustfrit stål.

Jeg synes Alternativet skal holde fokus på hvad der virker og hvad der sandsynligvis virker. Baseret på analyser af hvordan vi mennesker reagerer på livsvilkår. Inderst inde ved de fleste af os godt med os selv, hvordan vi selv fungerer.

F.eks. ved vi godt at vi enten bliver trodsige eller apatiske hvis vi bliver marginaliserede eller peget fingre ad. Vi ved også godt hvordan vi selv præsterer bedst når vi får ansvar og indflydelse, samt får at vide at vi behøves. Det har stor betydelse for vores loyalitet, iderigdom, sygefravær osv.

Vi ved det egentlig godt, men vi tror ikke at det gælder for alle de andre i samfundet.

Desværre er mange af os ikke så eftertænksomme, men er mere henfaldne til hurtige bemærkninger, der kan reciteres på 15sekunder i nyhedsmøllen. Derfor tror jeg desværre ikke Alternativet bliver specielt stort.

Uffe Elbæk, Niels-Simon Larsen, Rasmus Kongshøj, Jakob Lilliendahl og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Socialisme er samarbejde > plads til alle, der gir plads til alle - det modsatte af konkurrencesamfundet. Overlevelsesressourcer > naturgrundlaget, er en fast størrelse, som tilhører fællesskabet og som bør administreres efter økologiske, bæredygtige miljø-og socioøkonomiske principper. Og ikke - som nu - hvor den 1% kontrollerer størstedelen af fællesejet og herudfra tillader sig at definere en bedragerisk og - som det tydeligt ses - dysfunktionel doktrin om 'den nødvendige politik'. Det nødvendige afhænger af kontekst - og når denne er konstrueret udfra urigtige principper, bliver resten naturligvis også urigtigt.

Og til journalisten, kim kristensen : 'Karina Pedersen, partiforsker og lektor på Københavns Universitet, advarer dog mod at ligge for meget i, at ...'
Der ligger vist lidt arbejde foran dig med at lægge noget tid i at undersøge forskellen på 'lægge' og 'ligge'

randi christiansen

Socialisme : at være social. Meget enkelt - ref ovenstående.

Jakob Lilliendahl
Jakob Lilliendahl

Åh nej.. Jeg prøver lige igen:

Hvad er en socialist?? Jeg er demokrat og humanist, det er ord jeg kan forstå! Tror jeg :) Mine politiske ønsker går på mere strukturelle ændringer. Hvis jeg var overbevist reformistisk (national)socialist ville jeg blive fagforeningsmand og i øvrigt lægge mig tæt op af Jonathan Simmels og Jan Hobys analyser, også ellers tage mine pragmatiske kampe for sociale forbedringer.. Men jeg tror ikke på det i den sammenhæng! Det er for kompromitterende ift de ambitioner jeg mener vi bør have.. Som art! Jeg tror det vil blive til interessekamp uanset hvilken organiseringsform man forsøger! Sådan tror jeg det vil blive hvis man accepterer klassesamarbejde på kapitalens og nationalstaternes præmisser.. Det er symptombehandling! Og jeg tror krige om magt og ressourcer er den naturlige konsekvens! Alle mod alle eller os mod dem.. Survival of the fittest to adapt.. Og det er ikke humanisme! Det er ikke demokrati! Det er ikke solidaritet! Og det er meget dårlig og uambitiøs anvendelse af alle vores fine videnskaber og værdisæt! Vi har 2500 års erfaringer med det her! Men vi gør det ikke en skid bedre end grækerne i den peloponnesiske krig, vi udvider ikke perspektivet, og det er det jeg ikke kan forstå.. Vi burde være mange gange klogere! I flok! I har nok snart fundet ud af hvad jeg synes om Platons ideer..

Her er lidt inspiration:
https://en.wikisource.org/wiki/Selassie%27s_Address_to_the_United_Nations

Lasse Damgaard

Jakob Lilliendahl

- Hørt !

Sider