Læsetid: 3 min.

Au pair udvises efter arbejdsulykke

Filippinsk au pair fik en fyreseddel og 14 dage til at rejse hjem efter at have beskadiget knæet under rengøring i sit danske hjem. FOA kritiserer reglerne for au pairerne for ikke at leve op til arbejdsskadeloven, og Enhedslisten kræver dem forbedret i forbindelse med en kommende revision
Den 28-årige filippinske au pair Maria beskadigede sit ene knæ under rengøring i sit danske hjem. Efter en tur på hospitalet blev hun fyret og fik 14 dage til at rejse hjem til Filippinerne.

Mikkel Østergaard

26. august 2014

Kommer du til skade under arbejdet, risikerer du at blive sendt ud af landet med to ugers varsel.

Det er virkeligheden for de 4.500 au pairer, der gør rent, passer børn og køber ind for deres danske værtsfamilier.

For den 28-årige filippinske au pair Maria indtraf ulykken tidligere på måneden, da hun en eftermiddag støvsugede i værtsfamiliens villa i Holte, nord for København.

Marie flyttede nogle kasser for at komme til og en uheldig bevægelsen fik knæskallen til at gå ud af led. Hun måtte grædende halte hen til en stol for at vente på, at værtsfamilien kom hjem.

Efter et besøg hos lægen blev hun henvist til akutmodtagelsen på Herlev Hospital, hvor værtsfamilien om aftenen efterlod hende med penge til en taxi, når hun engang var blevet undersøgt.

Ud på natten vendte Marie hjem en skinne om benet, besked om at komme ind til en ny undersøgelse efter to uger – og ordre om at holde benet i ro i otte uger.

Om morgenen kom den danske »værtsmoder« ind på Marias værelse og spurgte, hvad lægerne havde sagt.

Selv om Maria fortalte, at hun havde tænkt sig at tage smertestillende medicin, lød beskeden, at hun var opsagt med to ugers varsel og derfor lige så godt kunne indstille sig på at rejse hjem, da hendes opholdstilladelse derefter ville blive inddraget.

»Indse det: Du bliver nødt til at tage hjem til Filippinerne. Du bliver nødt til at indse, at du ikke kan arbejde i den tilstand – og ingen vil ansætte dig i den tilstand,« konstaterede værtsmoderen om hendes mulighed for i stedet at finde en anden dansk værtsfamilie.

For nærmest at gøre alvor af truslen købte den danske værtsfamilie, som er forpligtet til at betale for en au pairs hjemrejse, straks returbilletten til Filippinerne 14 dage senere.

Få dage efter ulykken flyttede Maria imidlertid fra familien i Holte, og FOA, som organiserer au pairerne, har nu anmeldt den som en arbejdsskade.

FOA’s forhandlingschef, Jakob Bang, mener, at det korte opsigelsesvarsel for au pairerne reelt gør dem retsløse i forhold til arbejdsskadeloven.

»Fristen er så kort, at det i praksis er næsten umuligt at forfølge sin sag om, hvorvidt man er kommet til skade på arbejde. Og ved at købe billetten med det samme saboterer værtsfamilien samtidig hendes mulighed for finde en anden værtsfamilie. I stedet burde hun få tid til både at få sin lægebehandling og efterprøvet om det er en arbejdsskadesag – eller i hvert fald om der er basis for en sådan anmeldelse,« siger Jakob Bang.

EL: Kan ikke bare fyre dem

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) bebudede inden sommerferien, at hun vil forbedre forholdene for au pairer efter en række sager om misbrug af ordningen, hvor unge angiveligt rejser på tværs af landegrænser og ved hjælp af begrænsede huslige pligter hos værtsfamilien lærer fremmede kulturer at kende.

Au pair-pigernes såkaldte lommepenge skal blandt andet hæves fra 3.250 kroner om måneden til 4.000 kroner. De skal have fri på helligdage. Og værtsfamilien skal udarbejde et udførligt arbejdstidsskema, så det klart fremgår, i hvilke tidsrum au pair-personen har fri og ikke står til rådighed. Når Folketingets partier den 3. september med beskæftigelsesministeren, vil Enhedslistens ligestillingsordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, også kræve, at au pairerne ikke skal gå i frygt for at miste deres arbejde, hvis de kommer til skade.

»Når folk får en arbejdsskade i Danmark, så kan man ikke bare fyre dem. Men au pair-pigerne kan fyres altid. Selvfølgelig skal de, ligesom andre mennesker, ikke bare kunne fyres, når de får en arbejdsskade,« siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Efter at FOA har anmeldt arbejdsskadesagen har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering senest forlænget Marias opholdstilladelse til den 28. september.

Information har talt med Marias værtsmoder, som ikke ønsker at kommentere au pair-pigens historie.

Maria har ikke ønsket at få sit fulde navn frem, men det er redaktionen bekendt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørgen Steen Andersen
  • Héðinn Björnsson
Jørgen Steen Andersen og Héðinn Björnsson anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Se nu at få skabt ordenlige arbejdsbetingelser for både au pairer og folk i nyttejob.

Gert Romme, Per Klüver, Elisabeth Andersen, Alan Strandbygaard, Henrik Christensen, Steffen Knudsen, Jørgen Steen Andersen, Hanne Ribens, Rasmus Kongshøj, Janus Agerbo, Tue Romanow, Bjarne Andersen, Peter Hansen, Martin Andersen, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Mette Hansen, Rune Petersen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man bør ikke kunne hente au pairer til Danmark fra lande udenfor Europa. Der er andre udvekslingsordninger, man skal gøre brug af til dem, som ikke indebærer udnyttelse.

Else Marie Arevad, Jørgen Steen Andersen, Per Hansen, Rasmus Kongshøj, Bjarne Andersen, Martin Andersen, Anne Eriksen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Rune Petersen

Vi praler ellers af at slaveriet er afskaffet, det virker ikke helt sådan.
Kan vi ikke få navnet på den familie, så vi andre kan gå i en stor bue udenom dem, da jeg ikke ønsker at omgåes den slags "mennesker"

Per Klüver, Peter Taitto, Vivi Rindom, Per Jongberg, Katrine Visby, Kim Houmøller, Nanna Wulff M., Steffen Knudsen, Jørgen Steen Andersen, Per Hansen, Rasmus Kongshøj, Wilhelm May, Ib Christensen, Torben Lindegaard, Bjarne Andersen, Peter Hansen, Martin Andersen, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Niels Mosbak, Mette Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Peter Hansen, med det forslag bliver du ikke populær på Philippinerne. Au pair er jo en slags greencard ordning for dem der ikke har flotte eksamensbeviser fra elite universiteter.

Ej heller bliver du populær hos den danske kreative middelklasse, som er dem der efterhånden drager mest nytte af de små, flittige, brune husslaver. Hvem skal så passe de små kreative middelklassepoder og lære dem om vores skjulte kastesystem, som man jo kun kan lære igennem praksis, da det ikke er noget vi taler om, hverken i skole eller medierne. Vi er jo så moderne, tolerante og demokratisk-humanistiske i selvforståelsens tryllespejl, det kan jo ses på at de små slaver godt må kalde os på fornavn. At betale lommepenge til en au pair pige er den sofistikerede måde at drive udviklingshjælp på, direkte, fra folk til folk. Som er jo meget bedre end at gøre det over skatten og statens udviklingshjælp.
Hvis ikke man kan få dem for et lommepengebeløb, så skal mor eller far, eller begge to, jo arbejde endnu mere for at have råd til børn, villa og båd.

Niels Nielsen, Per Klüver, Elisabeth Andersen, Carsten Straarup, Rasmus Kongshøj, Helene Kristensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvad med at afskaffe au pair ordningen - den hører til en svunden tid.

Istedet kunne man gøre rimelige udgifter til hushjælp for familier med børn under f eks 15 år fradragsberettigede forudsat , at familiens voksne havde fuldtidsarbejde.

Rimelige udgifter kunne være udgifter til en hel- eller deltidsansat hushjælp til overenskomstmæssig løn, ATP bidrag o s v. eller en rimelig udgift til et "hushjælpsbureau", som leverede den ønskede hjælp med overenskomslønnet personale .

Per Klüver, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Robert Kroll , det er jo bare at flytte udnyttelsen over på et andet folk. Hvem tror du kommer til at levere arbejdere til underpriser og uden ordentlige forhold, østeuropæere. Gartneri/landbrugsvikarbureauerne kan hurtigt brede feltet ud til også at omfatte husslaver, så kan man hyre hele familer.

Det frie liberale arbejdsmarked er i sidste ende til gavn for alle.
Ja lige undtagen dem der udfører arbejdet naturligvis.

Elisabeth Andersen, Rune Petersen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Peter Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Nej, au pair-ordningen er ikke en greencard-ordning for dem uden uddannelse - det er en måde, hvorpå filippinske middelklassekvinder (ofte med en college-uddannelse) kan tjene de penge, de af forskellige årsager ikke kan tjene på Filippinerne.

Rasmus Kongshøj

Afskaf au pair-svineriet. De rige må se at leve op til det ansvar, de påtog sig, da de valgte at få børn, og passe dem selv.

Det ville også give plads til flere på arbejdsmarkedet, hvis de overbetalte arbejdsnarkomaner, der hyrer au pairs i dag, var nødt til at dæmme op for deres misbrug.

Som minimum må man forlange, at alle der arbejder i Danmark, også får løn og arbejdsvilkår efter dansk overenskomst og dansk praksis. Dette krav gælder narurligvis ikke kun au pairs, men også ulønnede "praktikanter" , østeuropæiske migrantarbejdere, og de titusinder af danske borgere, der i dag er ramt af social dumping gennem tvangsaktivering.

Niels Mosbak, Per Klüver, Vivi Rindom, Katrine Visby, Steffen Gliese, Rune Petersen, Filo Butcher, lars abildgaard, Jakob Lilliendahl og Per Hansen anbefalede denne kommentar

Hvis nogen skulle udvises fra Danmark skulle det da være den Holte-familie, som fyrede deres husslave med 14 dages varsel, fordi hun fik en arbejdsskade. Føj, hvor er det både udansk og afskyeligt!

Per Klüver, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Rune Petersen, Filo Butcher, Steffen Knudsen, Jørgen Steen Andersen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Og i øvrigt skal det latterligt åbenlyse misbrug af au pair-ordningen gøres ulovligt. Der skal indføres danske lønniveauer og arbejdsbetingelser til *alle* der arbejder i Danmark, uanset statsborgerskab! Ellers handler det om ren udnyttelse af folk i nød.

Per Klüver, Rasmus Kongshøj, Katrine Visby, Steffen Gliese, Rune Petersen og Filo Butcher anbefalede denne kommentar

Anne Munk, de college niveau uddannelser som rigtignok mange af dem kommer med kan de ikke bruge til en skid her. Vi anerkender dem nemlig ikke. De tæller stadig som "ikke uddannet" her. Ellers kunne de nemlig snige sig ind i vores velbevogtede velfærdsystem som studenter, som mange prøver - uden held.

Per Hansen,
ja enig i at det er føj. Men udansk?

Måske er et af problemerne at danskernes selvopfattelse er ude af trit med realiteten. Ganske groft endda, vil jeg sige.
Og når erkendelse er det første skridt mod forændring, så ser det mørkt ud, så længe danskerne stadig opfatter sig selv som et idol fra 68-74'ernes socialistiske eksperimentalfase, dengang Danmark faktisk gjorde banebrydende ting og førte sig selv frem som den socialistiske humanismes spydspids.

I de 20 år jeg har levet her, har det dog været Pia Kjærsgaard og værre som har defineret danskhed og humanismen er for længst lagt på hylderne. Familien fra Holte har således ikke gjort andet og værre end hvad der er almindelig praksis i udlandigestyrelsen.

Hvis man er chokeret over den slags historier så er man enten en hykler eller total naiv eller man har simpelt hen sovet i timen.

Niels Mosbak, Niels Nielsen, Erik Pørtner Jensen , Per Klüver, Rasmus Kongshøj og Steffen Knudsen anbefalede denne kommentar
Katrine Visby

Den værtsfamilie skal betale erstatning til au-pair pigen. Skaden er sket i deres hjem.
Og de burde sørge for hendes forplejning indtil hun er på fode igen.

Hvor man græmmes når man hører at slave-arbejde og race-adskillelse stadig eksisterer - og så i Danmark.
Samtlige værtsfamilier burde anklages for racisme og slavelignende arbejdsforhold, når de får au-pair piger op til Danmark fra 3. verdenslande og udnytter dem til husarbejde og ydmygelse under dække af au pair udveksling.

Dette grænser til at være i strid med FN´s erklæring om menneskerettigheder.

Else Marie Arevad

Jeg har faktisk været au pair i Frankrig i min grønne ungdom. Jeg passede to små børn i en familie, hvor både far og mor arbejdede fuldtids. Hvis jeg var kommet til skade på samme måde og skulle ligge stille i 8 uger, så havde der heller ikke været anden udvej end at sende mig hjem til Danmark. Hvad ellers? Skulle Monsieur eller Madame have taget fri fra arbejde i 8 uger for at passe mig? Næppe. Men Filippinerne er langt væk. Jeg synes, at au pair ordningen er utidssvarende og bør afskaffes eller i hvert fald begrænses til Europa.

Martin Madsen

Den 'værtsmoder' skulle s.. #¤&!##¤%&&&%!!!
Tarveligt, usselt og totalt under lavmålet.

Håber at der bliver rejst erstatningssag og hun kommer til at betale.

Peter Jespersen

@Per Hansen - Udansk ligefrem - jeg ved ikke. Har spekuleret lidt over det den sidste uges tid. Hvis man kigger på historien. For eksempel vores behandling af "Roe-polakkerne" der ikke ligefrem var eksemplarisk - minder rent faktisk lidt om Au-Pair historierne og for ikke så længe siden var Danmark den tredje største slavenation. Måske er der noget mørkt i den danske folkesjæl, ligesom der er i den belgiske og østrigske.

Majbritt Nielsen

Else Marie Arevad
26. august, 2014 - 20:18

Der er en verden til forskel på dig som teen ager og en familie der kan tage mod dig når du kom hjem.
Og så en au pair i dag, der i bund og grund er billig arbejdskraft. Som de der såkaldte mennesker bare kan sparke ud af landet med kort varsel.

Det på tide at stoppe det der såkaldte au pair. Det ren bluf. Der ingen kulturel udveksling.

Per Klüver, Rune Petersen, Elisabeth Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Mandatar Torben Wilken

Kære venner her på blokken. Au-pair er IKKE et arbejdsforhold, men et tilbud til unge mennesker om at kunne rejse ud i verden og lære andre lande at kende, at studere og lign.. Det de Filippinske puger gør, er ulovligt. Hovedparten udnytte den gode ordning til regulært arbejde i udlandet. Myndighederne lukke øjnene for ulovlighederne. De unge piger må ikke være gift, have født børn som de skal forsørge. Den økonomiske betaling de modtager er lommepenge. De er en del af familien og skal for opholdet i familien (kost & logi) udføre nogle opgaver i hjemmet. Familien i Holte burde politianmeldes. De er ansvarlige for, at ordningen ikke misbruges i deres familie. Man kan heller ikke tale om en arbejdsulykke, fordi der ikke er tale om arbejde. Det er et uheld i hjemmet og skal håndteres som sådan.

Steffen Gliese

Det vil så sige, Torben Wilken, at det evt. burde dækkes af familiens private forsikring, går jeg ud fra...? Men du har ret, og der er da også almindelig enighed om, at vi ikke skal genindføre tyendet af bagvejen, her i debatten.

ellen nielsen

FOA kritiserer reglerne for au pairerne for ikke at leve op til arbejdsskadeloven

Når FAO med fl. mener sådant,
er det et tydelig eksempel på,
at au-pair-ordningen anses som et reelt arbejdsforhold - men altså her uden arbejdstilladelse i DK.
Desuden bliver benytter man heller ikke begrebet fyret, hvis der var tale om et familiært forhold med almindelige, aftalte pligter/gøremål mod 'lommepenge'!

Grethe Preisler

Godt spørgsmål, Ellen Nielsen,

Au pair betyder oversat til dansk "på lige fod".

Spørgsmålet er så, om den tilskadekomne filippinske 'au pair' opholdt sig hos værtsfamilien i Holte på lige fod med indfødte danske husassistenter eller på lige fod med medlemmerne af hr. og fru Holtes egen kernefamilie. Hvis det sidste tilfældet, må en evt. politianmeldelse af Holte-parret begrundes med "omsorgssvigt".

I øvrigt mener jeg, at tiden er løbet fra den såkaldte au pair-ordning i en grad, så den snarest muligt bør afskaffes ved lov.

Elisabeth Andersen, Niels Mosbak og Per Klüver anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

I øvrigt mener jeg, at tiden er løbet fra den såkaldte au pair-ordning i en grad, så den snarest muligt bør afskaffes ved lov.

@Grethe Preisler
Måske kunne den ændres, så den passer til nutiden!
Jeg har selv været au pair i England - til udvikling, sproglæring, lommepenge, ordnede forhold, én ugentlig hel fridag, hvor min svenske veninde og jeg tog til London og andre steder - altså var turister.
Blev udnyttet og var 'slave'? Absolut Nej!
Familien fik hjælp til rimelige opgaver for en ung pige på 18 år,
og jeg lærte en masse livs-brugbare ting!

Grethe Preisler

@Ellen Nielsen,

Vi lever i masseturismens tidsalder på godt og ondt. De fleste unge i min familie og omgangskreds har allerede været i London, Paris og Rom og andre europæiske hovedstæder som turister, før de er færdige med gymnasiet. Enten på forældrenes regning eller for lommepenge, de selv har tjent ved at arbejde som 'kassedamer' og 'flaskedrenge' i det lokale supermarked, ekspedienter og afryddere i McFastfood og/eller omdelere af reklametryksager efter skoletid.

Hvor meget senere i livet brugbart de lærer af det, skal jeg lade være usagt. Men huslige færdigheder som rengøring, vask og madlavning etc, kunne de vel lige så godt lære hjemme hos og af deres egne forældre, hvis det var det, det handlede om?

m.v.h.
"Mosefundet"

ellen nielsen

@Grethe Preisler
Jeg er selv et "mosefund".
Dét, jeg mener er, at da danske unge piger var au pair
i primært Frankrig og England i 1950 og 60 erne
mener jeg at ordningen var god!
Nu dufter ordningen af indvandring og regulær arbejdskraft!