Nyhed
Læsetid: 2 min.

Corydon efter kritik: Plads til forbedringer

Indland
21. august 2014
Bjarne Corydon

Bjarne Corydon

Scanpix

Der bliver ikke ændret på dagpengesystemet, før dagpengekommissionen er kommet med sine anbefalinger ved udgangen af næste år. Så kontant er afvisningen fortsat fra finansminister Bjarne Corydon (S) efter onsdagens møde med LO-toppen.

Til gengæld kan der komme såkaldte ’sociale forbedringer’ på bordet i forhandlingerne om finansloven, slår Corydon fast.

»Det vil være sådan, når vi forhandler finansloven, at der jo er et rum for at gennemføre en række sociale forbedringer. Det vil der være penge til, det vil man se, når vi lægger vores forslag frem på tirsdag,« siger Bjarne Corydon.

Forud for mødet havde flere fagforeninger kritiseret regeringen for ikke at gøre nok for de mere end 40.000 danskere, der har mistet retten til dagpenge.

LO-formand Harald Børsting har dog manet til besindighed og i stedet efterlyst, at regeringen finder andre måder til at hjælpe de trængte familier og enkeltpersoner, som er havnet i akutte økonomiske problemer, fordi de er faldet ud af dagpengesystemet.

Bjarne Corydon vil ikke ind på, om de ’sociale forbedringer’ kan blive en landingsbane, der kan forbrødre fagbevægelsen og Socialdemokraterne og bringe enighed om finansloven med SF og Enhedslisten. Både EL og SF har krævet lempelser i dagpengereformen.

»Vi mener, at når det gælder de mennesker, der er kommet i klemme, så har vi faktisk gennemført ordninger, der gør, at de får forsørgelse, også efter de har mistet deres dagpengeret,« siger Corydon.

Samtidig understreger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl,, at partiets krav til den siddende regering om mildere regler på dagpengeområdet også vil gælde, hvis der dannes en blå regering med Dansk Folkeparti som suverænt største støtteparti.

»Den politik, vi har før et valg, gælder også efter et valg, hvis vælgerne vil have en ny regering,« siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske. »Og vi mener, at der skal være et bedre og meget mere fintmasket sikkerhedsnet for de arbejdsløse i perioder, hvor økonomien har det svært, ligesom vi mener, at det er i enhver regerings interesse at få lavet et nyt system efter den storm, der har været,« fortsætter han og kalder ønsket ’meget vigtigt’ for partiet. Konkret ønsker Dansk Folkeparti, at dagpengeperioden forlænges, og genoptjeningskravet lempes, hvis økonomien kører på lavt blus. Når der så kommer gang i de økonomiske hjul igen, kan dagpengeperioden forkortes, mens det samtidig gøres sværere at genoptjene retten til dagpenge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

DE omtalte sociale forbedringer - er det for at lukke kritikken fra de kritiske borgmestre, der netop har bedt om denne mulighed?

En ting jeg slet ikke forstår er , at en socialdemokratisk ledet regering ikke vil kæmpe for trygge forhold til alle de mennesker der har forsikret sig mod arbejdsløshed? Hvorfor skal de mennesker der har betalt til A.-kassen gennem et helt eller halvt arbejdsliv efter kun 2 år sidestilles med kontanthjælpsmodtagere, der ikke har betalt 1 kr. til en A-kasse.

Ole Vagn Christensen

Dorthe socialdemoraterne fik regeringsmagten fordi man i regeringsgrundlaget tilsluttede sig de radikale forlig med den tidligere regering. Herunder er en væsentlig aftale Dagpengeforliget.
Den socialdemokratisk ledede regering fik til opgave at føre reformen ud i livet.
Hvilket har ført en ræke konsekvenser med sig.
En række af konsekvenser der ikke er løst, når mennesker går fra at være forsikringstagere til at være sociale klienter er det at borgmestre og fagbevægelsens leder HArald BøRsting appelerer til regeringen om at få løst her og nu og selvfølgelig gælder det også om at få lavet et beredskab for de midlertidige ordningers udløb hvad skal ske her.

Steffen Gliese

Ole Vagn Christensen, I skulle aldrig have dannet regering på de vilkår. Det er en bid af selve Partiets grundværdi, I har accepteret, og det havde været bedre med en socialdemokratisk - SF mindretalsregering.

Lise Lotte Rahbek

Dorthe Sørensen
Hvorfor har kontanthjælpsmodtagere - inkl. syge som søger førtidspension, handicappede, unge som ikke er kommet ind på arbejdsmarkedetl langtidssyge ell. psykisk syge, og ældre, som ikke kan få efterløn - fortjent at være fattige?

Dorte Sørensen

Lise Lotte Rahbek vi er ikke uenige om, at der findes mange, mange flere end de A-kasseforsikrede der falder ud pga. forliget vedtaget af OVK og RV, der har fået forringet deres levevilkår.
Men her er det de mennesker, der har ville sikker sig mod arbejdsløshed og betalt til A-kassen - mange i mange år - der er tale om.
Hørte forleden en rammende beskrivelse med sammenligning af et 10 tursklippekort, der blev dobbelt så dyrt og nu kun med 5 klip.

Lise Lotte Rahbek

Dorthe Sørensen
Tjah. Jeg troede også engang at jeg havde fortjent bedre, fordi jeg havde betalt til en forsikring i mange år. og de som ikke havde betalt (uanset årsag), selv var ude om det.
jeg er blevet klogere.
Nu går jeg ind for et socialt sikkerhedsnet for alle.

Hvis ikke kontanthjælpssytemet var så aldeles rædsomt, ville det ikke være nær så slemt at blive smidt ud i det.

Dorte Jørgensen -
1. Der er fandme mange kontanthjælpsmodtagere, der i mange år har betalt til a-kassen, men så røg ud p.g.a. langvarig sygdom, bureaukratiske regler etc.
2. Man skal have været medlem af en a-kasse i mange, mange år og være ledig i kort tid, før man selv har "betalt" sine dagpenge. Man har ovenikøbet kunne trække sit a-kassebidrag fra i skat.
Do the math. Du er som ledig på dagpenge ligeså vel forsørget af staten/kommunen, som kontanthjælpemodtageren er. Dine a-kassebidrag går til at a-kassen kan udbatale lønninger, holde møder , leje/købe/bygge bygninger, udsende medlemblad etc.

Steffen Gliese

ja, Lise Lotte Rahbek, det store problem er, at kontanthjælp og dagpenge overhovedet er kommet i berøring med hinanden. Det skyldes Hjort Frederiksen, for selv under Nyrups begyndende demontering gjaldt det stadig, at målet var, at folk kunne genoptjene deres dagpengeret på rimelige vilkår. Sådan var det i hvert fald i begyndelsen af 00erne, hvor jeg var i aktivering med optjening, omend på dagpengeniveau. Da det gentog sig i slutningen af 00erne, var det en anden situation, hvilket tvang mig til at arbejde de timer, jeg kunne få, uden supplerende dagpenge. Jeg vil dog til hver en tid vælge at arbejde, hvis jeg overhovedet kan klare mig for min løn.

Steffen Gliese

Det er forkert, Heidi Weins, kun i perioder med abnorm stor arbejdsløshed betaler dagpengesystemet ikke sig selv.

Steffen Gliese

Mens jeg er enig i, at kontanthjælpen er blevet forbryderisk udhulet, at den yderligere hjælp, som grundydelsen forudsætter udregnet på personlige forhold er nærmest forsvundet etc., så er jeg altså også af den mening, at kontanthjælp skal være forbeholdt dem, der af den ene eller anden grund ikke er kommet ind på arbejdsmarkedet eller har undladt at forsikre sig i en af fagbevægelsens a-kasser.
Det mudder, som Claus Hjort Frederiksen bevidst skabte, bl.a. ved at gøre alting til et spørgsmål om beskæftigelse frem for virksom hjælp, skal vi se at komme ud af, så vandet igen kan blive klart.

Steffen Gliese

- den arbejdsløse skriver ikke sin egen ansættelseskontrakt, så arbejdsløshed er som hovedregel uforskyldt og skal kompenseres. Når et arbejde opstår eller skabes, som man har kvalifikationerne til, skal man hjælpes til dette job, så man igen kan bruge sine færdigheder, om det så er tidsbestemt eller tidsubestemt, det er jo heller ikke noget, man selv er herre over.
Er man af den ene eller anden grund ikke kommet ind på arbejdsmarkedet, fordi man har yderligere problemer, er der brug for andre former for hjælp, som slet ikke kommer arbejdsmarkedet ved i første omgang.

Lise Lotte Rahbek

Peter Hansen
Billeder kan ændre sig alt efter hvilken vinkel, man ser dem fra.
Det er ikke nødvendigvis negativt at ændre vinkel, så man får set noget, den tidligere vinkel forhindrede udsynet til.

Ole Vagn Christensen

Peter Hansen selvfølgelig skulle socialdemokraterne gå i regering.
Når et flertal peger på os, vi er et ansvarligt parti.
Men vi skulle ikke samtidig gå reform amok. Hvor konsekvenserne af Dagpengereformen blev yderligere forstærket med beskæftigelses ministerens tiltag.
Vi skulle eller ikke have foregøglet at der nu var fundet løsninger, når de udløber inden valget udskrives. Hvorved flere bliver udstødt af forsikrings systemet. De fem tusinde kan vokse til 15 000 i 2015.
Vi skulle eller ikke have accepteret at dagpenge kommissionen fik ro til efter et kommende valg at fremlægge løsninger.
Du har helt ret i at arbejdsløshed er et fælles anliggende for at skabe et effektivt arbejsmarked hvor den danske model, hvor arbejdsgiveren har ret til at hyre og fyre arbejdskraft.
Det skriver du det viste Nyrup.
Her må jeg ud fra min viden sige at Nyrup faldt også i den radikale fælde ligesom beskæftigelsesministeren har gjort.
Nyrup halverede dagpengene og sagde til de unge som boede for dyrt eller havde stiftet familie i kan gå på socialkontoret. Hvormed man gjorde Arbejdsløse til sociale klienter.
En vej som en efterfølgende Borgerlig regering benyttede sig af over for andre grupper end unge op til 25 år. Men det med at gøre unge til socialklienter. Var sket længe før alle husker Slytter prioden hvor der hverken var arbejde eller uddannelse til de unge hvordan de unge blev henvist til bistandshjælp.