Nyhed
Læsetid: 3 min.

Dansk støtte til kurdere får konsekvens for terrorsag

10 mænd står anklaget for støtte til PKK, samtidig med at Danmark nu selv støtter kurderne i Nordirak. Det bør få konsekvenser for retssagen, mener mændenes forsvarere
Denne ældre kurdiske mand med snigskytteriflen over skuldren og de mange andre, der kæmper for PKK, oplever i disse dage en øget støtte fra de vestlige lande. Således har blandt andet Danmark valgt at støtte den ellers terrorstemplede organisation PKK i kampen mod IS i Irak. Men Vestens støtte til PKK får nu konsekvenser for sagen, hvor ti herboende kurdere står anklaget for at støtte PKK.

Vianney Le Caer

Indland
23. august 2014

Forsvarerne for de tiltalte i den såkaldte PKK-sag kræver nu vidner genindkaldt efter Danmarks beslutning om at flyve våben og ammunition til kurderne i Irak.

I et brev til Københavns Byret skriver advokat, Gert Dyrn, at »i lyset af den seneste udvikling« ønsker forsvarerne at genindkalde seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Lars Erslev Andersen og Danielle Kuzmanovic, adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet. Begge har tidligere vidnet om, hvorfor og hvordan PKK (Kurdistans Arbejderparti) er endt på EU’s såkaldte terrorliste.

Ifølge Gert Dyrn er der sket meget, siden straffesagen om 10 kurdiske mænds påståede millionstøtte til PKK blev indledt for et år siden. Ikke blot forsyner Vesten kurderne i Nordirak med våben velvidende, at disse kæmper sammen med PKK og dennes militante søsterorganisation i Syrien, PYD. Det seneste år har Tyrkiet intensiveret forhandlingerne med PKK om en fredelig løsning på konflikten i landet.

»Tyrkiets holdning til det kurdiske spørgsmål – og PKK – var allerede ved blive blødt op, da retssagen startede, og når Vesten aktivt går ind og støtter kurderne militært i Nordirak, så må det få en afsmittende virkning på spørgsmålet. Tingene ændrer sig hurtigt. Hvad PKK var i går, det er de ikke i dag – og i morgen kan de være noget tredje. Og det bør nævningene have med i deres overvejelser,« siger Gert Dyrn.

Alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten (som først tager stilling til spørgsmålet på et hovedbestyrelsesmøde denne weekend) støtter at lade et Hercules-transportfly deltage i forsyningen af kurderne, som kæmper mod den ekstremistiske sunnimilits Islamisk Stat (IS) i Nordirak. Her havde det regionale kurdiske selvstyre ikke selv været i stand til at modstå IS, før PKK og PYD trådte til. En ekspert forudser derfor, at leverancerne af ammunition og lette våben med stor sandsynlighed også ender i hænderne på PKK.

En anden af forsvarerne, advokat Sysette Vinding Kruse, mener, at det logiske er at fjerne PKK fra EU’s terrorliste. Her har organisationen stået siden 2002.

Tyrkiet anklager PKK for at have ansvaret for over 40.000 drab, siden Kurdistans Arbejderparti i 1984 lancerede en væbnet kamp for et frit Kurdistan i det sydøstlige Tyrkiet.

»Nu stiller Danmark fly til rådighed for kurderne i kampen mod IS vel vidende, at man dermed også kan komme til at stille denne hjælp til rådighed for PKK, da de er de bedst trænede i våbenbrug. Så i visse henseender er PKK altså en forbundsfælle og i andre en terrororganisation. Det viser, hvor meget politik der er i fortolkningen af terrorbestemmelserne,« siger Sysette Vinding Kruse.

Selv om Københavns Byret måtte afvise forsvarernes ønske om at få genindkaldt vidnerne, så håber forsvarerne stadig, at den seneste tids begivenheder vil overbevise nævningene om, at deres klienter er uskyldige. De 10 mænd er tiltalt for at have formidlet eller indsamlet 140 millioner kroner til PKK.

En tredje af forsvarerne, advokat Bjørn Elmquist, beskriver våbenleverancerne til kurderne som en 180-gradersvending.

»Vores klienter er ikke engang tiltalt for at samle penge ind til våbenkøb, men blot for at samle ind til kurdere og almennyttige formål i området. Anklagen lyder imidlertid, at enhver støtte til kurdere i det område er støtte til kurdernes kamp mod tyrkerne og dermed terrorisme. Så hvis vores klienter dømmes for støtte til terrorisme, så bør den danske regering jo dømmes for det samme,« siger Bjørn Elmquist.

Retssagen i Københavns Byret genoptages den 2. september.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dan Johannesson

Ha ha ha ha fantastisk ironi, der udstiller statens dobbeltmoral. Hvis vi kan bruge folk, er de alligevel ikke sån helt terrorister og sån... hvis vi IKKE kan, er de og sån..jaer..

Eva eldrup, Jens Kofoed, Claus Jensen, Toke Andersen, Per Jongberg, Peter Ole Kvint, Jeppe Petersen, Carsten Mortensen, Rune Petersen, Henrik Christensen, Torben K L Jensen, Peter Hansen, Janus Agerbo, Brian Pietersen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Ikke for noget, men PKK og den kurdiske regionale regering og de kurdiske partiers væbnede fløje i Nordirak er ikke en og samme ting - faktisk har de selv ligget i indbyrdes kampe. Det danske flybidrag til den amerikanske operation i Irak er således ikke en støtte til eller anerkendelse af PKK som sådan og kan ikke tages som udtryk for den danske regerings nuværende opfattelse af PKK.

Dermed ikke være sagt, at PKK burde være på terrorlisten eller det burde være ulovligt at samle ind til PKK i Danmark.

Lars R. Hansen

Dobbeltmoral findes ikke, eller bør ikke findes i staters udenrigs- og sikkerhedspolitik, da moral slet ikke bør hører hjemme her.

Desuden er det ikke dobbeltmoralsk at bruge terrorgrupper i ens sikkerhedspolitik så godt som man nu kan - kan man fx få to fjendtlige terrorgrupper til at kæmpe mod hinanden er det jo slet ikke så ringe.

Helene Nørgaard Knudsen

De blev anholdt i en "operation Batman". Jeg ved ikke hvad der er det bedste ved den her artikel - at den udstiller vores dobbeltmoral eller det gode grin den lige har givet mig :-)

Eva eldrup, lars abildgaard, Carsten Mortensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Høj moral i udenrigspoliti kan før til, at man bliver nødt til at gribe militært ind , når folk undertrykkes.

F eks burde vi MORALSK SET vel være i krig med rusland p g a Ukraine , være i krig med Kina p g a Tibet , være i krig med Iran p g a overgreb mod mindretal/homoseksuelle , være i krig med en hel del lande, der stener kvinder for utroskab o s v
- men vi handler med dem alle sammen og tjener gode penge på handelen ( det giver arbejdspladser og råd til velfærdsydelser, rimelig levestandard o s v), og så håber vi realistisk set på, at alle efterhånden bliver lige så "søde og rare" som vi selv er.

At Danmark og andre ligesindede lande nu støtter nogle grupper, så de kan bekæmpe noget, som alle finder endnu mere afskyeligt , er vel blot udtryk for en pragmatisk tilgang til at finde løsninger.

De gode forsvarere kan altså ikke i den konkrete sag bruge den politiske udvikling til at redde deres klienter.

Kurt Loftkjær

Dobbeltstandarder i dansk regeringspolitik er ikke ualmindelig

Regeringer handler ofte uafhængigt af almindelig redelighed, som vi ser det i denne sag om kurdernes PKK, hvor opportunisme vinder over symbolpolitik.

En anden episode som ikke bør gå i glemmebogen, var da Frank Grevil blev dømt for sin afsløring af hemmeligstemplede dokumenter, som siden hen blev offentliggjort af den daværende statsminister, da såvel statsminister som forsvarsminister følte deres politiske liv truet.

Sådan kan politik ændre af egoistiske årsager. Politikere vil sikkert kalde det realpolitik.

Eva eldrup, Rune Petersen, Per Jongberg og Toke Andersen anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Melih, jeg henviste nu også til datiden - og nævnte alene de datidige indbyrdes stridigheder for at anskuelig gøre, at kurderne ikke er lig PKK, men kurderne er delt i flere partier og at PKK ikke er med i den regionale kurdiske regering i det nuværende Nordirak.

@Lasse Johansen
Du har ikke ret, det er lige præcis den gruppe af PPK som nu kæmper mod ISIS, de andre flygtede.

Lars R. Hansen

Sludder, Søren, hvor har du det sludder fra?

Regional regeringens partiers væbnede fløje kæmper, PKK, der ikke er del af den kurdiske regional regering, har blot sluttet sig til kampene for nylig, men er sgu ikke de eneste kurdiske parti, der kæmper.