Læsetid: 1 min.

Enhedslisten får ikke bøvl med Irak-aktion

Enhedslisten er enig med baglandet om humanitær aktion med militært transportfly til Irak, mener Per Clausen
15. august 2014

Enhedslisten får ikke kritik fra baglandet, fordi folketingsgruppen støtter USA's humanitære aktion i det nordlige Irak med et dansk militært transportfly, siger partiets veteran Per Clausen.

I marts 2011 blev folketingsgruppen efter få dage banket på plads af baglandet, fordi de støttede danske F-16 fly i aktion mod Libyens hær.

»Vi støtter ikke, at Danmark går i krig. I 2011 var folketingsgruppen først til at foreslå, at vi skulle støtte Libyen-aktionen og først til at foreslå, at vi skulle holde op,« siger Per Clausen.

Enhedslistens Per Clausen.

Sofie Amalie Klougart

»Siden har intet flertal i hovedbestyrelsen eller på årsmødet kritiseret, hvad folketingsgruppen gjorde. Hidtil har vi ikke hørt en eneste kritisk bemærkning på Facebook for beslutningen om at bekæmpe Islamisk Stat.«

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tilbudt USA at sende et dansk C 130 Hercules transportfly til Irak.

Hun får politisk støtte fra samtlige partier – lige fra Liberal Alliance til Enhedslisten.

Enhedslistens Per Clausen begrunder sin støtte således på Facebook:

»Godt med dansk humanitær hjælp til ofrene for Islamisk Stat. Det skal følges op med støtte til kurderne, krav om FN-indgreb, som kan beskytte flygtningene, og sanktioner mod de nationer og enkeltpersoner der støtter Islamisk Stat.«

I baglandet har hovedbestyrelsesmedlem Michael Voss har ikke gjort regnebrættet op, før hovedbestyrelsen mødes om to uger.

»Det er altid en svær afgørelse, når man overvejer at støtte dansk militær involvering i andre lande. Det skaber altid diskussion. Det kan det bestemt også gøre her,« siger Michael Voss.

Derimod venter hovedbestyrelsesmedlem Jens Otto Madsen klar opbakning bag folketingsgruppen.

»Jeg tror, at alle i Enhedslisten giver 100 procent opbakning til at yde nødhjælp, men vi skal ikke vove os ud i et nyt Libyen-eventyr. Det har jeg forstået, at vi overhovedet heller ikke er på vej til,« siger Jens Otto Madsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Carsten Hansen

Det virker som om at Enhedslisten top og bagland ikke har problemer med at "læse indad".

De har alle forstået hvad Thornings forslag går ud på.

Claus Oreskov

”USA's humanitære aktion” jamen er det ikke et skalkeskjul for USA's erobrings strategier ligesom Russernes humanitære aktion i Ukraine?

Niels Engelsted

Claus, nej, det tror jeg ikke. Amerikanerne må hjælpe de terrorhærgede civile i Nord-Irak ligesom russerne må hjælpe de bombehærgede civile i Østukraine. Alt andet ville være inhumant.