Interview
Læsetid: 7 min.

En fødevarerevolution breder sig fra Præstø

’Nu er det nok,’ sagde Birgitte Escherich for halvandet år siden. I dag er hun medejer af fire 100 procent økologiske madmarkeder, der alle er placeret i det såkaldte Udkantsdanmark. Et femte åbner snart i Svendborg, og målet er 80 butikker i hele landet. Missionen er at gøre op med en forskruet fødevareforsyning
’Hvis vi kan være her, kan vi være et hvilket som helst sted, hvor der er en lille by med en Netto,’ siger Birgitte Escherich (th.) fra Præstø MadMarked

’Hvis vi kan være her, kan vi være et hvilket som helst sted, hvor der er en lille by med en Netto,’ siger Birgitte Escherich (th.) fra Præstø MadMarked

Tor Birk Trads

Indland
27. august 2014

En dag havde Birgitte Escherich bare fået nok: nok af madspild, af fødevarer, man bliver syg af, af korn og kød, der sendes kloden rundt, inden det havner hos forbrugeren eller som dyrefoder, af fisk, der sendes til Kina for at blive fileteret, inden de igen ender i et dansk supermarked, af et landbrug, der sprøjter gift ud over det hele og i sidste ende ned i drikkevandet – af en fødevaresektor, der ikke længere er styret af kærlighed til produkterne, men af regneark og gigantiske koncerner, der er så langt fra forbrugeren, som man overhovedet kan komme.

»Så der sidder jeg en dag hjemme på min terrasse, da der kører en landbrugsvogn forbi, der sprøjter med Roundup ud over det hele. Det var dråben,« fortæller Birgitte Escherich:

»Jeg råbte for mig selv, nej, nu kan det fandeme være nok.«

Igennem 14 år har Birgitte Escherich drevet Kostkompagniet, et mindre konsulentfirma, der arbejder med kost- og ernæringsråd, bæredygtighed og kampagner mod madspild. Hun har derfor »haft næsen nede i forskningen« og er blevet vidende om, hvor dårlig mad, vi spiser – og hvor syge vi bliver af det, forklarer hun.

»Så præcis i det øjeblik, da den her store giftvogn triller forbi mit hus, der fik jeg lyst til at lave et sted – et univers – hvor man bare kan være helt rolig i maven som kunde,« siger Birgitte Escherich.

Det rykker i udkanten

Det blev i første omgang til Præstø MadMarked, der har til huse i den gamle flotte toldbygning på Præstø Havn. I stueetagen er der indrettet supermarked og et åbent køkken, hvorfra der dagen igennem steges, koges, røres og rives, så sultne forbipasserende kan få sig et hurtigt måltid. Ovenpå i husets førstesal er en stor spisesal, hvor den ugentlige torsdagsbuffet serveres. Den er så populær, at den om sommeren trækker op mod 200 lokale til.

Tor Birk Trads

Selve butikken bugner med lokalt avlede varer. I højsæsonen er 80 procent af udbuddet fra lokale producenter, i lavsæsonen falder andelen af lokalt producerede varer en anelse. Men alt er altid 100 procent garanteret økologisk.

»Butikken er ikke ment som et supplement til andre supermarkeder. Vi skal have et varesortiment, som en almindelig dansk familie efterspørger.«

Derfor kan der købes pålæg, mælkeprodukter, grøntsager, frugt, kød, krydderier, is, madolier – i alt mere end 800 forskellige produkter, der er udvalgt således, at udbuddet samlet kan dække en almindelig families fødevarebehov.

Birgitte Escherich er imidlertid ikke alene om at skabe Præstø MadMarked. Med sig har hun forretningspartneren, Jesper Skibstrup, der selv er tidligere direktør i supermarkedskæden ISO. Samtidig har hendes mand, Kim Escherich, der i sit nu tidligere arbejdsliv bar titlen executive innovation architect, taget orlov fra it-giganten IBM for at hellige sig det økologiske projekt. Desuden følges projektet af ph.d.-stipendiat Boris Andersen fra Aalborg Universitet, der foretager følgeforskning på Præstø MadMarked som en potentiel forretningsmodel for andre bæredygtige virksomheder.

Og netop som Informations udsendte er blevet installeret i køkkenet på en skammel med en kop friskbrygget kaffe, ringer Jesper Skibstrup. Han har nyheder: En femte butik i Svendborg er netop blevet en realitet.

Foruden i Præstø er der i løbet af det seneste år også åbnet et MadMarked i Store Heddinge, et på Langeland og et i Lynæs ved Hundested. Det er hele ’den rådne banan’, der satses på.

–Hvad er egentlig jeres mål?

»Vi har et mål om at åbne 80 butikker rundt om i landet. Derefter kan vi kigge ud over grænserne og måske i første omgang begynde noget i det resterende Norden,« siger Birgitte Escherich.

»Og hvem ved, hvad det kan blive til: en apotekerkæde med forebyggende plantemedicin? Eller en skole, hvor vi uddanner de danske forbrugere til at være bæredygtige forbrugere?« spørger Birgitte Escherich, der selv giver en del af svaret:

»Derfor har vi netop startet noget, der hedder Akademiet, hvor vi uddanner vores personale, og et rådgivningsfirma, Ecologize, der rådgiver kommuner og private, typisk fødevarevirksomheder, der ønsker bistand inden for bæredygtighed.«

En af de første opgaver er at rådgive en kystnær kommune i, hvordan man får de lokale fiskeres fangst ud i den lokale handel – nærmere bestemt i den lokale Superbrugs.

»Hvorfor kan man ikke få friske lokale fisk? Hvorfor kan jeg ikke få friske fisk på havnen i Præstø? Hvorfor er det, at jeg skal købe dansk torsk, der er fileteret i Kina?«

»Det er derfor, jeg taler om et nyt univers – en hel ny tænkning. Det, der driver os her, er, at vi kan sikre en bæredygtig fødevareforsyning. Det er det, der skal drive dig, hvis du vil være med. At du sikrer dine børn en ren drikkevandsforsyning og sunde fødevarer.«

Tor Birk Trads

Fra makro til mikro

Birgitte Escherich og de andre omkring Præstø MadMarked ser især ét problem med fødevareindustrien. Den er blevet alt for stor og uoverskuelig.

»Det, der er så svært for fødevarebranchen i dag, er, at alt er bygget op omkring sådan nogle makro-universer,« siger Birgitte Escherich, der mener, at både størrelsen og kompleksiteten gør, »at man som forbruger er helt tabt«.

»Vi har gjort det modsatte og skabt et mikro-univers. Vi er tæt på både producenter og kunder, her er ingen lange transportafstande, ingen store lager- eller administrationsbygninger.«

I den kommende uge afholdes ’økologisk topmøde’ i Thy, og her vil Birgitte Escherich deltage sammen med den danske fødevareminister, Dan Jørgensen (S). Og hendes budskab er klart: Omlæg fødevareindustrien eller luk.

»Enten kan vi lave helt om på det danske fødevaresystem. Eller vi kan fortsætte som hidtil med at sprøjte gift ud over maden, og så kan vi åbne 14 i stedet for syv nye supersygehuse i Danmark,« siger hun og undrer sig over, at den danske Fødevarestyrelse, der sidder med al den viden om, hvor galt det står til med vores fødevarer, ikke har svært ved at se sig selv i øjnene.

»Det handler jo ikke om fanatisme, det handler om naturlove. Vi er i gang med at sprøjte os selv ihjel.«

  Præstø Madmarked ligger på havnen i Præstø. Der købes ost og smages smagsprøver.

  Præstø Madmarked ligger på havnen i Præstø. Der købes ost og smages smagsprøver.

Tor Birk Trads

Og den tanke er nok nem at sælge, hvis man har lokaler på Østerbrogade i København. Men i Præstø? En lille havneby i Udkantsdanmark med godt 4.000 indbyggere, en Netto og en Super Best. Hvordan lader det sig gøre?

Noget af forklaringen er selvfølgelig tilflyttere fra København. Men de er langtfra nok til at sikre, at et økologisk madmarked kan løbe rundt. Derfor er det vigtigt, at de lokale har taget ideen til sig og er begejstrede for at bruge deres eget lokalsamfund ved at handle varer, der kommer fra de lokale landmænd og avlere.

»Det er gået helt fantastisk. Vi når omkring fem mio. kroner i omsætning for det første år. Og det er et godt resultat, der betyder, at ideen er levedygtig,« siger hun, og forklarer, at selv om der i starten var en god del skepsis fra de lokale, så er den i dag fordampet.

»Her er sort af mennesker, altid. Siden vi åbnede den 1. maj 2013, har vi haft to lukkedage: 1. og 2. juledag.«

»Men det er da også svært at være imod det her projekt. Vi sælger de lokales varer, og det lokale erhvervsliv jubler over at blive sat på landkortet.«

Så konklusionen er ifølge Birgitte Escherich soleklar:

»Hvis vi kan være her, kan vi være et hvilket som helst sted, hvor der er en lille by med en Netto.«

Fokus på prisen

Økologi har et ry for ofte at være dyre fødevarer. Og for mange bliver undskyldningen, at de ikke har råd til udelukkende af købe økologisk.

– Skal vi lade være med at fokusere så meget på prisen?

»Nej tværtimod, vi bør se meget mere på prisen og huske at stille det rigtige spørgsmål: Hvordan kan det lade sig gøre?« siger Birgitte Escherich og henviser til et nyligt studie, hvor sportstøjproducenten Nike selv forsøgte at regne ud, hvad et par kondisko burde koste, hvis man medregner al slitage, forurening og forbrug af klodens ressourcer i ligningen. Regnestykket viste, at en kondisko burde koste flere hundrede procent mere, end den gør.

»Det samme gælder jo for fødevarer. Og den viden skal ud til forbrugerne, og det vil vi gerne være med til at sørge for.«

Den danske forbruger er slet ikke uddannet til at forstå, hvor kompleks fødevareindustrien er blevet, mener Birgitte Escherich.

»Når du ser en flaske madolie i Netto til syv kroner, så spørger du ikke, hvordan det kan lade sig gøre – men det burde du.«

Men det gælder ikke kun om at regne på de faktiske udgifter – eksternalitetsomkostningerne – i forbindelse med vores forbrug. Økonomisk set giver det også god mening at tænke i, hvem man støtter og hvorfor.

»Tænk hvis alle i Vordingborg kommune spiste deres egne lokalt producerede råvarer. Så ville mange problemer være løst her,« siger hun.

»Hvis alle medarbejdere, der spiser i kantiner, spiste den mad, der bliver dyrket lige ude på den anden side af havelågen. Hvis alle plejehjem, børneinstitutioner og hospitaler gjorde det samme, hvordan ville de lokale økonomier i udkanten så ikke se ud?«

»Det vilde er jo, at vi kunne lave den omstilling allerede i morgen – det er bare at beslutte sig for det. Økonomien og de lokale ville jo få det meget bedre.«

Kort inden Information takker af, går radioens timenyheder i gang i køkkenet i Præstø MadMarked: Multiresistente bakterier fra landbrugets svinestalde har smittet mindst 12.000 danskere, er én nyhed. En anden lyder, at Fødevarestyrelsen overså listeria-bakterier i en virksomhed i Hedehusene, og at et dusin danskere er døde af bakterien …

»Det er det komplekse, jeg taler om. Vi bruger en masse ressourcer på at skabe enorme systemer og derefter på at rydde op efter os selv, fordi vi sviner og forbruger helt uden hæmninger i stedet for at gøre det åbenlyse. Vi kan jo ikke se skoven for bare træer længere,« lyder kommentaren ud i rummet fra Birgitte Escherich:

»Ydmyghed over for naturen. Det er ord, der mangler i vores kulturkreds.«

Tor Birk Trads

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Helt vidunderligt at læse.

Katrine Visby, Søren Roepstorff, morten Hansen, Britta Hansen, Carsten Mortensen, Nanna Wulff M., lars abildgaard, Torben Arendal, Alan Strandbygaard, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Torben Nielsen, Carsten Søndergaard, Peter Jacobsen, Per Jongberg, Torsten Jacobsen, Mette Hansen, Dan Johannesson, Holger Madsen, Dennis Berg, Henrik Christensen, Michael Reves, Hanne Ribens, Olav Bo Hessellund, Ejvind Larsen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Jens Johansen

Godt initiativ. Jeg ville ønske det også kom til mit område. Det må dog blive et andet koncept, da det er udkantskøbenhavn, hvor der næsten intet landbrug er.

Jens Johansen

Når jeg kigger på hjemmesiden er der en liste over udvalgte leverandører; den dækker nærmest Østdanmark og det synes jeg ikke er særligt lokalt. Men er de fravalgte så lokale?

Lise Lotte Rahbek

Ja tak.

Carsten Mortensen, Alan Strandbygaard, Torben Nielsen, Henrik Christensen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Kim Escherich

@Jens Johansen: Du kan læse om MadMarked's principper, herunder hvordan "lokalt" defineres her: http://madmarked.net/om-madmarked/voresprincipper/. Der findes ikke en præcis definition på hvad lokal er, da det er forskelligt pr varekategori. I Præstø's tilfælde er grøntsager meget lokale (Marjatta, Stevns, Næstved mv) mens f.eks. mejeriprodukter på grund af de få økologiske mejerier ikke er så lokale. Samtidig ønsker MadMarked at have et fuldt dækkende sortiment hele året, så enkelte varer hentes fra lidt større afstand - vi har f.eks. ikke så mange banan- og kaffeavlere på Sydsjælland. I sæson er omkring 75-80% af produkterne lokale, dvs. har optimal nærhed til butikken. Ellers er udgangspunktet at produkter altid findes lokalt (lige ude på marken) og ellers arbejdes fra centrum: Regionalt, landsdækkende og udland via certificerede økologiske grossister. Men altid så tæt som overhovedet muligt.

Listen på hjemmesiden viser kun et begrænset udvalg. Husk i øvrigt at der er 4 (snart 5) butikker, så det vil være meget naturligt at de leverandører som nævnes, dækker samme geografiske område som butikkerne gør - og det er altså hele østdanmark lige nu, med en del butikker i resten af DK på vej.

Kim Escherich/MadMarked

Søren Roepstorff, morten Hansen, Jes Nielsen, Karsten Kølliker, Nanna Wulff M., Klaus Vink Slott, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Alan Strandbygaard, Torben Nielsen, Niels-Simon Larsen, Carsten Søndergaard, Peter Jacobsen, Mette Hansen, Jens Johansen, Rune Petersen, Peter Taitto, Michael Skaarup, Lise Lotte Rahbek, Michael Reves, lars abildgaard, Steffen Gliese, Sascha Olinsson, Torben Selch, Anne Eriksen, Olav Bo Hessellund, Mie Kjær og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar

Skønt at læse at nogen gør det og at det kan lade sig gøre. Jeg håber det vil brede sig meget.

morten Hansen, Carsten Mortensen, Nanna Wulff M., Torben Arendal, Thorbjørn Thiesen, Søren Blaabjerg, Alan Strandbygaard, Torben Nielsen, Peter Jacobsen, Mette Hansen, Dan Johannesson, Rune Petersen, Holger Madsen, Dennis Berg, Michael Skaarup, Lise Lotte Rahbek, Henrik Christensen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Soleklar fornuft. Lokal økologisk produktion i stedet for fødevarer produceret med gift, som tilmed transporteres unødigt jorden rundt.
Supersundhed i stedet for supersygehuse, som alligevel kun kan lappeløse ifht allergier, luftvejssygdomme, cancer, autoimmune, mrsa, listeria, salmonella m.v.
Stop kobberforgiftning i trad svineproduktion - listen er lang for den nødvendige miljø-og socioøkonomisk økologiske omstilling.

morten Hansen, Torben Arendal, Søren Blaabjerg, Alan Strandbygaard, Torben Nielsen, Peter Jacobsen, Holger Madsen, Henrik Christensen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Dejligt at se. Der har dog allerede bredt sig så stor en væmmelse over dels produkterne, dels producenterne af de konventionelle fødevarer, at man mange steder har en ret så lokal og organiseret byttemarked oppe at køre. Det er jo ikke kun på grund af krisen at køkkenhaver og hobbylandbrug er sådan et hit. Men der er bestemt plads også til butikker med lokale varer.

morten Hansen, Alan Strandbygaard, Torben Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Prisen ? Merprisen, hvem køber ?
De der i forvejen har størst behov og ikke har råd, køber ikke.
Og når det bliver big business as usual, hvordan udvikler prisen sig så.
Hvad med ideen om momsfrihed for sunde fødevarer, for at sænke prisen og støtte sundheden.
Og sikkerhed mod at det medvirker til stigende pris og fortjeneste.
Hvad der er "sundt", skal defineres. Opsplitning af vare markedet giver mere administration.
Beklager, men èn skal jo nævne de skeptiske synspunkter.

Peter Hansen, Mette Hansen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Kim Escherich

@Leo Nygaard - dine skeptiske synspunkter er rettet mod meget andet end MadMarked-initiativet (vi har eksempelvis ikke indflydelse på fastsættelse af moms) så de er lidt svære at kommentere på, fra vores side, men vi kommenterer gerne de som måtte være relateret til os. Omkring pris, merpris og "big business" skal nævnes at MM er et initiativ som søger at skabe en folkeliggørelse af økologien og ikke et "brand" som der skal tjenes penge på. Undskyld os, men vi har altså et større formål end ussel mammon selvom vi naturligvis skal have virksomheden til at løbe rundt. Vi betaler avlerne det de skal have for varen for at skabe en god forretning og kanaliserer den omkostning helt gennemsigtigt ud til forbrugeren. Alt er gennemsigtigt. Og hvis du er i en af butikkerne vil du opleve at håndværkere, pensionisten, børnefamilien og et bredt udsnit af den danske befolkning handler der. Dette er ikke et eliteprojekt - det er der nemlig ikke plads til herude i Udkantsdanmark.

Vi har i øvrigt defineret hvad der er sundt. Hvis man lever af en diæt af de varer som vi har i sortimentet og i øvrigt varierer sin kost, er langt sundere end det mix at halvfabrikata og industriel mad som vi ser den typiske dansker spise. Nuvel, man skal lære at skrælle en gulerod og at lave mad, men det er jo netop derfor vi underviser lokalbefolkningen i økologisk tænkning.

Jeg tror i øvrigt ikke at jeg helt forstår punktet omkring administration. Jeg foretrækker så absolut at få mine fødevarer fra lokale leverandører jeg kender i stedet for et global organisation med regnskabsafdelingen siddende i Indien og produkterne fyldt med e-numre. Alt dette handler jo netop om at udfordre de eksisterende dogmer omkring industrialisering, globalisering og udhuling af vores kvalitetsopfattelse, så det er naturligt at arbejde i små enheder der, når man lægger dem alle sammen, måske giver mere administration men resultatet er liv, energi og sundhed i lokalområderne. Og det foretrækker vi helt klart - sammenlignet med den centraliserede industrielle fødevareproduktion der når det kommer til stykket er langt mindre bæredygtig.

Søren Roepstorff, morten Hansen, Marie Løhr, Eva eldrup, Karsten Kølliker, Carsten Mortensen, Nanna Wulff M., Torben Arendal, Thorbjørn Thiesen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Alan Strandbygaard, Vang Bach, Carsten Søndergaard, Tue Romanow, Peter Jacobsen, Peter Hansen, Mette Hansen, randi christiansen, Anne Eriksen, Rune Petersen, Michael Skaarup, Lise Lotte Rahbek, Henrik Christensen, Steffen Gliese, lars abildgaard og Sascha Olinsson anbefalede denne kommentar

Spændende koncept - kunne man forestille sig unge børnefamilier der flyttede mod udkantsdanmark - af samme årsag og kompenseret med et knald billigt hus?

Thorbjørn Thiesen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Alan Strandbygaard, Mette Hansen, Anne Eriksen, Steffen Gliese og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Artiklens udmærkede budskab og handlinger ikke at forglemme understreges sådan set også af avisens bisætning (Note) i dagens avis, stort opsat i Politiken gennem flere dage: "Politikere efterlyser viden om svine-MRSA ..."Vi aner rent ud sagt ikke, hvad vi skal stille op", siger Orla Hav (S) og suppleres udi ansvarsforflygtigelse af DF's René Christensen: "»Vi har ikke fået ordentlig vejledning af Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen. De embedsmænd, der skulle klæde os på til at træffe nogle ordentlige foranstaltninger i den her sag, har ikke fortalt os klart nok, hvor alvorlig situationen omkring svine-MRSA er«, mener han"!
http://www.garps-verden.com/2014/08/idioter-pa-bade-kort-og-langt-sigt.html

Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Carsten Søndergaard, Torben Selch og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Centraliseringen giver magt, og de mennesker er sjældent beredte på at afgive den. Det er en god måde, at genvinde det tabte. - Samtidig har det givet industrien monopol på 'kvalitet' - udvalg.

Dejligt at høre, at der er alternativer der virker.

Torben Arendal, Thorbjørn Thiesen, Søren Blaabjerg, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Alan Strandbygaard, Peter Jacobsen, Anne Eriksen, Rune Petersen, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men forregner fødevareindustrien sig, når de fortrøstningsfuldt regner med, at den fysiske butik nærmest vil blive udraderet frem imod blot 2020 (Radioavisen nu her kl. 18)? Jeg tror det faktisk - udviklingen i retning af lokale produkter går hurtigt.

Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Alan Strandbygaard, Niels-Simon Larsen, Anne Eriksen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Glimrende ... men tilgiv Leo han sadler nogen gange den forkerte hest.!!

Kim Escherich - Administration :
- Kontrol af økologisk. Jeg mener, at der har været sager om hvad, der er hvad.
- I forbindelse med evt. differentieret moms.
Det skal naturlig vis ikke hæmme den gode aktivitet. Held og lykke.

Mich Bruus Pedersen

Jeg mindes med vemod, da vi havde Gårdbutikken i Århus - desværre klarede den ikke skærene:(

Jørn - Sadlede slet ikke. Påpegede noget af det, der kan blive emner, socialt og politisk.

Alan Strandbygaard

Helt sikkert. Et meget velkomment initiativ, Birgitte Escherich.

Jeg vil glæde mig til at der kommer et udvalg i Sønderborg-området.

Men vær rar: Men hold nu fast i kontrollen.
Er der bare et eksempel på, at produkterne ikke er helt igennem økologiske, så ryger koncenptet i løbet af en brøkdel af et sekund.

Vi er som forbrugere nået til det stadie, at vi egentlig bare venter på at de produkter vi køber, på et eller andet tidspunkt viser sig at være fup. I dag tænker man, at det ikke så meget er et spørgsmål om at finde den rette kost, men at vide hvilke produkter der er de mindst farlige.

Britta Hansen, Steffen Gliese, Mette Hansen, Anne Eriksen, Rune Petersen, Peter Taitto og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Når Rusland sanktionerer EU, så går EU ind og subsidierer de ramte brancher, så vi alle bærer byrden. Vi subsidierer i et væk vores styrker (hvilket ironisk nok er vores svinene landbrug), mens vi beskatter vores svagheder (biler), så konkurrenceevnen øges.

På samme måde burde vi gennem staten udligne omkostningerne ved økologi (og andre grønne tiltag), så vi alle sammen bar "byrden" ved at leve sundt.

Det er ufatteligt, at vi har indrettet os sådan, at det usunde er blevet det normale.

Søren Roepstorff, Anne Eriksen, Søren Blaabjerg, Alan Strandbygaard, Torben Nielsen, randi christiansen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Sejt! Åbn gerne en butik i Valby, Kbh. Pronto!

Steffen Gliese, Britta Hansen, Alan Strandbygaard, Torben Nielsen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Kim Escherich

@Alan Strandbygaard - meget enig. Men det er nu også vigtigt at huske under hvilken præmis vi har fødevare- og økologikontrollen, nemlig at vi agerer i en verden af globalisering og ekstrem kompleksitet. Så hvis vi skal stole på, at de italienske økologiske olivenolieproducenter (80% af konventionel olivenolie fra Italien er fx enten ikke olivenolie eller ikke italiensk), i realiteten leverer det produkt de lover, skal der en form for ekstern kontrol ind. Dér spiller økologikontrollen en rolle.

Men hvad nu hvis jeg kan møde min avler hver dag, der er fuldkommen gennemsigtighed, jeg ved hvordan han arbejder og grundlæggende stoler jeg på ham og de produkter han leverer. MadMarked har et fuldkommen ufravigeligt princip om, at alle varer skal være certificerede økologiske (er de under certificering er det i visse tilfælde acceptabelt), men vi er jo ikke et kontrolssystem. Derfor lader vi den offentlige økologikontrol danne basis og bygger selv tillidssystemer oven på. Og enig, vi må ikke fejle i den proces og vi er meget opmærksomme på den balance, men vi er en 100% økologisk virksomhed og det bliver der ikke lavet om på.

Vi er i øvrigt igang ikke så langt fra Sønderborg. / Kim Escherich, MadMarked

Nanna Wulff M., Anne Eriksen, Marie Løhr, Steffen Gliese, Britta Hansen, Thorbjørn Thiesen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Alan Strandbygaard, Torben Nielsen, Torben Selch, Vang Bach, Tue Romanow, lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek, Mette Hansen, Dan Johannesson og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Måske de der mrsa oog kobberforgiftende svinebønder er ved at være klar til okologisk omstilling

Anne Eriksen, Eva eldrup, Alan Strandbygaard og Mette Hansen anbefalede denne kommentar

Hvor ville jeg ønske det koncept også kom til trekantsområdet!!

Anne Eriksen, Alan Strandbygaard, Tue Romanow, Peter Jacobsen, lars abildgaard, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

I har overset, at der er økologiske varer overalt på hylderne.
Det nye er, som jeg har opfattet, at MadMarked kun fører disse varer og fokuserer på oprindelsen.
Det antydes endda i artiklens start at transport, og dermed bæredygtighed på alle måder, er en del af konceptet.
Som Dennis siger, bør politikerne målrette subsidier på flere måder. Jeg er imod erhvervsstøtte generelt, men gør her en undtagelse. Så må man jo håbe, at EU ikke slæber os i retten.

Søren Roepstorff, Dennis Berg og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Karen Vibeke Jensen

Fantastisk! Hvornår åbner mon butikken i Svendborg?
Jeg har 24 km. til Svendborg, men kører gerne efter danske økologiske varer, som er stort set ikke-eksisterende i mine lokale supermarkeder.
Man kan håbe, at danskerne nu er klar til dette koncept efter seneste fødevareskandale og MRSA og "Svineriget".

Anne Eriksen, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Alan Strandbygaard, Torben Selch og randi christiansen anbefalede denne kommentar
georg christensen

Forkruet fødevare forsyning, (fyldt med kemikalier af alle arter) og manglende samfundskontrol er resultatet af, hvad vores samfund i dag står overfor, med håbet om, at kemikalie industrien, nok med dens højtbetalte "uvidenhed" , i grunden står overfor, og nok om tyve år måske er i stand til at løse. Så længe kun troen "på", i illusionen er i stand til at give mening, så længe opfører LIVET kun sig, som en flok forvirrede "idioter", og kan sammenlignes med "abekatte".

.

Torben Nielsen

Kom nordpå.

Britta Hansen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, lars abildgaard og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Leo Nygaard, 27. august, 2014 - 22:16:

"I har overset, at der er økologiske varer overalt på hylderne."

Jo, det er sandt. Der er mange. Rigtig mange efterhånden.
Det er fortvivlende. Jeg ved det godt, men jeg stoler ganske simpelt ikke på fødevareindustrien længere. Jeg kan ikke. Jeg ville gerne, men jeg kan ikke. Det gør mig rigtig ked af det samtidig.

Jeg kan kun tale for mig selv. Men jeg har opbygget en voldsom mistro til alle fødevarer, uanset hvordan de er pakket ind, og hvad der står på dem.
Med alle de skandaler vi har læst om, alle de svindelnumre og den kynisme der liger bag, så går jeg som hovedregel ud fra at produktet, som jeg står med i hånden, forsøger at skjule et eller andet dårligt.
Nej, jeg gør det ikke med vilje. Jeg er ikke mistroisk af natur. Jeg er et stille gemyt, der altid tager tingene med ro, og giver tid. Denne mistro har bygget sig op stille og roligt med årene.
Jeg er vokset op på en lille ø med landbrug. Vi købte æg og kød hos naboen, eller via den lille lokale Brugs. Der var masser af fisk på øen. Friske fisk. Vi gik ned til havnen og fik dem kort efter bådene havde lagt til kaj. Den lokale slagter fik sit kød fra de lokale bønder. Bageren sit mel samme steds. Men det var før de begyndte systematisk at sprøjte og bruge penicillin i stor målestok. Det var før landbruget blev en effektiviseret virksomhed med mikroskopiske indtjeningsmarginaler. Vi kendte de mennesker vi købte varerne hos.

I dag læser vi om hvorledes 'olivenolie er spædet op med raps- eller solsikkeolie', kød der har ligget frosset ned i en container i 13 år, hvordan et udbrud af listeria først handles på efter flere måneder, resistente bakterier der florerer som noget helt normalt, kaffen der i virkeligheden slet ikke er kaffe, genmodificerede afgrøder, natrium nitrit der var forbudt af den danske regering, men blev tilladt af EU, produkter der bliver tilbagedateret, og så fremdeles.

Jeg synes jeg har samlet for meget sammen. Tilliden til fødevareindustrien er borte.

@ Kim Escherich:

Problemet med alle disse certifikater er jo netop, at det er ufattelig nemt at skjule sig bag dem.
Når en person læser alle disse certifikater, så trækker de på skulderen, og tænker det sikkert er helt fint. Det er mærket de kontrollerer og har tillid til, og ikke varen.
Som du siger, så tror jeg det er vigtigt at have føling med den producent man køber tingene hos.
Verden er ganske simpelt blevet for stor, så at sige. Og systemer overtager den direkte tillid. Det er den gale vej, da svindlere netop skjuler sig eminent godt i disse systemer. Det er faktisk værre end før.
Jeg tror også vi skal bort fra den idé, at befolkningen er konsum-køer. Objekter der skal give penge i kassen, og intet andet. Men her er vi ovre i den dybere politik og ideologi. Så det lader vi ligge lige nu.

Jeg fandt, ikke langt fra hvor jeg bor, ude på landet, et lille husmandssted. En meget lille et.
Et ældre par der havde dværghøns. De solgte de æg de ikke selv kunne spise. 30 dværghønseæg for 15 kroner. Blommerne var næsten helt rød-orange, og de smagte himmelsk.
Disse rare mennesker virkede ærlige, og så sunde og raske ud. De levede herude for sig selv. Hønsene gik frit i en stor indhegning, fik resterne fra middagen, græs og hvad de nu ellers kunne finde på.
Om de var kontrolleret? Nej. Men på en eller anden måde, så havde jeg tillid. Jeg kunne jo se det hele med egne øjne.

Så, jo, det er vigtigt at tingene igen bliver nære. Men det kræver en lang omstilling.
Men mon ikke tendensen er på vej? Alt har sin tid, så kommer der et modtryk.

Søren Roepstorff, Anne Eriksen, Dennis Berg, randi christiansen, Steffen Gliese, Britta Hansen, Lise Lotte Rahbek, Jørn Petersen, Torben Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Forandring skal komme nedefra, og slet ikke fra de stor kapitalistiske mastodonter. Os i hovedstaden, skal vel også have muligheden? Men velkommen på markedet!

Alan Strandbygaard, Thorbjørn Thiesen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Blaabjerg

Fremragende initiativ! Hvornår kommer der en butik i rimelig afstand fra mit område (Hørning mellem Skanderborg og Århus)?

Er i øvrigt helt enig i, at de eksterne omkostninger (bl.a. folkesundhedsmæssigt) ved at producere uøkologisk bør afregnes i form af skattemæssig udligning af konkurrencemæssige grunde, således at det også udgiftsmæssigt bliver det mest fornuftige at handle økologisk forsvarligt og så vidt muligt med lokale producenter som lewverandører.

Anne Eriksen, Dennis Berg og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Torben Arendal

Producere lokalt, købe lokalt, skabe lokal arbejdspladser!

Torben Nielsen, Alan Strandbygaard, randi christiansen og Einar Carstensen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Hvad er lokalt regnet i km.? Vi bliver nødt til her i begyndelsen at sige Sjælland, hvis man bor på Sjælland. Der er simpelthen ikke de øko-leverandører, der skal til, når det hele eksploderer.

Aftagere og avlere skal finde hinanden og lave bindende aftaler, og vi skal lære hinanden at kende. Den gamle forbruger skal udskiftes med den nye type, og det tager også tid.

Det er sikkert fint med Præstø, jeg kender dem ikke så nøje, men der er andre bestræbelser igang. Gå ind på hjemmesiden DØFF, Danmarks økologiske Fødevarefællesskab, og se hvad der sker. Vi skal have koordinerende organer, samarbejdsorganisationer og frem for alt satse på det folkelige engagement.

Der skal tænkes nyt i retning af graden af frivillighed, privat engagement, kontakt med kommune og stat. Netop det nye parti, Alternativet, står for denne udvikling.

Dennis Berg, randi christiansen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Fantastisk godt initiativ - og i retning af 'mammon' ...: Det er jo ikke sådan at det er forbudt at tjene penge, selvom man er bevidst økolog og er ved ved at knække sig over industrialiseringen af fødevarer.
Jeg under jer at tjene penge - og ser frem til noget på Fyn :-)

Nanna Wulff M.

Vidunderligt koncept. Kom til syd - sønderjylland, oh, please.

Plejede at købe de skønneste madvarer (økologiske) fra Irma, som så holdt op med at levere syd for Esbjerg.

Har prøvet mange andre, men udvalget er dårligt, sommetider bogstaveligt talt, og altid endnu dyrere end Irma (som ikke er billigt).

Jeg betaler gerne for gode økologiske madvarer, men ikke ågerpriser som nogle tar' og slet ikke når 2 blommer ud af 6 kan smides ud samme dag de bliver leveret. Økologiske æbler der kan købes i Kvickly for ca. 24kr. for 6, koster 31kr. hos Osuma, og er ofte langt fra den gode kvalitet man, med rette, kan forvente.

Udover de meget høje priser skal der også betales for forsendelse, frostvarer og emballage, næsten 75 kr. Hver gang!

Jeg hilser jeres gode koncept velkommen. Godt gået!

Britta Hansen

Tillykke med projektet - rigtig glædelig læsning!

En ting, jeg personligt går meget op i ud over økologi, er emballage. Nu kan jeg fra galleriet på Præstø MadMarkeds hjemmeside se mange glasflasker (dejligt!), en del papir/papemballage (fint!) men også en del plastik. Om I giver/sælger plastikposer til kunderne ved jeg ikke.

Her min bøn eller mit forslag: I er stadig nye på markedet og ikke groet fast i alle mulige 'vaner'. Kunne I overveje straks at igangsætte revolution nr. 2: plastik - nej tak!

Inspiration findes lidt syd for grænsen http://www.unverpackt-kiel.de/ og det kommende supermarked i Berlin: https://socialimpactfinance.startnext.de/original-unverpackt

Selv om I måske ikke har i sinde, at omsætte det komplette 'unverpackt'-konceptet, ville ethvert skridt i den retning være et godt skridt!

Kim Escherich

@Britta Hansen - vi arbejder på at nedbringe emballageforbruget og det er eksempelvis muligt at købe et genbrugeligt indkøbsnet i økologisk bomuld for 20 kr. Men, det er et svært område når man samtidig skal overholde reglerne fra fødevaremyndighederne og har behov for at skabe fornuftige indkøbsmuligheder for alle forbrugere. Ingen supermarkeder kan desværre det hele og selv Unverpackt har sine begrænsninger, men vi tager udfordringerne en af gangen. Indtil videre har vi fået skabt økonomisk bæredygtighed, vi er Europas eneste 0-madspilds-supermarked, vi har fået skabt lokale distributionssystemer, arbejdspladser, fået uddannet lokalbefolkningen i økologisk tænkning og det næste vi kaster os over er, hvordan vi helt fjerner emballagen. Men indtil videre får man altså sit friskbagte brød i en pose og sin hummus og kyllingesalat på 90 dage gamle Nymannsgaard-kyllinger i en plasticbakke - og det vil vi selvfølgelig gerne gøre bedre.

Kim Escherich/MadMarked

Torben Nielsen, Anne Eriksen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Det giver håb for fremtiden, at mennesker, som er i en position med mulighed for at handle så markant, også gør det.

Torben Nielsen, Søren Roepstorff, Niels-Simon Larsen, Alan Strandbygaard, Anne Eriksen og Nanna Wulff M. anbefalede denne kommentar