Baggrund
Læsetid: 3 min.

Fokus på sundhed kan give S fremgang

Når Socialdemokraterne med statsministeren i spidsen sætter sundhed øverst på den politiske dagsorden, har de ifølge eksperter gode muligheder for at øge vælgertilslutningen
Statsminister Helle Thorning-Schmidt og sundhedsminister Nick Hækkerup besøgte i går Odense Universitets Hospital og akutafdelingen. Og på torsdag fremlægger Socialdemokraterne et sundhedspolitisk udspil. Et stærkt politisk fokus på sundhedsområdet kan være med til at øge opbakningen blandt vælgerne til regeringen, mener to eksperter.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og sundhedsminister Nick Hækkerup besøgte i går Odense Universitets Hospital og akutafdelingen. Og på torsdag fremlægger Socialdemokraterne et sundhedspolitisk udspil. Et stærkt politisk fokus på sundhedsområdet kan være med til at øge opbakningen blandt vælgerne til regeringen, mener to eksperter.

Uffe Weng

Indland
19. august 2014

Mens Venstre og de øvrige borgerlige partier forsøger at puste liv i debatten om udlændingepolitikken i Danmark, vil regeringen med statsminister Helle Thorning-Schmidt i spidsen sætte en helt anden dagsorden, den forsøger at sætte. Hos Socialdemokraterne og Radikale Venstre er det sundhedsområdet, der står øverst på den politiske dagsorden, når regeringen om en uge forventes at fremlægge sit forslag til næste års finanslov. Men allerede på torsdag ventes det, at statsministeren sammen med den radikale partileder Margrethe Vestager og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil præsentere regeringens sundhedsudspil.

Og lige præcis et stærkt politisk fokus på sundhedsområdet kan være med til at øge opbakningen blandt vælgerne til regeringen, mener to eksperter.

»I mange år har alt, hvad der vedrører velfærdsområdet, ligget meget højt på vælgernes dagsorden. Og når nogle målinger tyder på, at krisebevidstheden hos vælgerne er ved at dale, må vi klart forvente, at velfærdsområderne igen kommer tilbage helt i toppen. Et vigtigt aspekt i den debat er sundhedssystemet, så vi må forvente, at det kommer til at spille en rolle for en hel del vælgere,« siger Rune Stubager, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet og forfatter til bøger om valg og vælgervandringer.

»Et øget fokus på sundhed lægger sig fint op ad hele arbejdsmar-kedstankegangen hos regeringen. Socialdemokraterne vil gerne have, at man har en fornuftig arbejdsmarkedssituation, så man er klar til at tage et arbejde, og det kræver et godt helbred,« siger Johannes Andersen, lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

Mandag var statsminister Helle Thorning-Schmidt på besøg på Dedikeret Medicinsk Udredningscenter på Odense Universitetshospital, hvor hun sammen med sundhedsminister Nick Hækkerup besøgte en afdeling for hurtig udredning af patienter, som er svære at diagnosticere.

En hurtigere udredning af patienter er en af de ting, som regeringens sundhedsudspil ventes at indeholde. Derudover ventes regeringen at lancere en øget indsats for at styrke kræftbehandlingen, og der skal sættes flere ressourcer af til at bryde uligheden i sundhed. Det kan eksempelvis ske gennem årlige sundhedstjek til folk med kortere uddannelser eller en mere opsøgende indsats hos den praktiserende læge. Samlet forventes regeringens sundhedsudspil at løbe op i en milliard kroner om året de næste fire år.

Men selv om sundhedsområdet betyder meget for vælgerne, når krydset skal sættes, mener Johannes Andersen ikke, at sundhedsområdet på nuværende tidspunkt vil kunne flytte vælgere.

»Vælgerne er ikke på nuværende tidspunkt mobiliseret i stor udstrækning på dette område. Men det håber regeringen naturligvis vil ske, så det ikke bliver værdipolitikken og udlændingeområdet, der kommer til at fylde mest,« siger Johannes Andersen.

Emneejerskab

Gennem de sidste mange år har valgforskere forsket i såkaldt »emneejerskab«. Det handler om, hvordan partierne håndterer forskellige politikområder, og hvilke emner eller områder vælgerne mener, at partierne ’ejer’ eller står stærkest på.

Her er sundhedsområdet ifølge Rune Stubager et område, som vælgerne mener, at »Socialdemokraterne eller venstrefløjen står ekstremt stærkt på«.

»Vælgerne vurderer, at Socialdemokraterne eller socialdemokratisk ledede regeringer er bedst til at sikre et velfungerende sundhedssystem. Den eneste gang, hvor Socialdemokraterne ikke har siddet på den dagsorden, var ved valget i 2001, hvor Anders Fogh Rasmussen med diskussionerne omkring ventelisterne til operationer kom til at ’eje’ den dagsorden,« forklarer Rune Stubager.

På Christiansborg viser partiernes interne målinger angiveligt også, at det især er midaldrende mænd, som er optaget af deres egen sundhed.

Udover bekymringen for at miste arbejdet og økonomiske usikkerheder er det sundhed, der står øverst på dagsordenen hos denne gruppe vælgere. Og det er en vælgergruppe, som venstrefløjspartierne har særdeles store problemer med at tiltrække.

En ny analyse, som professor Søren Risbjerg Thomsen har foretaget for Altinget, viser, at kun 40 procent af de mandlige vælgere vil stemme på et parti i rød blok. Mens kvinderne fordeler sig stort set ligeligt mellem rød og blå blok, er der en klar overvægt af mænd, som vil fravælge partierne i rød blok til fordel for de partier, som peger på Venstres Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

Selv om både Venstre og Dansk Folkeparti angiveligt også barsler med deres egne udspil på sundhedsområdet, giver et udspil på et af de største velfærdsområder også regeringen en fordel i debatten om den økonomiske politik, mener professor Rune Stubager:

»Det er ikke noget tåbeligt valg at sætte ind på sundhedsområdet, fordi det også kan give den nødvendige forskel til Venstre og de borgerlige partier, som med deres nulvækst i den offentlige sektor ikke har så mange penge at bruge,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Mortensen

Med den førte politik -benævnt socialdemokratisk- er man se'fø'li' nødt til at håbe på noget .
Personligt tror jeg ikke noget som helst kan redde socialdemokraterne.

lars abildgaard, Rune Petersen, Bjarne Andersen, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Man kan vel ikke forvente, at fiske røde vælgere, med blå politik. Jeg er ikke den store tilhænger af segregations politikken. Gabestokken er vendt tilbage for at blive, ser det ud til. Så hvis man ikke føler sig udsat, så kan man altid blive indkaldt.

Det bærer præg af luftkastel.

Rune Petersen, Helene Kristensen, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Flere penge ændrer ikke på den politiske strategi på sundhedsområdet, folk vil stadig dø i metermål.

Desuden er det ulækkert at man slår valgplat på borgernes lidelser, det udstiller virkelig den ringeagt politikerene har for den danske borger.

De nationale politikere er endt i en blindgyde hvor de ikke længere varetager borgernes interesser, samt har "glemt " at stille krav til de firmaer som tjener penge i danmark om at deltage i opbygningen og udviklingen af velfærden i borgernes samfund.

Uhyret "grådigheden og magtmisbruget " er ikke længere bange for at stikke sit grimme ansigt til offentlig beskuelse og det bliver ikke bedre i fremtiden, medmindre vi begynder at sætte alvorlige ?tegn ved magtens anvendelse.

peter fonnesbech, Kim Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Wulff, Anne Eriksen, Per Torbensen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Sålænge de fattige ryger så meget dør de også så tidligt.

Martin Madsen

"Supersygehuse er en centralisering, så folk får langt til den specialiserede behandling. Uden patienthoteller skal patienter rejse langt hver dag eller indlægges i en seng, og så skrider målet om at nedlægge sengepladser,« siger hun og kræver sundhedsministeren på banen.

Sundhedsministeren sender bolden videre.

»Det er ikke op til mig at afgøre, om der skal etableres patienthoteller ved nye sygehuse. Den beslutning ligger hos regionerne, der er bygherrer og skal prioritere inden for det afsatte budget,« siger Nick Hækkerup (S)."

De lyver om sundheden - supersygehusene bliver en massakre på det danske sundhedssystem, og der bliver ikke andet tilbage.
Der er ingen sengepladser og man opererer med at gennemsnits indlæggelsestiden skal være under fire timer! Uanset sygdom.
Kun på privathospitaler vil man i fremtiden kunne finde hvile og pleje..

Bjarne Andersen, Tue Romanow, Rasmus Kongshøj, Ib Christensen, Ivar Nielsen, lars abildgaard, Flemming Scheel Andersen, Rune Petersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

På privathospitaler er f.eks en rygoperation af den lidt sværere slags stadig en "hurtig sag" - hvis du vel om mærke ikke selv betaler!

Mon et sundhedsudspil kan "overtrumfe" skaderne fra konflikterne omkring SAS, lærerne og lægerne samt fra diverse privatiseringer m v.

I øvrigt, så håber jeg de patienter, der ses på billedet fra ministenes besøg på hospitalet , på forhånd havde sagt OK til at være med på billedet.

Egentlig bør man som behandlingssøgende / patient på et hospital kunne påregne respekt for ens privatliv
- det er ikke alle , der bryder sig om at arbejdsgivere, kolleger, familie, venner og bekendte skal se i avisen , at man er syg ???

Anne Eriksen, Vibeke Rasmussen, Kim Houmøller og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Socialdemokraternes "Brand" er i den grad blevet oversolgt næste gang, så der skal en hel del mere end nye tomme løfter til at give dem fremgang.

Bjarne Andersen, Olav Bo Hessellund, Rasmus Kongshøj og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Danske regeringer lader til, at være meget optaget af, at forbyde urtemedicin, det kunne være, at politikerne skulle gå ind og se på patientforeningernes hjemmesider om hvad folk i virkeligheden brokker sig over, så kunne det være, at de ville være knapt så forhippet på, at forbyde kamille te.
......rø..huller.... jeg har lige opdaget at endnu et af vogels produkter skal købes i udlandet...
- men bare novo nordisk er tilfredse...:-(

Jacob Jensen, Anne Eriksen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Så længe politikerne ikke tager fat i ALLE forhold som medvirker "livsstilsygdomme" så sker der ingen forbedringer på sundhedsområdet.
Her burde politikerne også medtage begrebet "arbejdsstress" som er en kæmpe belastning for den enkelte person såvel som for børnefamilier. Nedsat arbejdstid og fordeling af arbejdet vil modvirke dette stressområde og aflaste sundhedsbudgettet markant.
Men her kommer de vanetænkende politikere jo ud i et paradoks da de alle råber op om "mere arbejde og mere vækst".
Om selve sundhedssystemets centraliseringer kan man bare sige: Det er komplet idiotisk at indrette sociale og sundhedsmæssige faciliteter ud fra de økonomiske markedsprincipper.
Nedlæggelse af lokale sygehuse og oprettelse af store centrale enheder vil naturligvis flaskehalse med periodisk overbelastninger - og den øgede transporttid vil naturligvis medføre flere dødsfald i ambulancerne på vej til et centraliseret sygehus.
Det kan godt være centraliseringerne er rationelle ud fra markedsprincipperne, men de virker direkte irrationelle og ulogiske på de patienter som det drejer sig om.

Lars Arredondo, Rune Petersen, Anne Eriksen, Flemming Scheel Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Det er Konkurrencestatens 'nødvendighed' der gør både børn og voksne syge på krop og sjæl. Det gavner BNP, så alt er i skønneste orden.

Jacob Jensen, lars abildgaard, Rune Petersen, Olav Bo Hessellund, Kim Houmøller, Torben Selch, Flemming Scheel Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg hæfter mig ved konkurrenceaspektet i denne fremlæggelse:
Hvem vinder flest vælgere og hvem har vundet hævd på et valgemne , rød eller blå?

Det er lissom ikke interessant hvilke effekter et nyt sundhedsfokus helt konkret kan få for befolkningen.

Måske lider jeg af konkurrence-lede, for de politiske konkurrencestrategier for vælger-fangst lader mig fuldstændig kold. Og klam.

peter fonnesbech, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Torben Nielsen, Rune Petersen, Alan Strandbygaard, Anne Eriksen, Sascha Olinsson, Helene Kristensen og Ivar Nielsen anbefalede denne kommentar

Apropos et forskruet forhold til identitet og arbejde - http://videnskab.dk/kultur-samfund/lidenskabeligt-forhold-til-jobbet-kan...

Uddrag:
"Tvangspræget lidenskab: Arbejdet optager en uforholdsmæssig stor del af livet. Denne form for lidenskab træder frem, når jobbet er forbundet med andre behov som for eksempel social status eller selvværd. Det er personer, der definerer sig selv ud fra, hvad de laver, og ikke hvem de er. Høje niveauer af tvangspræget lidenskab hænger som regel sammen med udbrændthed, stress på jobbet og konflikter mellem arbejde og familie. Tvangspræget lidenskab for jobbet er ikke kun negativt for den, der lider af det. Det får også konsekvenser for omgivelserne"

Den tvangsmæssige lidenskab kunne især passe på visse politikere som påfører omgivelserne diverse irrationelle konsekvenser på alle områder . . .

Anne Eriksen, Jens Kofoed og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Tvangspræget lidenskab? Det er vist det man betegner med ord som 'afhængighed' og 'misbrug', når adfærden observeres hos proletariatet, er det ikke?

Torben Nielsen, Anne Eriksen, Tue Romanow, Ivar Nielsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Hvis danskrene så troede på, at de udsatte, dem nede på gulvet med kedeldragt og madpakker, var noget der reelt interesserede den bestemmende overklasse, kunne det være det gav bonus. Men tiltroen er for længst forduftet. De fjolser som skal købes til at stemme, har opdaget at løfterne er luftkasteller, ene og alene projekteret og bygget - for at holde hhv. overklassen og underklassen på deres "gudgivne" pladser. Det er jo latterligt, at man vil poste lidt penge i hospitalerne - når det der gør folk syge, nemlig angsten og utrygheden for morgendagen, arbejdsforholdene, livsvilkårene - stadig er det flertallet af politikerne sætter hele deres styrke ind på at gøre værre for manden/kvinden på gulvet. Det politikerne ikke fanger, da deres liv foregår på et helt andet og mere ophøjet plan er, at dem på gulvet så småt er begyndt at fatte kostene, for at få fejet og ryddet op i overklassens selvberigende og -forherligende magtmisbrug.

Anne Eriksen, Kim Houmøller, Flemming Scheel Andersen og Ivar Nielsen anbefalede denne kommentar

Man kommer til at tænke på denne:
"Hvis manuelt arbejde er så sundt, så giv det til karriere-politikerne".
Måske kunne de så få lidt jordforbindelse og genopdage at "social" betyder "trivsel i alle lokalområder" og "demokrati" betyder "lokal selvbestemmelse over egne forhold" - noget som også socialdemokraterne har glemt for længe siden.

Rune Petersen, Anne Eriksen, Olav Bo Hessellund og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

"… når regeringen om en uge forventes

på torsdag ventes det

kan være med

mener to eksperter

nogle målinger tyder på

må vi klart forvente

vi må forvente

ventes at indeholde. Derudover ventes regeringen

Samlet forventes regeringens

mener Johannes Andersen

det håber regeringen

viser partiernes interne målinger angiveligt

Selv om både Venstre og Dansk Folkeparti angiveligt

mener professor

kan give …"

I stedet for at håbe, mene, tro og forvente, hvorfor så ikke bare vente på udspillet, og tage stilling til det! (Henvendt til mediet og ikke kommentariet, forstås.)

Bjarne Andersen, Torben Nielsen, Anne Eriksen, Ivar Nielsen, Tue Romanow og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Ifølge eksperter, sædvanligvis velunderrettede kilder og pålidelige iagttagere var det mediestøtten fra Christiansborg - uden hvilken dagbladene ville lukke i morgen - der var årsagen til at kritisk, sagligt oplysende journalistik forsvandt fra dagspressen og statskanalerne til fordel for aktiv, lobhudlende markedsføring af den politiske klasse og servile salgsopstillinger for enhver af dens "reformer" og pesudo-dagsordener.

Men Ulrik Haagerup (V ?) og Michael Christiansens (V !) indførelse af "konstruktive nyheder" i DR i 2008 spillede selvsagt også en væsentlig rolle. Den helt unge generation af journa.. kommunikationsmedarbejdere har formentlig aldrig set et stykke rigtig journalistik.

Se eller gense den komisk arrogante Haagerup hér bare for sjov - han er ubetalelig (men velbetalt af den politiske bestyrelse): "Danes, you must learn from the Indians: become hungry!"

https://www.youtube.com/watch?v=ZGgIAqN-WP4

Helene Kristensen

Janus Leth, var det ikke også en fra den i øjeblikket regerende fløj af den herskende klasse, der direkte truede pressen med, at såfremt der ikke omgående kom mere positive boller på suppen, og knap så meget kritik - ville tilflydelsen af likvider til pressen omgående tørre ind?

Olav Bo Hessellund

Ja, lad os nu tale om noget andet end brudte valgløfter, stigende ulighed, Danmarks nedlæggelse som selvstændig nation - og i stedet fokusere på noget, der formodes at kunne samle hele befolkningen, nemlig sundhed - nu da socialdemokraterne er sat 100 år tilbage i tilslutning, og det meste af partiets historiske arv og identitet endegyldigt er hældt i rendestenen af Helle Thorning og Bjarne Corydon i den hellige Konkurrencestats navn.

Vibeke Rasmussen

Et andet utroligt Ulrik Haagerup-(som jeg personligt finder så arrogant, at jeg end ikke kan se komikken i det længere)-citat:

"Det fantastiske ved nyhederne på tv er, at du bliver klogere på noget, du måske ikke vidste i forvejen."

http://journalisten.dk/comment/24505

Torben Nielsen, Anne Eriksen, Ivar Nielsen og Janus Leth anbefalede denne kommentar

H. Kristensen ... den er undsluppet min opmærksommhed. Hvem var det ?

Vibeke Rasmussen ... i dit link har en "Journalisten"-læser en kritisk kommentar til DRs vejrudsigt (!). Det kan Rørbye Rønns tæskehold ikke have siddende på sig ... to timer senere poster "Klaus Wendelboe, ledende redaktør, DR Vejret", en monsterkommentar for at "hjælpe på vej med nogle fakta:" "Tilsyneladende er seerne meget glade for Vores Vejr ...", "Det er aktuelt, tæt på seernes hverdag og har masser af fascination" ... "Vi forsøger med Vores Vejr også at være både begavede og lærerige" ... "vi har et globalt udsyn ".

Man kritiserer ikke DR ustraffet - end ikke vejrudsigten. Det er da komisk ! Bringer mindelser om Folkets Dagblad og Pravda.

Torben Nielsen, Vibeke Rasmussen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Jan Hedegaard Kronborg

Og kvinde Helle Thorning-Schmidt (S)..

Det mest effektive sundhedsløft man kan give befolkningen vil være at tvinge arbejdstiden ned for gennemsnittet.

peter fonnesbech, Torsten Jacobsen og Ivar Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

En hurtigere udredning af patienter

Hvad hjælper det hvis folk ikke går til lægen, fordi de ikke ønsker at alt hvad der foregår hos lægen skal registreres i en database som man ikke har styr på hvem der nu og i fremtiden får adgang til.
En læges tavshedspligt er jo blevet ulovligt.

peter fonnesbech

De politiske partier adskiller sig efterhånden ikke ret meget fra supermarkedskæderne.

Hver uge udkommer de med en ny tilbudsavis for at lokke kunderne ind i butikken.

Poul Sørensen, Bjarne Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar