Læsetid: 2 min.

Fortsat mørke om danske gårde med svine-MRSA

Selv om offentligheden ifølge Folketingets Ombudsmand har ret til at få at vide, hvilke svinebesætninger der er inficeret med MRSA, har Landbrug & Fødevarer med en stævning foreløbig forhindret offentliggørelse
30. august 2014

Mens stadig flere danskere bliver smittet med antibiotikaresistente bakterier fra svin, kan offentligheden fortsat ikke få at vide, hvilke svinebesætninger der er inficerede med den frygtede bakterie. Senest har en stævning fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer forhindret, at oplysningerne kommer frem.

Tilbage i maj blev journalisterne Nils Mulvad og Kjeld Hansen dømt til at betale dagsbøder for at have publiceret navne på inficerede svinegårde. Ifølge retten i Aarhus var det i strid med Persondataloven. En afgørelse, der siden er blevet anket af de to journalister.

Bag tiltalen stod en politianmeldelse fra Sundhedsstyrelsen, som sammen med Statens Serum Institut har søgt at begrænse spredningen af oplysninger om de smittede besætninger og at få afsløret kilden til de lækkede data.

Sundhedsstyrelsens erklærede motiv stemmer overens med begrundelsen fra byretten i Aarhus:

Offentliggørelse ville være til skade for de personer, som kan kobles til de smittede besætninger. Eller som overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut har sagt til den svenske avis Göteborgs-Posten i en kommentar til retssagen:

»Social stigmatisering er også en sundhedsfare som det er vores opgave at overvåge.«

Ubetinget krav om offentlighed

De to journalister har efterfølgende søgt aktindsigt i Fødevarestyrelsen i nyere data om inficerede gårde, hidtil uden held. Begrundelsen for at holde de oplysninger tilbage er imidlertid blevet underkendt af Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, efter en undersøgelse, som har stået på i to år.

»Jeg har forståelse for argumentet om, at mennesker kan føle sig udpegede, men offentligheden har en særlig interesse i at få kendskab til miljøoplysninger som de foreliggende,« konkluderede han i sin rapport den 6. juni i år.

Oluf Jørgensen, mediejurist og forskningschef ved Danmarks Medie og Journalisthøjskole, mener, at hemmeligholdelsen af smittekilder til MRSA er i direkte strid med Miljøoplysningsloven, som bygger på et EU-direktiv, der igen er afledt af den internationale Aarhuskonventionen, som Danmark har ratificeret.

»MRSA-smitte er oplysninger om emissioner, og derfor gælder et ubetinget krav om offentlighed,« vurderer Oluf Jørgensen.

Efter Ombudsmandens redegørelse udlovede Fødevarestyrelsen et svar på en fornyet begæring om aktindsigt senest den 11. juli. To dage inden svaret senest skulle afgives, modtog Fødevarestyrelsen en stævning fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer om at forhindre, at nye oplysninger om smittede gårde bliver offentliggjort.

Nu venter en retssag om fortsat hemmeligholdelse mellem de to parter, og retten i Glostrup skal afgøre, om stævningen skal have opsættende virkning på den nye begæring om aktindsigt.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) efterlyste ved et samråd i Folketinget i denne uge øget viden om smittespredning af svine-MRSA.

Han vil ikke udtale sig om den verserende sag vedrørende offentliggørelse af oplysninger om smittespredningen.

»Nu indgår Ombudsmandens afgørelse i en retslig proces, og så længe den pågår, har jeg ingen kommentarer,« siger han til Information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Regederligt svineri og sammenrotning mellem stat og erhverv mod befolkningen.
Boykot køb af dansk svinekød, der strutter af alt godt fra medicinalindustrien.

Søren Roepstorff, Robert Ørsted-Jensen, Dana Hansen, Niels Mosbak, Britta Hansen, Torben Arendal, Lasse Damgaard, Torben Nielsen, Mikael Nielsen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Fødevareminister Dan Jørgensen ødelægger folks liv, MRSA er fysisk og psykisk invaliderende.

Det er modbydeligt, at læse om Fødevareminister Dan Jørgensens håndtering, eller rettere mangel på samme i MRSA epidemien, det er et uværdigt liv, de smittede danskere lever, men de har da et navn, at sætte på svineriet.

"Fødevareminister Dan Jørgensen"

Lasse Damgaard

Svaret må være; Forbrugeren efterspørger kød der er dokumenteret kommer fra MRSA frie stalde
- Måske kikke efter nogle importører der kan og vil leve op til en sundhedsfarsvarlig standart.
Så kan dansk L&F køre deres juristeri.

- Men den form for forbruger aktivisme skal man nok ikke forvente af den danske forbruger. Vi nøler og tager chancen.
Det er nok naboen der bliver syg og det er jo langt bedre end det er mig.
- I øvrigt er det med aktivisme og stillingtagen ikke lige mig.
Desuden er det jo dansk gris verdens bedste og sygeste, men dog vores nationalspise. Den er der ingen der skal rører ved - heller ikke hvis den er syg. Den skal bare lige have lidt tilskudsvitaminer og nogle EU støttekroner - så den rask igen.

Håber retten i Glostrup har hår på brystet og modvirker, at utallige stævninger og andre finurligheder forsat kan udsætte afgørelsen og dermed den nødvendige viden...

Nanna Wulff M.

Hvor svært kan det være?

Undgå at købe og at spise svinekød.

Så kommer landbruget og svinebønderne på andre tanker, om hvordan man behandler landbrugsdyr ordentligt. Staten ligeså!

Der er mange, mange penge ude at svømme i landbrugs- og svineproduktion. Tænk på tobaks- og medicinal industrien, så begynder et retsisende billede at tone frem.

Dana Hansen, Peter Andersen, Anne Eriksen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Hvis man ser efter info på nettet om MRSA, så er der flere smitteveje og MRSA et tilsyneladende ikke et specielt "dansk problem".

Det er et fint initiativ at ville udrydde MRSA i den danske svineproduktion, men dernæst ( eller samtidig) må man også lukke bedst muligt for de andre smitteveje , og det er i den forbindelse bl a nok et problem at forhindre danske turister i at besøge lande , hvor de kan få smitten med hjem.

Og så er der vel også et problem med i øvrigt at få bekæmpet eller undgå den MRSA, der "lever frit" i vores omgivelser sammen med en række andre naturligt forekommende sygdomsfrembringende "organismer".

Henrik Brøndum

Er det her ikke en framing? Jeg er da ligeglad med hvilke besaetninger der er smittet, jeg vil vide at det jeg koeber hos min slagter eller supermarked er sikkert og sundt at spise!

P1 Orientering 29 Aug. 2014,kl. 17:11
MRSA-smittede landbrugsmedrbejdere får ingen behandling

Hvis man er landbrugsmedarbejder og har sin daglige gang i en svinestald, skal man ikke forvente hjælp fra myndighederne, hvis man bliver smittet med den multiresistente bakterie, MRSA. Selvom de ansatte kan blive syge eller smitte andre med bakterien, bliver de ikke tilbudt behandling for at komme af med MRSA. For de bliver bare smittet med det samme igen, når de vender tilbage til stalden, lyder argumentet fra Sundhedsstyrelsen. Fagforeningen 3F mener ikke, at det kan passe, at medarbejderne skal blive syge af at gå i stalden. Samtidig er de ubehandlede landbrugsmedhjælpere én af årsagerne til, at smitten bliver spredt ud i samfundet. Medvirkende: Hans Jørn Kolmos, professor, overlæge, klinisk mikrobiologisk afdeling, Odense Universitetshospital. http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/orientering-663/#!/01:01:22

Anne Eriksen, Britta Hansen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Henrik Brøndum:

Du har ret i, at hysteriet omkring udpegning af inficered gårde er en lygtemand.

Det du køber hos din slagter eller supermarked er næppe sikkert og sundt at spise, medmindre du holder dig til de steder kun få har råd til. Men selvom du slummer den lidt, er MRSA nok ikke din største bekymring.

Kurt Loftkjær

Ombudsmanden på ny sat ud af spillet

I Tamilsagen medvirkende personerne omkring den daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen til ved en juridiske finte at sætte Folketingets Ombudsmand ud af spillet.

Er vi i denne sag vidende til, Justitsministeriet sammen med Fødevarestyrelsen og Axelborgs ansvarlige tilsammen har fundet en ny vej til at frakoble Ombudsmanden? Nu sidder den netop afgåede justitsminister Karen Hækkerup som øverste ansvarlige på Axelborg. Indtil da hørte spørgsmålet om udlægningen af Offentlighedslovskomplekset under hende.

De nævnte parter er ikke kendte for åbenhed og to af parterne har ganske sikkert en del, som de ikke ønsker belyst i offentligheden.