Læsetid: 2 min.

GGGI-chef modsiger dansk minister i fortrolig samtale

Udviklingsministeren har sagt, at GGGI’s nye generaldirektør er med på at lukke det omstridte og dyre kontor i London. Men i dybeste hemmelighed har generaldirektøren sagt det modsatte til Norge
Indland
6. august 2014

Kort tid efter at handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) annoncerede, at den nytiltrådte generaldirektør for Global Green Growth Institute (GGGI), Yvo de Boer, ønskede at lukke klimaorganisationens omstridte og dyre kontor i London, kom GGGI-chefen i fortrolighed med den stik modsatte melding til Norge.

Det fremgår af en aktindsigt, Information har fået i den norske regerings referat fra GGGI’s seneste bestyrelsesmøde, der blev afholdt den 19. og 20. juni i år.

»Norge havde under denne proces uformelle samtaler med generaldirektøren, som under hånden gav udtryk for, at også han ønsker et Londonkontor«, fremgår det af referatet. Det står i skarp kontrast til den udlægning, Mogens Jensen kom med i maj, efter at han tidligere samme måned havde holdt møde med Yvo de Boer, hvor de blandt andet havde diskuteret Londonkontorets fremtid. Efter kritik af GGGI’s forvaltning af bistandsmidler stillede ministeren forbedringer i udsigt. »GGGI’s landevalg skal være mere prioriteret og rettet mod de fattigste lande og de mellemindkomstlande, hvor en stadig større del af verdens fattigste bor, og hvor befolkningerne betaler en høj pris for klimaforandringerne. Derfor arbejder den danske regering, andre donorer og Yvo de Boer for at få lukket kontorerne i København og London, så pengene i stedet kan blive brugt på grøn omstilling ude i landene,« skrev Mogens Jensen eksempelvis i Information den 26. maj.

Der findes ingen udtalelser fra Yvo de Boer i sagen. Den eneste, der offentligt har hævdet, at Yvo de Boer ønskede at lukke Londonkontoret, er Mogens Jensen selv.

Kronikken kom som svar til en række NGO’er, der kritiserede GGGI for at svigte verdens fattigste. Mogens Jensen var desuden under pres fra eksperter og flere politikere som følge af sin beslutning om at forny støtten på 30 mio. kroner årligt til GGGI. Ministeren imødegik kritikken ved at kræve et større fokus på fattigdomsbekæmpelse i GGGI’s arbejde. Og her var lukningen af Londonkontoret, der for nylig er blevet indberettet til Rigsrevisionen og ifølge en række medier koster omkring 165.000 kroner alene i månedlig husleje, blandt de konkrete initiativer. Men nu viser det sig altså, at Mogens Jensen tilsyneladende har gjort regning uden vært.

I en skriftlig kommentar til Information skriver ministeren: »GGGI’s forretningsudvalg og de Boer fremlagde et forslag til GGGI’s bestyrelse i juni, der ville have betydet en lukning af GGGI’s kontor i London.« Dette forslag blev dog ifølge ministeren ikke vedtaget. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Yvo de Boer.

Læs også interview med Mogens Jensen, samt ministerens kronik fra 26 maj.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

randi christiansen

Jamen, det er helt sikkert afgørende for at få succes med at hjælpe fattige og nødlidende, at investere 165.000 dkr om måneden til husleje i london. Endnu et eksempel på de herskende klassers dumhed og/eller korruption. Og mistilliden til forvaltningen næres stadig mere.

morten Hansen, Anne Eriksen, Wilhelm May, Kim Houmøller, Ib Christensen, Mette Hansen, Eva eldrup, Bjarne Nielsen, Jørgen Steen Andersen, lars abildgaard, Helge Rasmussen, Torben Nielsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Lars B. Jensen

Lad os nu holde fokus her. Danmarks deltagelse i GGGI var et forsøg fra VKO regeringen på at give Lars Løkke en grøn profil, uden at genere nogen af de olieselskaber der støtter Venstre, ved rent faktisk at foretage sig noget grønt.
Det var så åbenbart svært for den nye regering at stoppe støtten til det tåbelige projekt, uden at det kom til at ligne en personlig hævnagt mod oppositionslederen. (og sådan noget overlader man jo til Venstres skatteministre)
Mogens Jensen har åbenbart troet at der med Løkkes exit kunne ryddes op i GGGI, uden at være klar over at hele organisationen har været gennemkorrupt fra dag et.
Denne gang har han forhåbentlig ikke skrevet under på det.

morten Hansen, randi christiansen, Wilhelm May, Morten Kjeldgaard, Anne Eriksen, Ib Christensen, Mette Hansen, Janus Agerbo, Bjarne Nielsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Dette viser tydeligt, hvorfor der er behov for fuld åbenhed i alle organisationer, der modtager offentlige Midler.

morten Hansen, Andreas Konggård-Andersen, randi christiansen, Morten Kjeldgaard, Kim Houmøller, Mette Hansen, Janus Agerbo, Bjarne Nielsen, Dorte Sørensen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Harder Vingaard Larsen

Hvori består det fortrolige og dybt hemmelige hvis Information har fået aktindsigt? Der er lidt BT over artiklen.

Lasse Skou Andersen

@ Jens Harder Vingaard Larsen

Norge skriver, at de Boer har sagt det "under hånden", dvs. i fortrolighed. At det så af en eller anden grund er blevet nedskrevet i et referat omfattet af offentlighed ændrer jo ikke på, at selve samtalen i udgangspunktet var fortrolig

Mvh

Bjarne Nielsen

Findes der virkelig ingen hæderlige alternativer at sende pengene til?

Og hvem gavner GGGI?

Anne Eriksen, Gert Romme og Mette Hansen anbefalede denne kommentar

GGGI gavner vestlige "konsulenter" og vestlige flyselskabers/hotellers bookingrates.

Niels Duus Nielsen, randi christiansen, Wilhelm May, Morten Kjeldgaard, Anne Eriksen, lars abildgaard, Rune Petersen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar

Det er en skandale og dybt beskæmmende, at korrupte rige politikere bruger pengene til at forgylde sig selv og vennerne.... især når vi ved, at fattige lande har stort behov for hjælp !
Shame on it!

randi christiansen, Wilhelm May, Morten Kjeldgaard, Anne Eriksen, lars abildgaard, Rune Petersen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar
randi christiansen

De besiddende klasser og forvalterne af formuen lever i en helt anden verden end den efter de riges mening overforbrugende og nassende pøbel - som derfor enten må lade sig 'piske', hvis de ikke kan løbe så hurtigt i konkurrenceræset eller må nøjes med krummerne fra de rige nasseres bord.

Bjarne Falk Rangård

GGGI er en korrupt skandale organisation. Fjern støtten omgående elelr fuld offentlighed over samtlige økonomiske transaktioner.
Den timelange pressekonference med Lars Løkke i hovedrollen burde være dokumentation nok til at stoppe enhver støtte til denne organisation. Hvor meget mere skal der til.
165000 om måneden i husleje, det kan Lars Løkke dårligt nok flyve og spise op selv om han gør sig umage i sin favoritrolle, fråds med offentlige midler.

Anne Eriksen, randi christiansen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Selvom London er dyr - faar man altsaa 30 fine kontorarbejdspladser for dette beloeb - der kan skrives rigtig mange breve til hinanden.