Læsetid: 8 min.

Ingen samlet viden i EU om resistente svinebakterier

EU har intet overblik over spredning af antibiotikaresistente bakterier fra svin. I Danmark tiltager spredningen, og eksperter advarer om, at EU-landene på grund af det manglende overblik ikke er i stand til at handle effektivt. ’Et kæmpeproblem,’ siger fødevareminister Dan Jørgensen
EU har ingen fælles samlet viden om MRSA. Et problem som fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil tage op med EU’s Ministerråd

EU har ingen fælles samlet viden om MRSA. Et problem som fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil tage op med EU’s Ministerråd

Henning Bagger

30. august 2014

Fire danskere er døde som følge af smitte med antibiotikaresistente bakterier fra svin, og et stigende antal personer er inficerede med bakterierne. Men på EU-plan er der intet overblik over spredningen af den livsfarlige MRSA CC 398-bakterie, også kendt som svine-MRSA. Der kan derfor være uopdagede forekomster af svine-MRSA rundt omkring i Europa, som myndighederne ikke sætter ind over for, og som kan sprede sig på tværs af lande, når smittede mennesker krydser grænser, og når smågrise og slagtesvin transporteres mellem landene.

Selv om Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme, ECDC, laver årlige sammenstillinger af antibiotikaresistente MRSA-bakterier i Europa, indrapporterer medlemslandene således ikke oplysninger om de forskellige typer MRSA-bakterier.

»Derfor kan vi ikke beregne, hvor stor del som er CC 398 af al MRSA i de rapporterede blodprøver,« forklarer ECDC-talsmand Giovanni Mancarella.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det havde ærlig talt ikke været for meget forlangt, at man havde samlet den viden ind, før man begyndte at bruge penicillin i opdrættet i første omgang.

Carsten Søndergaard og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Politikerne kan godt stoppe med skuespillet. Det er ikke en stor overraskelse, at det sker. Hvilket de udmærket er klar over!

Man har haft den nødvendige viden i årevis. Af samme grund har læger i mange år været forsigtige mht. penicillin, mens det liberale landbrugserhverv har brugt penicillin profylaktisk, for at sikre overlevelsen og profitten i de ubrugelige og dyre staldanlæg, som nogen har bildt dem ind er nødvendige.

Vejen ligger helt klar. Nedlæg svinefabrikkerne. Plant træer på markerne og opdræt grise på dem. Det behøver ikke nødvendigvis at være økologisk drift, før ideen er god!

Vi må have lavet en omfattende underskriftsindsamling der kræver landbrugssubsidierne indraget til støtte for bæredygtig drift. Awaaz.org

Svinekød kommer ikke længere ind i mit køkken!

Jens Peder Nielsen, Preben Bollerup, lars abildgaard, Holger Madsen og Carsten Søndergaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvis dette skal tjene til noget godt, Torben Nielsen, så må det være til at åbne folks øjne for, at man ikke bare kan gå ud fra, at der er malet fanden på væggen i de mange advarsler, men at man er nødt til at gøre noget - og at man heller ikke kan regne med, at det "kun" rammer de andre, så man selv går fri og måske ligefrem høster fordele. Ret så væsentligt i forhold til klimadebatten.

Holger Madsen

Dansk svinekød er en katastrofe i dag.
Har nu boet 8 mdr. i Portugal, - og her kan de lave svinekød. .-)

Torben Selch, Eva eldrup, Kjeld Hansen, Torben Nielsen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Holger Madsen
30. august, 2014 - 02:00

Den samme melding herfra, men for mit vedkommende drejer det sig om Thailand. Thailandsk produceret svinekøb smager bedre og af meget.

Dansk landbrug og kvalitet er stærkt overvurderet og bygger på det gode ry der var tilbage i 60'erne og 70'erne. Det er lidt som dansk design og alle de der gamle arkitekttegnede møbler uden sidde komfur.

Et nærliggende skridt at tage, ville være, om vi kunne få deklareret: "Fri for MRSA" på varerne i supermarkedet. En oplagt chance for de økologiske producenter. En mulighed for, at forbrugeren kan vælge.

MRSA antibiotika resistente bakterie har været kendt mindst siden starten af 90'erne, så gud ved hvor mange der allerede nu har bakterien i kroppen? Men omvendt, så er bakterie jo noget vi alle omgives af i milliardtal hver dag. Det er der intet nyt i.

For år tilbage havde vi samme postyr om salmonellabakterie og lige nu listeriabakterie. Men begge bakterie har altid været der og findes i fødevare sammen med et hav af andre bakterie dagligt.

Vi skal have MEGET MEGET større og langt MERE effektive svinefarme sagde Lars Løkke på demokratiets møde på Bornholm - Husk! det når der skal stemmes på... øøøhh?

Britta Hansen, Torben Nielsen og Jens Peder Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Peder Nielsen

Var det i 1978 at Michael Witte lavede en plakat om at: "Danske svin er sunde, de strutter af penicilin" Som landbruget ville have forbudt ?
Hvornår bruger regeringen sin regeringsmagt og sætter landbruget på plads. - Inden de ødelægger det hele for sig selv og os andre.

Helene Kristensen

Jens Peder Nielsen - regeringen bruger ikke sin regeringsmagt og sætter landbruget på plads. Dels er regeringen så meget for EU og hele deres tilskudscirkus til landbruget (det er jo i EU alle de afdankede og fyrede politikere skal kunne få ansættelse, så de kan fortsætte deres liv på første klasse), dels skylder regeringen stadig landbruget for tilskuddet til sidste valgkamp. Landbrug & Fødevarer har givet 100.000 kroner til de Radikale.

MRSA blev første gang påvist i 1961 i England, oghar siden bredt sig til hele verden. I Danmark er antallet af MRSA-tilfælde steget siden 2003 efter at have ligget på et stabilt lavt niveau i mange år.

Listeria er udbredt i jorden, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker og i produktionsmiljøer.

Bakterien kan forekomme i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rå fødevarer, men det kan også være varmebehandlede fødevarer, der har fået bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

Ok Kjeld H. Der er masser af bakterier, de er overalt omkring og inde i os. Det ændrer dog ikke på at vi bliver syge hvis bakterier fra vores tarm forekommer i vores mad. Der er en grund til at man skal vaske fingrene efter at man har været på toilettet.
At bakterier bliver resistente er en naturlov. Det har du helt ret i, det vil selvfølgelig ske. Men spørgsmålet er bare om det skal tage 1000 år eller 5 år. Når jeg går til min læge og beder om penicillin, vil han være helt sikker på at jeg har en infektion der kræver antibiotika. Mennesker kan ikke få forebyggende antibiotika, fordi vores læger ved at det vil medføre resistente bakterier.
Svin kan så godt få forebyggende antibiotika, på trods af at vi alle ved at det skaber resistente bakterier, men det skaber da en profit her og nu.