Læsetid: 3 min.

Minister: Ingen besparelse på uddannelsesområdet

Det er ikke rigtigt, at der er færre kroner pr. studerende i 2015 i forhold til 2014, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R)
29. august 2014

Regeringen finansierer »krone for krone« de ekstra studiepladser og den ekstra SU, der er resultatet af årets rekordoptag på de videregående uddannelser. Det siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

»Vi sætter 1,2 mia. kr. af til de nye studerende. Heraf 600 mio. kr. til SU og 600 mio. kr. til ekstra taxameterfinansiering,« forklarer hun.

– Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob L. Rugaard, har ellers sagt (i Jyllands-Posten, red.), at uddannelsestilskud per årsstuderende falder fra 70.200 kr. i 2014 til 69.100 kr. i 2015. Hvordan hænger det sammen?

»Det er simpelthen ren teknik. Taxameterpengene er blevet udbetalt ud fra det skøn, der har været fra pris- og lønreguleringen i 2013 og 2014. Og det skøn har været for højt. Derfor har der været en overkompensation, og det trækker man så fra nu. Det giver en del af reduktionen. Resten skyldes, at der er en ubalance i forhold til udveksling af udenlandske studerende. Men det er ikke penge, der bliver trukket nu, men en regulering, som rent teknisk står i finansloven. Og så har vi frem til 2016 til at få balance i, hvor mange studerende, der kommer ind, og hvor mange, der bliver sendt ud. Så det er ikke rigtigt, at der er en besparelse. Det er der ikke.«

– Så der er lige så mange penge pr. studerende i 2015, som der var i 2014?

»Ja. Men det er klart, at når man ser på tallene, så er der 1.100 kr. færre. Men det skyldes en overkompensation på pris- og lønreguleringen fra de foregående år, og så den her ubalance på indtaget af udenlandske studerende. Så det er ren teknik. Der er det samme antal penge afsat, som der hele tiden har været. Der bliver finansieret krone for krone på taxameteret.«

– DSF kritiserer også, at der, med dette finanslovsforslag samlet set i 2015, vil være 19 procent færre midler pr. studerende på universiteterne, end der var, da regeringen trådte til. Hvad siger du til den kritik?

»Sådan kan man ikke gøre det op. For basismidlerne til universiteternes forskning reguleres ikke efter antallet af studerende. Basismidlerne er på det samme høje niveau nu som fremadrettet, og midlerne er afsat på en treårige periode. Det har universiteterne efterspurgt, så de ved, hvad de har over en årrække. Og det har denne regering sikret dem. Midlerne følger ikke taxameteret og antallet af studerende. Så det er klart, at når der er rekordoptag af studerende, og basismidlerne forbliver det samme, ser det sådan ud. Men man kan ikke gøre det op på den måde. Det er bagvendt, fordi basismidler og taxameter ikke er det samme.«

– Så over en fireårig periode er der kommet færre midler pr. studerende?

»Hvis du bare lægger alle uddannelsesinstitutionernes penge sammen og så dividerer ud på antal studerende, så er det klart, fordi basismidlerne forbliver de samme og ikke gøres op på det stigende antal studerende. Men sådan har finanserne aldrig været gjort op.«

– Du har før sagt, at det er helt afgørende for den fremtidige vækst, at vi både har en stærk grundforskning og forbedrer vores innovationsindsats. Er der ikke behov for flere penge pr. studerende til det?

»Du finder ikke en forsknings- og uddannelsesminister, som ikke kunne tænke sig flere midler til forskning og uddannelse. Men jeg er rigtigt stolt af, at vi igennem en krisesituation har holdt et rigtigt højt niveau for basisforskningsmidlerne, gjort dem treårige, sikret universiteterne stabilitet og samtidigt finansieret de studerende krone for krone, selvom der har været rekordoptag. Det er mange milliarder, vi taler om, og det er jeg rigtigt stolt af,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu