Læsetid: 3 min.

Resistente svinebakterier får ministre til at slå alarm

Mindst hver anden danske svinebesætning er formentlig inficeret med antibiotikaresistente bakterier. Der indføres umiddelbart besøgsforbud på inficerede gårde – men hvilke gårde der er tale om er fortsat hemmeligholdt
Op mod 12.000 danskere kan være smittet med svinebakterien MRSA, og en ny samlet antibiotikastrategi vil blive præsenteret »hurtigst muligt, inden for et par måneder«.

Op mod 12.000 danskere kan være smittet med svinebakterien MRSA, og en ny samlet antibiotikastrategi vil blive præsenteret »hurtigst muligt, inden for et par måneder«.

Henning Bagger

28. august 2014

Fødevareminister Dan Jørgensen og sundhedsminister Nick Hækkerup skruer nu op for indsatsen mod den resistente svinebakterie MRSA-CC398, der florerer i danske svinestalde, og som indtil videre har været skyld i mindst fire dødsfald i Danmark.

»Fødevarestyrelsen er i gang med stikprøver af 200 besætninger. Resultatet vil foreligge senere i år. Men jeg kan sige allerede nu, at vi kan forvente, at 50 pct. eller mere vil vise sig at være testet positive. Jeg har derfor bedt om en fornyet risikovurdering,« fortalte Dan Jørgensen i et åbent samråd i Folketingets Fødevareudvalg i går.

»Det er forfærdeligt, hvis der er sygdomme, som vi ikke længere kan behandle. Smitten fra svine-MRSA stiger nu markant kraftigere end fra andre typer af MRSA,« tilføjede Nick Hækkerup.

Siden 2007 har den særlige MRSA CC398-bakterie, der kan smitte fra grise til mennesker, således øget sin andel fra 2 pct. af alle tilfælde af smitte med resistente MRSA-bakterier til 39 pct.

De to ministre sagde, at arbejdet med en ny samlet antibiotikastrategi er rykket frem og vil blive præsenteret »hurtigst muligt, inden for et par måneder«.

Men der var også nyt om allerede skærpede tiltag. Der indføres blandt andet besøgsforbud, eksempelvis for skoleklasser, på smittede svinegårde. Hvordan forbuddet skal opretholdes forblev dog noget uklart efter samrådet, eftersom det ikke på nuværende tidspunkt er offentlig tilgængelig viden, hvilke gårde der er inficerede.

»Hvis der bliver forbud mod besøg, så må man jo vide, hvor det forbud gælder. Er ministeren ikke enig i det?« spurgte Enhedslistens Per Clausen.

»Vi må se på, hvordan det skal administreres, men forsigtighedsprincippet tilskynder, at vi griber ind der, hvor der er en konstateret risiko,« svarede Nick Hækkerup.

Ubesvarede spørgsmål

En anden nyhed fra de to ministre er, at samtlige avlsbesætninger nu vil omfattes af screening for svine-MRSA. Det var en besked, som både Per Clausen og udvalgsformanden René Christensen (DF) var tilfredse med. De to ministre afviste desuden, at der lægges op til at spare på midler, der går til kontrol af MRSA og listeria i regeringens netop fremlagte udspil til finanslov. Ifølge Dan Jørgensen er det en forkert oplysning, der har floreret i pressen.

Udover det umiddelbare besøgsforbud og tests af avlsbesætninger bliver der også tilført midler til intensiveret forskning om smittespredning.

Svine-MRSA, som lever på grisenes hud eller i deres tryne, spredes primært ved direkte kontakt med svin, men det er også velkendt, at den kan smitte fra mennesker, som arbejder med svin til daglig.

»Der er forsat behov for mere viden om spredningen. Smittevejene kan være støv, gylle, gnavere, fugle, og transporten af svin,« sagde Dan Jørgensen.

To store spørgsmål blev dog hængende ubesvaret i mødelokalet.

Det ene var forholdet for alle dem, som arbejder med svin. Så længe smittede besætninger ikke slås ned og staldene saneres, vil nok så striks hygiejne næppe kunne forhindre, at hver ny arbejdsdag indebærer ny smitterisiko:

»Mener ministeren, at det bare er noget, som de mennesker, som arbejder med svin, må leve med?« spurgte Per Clausen.

»Sundhedsfagligt giver det ikke mening at fjerne smitten fra dem, der arbejder med svin til daglig, men der bliver udsendt informationsmateriale om, hvordan man skal forholde sig,« sagde Nick Hækkerup og henviste til, at arbejdsmiljø hører under Beskæftigelsesministeriet.

Det andet helt store spørgsmål, som af Dan Jørgensen blev beskrevet som ’elefanten i lokalet’, er ganske enkelt: ’og hvad så?’

På et samråd tidligere i sommer refererede Dan Jørgensen til den norske strategi hvor samtlige svinebesætninger testes, smittede dyr slås ned og staldene desinficeres.

Den løsning tog han afstand fra i juli, og det gjorde han igen i går.

»Det er ikke en farbar vej i Danmark, hvor problemerne er meget større, og selv i Norge har det ikke været en endelig løsning. Af de 24 sanerede gårde er to blevet smittede igen. Hvis det er rigtigt, at 50 pct. af de danske dyr er smittede, så taler vi ikke om 3,5 milliarder kroner, som jeg sagde på det sidste samråd, men nærmere om 9 milliarder kroner for sanering alene i det første år – og uden at medregne eksporteffekten. Det er nok ikke den vej, vi skal gå,« sagde fødevareministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu