Læsetid: 3 min.

De røde vil have grøn finanslov

SF kræver kompensation for klima- forringelserne i vækstaftalen. Et krav, som partiet ser ud til at kunne komme igennem med i finanslovforhandlingerne
Nu skal vi i gang med at finde de ting, vi kan gøre på den korte bane, så vi kan komme videre frem mod målsætningen om de 40 procent i 2020, siger Pia Olsen Dyhr.

Jakob Dall

13. august 2014

Nu skal der sættes handling bag regeringens løfte om at nedbringe udslippet af drivhusgasser med 40 procent i 2020.

SF kræver, at SR-regeringen allerede i forbindelse med efterårets forhandlinger om næste års finanslov går i gang med at indfri løftet.

Senest medførte forsommerens vækstaftale nemlig en omkostning for klimaet på 0,7 millioner ton CO2 i forhold til den samlede reduktion på ni millioner ton, regeringen oprindeligt havde håbet, den allerede indgåede energiaftale ville skære af udledningen i 2020.

»Regeringen skal ikke tro, at den med den ene hånd kan lave aftaler med de borgerlige, som underminerer forpligtelsen til de 40 procent, og så med den anden få os til at rydde op. Det holder ikke. Efter SF forlod regeringen har det været så som så med dens grønne profil,« siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, som i dag præsenterer et klimaudspil i forbindelse med SF’s sommergruppemøde.

Ifølge klimaudspillet skal der allerede inden udgangen af 2015 være aftalt klimaforbedringer svarende til mindst én million ton CO2 i 2020. Der skal aftales en årlig forhandlingsrunde med henblik på at nå de 40 procent. Og endelig skal regeringen forpligte sig til at kompensere eventuel øget klimaforurening som følge af andre politiske aftaler.

I alt vil SF afsætte 250 millioner kroner på næste års finanslov til opgaven.

Penge som her og nu skal bruges til blandt andet klimavenlig asfalt, såkaldte biocover på lossepladser samt tilskud til grøn erhvervstransport. De foreslåede forbedringer vil mindske udslippet af drivhusgasser med 375.000 ton.

»Det er ikke drastiske skridt, men det er skridt i den rigtige retning, fordi vores udfordring jo bliver, at vi faktisk når under de 34 procent, vi egentlig havde troet at have nået med energiaftalen. Nu skal vi i gang med at finde de ting, vi kan gøre på den korte bane, så vi kan komme videre frem mod målsætningen om de 40 procent i 2020,« siger SF’s formand.

Må finde rødt flertal

På Christiansborg er opfattelsen, at regeringen med højst et år til det næste folketingsvalg må finde flertal for sin sidste finanslov i denne valgperiode sammen sine støttepartier, SF og Enhedslisten.

Socialdemokraterne og Radikale Venstres klimaordførere forventer da også, at regeringen i hvert fald kan blive enig med SF og Enhedslisten om denne del af finansloven (begge partier kræver også forbedrede regler for dagpengemodtagere).

»Nogle synes, at når der er krise, er der ikke råd til at lave grøn omstilling. Men der er regeringen enig med SF og Enhedslisten: Det er ikke enten-eller. En af forudsætningerne for at komme ud af krisen er jo også at skabe nogle af de grønne arbejdspladser. Sidste år voksede den grønne teknologieksport mere end eksporten generelt. Så det er fint at sætte fokus på det under finanslovforhandlinger. Men man sparker lidt en åben dør ind ved at sige, at vi skal holde fast i vores ambitioner. Det vil vi,« siger Socialdemokraternes klima-ordfører, Jens Joel.

De radikales klimaordfører, Andreas Steenberg, understreger også, at de 40 procent ikke er til debat.

»Jeg er glad for, at SF er på samme bane som os: Nemlig at få opfyldt målsætningen om de 40 procent og få løst de udfordringer, som skyldes de forskellige forlig. Jeg kan ikke komme ind på, hvilke løsninger det lige skal være. Men mon ikke vi finder nogle midler til at nå målene,« siger Andreas Steenberg.

Enhedslisten accepterede som forligsparti i energiaftalen sænkelsen af energiafgifterne, men fik til gengæld en tillægsaftale, hvor regeringen forpligtede sig til at tage initiativer, der vil sikre, at målet om 40 procent CO2-reduktion i 2020 netop bliver fastholdt.

En aftale Enhedslistens klima-ordfører, Per Clausen, også gerne ser suppleret af en handlingsplan.

»Enhedslisten kommer selv med krav under finanslovforhandlingerne som reducerer CO2-udslippet endnu mere. Så må vi se, hvordan disse krav passer sammen med SF’s. Men det at sætte fokus på klimaet og miljøet under finanslovforhandlingerne er vi selvfølgelig enige i,« siger Per Clausen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels-Simon Larsen
Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Alan Strandbygaard

Kryber vi i ly?

Skal scenen se grøn ud, fordi der ikke er mere rød maling?

Anne Eriksen, Carsten Søndergaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

De skulle hellere kræve en rød finanslov!

Claus Jensen, Anne Eriksen, Rune Petersen, lars abildgaard, Carsten Søndergaard, Alan Strandbygaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Jens Harder Vingaard Larsen

250 mio? Det lyder ikke af meget. Uambitiøst. Hvad med investeringer i grøn energi og grøn forskning, grønne investeringer i offentlige bygninger?

Casper Fryd Rækjær, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

SF har det hele i munden..
Springer op som løver, falder ned som taburetklæbere...

Henrik Christensen, Claus Jensen, Rune Petersen, lars abildgaard, Carsten Søndergaard, Alan Strandbygaard, Rasmus Kongshøj og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Tja. Politikere har velcro på røven. Derfor hænger de ikke fast i loftet :o/

Anne Eriksen, Rune Petersen, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

hvis vi befolkningen er til SÅ meget besvær for politikerne så lad os dog ALLE flytte væk, så kan de forvalte hinanden.

Rasmus Kongshøj

Samtlige politikere på Christiansborg elsker når noget er grønt, klimavenligt og bæredygtigt. Der stilles kun én betingelse - klimatiltag må ikke på nogen måde give udgifter eller ulemper her og nu for erhvervsliv eller middelklasse. Hr. og fru Kakkelbord skal stadig kunne ræse land og rige tyndt i bil, og man skal stadig dyrke danske sommergrøntsager om vinteren og fragte varer den halve jordklode rundt .

- Kan SF finde på tiltag, der opfylder ovenstående kriterier - og som i øvrigt ikke koster statskassen noget - så skal de nok kunne vinde en sejr.

Niels-Simon Larsen, Claus Jensen, Anne Eriksen, lars abildgaard og Carsten Søndergaard anbefalede denne kommentar
Søren Sørensen

Fantastisk! Grønt er godt!
Og er det ikke dejligt at man sådan kan bruge de milliarder man har været med til at spare på udgifter til de svageste i samfundet til at standse klimaforandringerne?

Og det er jo faktisk også politik der i det lange løb tilgodeser samfundets svageste.
...jeg mener, hvor ville de blive af hvis den stigende vandstand oversvømmede de fortove de skal sove på?

Jeg personligt er glad for at vi har et parti i folketinget der tager deres sociale ansvar så alvorligt. *Thumbs up!*

Hvis SF får grønne briller, så sluger de nemmere, at der ikke sker noget i dagpenge-området.
Så kan de glæde sig og se om det grønne smitter af på noget overhovedet.

Jens Jørn Pedersen

Det er trist, at termerne rød, grøn, blå og ubestemmelig skal gå i stedet for fornuftige argumenter.

Pressen unificerer debatten ved at henvise til noget, der ikke er klart defineret.

Vær venlig, anvend reelle argumenter - tak!

"Efter SF forlod regeringen har det været så som så med dens grønne profil,« siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr"

Ja, det har set sort ud lige siden regeringens grønne ridder røg i kompostbunken.

Rasmus Kongshøj

"Efter SF forlod regeringen har det været så som så med dens grønne profil,« siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr"

Havde regeringen en grøn profil før SF blev mobbet ud?

Prøv at gå tilbage til opløbene til tidligere års finanslovs-forhandlinger.

Der er hver eneste gang eksempler på "ultimative krav" , krav om "grøn profil" , krav om "social profil" o s v - det er ligeså i opløbet til den forestående forhandling om finansloven.

"Bundlinjen" er , at 2 + 2 altid giver 4, og hvis forhandlerne "glemmer" dette faktum i en populistisk stræben efter stemmer, så går det galt for lille Danmark.

Vi står over for en periode, hvor politiske kommentatorer scorer gode honorarer for at komme med mere eller mindre kvalificerede fantasier om " hvad hvis..." og " det er ganske sikkert at ...." o s v.

Slap af - Danmark skal have en god samfundsøkonomi for at klare sig i årene fremover , og det er forhåbentlig det, som politikerne samles om i sidste ende.

georg christensen

De røde bør slet ikke bøvle så meget med den nye finanslov, men bare stille deres krav, og sige "sådan er det bare", og så ikke lange intetsigende diskussioner om "krigsfly kanonbåde" og endnu flere kanonkugler her og der og alle vegne, men bare sige: Kan vores danske system ikke klare intervention fra fremmede magter, ligegyltigt hvem de måtte være, så virker vores systems sammenholds modeller ikke, og bør bare opløse sig selv, ikke i kanonkugler eller værdiløse jetfly, (falskhedens magtbegærlighed). Det har en moderne verden ikke brug for, hvis ønsket om "globaliseringen" virkelig er tilstede, og ikke længere kun virker som udnyttelse af "mindrebemidlede" og dårligt uddannede.