Interview
Læsetid: 5 min.

Socialdemokratisk skepsis mod skifergas breder sig

I flere kommuner med skiferlag i undergrunden siger man nej tak til boringer. Vi skal ikke have skifergas for enhver pris, forsikrer miljøministeren
På en mark nær Dybvad i Vendsyssel er det franske olieselskab Total og den danske stats selskab Nordsøfonden ved at forberede den første danske prøveboring efter skifergas i undergrunden. Byrådet ventes i dag at udstede tilladelse til en vandboring, der skal sikre selskabet vand nok til prøveboringen efter gas

På en mark nær Dybvad i Vendsyssel er det franske olieselskab Total og den danske stats selskab Nordsøfonden ved at forberede den første danske prøveboring efter skifergas i undergrunden. Byrådet ventes i dag at udstede tilladelse til en vandboring, der skal sikre selskabet vand nok til prøveboringen efter gas

Henning Bagger

Indland
27. august 2014

I eftermiddag vil Carsten Cederholm stå på en talerstol foran det franske olieselskab Totals kontor i Nyhavn i København og tale mod skifergas-udvinding i Danmark. Carsten Cederholm er med i netværket Skifergas Nej tak, der arrangerer protesttog fra Christiansborg til Nyhavn imod Totals planlagte prøveboring ved Dybvad nær Frederikshavn. Carsten Cederholm er også socialdemokrat og et af de partimedlemmer, som i de berørte regioner – Nordsjælland og Nordjylland – er betænkelige ved eller direkte imod det mulige danske skifergaseventyr, som partiets top indtil nu har signaleret positivt omkring.

»Som socialdemokrat sætter man jo miljøet højt, og det er medvirkende til, at jeg er medlem. Jeg har prøvet at sætte mig ind i, hvad konsekvenserne af skifergasudvinding kan være, og det har gjort mig meget skeptisk,« siger Carsten Cederholm, der har siddet i byrådet i Frederikssund og i Slangerup i sammenlagt fire perioder.

Han er bekymret for, at det nordsjællandske grundvand skal blive forurenet med de kemikalier, olieselskaberne bruger, når de laver ’fracking’, dvs. opsprækning af skiferlagene, for at få gassen fri.

»Og dertil tror jeg, at udviklingen af vedvarende energi vil blive forsinket, hvis man pludselig får en masse skifergas på markedet,« siger Carsten Cederholm.

Det franske olieselskab Total har fået licens til at søge skifergas i undergrunden under Vendsyssel og i Nordsjælland, og netop nu af-venter man tilladelse til en prøve- boring i Frederikshavn Kommune. Siden kan følge boringer i Nordsjælland.

Socialdemokraternes erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen, sagde i juni, at »hvis indvinding af skifergas er miljømæssigt ansvarligt, kan det bidrage til at opretholde naturgasforsyningen mange år frem. Der er ikke nogen grund til, at vi ikke i Danmark skal beholde de arbejdspladser, der er forbundet med produktion og udvinding af skifergas«.

Flere lokale socialdemokrater siger nu noget andet.

Fuldstændig tåbeligt

»Vi er en grøn kommune, og vi har et mål for CO2-reduktion. Vi synes, det er fuldstændig tåbeligt, hvis vi skulle begynde på noget, der er direkte imod vores egen målsætning,« siger Theodore Gbouable, der er socialdemokratisk medlem af klima- og miljøudvalget i nordsjællandske Allerød Kommune. Han mener, at et enigt byråd vil undsige skifergassen, skulle et projekt komme på tale.

Socialdemokraterne satte skifergassen til debat ved en byfest i kommunen i lørdags, og her sagde ifølge Theodore Gbouable 31 adspurgte borgere ’nej’ til prøveboringer i kommunen og kun tre ’ja’.

»Socialdemokraterne finder, at det er forbundet med så store miljømæssige konsekvenser at udvinde skifergas, at vi ikke kan gå ind for prøveboringer i vores område,« skrev partiafdelingen i en pressemeddelelse op til debatten.

»I Frankrig, Tyskland og det meste af EU – bortset fra Polen og Storbritannien – har man enten sat det i stå eller forbudt det. I Frankrig har man direkte forbudt det, så det er jo lidt ironisk, at Total nu søger at gøre det i Danmark,« siger Miki Dam Larsen, socialdemokratisk viceborgmester i Allerød.

Også i Gribskov Kommune, længere mod nord på Sjælland, er Socialdemokraterne imod skifergas – ligesom i øvrigt de radikale og SF.

»Socialdemokraterne mener, at der i fremtiden i stedet bør satses på andre alternative energiformer som sol- og vindenergi samt biogas i Gribskov Kommune,« lød partiforeningens udmelding op til kommunalvalget.

I Frederikssund Kommune er Socialdemokraternes gruppeformand og formand for teknisk udvalg, Tina Tving Stauning, på samme linje.

»Skifergasudvinding står ikke øverst på min ønskeseddel, det gør det ikke. Vi har et fantastisk sammenhængende energisystem i Danmark, og der er en stor samarbejdsvilje, når det gælder om at satse på den vedvarende og grønne energi. Det bør vi arbejde endnu mere med. Der er ikke tvivl i mit sind på det punkt,« siger hun.

Klager

Det er i Frederikshavn Kommune i Vendsyssel, at Total p.t. er ved at forberede den første danske prøveboring efter skifergas. Byrådet ventes i dag at udstede tilladelse til en vandboring, der skal sikre selskabet vand nok til prøveboringen efter gas. Samtidig afventer man imidlertid, at Natur- og Miljøklagenævnet indleder behandlingen af i alt otte indgivne klager over den VVM- redegørelse, kommunen har fået udarbejdet om selve prøveboringens miljøeffekter. Først når eller hvis nævnet finder dette grund- lag for en tilladelse i orden, kan Total begynde at bore. Sagsbehandlingstiden er ukendt, men kan være op til et helt år, hvis sagen er kompliceret.

»Vi er 14 socialdemokrater i byrådsgruppen. Én er erklæret ’nej tak’ til skifergas, én erklæret ’ja tak’, og så er vi 12, der arbejder efter forsigtighedsprincippet,« siger borgmester Birgit Stenbak Hansen.

Hun understreger, at kommunen kun skal behandle den aktuelle, første fase, der handler om en prøveboring for at se, om der overhovedet findes gas i skiferlagene.

»Nogle siger, at når vi i kommunen har sagt ja til prøveboring, så har vi også sagt ja til, at der siden skal gives grønt lys for produktion. Men for pokker nej, det har vi ikke. Kommer der en fase to, hvor selskabet vil udvinde skifergas, så tager staten over og træffer beslutningen. Og der må vi så gøre os gældende som borgere,« betoner borgmesteren.

– Og hvad vil du så sige?

»Når jeg snakker med folkevalgte på Christiansborg, siger jeg hele tiden: ’Hør her, hvis der er den mindste risiko for grundvandet, så synes jeg som borger i Danmark ikke, det er det værd’. Vi taler om verdens reneste grundvand. Og vi har hørt, hvad folk i regeringen mener, når de forsikrer, at det skal gøres miljømæssigt forsvarligt.«

Ikke for enhver pris

Der er folk i Birgit Hansens lokale partiforening, der mener, at byrådet skal sige klart nej med det samme. F.eks. Kim Birk Larsen, der var kandidat for Socialdemokraterne ved kommunalvalget.

»Det er torskedumt, hvis byrådet vælger at acceptere de planlagte prøveboringer ved Dybvad,« skrev Kim Birk Larsen, da han i juni på eget initiativ søsatte en underskriftindsamling på nettet mod skifergasboringer i Frederikshavn.

»Vi kan jo se, hvordan det går den gale vej i verden, sådan som vi bruger fossil energi, og hvis vi fortsætter med at søge og finde fossile energireserver, så udskyder vi den grønne omstilling,« siger han til Information.

»Lige nu undskylder man sig med, at det kun handler om en prøveboring, men vi ved jo godt, hvad vej det går, hvis man finder noget. Så skal den skifergas op.«

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) bekræfter, at hvis der findes gas, og det kommer til en egentlig produktionsansøgning fra Total, så overtager regeringen sagen.

»Det er mig magtpåliggende at sige, at regeringen ikke vil have skifergas for enhver pris,« siger ministeren.

»Vi lytter til de bekymringer, der gives udtryk for, og der må ikke være tvivl om, at der skal laves grundige miljøundersøgelser, at der skal være fuldstændig klarhed om konsekvenserne for miljøet, og at al miljølovgivning skal følges til punkt og prikke, hvis det kommer til spørgsmålet, om vi vil dette eller ej. Det er en klar forudsætning, at det skal være miljømæssigt forsvarligt,« siger Kirsten Brosbøl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Har vi verdens reneste grundvand? Hvorfor lukkes der så hundredvis af vandboringer hvert år ? Og de økonomiske forhandlinger med Total, der skal foretages bag lukkede døre. Så vidt jeg har forstået, skal gassen fortrinsvis eksporteres, måske til Frankrig, hvor der er forbud mod skifergasproduktion. Og de multinationale er kendt for at undgå at betale skat.

Benjamin Bach

»...Det er en klar forudsætning, at det skal være miljømæssigt forsvarligt,« siger Kirsten Brosbøl.

Jamen skal så ikke bare lave et forbud og komme videre? Den nuværende teknologi er ikke miljømæssigt forsvarlig, det er jo præcis derfor, at en række land har droppet det og USA er fuld af eksempler på, hvorfor det ikke er miljømæssigt forsvarligt.

John Fredsted, Holger Madsen, Henrik Christensen, Sascha Olinsson, Torben Selch, Britta Hansen, Rune Petersen, Brian Pietersen, lars abildgaard, Tue Romanow, Michael Madsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Ib Hansen
Ja, det er skræmmende at selv i landet med det reneste grundvand, må der lukkes boringer. Det må se virkelig skidt ud med grundvandet i andre lande.
Og nu vil man så spilde hasard med resten. Det skægge ved grundvand er jo, at man ikke bare kan lave noget nyt meddetvuns, hvis man har ødelagt det, vi har.
Det vand, der kommer ud af vores vandhaner er mellem 5 og 50 år om at sive og filtrere ned til det grundvandsspejl, det pumpes op fra. Forurener man den jord, grundvandet siver ned igennem, er man ikk bare dum, men forbryderisk åndsforladt. Imho.

Det tyder ikke ligefrem på intelligens i toppenledelsen af landet med det rene grundvand.

John Fredsted, Per Torbensen, Jan Weis, Henrik Christensen, Sascha Olinsson, lars abildgaard, Britta Hansen, Rune Petersen, Brian Pietersen, Michael Madsen og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar
Benjamin Bach

Der var engang et nordjysk gas-eventyr, som Total/Nordsøfonden i deres propaganda fremhæver. De kan dog ikke magte at reflektere over denne interessante kendsgerning: Hvor blev den gas af? Jo, ser I den blev pumpet op i hast og jag med ineffektiv teknologi og kun en brøkdel blev sikkert indfanget. Hvad med skifergas? Hvorfor skal vi have den op nu? LIGE NU!? Teknologien til hydraulisk frakturering er stadig elendig, og vi er midt i en grøn omstilling, altimens vi har gasreserver nok i Nordsøen til at eksportere frem til 2035 forventes det. Faktisk burde vi som det hele ser ud lade den ligge og håbe på, at vi aldrig får brug for den.

Om årtier risikerer vi at kigge tilbage på en æra og snakke om det danske grundvandseventyr. Dengang man bare kunne pumpe rent vand op af jorden, og så gjorde vi ellers det, indtil der ikke var mere.

Henrik Christensen, Sascha Olinsson, lars abildgaard, Brian Pietersen, Michael Madsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

Jeg synes vi skulle være taknemelige over, at byrådet og et stort flertal af befolkningen i Frederikshavn har sat sig godt ind i tingene og besluttet, af undergrunden i Frederikshavn er så stabil, at man uden problemer kan pumpe enorme mængder af kemikalier derned! Det må bringe Frederikshavn op på førstepladsen af kandidatkommuner, når der skal findes et sted, at opbevare det radioaktive affald fra Risø! Så fik vi da løst det problem...

Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Henrik Christensen, Michael Madsen, lars abildgaard, Britt Kristensen, Nanna Wulff M., Rune Petersen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Nanna Wulff M.

Kunne det tænkes, at Corydon, som tilsyneladende elsker at tisse i bukserne for at holde sig varm, ville sælge hele Vendsyssel og nordsjælland til Total?

Det vil skæppe i kassen sådan lige nu og her, og når de multinationale nægter at betale skat fordi de skal exportere gassen til Frankrig, og når de forlader skuden som et pillet vrag --- ja så er Corydon et al. over all bjerge.

Stor tak til Carsten Cederholm, fra byrådet i Frederikssund og i Slangerup - fordi du/I kæmper en kamp - også for os i Nordjylland, som har DK's største politiske slapsvanse.

Rune Petersen, Benjamin Bach og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Hvis en miljø-mæssig forsvarlig skifergasudvinding kan gennemføres, så er det en god ting

Det vil kunne svække Europas afhængighed af diverse udemokratiske staters olie og gasleverancer, som sælges til overpriser og kan bruges ( og bliver brugt) til politisk afpresning.
(Det danske velfærdssystem er også sårbart , hvis der pludselig sker politisk motiverede afbrydelser af energiforsyningen til EU.)

Og i øvrigt er det op til de folkevalgte politikere ( og dermed vælgerne) IKKE at sætte tempoet ned m h t at finde alternative miljørigtige løsninger.

Netop, vi har noget af verdens bedste naturligt forekommende drikkevand. Om få år kan vi sælge det på flaske for 25 til 50 kr. pr. liter til de lande, som har ødelagt deres drikkevand med kemikalier.

Sascha Olinsson

Al erfaring på globalt plan viser jo at det på ingen måde er miljømæssigt forsvarligt at fracke. Jeg kan ikke helt se hvorfor vi også skal have det bevist her i DK...Nej det var sørme også en dårlig idé her- hvem der bare havde vidst!? Ja DOH!!

John Fredsted, Janus Agerbo, lars abildgaard, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Det vil vise sig, at det er forbundet med større risiko at have en miljøminister, der tænker sådan - et klart ja til at beskytte grundvandet for enhver pris må vel altid være damens fornemste opgave ...