Læsetid: 3 min.

’Udfordringen for Lars har været at finde en rolle i et nyt politisk landskab’

Endnu en formand skal forsøge at løfte de konservative i meningsmålingerne, efter Lars Barfoed i går trak sig. Hverken Venstre eller Dansk Folkeparti tror dog, at det konservative formandsskifte ændrer noget for blå blok frem mod næste valg
Lars Barfoed indfriede aldrig de konservative drømme om større vælgertilslutning, og i går aftes valgte han uventet at trække sig som formand for partiet.

Tor Birk Trads

7. august 2014

Han var udset til at skulle genrejse De Konservative i meningsmålingerne, da han overtog formandsposten i 2011 fra Lene Espersen. Men Lars Barfoed indfriede aldrig de konservative drømme om større vælgertilslutning, og derfor, forklarer han selv, valgte han i går aftes uventet at trække sig som formand for partiet.

»Jeg kan godt se, at vi har behov for at få løftet tilslutningen hos vælgerne,« begrundede Lars Barfoed i går til TV2 News sin pludselige afgang som partiformand.

»Jeg indrømmer gerne, at vi mangler vælgertilslutning. Og der tror jeg, vi har brug for et nyt ansigt, som kan stå i spidsen af partiet udadtil.«

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, mener, at Lars Barfoed har været presset af at skulle finde partiets plads mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

»Udfordringen for Lars har været at finde en rolle i et nyt politisk landskab, hvor Liberal Alliance har presset De Konservative på deres naturlige position. Det har været den arbejdsbetingelse, der, synes jeg, har præget Lars Barfoeds tid som formand mest,« siger Kristian Jensen.

Viborg-borgmester ny formand

Lars Barfoeds afløser ser ud til at blive Viborgs borgmester Søren Pape Poulsen. Han er 42 år gammel og blev valgt til borgmester i Viborg i 2010.

Ifølge flere medier har Lars Barfoed selv opfordret Pape Poulsen til at overtage formandsposten.

»Han kommer med ny gejst uden for Christiansborg,« forklarede Lars Barfoed i går til Politiken. Søren Pape Poulsen ventes valgt til posten som ny formand for De Konservative på partiets landsmøde i september. Til TV2 News sagde Lars Barfoed, at han ikke trækker sig helt fra politik, men fortsætter i den konservative folketingsgruppe.

Hos Venstre mener Kristian Jensen, at det er for tidligt at sige, hvad det konservative formandsskifte betyder for blå blok: »Søren Pape har været en vellidt og dygtig borgmester i Viborg. Men der er stor forskel på at være borgmester i en jysk provinsby og så blive en succes på Christiansborg,« siger han. Den nu afgåede konservative formand Lars Barfoed har siddet i Folketinget siden 2001. Han nåede ad to omgange at være minister i VK-regeringen. Først som minister for familie- og forbrugeranliggender i 2005-2006 og dernæst fra 2008 som først transportminister og siden justitsminister. Lars Barfoeds første ministertid blev afsluttet brat, da han efter den såkaldte kødskandale og hårdt pres fra Dansk Folkeparti måtte trække sig som minister i december 2006.

På pressemødet, hvor han trak sig som minister, takkede han Dansk Folkeparti for samarbejdet under sin ministertid, men kaldte det samtidig »hyklerisk«, at »Dansk Folkeparti nu stikker halen mellem benene og løber fra det, de selv har været med til at gennemføre«.

Men ifølge Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup har samarbejdet med Lars Barfoed og De Konservative under Barfoeds formandsperiode dog ikke lidt under sagen fra 2006.

»Der var nogle, der spåede, at det kunne blive et stort problem. Men det viste sig faktisk ikke at være det,« siger Peter Skaarup.

»I det store og hele har vi talt godt med Lars Barfoed. Men måske ikke meget fortroligt.«

Peter Skaarup vurderer, at Lars Barfoed har haft problemer med at være en »slagkraftig politisk leder«, men har ellers ikke mange bud på, hvorfor det heller ikke under Lars Barfoed lykkedes at trække De Konservative fri af det, de selv mener er for lave meningsmålinger. Med Lars Barfoeds afgang som parti- formand sidder der nu tre tidligere partiformænd i den konservative folketingsgruppe. Foruden Lars Barfoed er det Lene Espersen og Per Stig Møller.

’Søren er meget karismatisk’

Benedikte Kiær, der er tidligere konservativ socialminister fra 2010-2011 og nuværende borgmester i Helsingør Kommune, karakteriserer Lars Barfoed som en meget arbejdsom politiker.

»Jeg må tage hatten af for Lars, når han siger, at han ikke vil stå i vejen for partiet, men kan se, at det bedste for partiet – i den situation vi er i nu – er, at han trækker sig, og vi får en anden på banen. Det fortæller noget om Lars,« siger hun. Benedikte Kiær var fra 2011 til 2012 politisk ordfører for Konservative under Lars Barfoeds formandskab. Hun siger, at det er vigtigt, at partiet får bragt flere nye ansigter frem. Og om Søren Pape Poulsen, der altså ser ud til at overtage formandsposten, har hun kun rosende ord:

»Søren er meget karismatisk. En blændende taler og virkelig konservativ politiker helt ind i maven. Han er et rigtig godt bud på en, der kan løfte den her opgave,« siger Benedikte Kiær. Hun forklarer, at han har en »ekstrem« opbakning i det konservative bagland, og at også hun bakker op om ham som ny formand.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steen Thaulow Olsen
  • Andreas Holck Høeg-Petersen
Steen Thaulow Olsen og Andreas Holck Høeg-Petersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tja, nogle gange giver et blik ud af vinduet en ny livsværdi i forhold til det foregående og så er det rigtigt at følge stemmen og ændre livsindholdet.

Steen Thaulow Olsen, lars abildgaard og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

DF har i deres symbiose med Venstre de sidste 10-12 år mobbet de konservative og Barfoed var af alle VKs skandaler den eneste der måtte gå som følge af vreden i DF.

Det er ikke så lidt af en kold afvaskning for de medlemmer af de konservatives folketingsgruppe, og vel især Brian Mikkelsen, der havde sat næsen op efter at efterfølge Lars Barfoed. Alle spørger de: Er der virkelig ingen af os, der havde talentet (!) til at blive hans afløser?
Åbenbart ikke, talentmassen er lig nul. Partiet er slidt helt i bund, og ikke mange aner hvorfor det eksisterer, og hvad det vil - bortset fra lavere skatter og længere straffe.
Liberal Alliance får med formandsskiftet nemt ved at "skrive de konservative ud af den blå ligning" ved næste valg.
Men selv om Barfoed nu skrider, så efterlader han en tung byrde: DSB's økonomiske morads pga. IC4-skandalen.

Lars Barfoed må gå fordi han ikke har kunnet "levere varen" (= øget tilslutning). Og selv om jeg ikke er enig med ham i hans "evangelium" har jeg alligevel respekt for manden.
På mig har han nemlig gjort indtryk af at være et anstændigt menneske - dette i modsætning til så mange andre af hans "legekammerater" i de "tilstødende" partier - tænk bare på Lars "Lusk" for eksempel... for slet ikke at omtale DF´s ledelse - og dens leflen for "folket".

Ernst Petersen

Skiftet er ren desperation. For det er altid en kæmpeulempe at skifte formand så tæt på et kommende valg. Og så oven i købet til en ny formand, der ikke engang er medlem af folketinget.

De taler også om et generationsskifte, fordi den nye formand er yngre end Barfod. Generelt er problemet i folketinget dog snarere, at der er alt for mange unge og uerfarne politikere derinde. Dette koster vælgeropbakning, som dog går omtrent lige op, fordi problemet jo eksisterer i alle partier. Aldersforskellen mellem Barfod og den nye formand er dog her uden betydning. Men den nye formands manglende erfaring i landspolitik kan sagtens vise sig at blive et problem.

De konservatives problem hos vælgerne handler slet ikke om personer. Men derimod om mangel på mærkesager, der kan give dem tilslutning. Traditionelt har deres mærkesager været:

1. Større forskel på rig og fattig.
2. Skattelettelser til de velhavende.
3. Flere penge til politiet.
4. Flere penge til militæret.
5. Hårdere straffe til almindelige kriminelle.

Partiet var altså kendt for at være et lov-og-orden parti, der var modstandere af omfordeling af penge til socialt dårligt stillede, som de i stedet ønskede at hjælpe via frivillige ydelser fra de velhavende. Desuden var det et nationalistisk parti, der ønskede et stærkt militær og opbakning til kongehuset.

I dag er de fleste af disse traditionelle konservative mærkesager blevet nedtonet. Partiet har næsten kun talt for flere skattelettelser til de velhavende. Desuden forsøger de nu lidt diffust også at tale om hårdere straffe til kriminelle, der er medlemmer af bander. Men man kan slet ikke mere beskrive de konservative som et lov-og-orden parti, der generelt ønsker hårdere straffe til alle kriminelle og flere penge til politiet. De er også forbløffende tavse, når der kommer tIng frem om politi, der ikke har tid til altid at komme ud til røverier eller til at efterforske røverier eller bedrageri.

Så deres politik er fattig i forhold til tidligere. Kun skattelettelser i toppen er en egentlig mærkesag for dem, men her har de så oven i købet fået konkurrence af LA. Så den nye formand får sin sag for, hvis han skal have nogle vælgere tilbage til partiet. De må enten finde tilbage til flere af deres gamle mærkesager eller finde nogle nye, der appellerer bedre til vælgerne. Ellers kommer partiet til at kæmpe hårdt for bare at holde sig over spærregrænsen.

Steen Thaulow Olsen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mette Hansen, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Falk Rangård

Ja så forsvandt den sidste ærlige leder i blå blok.
Den nye har måske også anstændighed og troværdighed, men det tæller ikke meget i blå blok.
Overbudspolitik uden finansiering , hvad enten man nu vil bruge mange penge (DF)eller kræve for få ind (LA) eller man ganske enkelt er en samling utroværdige, misinformatorer og spinspecialister (V).
Og blå blok står stadig til at vinde et valg, forstå det hvem der kan.
De konservative mangler mærkesager !
Det er ikke længere tilstrækkeligt at være et ordentligt og troværdigt menneske. Det kommer man ikke langt med i blå blok.
Lars Løkke er et klassisk eksempel på en uhæderlig levebrødspolitiker.
Brug offentlige midler som et tag selv bord, går den så går den, og bliver det opdaget laver man spin eller får tilgivelse.

Steen Thaulow Olsen, Anne Eriksen, Mette Hansen og Anders Hald anbefalede denne kommentar

Det er nok et fornuftigt træk. For det MÅ da give anledning til eftertanke, at Konservative kan få overraskende gode valg til både kommunerne og EU-parlamentet. Men alligevel ligger de fortsat og roder rundt nede omkring 5-6% landspolitisk, og det endda i en situation, hvor hovedkonkurrenten Venstre er gået næsten 10% tilbage i forhold til de bedste målinger efter valget.

Jorgen Hansen

Meget få fatter at det der mangler på den blå-side af folketinget. Er ærlige og troværdige mennesker, der samtidig kan kommunikere hvad det er vi skal tro dem på. Vi har ingen i venstre der er troværdige, så folk der stemmer på venstre stemmer på løgnere, se dagens gennemgang i Berlingske af Lars Løkkes og venstres blameringer bare de sidste år, Liberal Alliance - tjae hvad skal man sige - boller fra kohberg... og så er der DF som tiltrækker alle der nægter at gå til S, SF eller det som er værre Radigale og EL.
Det konservative kan - kig tilbage på Schlütters tid - er at samle rigtig mange mennesker om noget ganske simpelt og anstændigt, de har bare ikke formået at finde en anstændig person der kunne stå i spidsen og kommunikere troværdigt. Lene, Brian m.fl. falder helt udenfor denne kategori.

Mærk mine ord - venstre og liberal alliance vil miste mange stemmer hvis konservative kan holde snotten i plovfugen med denne Pape fra Viborg. Godt valg.

Anne Eriksen, Mette Hansen og Anders Hald anbefalede denne kommentar
Ernst Petersen

Blå blok står til at vinde, fordi S og SF bedrog deres vælgere efter sidste valg ved at føre en endnu mere blå politik, end de blå partier selv ville have ført.

Derfor har vælgerne nu kun valget mellem to blå blokke:

1. S, der vil føre blå politik sammen med R, men lyver om det.
2. V, der vil føre blå politik sammen med andre partier, men også fortæller det før valgene.

Mellem disse to blå muligheder foretrækker vælgerne trods alt nummer 2. For når politikken alligevel er ens, så foretrækker vælgerne trods alt de, der også tør fortælle sandheden. De andre aner vælgerne ikke mere, hvor de har.

Steen Thaulow Olsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Hvad er de konservatives unique selling point? Skattelettelser til nasserøvene i Whiskybæltet? - Det gør LA allerede meget bedre og meget mere rabiat. At de rige er for fattige, og de fattige er for rige? - Det er det jo efterhånden kun EL, der ikke mener. Gud, konge og fædreland? - Er man til vammel nationalisme, kan man sagtens få sin lyst styret hos DF. Strengere straffe til kriminelle uden jakkesæt? - Her prøver alle blå stue- partierne jo konstant at overbyde hinanden, odg DF plejer at vinde.

De konservative har ikke nogen selvstændige politiske holdninger, og derfor er de på vej mod spærregrænsen.

Vil de overleve som parti, bør de i stedet se tilbage i den konservative tradition, og genopdage dannelsen, kulturen og anstændigheden. Genopdage at samfundet er et fællesskab, hvor vi har et ansvar for hinanden.

Jeg tror der er plads til et parti, der siger man kan være borgerlig uden at være en selvoptaget, småpsykopatisk bonderøv. Det ville i hvert fald være unikt, hvis nogen prøvede.

Steen Thaulow Olsen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen og Ernst Petersen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Som Torben Steno, desværre nok alt for sandt, påpegede her til formiddag i udsendelsen Cordua&Steno, i forbindelse med bekymringen om, at Søren Pape ikke vil kunne stille op i tirsdags-spørgetimerne i Folketingssalen, så er det lidt ligegyldigt: Dér hvor det er vigtigst, at han viser sig, det er i … Aftenshowet. :(

Det er nu lidt grinagtigt, at Barfoed i sit politiske eftermæle lanceres som det sidste hæderlige menneske i blå blok. Det kan vist kun skyldes, at han i de senere år er gledet så meget ud i kulisserne, at ingen kan huske hvad han har udrettet.

Glemt er således hans kammerateri med partifællen Søren Eriksen i DSB, det har kostet DSB og de rejsende og skatteyderne dyrt. Glemt er hvordan han forsøgte at tiltuske sig en lejlighed på Fr.berg på en ikke alt for smart måde.

Hvis man vil læse mere, så led efter sammenbrudet i tinglysningssystemet på ihttp://www.forbryderalbum.dk/mat.php?n=44

Eller da han sikrede, at butikkerne kunne sælge fordærvede madvarer pga. for få bevillinger til fødevarekontrollen (de polske hindbær), og følgelig måtte gå af.

Så Barfoed bliver ikke bedre af en gang fransk vask og strygning.