Nyhed
Læsetid: 2 min.

Danmark skærper sine territoriale krav i Arktis

Regeringen forbereder sig på en omfattende strid med Canada om rettighederne til havbunden og potentielle fund af olie og gas i Det Arktiske Ocean. Efter canadisk brud på en tidligere aftale udvider Danmark nu sine territoriale krav
Indland
16. september 2014

Canada brød i december 2013 en tidligere aftale med Danmark om de fremtidige grænser ved Nordpolen, og Danmark er nu ved at forberede et massivt modtræk. Danmark vil sammen med Grønland om kort tid stille krav til FN om hele 400.000 kvadratkilometer af havbunden langt ind i Canadas interessesfære. Canada sendte for nylig to isbrydere til området.

Optrapningen af konflikten er beskrevet i en ny bog, Balladen om Grønland af journalist og forfatter Martin Breum, der udkommer i morgen. Heri fremgår det, at Danmark og Grønland efter det canadiske aftalebrud har besluttet sig for at udvide det danske kongeriges krav til mere end det dobbelte af, hvad der tidligere var planlagt. Det bekræftes af flere kilder i blandt andet Udenrigsministeriet, som Information har talt med.

Striden handler i sidste ende om retten til potentielle fund af olie, gas og mineraler under havbunden. Det grønlandske selvstyre, der ejer retten til alle potentielle råstoffund på grønlandsk territorium, ser derfor med største alvor på sagen.

»Det er et meget vigtigt emne, som kongeriget må stå fast på. Spørgsmålet om Nordpolen og andre arktiske områder har meget stor betydning for vores fremtid,« siger Grønlands regeringschef Aleqa Hammond til Information.

Det canadiske kystvagtfartøj Louis S. St-Laurent i arktisk farvand.

Det canadiske kystvagtfartøj Louis S. St-Laurent i arktisk farvand.

U.S. Geological Survey

Udvidede krav

Aftalen mellem Rigsfællesskabet og Canada blev i begyndelsen af 2013 formaliseret og gik ud på, at en fastsat midterlinje vest for Grønland ligeligt opdeler havområdet mellem Canada og Grønland. Men i sidste øjeblik, inden Canada formelt skulle indsende deres krav til FN’s Havretskommission i december sidste år, trak premierminister Stephen Harper stikket. De canadiske undersøgelser af havbunden er ikke afsluttet, meddelte han. Tværtimod arbejder canadierne på at udvide deres territoriale krav, fortæller flere kilder til Information. Derfor har Danmark og ikke mindst Grønland nu sat hælene i. Udvider Canada deres krav ud over det aftalte, gør Danmark og Grønland ligeså.

»At canadierne har udvidet deres krav, har betydet, at vi igen har måttet se på de krav, som vi vil fremsætte,« siger Aleqa Hammond, der bekræfter, at de dansk-grønlandske territoriale krav omkring Nordpolen vil blive yderligere strammet for at sætte Rigsfællesskabet i en bedre forhandlingsposition.

»Det er klart, at det er vigtigt, at vi hele tiden holder øje med, hvad de andre landes strategi er,« siger Aleqa Hammond.

Flere langvarige stridigheder om retten til havbunden vil betyde forsinkelser i forhold til at udnytte områderne omkring Nordpolen.

Torsdag er der møde i det såkaldte Kontaktudvalg, hvor Danmark, Grønland og Færøerne i fællesskab politisk skal godkende de endelige territoriale krav. Herefter er de udvidede krav fra Rigsfællesskabet officiel politik, og den endelige dokumentation for kravene indsendes til FN’s Havretskommission.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Danmark bør overveje, at droppe de nye IC4 fly og satsede på et hospitalskib i stedet.

Danmark har virkelig brug for et hospitalskib, til de nye isfrie områder i nord, der sejler allerede idag, et stort antal krydstogtsskibe, skulle der ske en ulykke, er der ingen mulighed for, at sikre hjælp til nødstedte, Danmark vil gerne sikre sig ret over området, men forpligter det så ikke også ved, at tage rigtigt dansk ansvar i området.

Nu skal vi vel lige ha' området først... Behandlingstiden kan vare op mod 60+ år.

Gert Selmer Jensen, Filo Butcher, Philip B. Johnsen og Anders Feder anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Jesper Wendt personlig er jeg sikker på, at danmarks interesser i området, som olie og gas område, der skal sikres, ikke er værd at kæmpe for, det skal være for ikke, at udnytte dem, politikkere er ikke befolkningens representanter i denne sag, men olie og gas industriens, det er ikke årsagen til jeg skriver som jeg gør.

Danmark har virkelig brug for et hospitalskib, til de nye isfrie områder i nord, der sejler allerede idag, et stort antal krydstogtsskibe.

"Hospitalskib" lyder som voldsomt endda. Nødstedte skal vel som udgangspunkt transporteres til nærmeste grønlandske eller canadiske by, snarere end indkvarteres på et hospital. Til akut sygdom kunne en mindre, flydende (eller flyvende) skadestude måske være bevendt.

Hehe. Om 60+ år er helvede frosset til og arctis ligeså.

Var der ikke noget om at 2/3 af alle kendte samt fremtidige olie- og gasreserver skal blive i untergrunden hvis vi skal have en chance for at glæde os over dem også fremover?

Andreas Feder, for nylig har vores sundhedseksperter fundet ud af at hospitaler stort set er unødvendige, da vi mennesker alligevel heler bedst derhjemme.

Fila Butcher: Det kommer vel an på hvem du spørger. Lægeforeningen vil formentlig få julelys i øjnene ved tanken om et unødvendigt hospital hvis midler de kan solde op på designermøbler og luksusrejser.

Med den berømte danske "aktive udenrigspolitik" er der vel kun en ting at gøre......vi skulle jo nødig forskelsbehandle!

Claus Jensen, Claus Oreskov og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Med den berømte danske "aktive udenrigspolitik" er der vel kun en ting at gøre......vi skulle jo nødig forskelsbehandle!

Den aktivistiske udenrigspolitik er nu nået ind i Martin Lidegårds kontor. Nu gælder det om at håndhæve imperiale interesser, også selvom det sker overfor en NATO-partner.
Hvis ikke Canada makker ret, vil regeringen så sende Olfert Fischer afsted? Vift stolt på Arktis' bølge... hva'behar? Og hvad med et par F-16-fly nu regeringen alligevel er i gang?

Emmanuel Todd har helt ret: vesten er ved at falde fra hinanden.

Philip B. Johnsen

Anders Feder de sidste fem år er trafikken af krydstogtsskibe, steget eksplosivt i de arktiske, nu næsten helt isfrie områder om sommeren.

Det er de store afstande og antallet af passagerer, på disse skibe, der umuliggør redning, skulle en ulykke indtræffe.

"Krydstogtskibe leger med livet i Arktis"

Link: http://ing.dk/artikel/krydstogtskibe-leger-med-livet-i-arktis-111268

Philip B. Johnsen

@Anders Feder
Søfartsstyrelsen.
"Klimaforandringerne i Arktis har medført en tilbagetrækning af isen særligt i sommerhalvåret. Det giver en stigende interesse for at besøge områder i Grønland med krydstogtskibe – områder som for få år siden ikke var mulige at besejle som følge is."

Link: http://www.soefartsstyrelsen.dk/tema/Arktis/Sider/SikkersejladsiArktis.aspx

Den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov har for nyligudtalt sig ret fornuftigt om Canadas konfrontatoriske linje.

- The veteran diplomat suggested that the Arctic Council – which includes Russia, Canada, the US, Denmark, and Norway, the five Polar Circle countries – should take the lead role in establishing the framework for the development of the region.

"This is the legitimate format, which allows the five countries to establish their rules for interaction in the region.”

"When we get together in the framework of this forum, no one ever mentions any conflicts and confrontations. Everyone is interested in preserving cooperation and international law as the basic principles for exploration and development of the region," emphasized Lavrov.

http://rt.com/news/183228-lavrov-arctic-canada-shelf/

Torben Selch, Rune Petersen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

Fornylig bekendtgjorde Canada at de vil opruste i Arktisk (http://ottawacitizen.com/news/national/canadian-military-plans-support-h...)
Beskeden fik en hengiven modtagelse også i Danmark. Alle gik ud fra at Rusland var fjenden og når det gælder Rusland så er enhver provokation OK. Situationen er så mere komplicerede, end som så, og det kommer som et chok for alle.

Henrik Darlie, Niels Duus Nielsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Claus Oreskov & Steen Sohn
Yes der er brug for et hospitalskib, Arktis er en isfri hvepserede, det kan gå helt galt!

HVad blev der af forslaget om, at krydstogsskibene atidd skal sejle i grupper på2-3 ad gangen?
Eller forbyder konkurrencehensyn den slags? Hvis ja, så er det vel blot et spm. om tid inden der indtræffer noget der ligner Costa Concordia. At det her ikke gik værre (!) skyldtes at det var tæt på land, at der var et berdskab i nærheden, og at vandets temperatur var som den i Middelhavet om sommeren. I arktiske områder derimod... nå, men det er jo sådan liberalisterne vil have det?

Steen Sohn og Claus Oreskov: Sensationalistisk vrøvl af den art man forventer fra Putins tapre tinsoldater. At den canadiske udenrigsminister udtaler at landet selvfølgelig vil forsvare sin suverænitet er der intet 'konfrontatorisk' i. Det er jo det jo det en suveræn stat bør gøre, og er i sin fulde ret til, såfremt den ønsker at beholde sin suverænitet. Ruslands planten flag på land som flere lande, herunder Danmark, gør krav på er til gengæld konfrontatorisk. Med hensyn til 'oprustning' er Putin for længst kommet Canada i forkøbet: "Putin said that "next year, we have to complete the formation of new large units and military divisions" in the Arctic that remain on constant combat alert." Men den 'provokation' gjorde Claus Oreskov sjovt nok ingen sag ud af.

Philip B. Johnsen

Kan vi ikke kalde en spade for en spade, der er spændinger i området og den nye udelukkelse af Rusland i NATO øvelser, går det farligere, at sejle i området, sikkerheds niveauet er generelt dårligere end tidligere, samtidig med trafikken af skibe er stigende, hvor af krydstogtskibe er de mest bekymrende.

Hvilket bringer mig tilbage til vigtigheden, af et hospitalskib.

Philip B. Johnsen

Man kunne tro det, var politikkere der kommentere her, menneske liv betyder åbenbart ikke det store her!

Nå men isen smelter, klimaforandringerne tiltager og varmen stiger, det skal nok få folk på andre tanker med tiden.

Stupid-aggression så langt øjet rækker. Ingen filosofi, ingen metarefleksion, kun leverpostej-management. Lidet kan det undre, at vores art er ved at smadre planeten. Over and out, godnat og sov skidt!

Niels Duus Nielsen, Henrik Darlie og Helge Rasmussen anbefalede denne kommentar
Helge Rasmussen

Kan det ikke være et fedt, om det er Grønland, Rusland, Canada eller Danmark, der borer huller i Arktis og smadrer klimaet?

Så længe Grønland er i rigsfællesskabet, må de grønlandske interesser varetages bedst muligt.

Det ville være groft uhæderligt over for grønlænderne , hvis "Syddanmark" lod legitime grønlandske interesser i stikken for at glæde Canada eller andre "spillere" i Arktis .

Carsten Cederholm

Hvis ikke engang Danmark kan finde ud af at afvise skifergas, følger jeg mig ikke tryg ved at vi skal passe på de fossile brændstoffer i Aktis.

Rune Petersen, Helge Rasmussen, Niels Duus Nielsen og Bob Jensen anbefalede denne kommentar

danmark til ejderen om igen