Nyhed
Læsetid: 3 min.

K vil holde au pair-løn nede af hensyn til børnefamilier

At forhøje lommepengene til au pairer i Danmark vil gøre det dyrere at være børnefamilie, siger Konservative. Liberal Alliance vil gerne give familierne ’fleksibiliteten’ til selv at bestemme lønnen
Indland
11. september 2014

At hæve de såkaldte lommepenge for au pairer i Danmark fra 3.250 kroner til 4.000 kroner om måneden er ikke umiddelbart et forslag, som Konservative umiddelbart bakker op om.

Det siger Mai Mercado, der er børne- og familieordfører for partiet.

»Jeg er aldrig begejstret, når man gør det dyrere for børnefamilierne. Det vil man gøre, hvis man hæver lommepengebeløbet,« siger hun.

I sidste uge begyndte forhandlinger om au pair-ordningen, der hører under beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) område. Ministeren er kommet med en række forslag til, hvordan ordningen kan ændres – blandt andet en forhøjelse af lommepengene.

Ved at hæve lommepengene vil au pairer i Danmark, der ofte er kvinder fra Filippinerne, opnå en løn på næsten 60 kroner i timen, viser et notat fra Beskæftigelsesministeriet.

LA ønsker mere frihed

Merete Riisager, der er ordfører på området for Liberal Alliance, vil dog foretrække, at familierne har »mere frihed« til selv at bestemme lommepengebeløbet.

Mai Mercado, børne- og familieordfører for Konservative.

Mai Mercado, børne- og familieordfører for Konservative.

Tor Birk Trads

»Der er jo også rigtig mange familier, der i dag giver mere end mindstebeløbet,« siger Merete Riisager og tilføjer:

»Så umiddelbart vil vi altså gerne have mere fleksibilitet, men vi lader os ikke afskrække af beløbet.«

Mai Mercado peger på, at man i Sverige giver cirka 3.050 kroner til en au pair i lommepenge, mens man i Norge giver cirka 4.900 kroner. Hun mener derfor, at Danmark ligger på et godt placeret niveau mellem de to nordiske lande.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen foreslår også, at en au pair får ret til holde fri på danske helligdage. Til det forslag siger Mai Mercado, at det er vigtigt at se på forholdene for de familier, der har au pairs.

»Rigtig mange er til konfirmationer på store bededag og kunne måske godt bruge au pair-hjælp den dag.«

Hun mener også, at forslaget om at lade au pairerne holde fri på helligdage kan blive en ulempe for den enkelte au pair.

»Det kan jo godt være, at man hellere vil have fri en anden dag, end den dag hvor der lige er helligdag. Dermed kan det blive en hæmsko og hverken en god løsning for familierne eller deres au pair,« siger Mai Mercado.

Merete Riisager mener, at det er vigtigt, at au pairerne har ret til sammenhængende fridage og ferie. Men hun er bekymret for forslaget om at give dem ret til at holde fri på helligdage:

»Jeg synes ikke, at det er en god idé at gøre det krakilsk og bureaukratisk,« siger hun.

»I dag vil det tit være sådan, at hvis en familie har stort behov for, at en au pair løser en opgave på en helligdag, så bytter man den dag til en anden dag – og så kan man jo i al fredsommelighed gøre det sådan. Det er vigtigt, at den fleksibilitet ikke kuldsejler,« siger hun.

EL: En tjener koster

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, så helst au pair-ordningen afskaffet, men vil arbejde for en lønforhøjelse og ret til fri på helligdage.

»Det er direkte pinligt, at der er voksne kvinder, der stryger, laver mad, henter børn og gør rent 30 timer om ugen for 3.250 kroner plus kost og logi,« siger hun og tilføjer:

»Hvis man gerne vil have en tjener, så må man betale det, en tjener koster – frem for at importere en kvinde fra Filippinerne og kalde det kulturudveksling.«

»Det minder om gamle dage, hvor overklassen havde ret til tyende, der stod til rådighed dag og nat for at opvarte og servicere dem. Tyende, der stort set ingen rettigheder havde og i øvrigt fik en løn, som man knap kan tillade sig at kalde en løn,« siger hun.

Venstres ordfører på området, Louise Schack Elholm, oplyser, at partiet endnu ikke har taget stilling til forslagene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Godt sagt Johanne. Hvis den velstillede del af middelklassen og de rige ønsker tjenestefolk, så må de minimum betale LØN for det!

Kulturudveksling?
Hør LA gø: Der kan være brug for Au pair pigen mens familien er til konfirmation........hmmmm. Så meget for kulturen!

God dag der ude

Pia Qu, René Bjerregaard, Dorthe Jørgensen, Vivi Rindom, Henrik Christensen, Christel Larsen, Søren Jessen, morten Hansen, Sascha Olinsson, Katrine Visby, Elisabeth Andersen, Hanne Ribens, Bjarne Andersen, Janus Agerbo, Rune Petersen, lars abildgaard, Gert Romme, Alan Strandbygaard, Rasmus Kongshøj, Per Klüver, Torben Nielsen og Wilhelm May anbefalede denne kommentar

Et overklasse problem (slavearbejde).

Pia Qu, Søren Jessen, morten Hansen, Lykke Johansen, Bjarne Andersen, Rune Petersen, lars abildgaard, Peter Wulff, Rasmus Kongshøj, Mikael Nielsen, Per Klüver, Helene Kristensen, Torben Nielsen og Wilhelm May anbefalede denne kommentar

Der er nok en grund til at K spiralerer rundt om spærregrænsen. Overklassen fylder nu engang ikke mere end et par % af vælgerskaren.

Strategisk set lidt tvivlsomt af Mai Mercado. Hvorfor ikke bare vise sig lidt generøs overfor de flittige brune arbejdsbier og kompensere de stakkels "børnefamilier" med endnu en omgang skattelettelser? Dem ved vi jo at danskerne aldrig siger nej til.

Pia Qu, Søren Jessen, Rune Petersen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Per Klüver og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar

Ssshh, Johanne. Ikke noget med at spolere mine planer om at puste en luftmadras op i kælderen, så jeg kan få en tjener til en billig penge. Helst med headache service inkluderet.

Pia Qu, Søren Jessen, lars abildgaard, Peter Wulff, Rasmus Kongshøj og Per Klüver anbefalede denne kommentar

Har den unge dame selv børn, eller tror hun at det er noget man bliver pålagt af en overklasse fe, og dermed noget man ikke kan komme uden om?

Hvad med helt at sløjfe 'lommepengene' således at mellemklasse familier også ville ha' råd til en 'udvekslingsstudent' af det danske sprog? Det er da noget der vil noget.

Man kunne også bygge højhuse for disse ’udvekslingsstudenter’, som så kunne bo lige i nærheden af de mange fattige familier, som derved også kunne nyde godt af lidt udveksling, når de nu bor så trangt, at der hverken er plads eller penge til at huse en au pair.

Kan vi så få alle de børnehavebørn ud af Folketinget!

De kender intet til virkeligheden som den ser ud for millioner af mennesker verden over.

Pia Qu, Thim Jørgensen, Søren Jessen, Sascha Olinsson, Elisabeth Andersen, lars abildgaard, Lykke Johansen, Rune Petersen, Peter Wulff, Rasmus Kongshøj og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Var au pair-ordningen ment som mulighed for billige husholdere?
Eller hvad?

Pia Qu, Christel Larsen, Søren Jessen, Katrine Visby, Elisabeth Andersen, Hanne Ribens, Bjarne Andersen, Kjeld Hansen, Peter Wulff, Rasmus Kongshøj og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Lidt større almisser vil ikke gøre det dyrere at være børnefamilier. Antallet af tyende i det overvældende flertal af børnefamilier er nul. Den slags har almindelige mennesker ikke råd til; vil passer vores børn selv.

Bedre løn til udenlandsk tyende vil derimod gøre det dyrere at være overklassefamilie, og gøre det dyrere at betale sig fra det ansvar, man påtog sig, da man valgte at få børn. og det tror jeg i al beskedenhed er noget, vi som samfund sagtens kan overleve.

Pia Qu, Henrik Christensen, Søren Jessen, morten Hansen, Helene Kristensen, Sascha Olinsson, Sabine Behrmann, Katrine Visby, Bjarne Andersen, Leif Høybye, Ernst Petersen, Rune Petersen, Nanna Wulff M., lars abildgaard, Kim Houmøller og Peter Wulff anbefalede denne kommentar

Måske skulle man kigge på nogle mere grundlæggende ting, end bare om ”lommepengene” skal være lidt større eller mindre. For mig er det absurd at fastholde hele ideen om, at et au-pair ophold er ”kulturel udveksling”, når 80-90% kommer fra fattige lande og NATURLIGVIS kun tager jobbet for at tjene nogle penge, som de enten kan sende til familie i hjemlandet eller spare op og tage med sig hjem for f.eks. at finansiere deres uddannelse.

Og når det ikke er ”kulturel udveksling”, hvad er så begrundelsen for, at der ikke skal betales skat af lønnen, eller at en au-pair skal være ugift og barnløs? Det sidste presser navnlig enlige mødre til at underskrive falsk i ansøgningen og dermed starte deres ophold i Danmark med at begå en i princippet strafbar handling.

Søren Jessen, Elisabeth Andersen, Rasmus Kongshøj og Jens Harder Vingaard Larsen anbefalede denne kommentar

Kunne da godt tænke mig lidt flere lommepenge. Er det noget man kan søge om?

Mai Mercado er født er par århundreder for sent.

Søren Jessen, lars abildgaard, Lykke Johansen, Nanna Wulff M. og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Au pair ordningen er blevet til et system, hvor man kan få uorganiseret, billig voksen arbejdskraft fra udlandet - så luk den ordning.

Den konservative ordfører er nærmest helt pinlig - at ville hjælpe børnefamilierne ved at tillade billig , importeret voksen arbejdskraft uden rettigheder af nogen art - det er skammeligt.

Hvad med at lade familier ansætte en hushjælp , som skal have overenskomstmææssig løn, ATP bidrag o s v . Hushjælpen betaler skat af sin løn, og man kan lade familien få et fradrag i skatten svarende til hushjælpens skatteindbetaling samt atp m v.

Det er ikke alle , der har brug for en heltids hushjælp, så hvis nogen har lyst til at være ansat hos flere familier på deltid ( altså have flere af hinanden uafhængige arbejdsgivere), så er det også OK .

Alan Strandbygaard, Henrik Christensen, Søren Jessen, Sabine Behrmann, Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, Rune Petersen, Janus Agerbo, Rasmus Kongshøj og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Au-pair ordningen er totalt udhulet og har været det i mindst 20.år. Det er billig hushjælp. I sverige kan man bestille en pizza til 1000.kr og ved "tilfælde få sex sammen med pizza" -dette er ikke pizza men prostitution. På samme måde er au-pair en forløjning for billig hushjælp.

Søren Jessen, Sascha Olinsson, Bjarne Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Endnu en konservativ perversion...

Alan Strandbygaard, Søren Jessen, Flemming Scheel Andersen, Per Klüver og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Lars-Bo Abdullah Jensen

Selvfølgelig skal folk der udføre et arbejde, have ordentlige vilkår, der skal være en mindsteløn, der virker rimelig i forhold til værdien af det arbejde de udføre, ikke lommpenge, der skal være lønmodtager rettigheder og pligter, der skal betales skat.
At Merete vil tillade folk at aftale lønnen indbyrdes, er selvfølgelig en god ting, men der er jo ingen der forbyder folk at aftale en højere løn, det vil jo ikke blive forhindret, der er bare tale om en sikkerhed for at au pair ikke får mindre end hvad der aftales.
Man kan også aftale at de arbejder på helligdage, de skal så bare komenceres derefter. Hvad skulle være problemet ved det, det funger jo fint i service erhverv, modellen er kendt, hvorfor ikke bruge den.

Kristian Løwenstein

Har hun ikke andet end den ene arbejdskjole? http://www.information.dk/505295 eller genbruger Information bare gamle billeder fra arkivet?

Som hun selv sagde tidligere: "Der skal være en gevinst ved at gå på arbejde. Vi kan ikke forlange, at folk skal arbejde for deres blå øjnes skyld." http://www.information.dk/505295

Eller for deres brune øjnes skyld vel? Nu henviste hun godt nok til skattepolitikken som vejen til større frihed for den enkelte, men det gode er at en ordentlig lønpolitik har samme effekt og så giver det økonomisk mere mening, så spørgsmålet er egentlig bare om de konservative kan modstå fristelsen til at være dem selv og gøre det rigtige for individet og fællesskabet?

Der er helt sikkert stemmer i det.

Det er unødvendigt at gå Au pair omvejen, med de nyeste reformer er der rigeligt af desperate arbejdere i Danmark. Det kræver bare en ændring af loven så de arbejdsløse danskere kan arbejde som tjenestefolk for 30 kr. i timen, uden feriepenge og sygepenge og så noget pjat.

Elisabeth Andersen, Søren Jessen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Det må jo så være af hensyn til børnefamilierne i rigmandsghettoerne de konservative mener.

Det ville også være rigtig synd for dem hvis de skulle til at betale en au-pair pige fra et 3. verdensland som de bruger som tjenestepige, noget mere i løn.

Jeg er sikker på at de konservative politikere selv er flittige brugere af de farvede au-pair piger.
De tror åbenbart at alle danske børnefamilier har en au-pair pige.

Rune Petersen, Elisabeth Andersen, René Bjerregaard, Søren Jessen og Sascha Olinsson anbefalede denne kommentar

Interessant at de, der har au pair gerne vil vise mådehold, når det gælder udbetaling af lommepenge. Det kunne være relevant at få belyst, hvilke omkostninger vi som skatteydere bliver pålagt som følge af au pair-ordningen, f.eks. til danskundervisning ?

Ja, det er frygteligt, hvad der venter de stakkels børnefamilier hvis lommepengene for husslaverne skal forhøjes ved lov.

Men på den anden side: i over 20 års ægteskab er det aldrig lykkedes mig at få 3500,- om måneden i lommepenge, til privat forbrug.....

Kan man ikke trække au-pair(løn)lommepenge fra på skatten?

pyyha, det er sgu skræmmende at læse hvor gennemsyret dette samfund er af jantelov og mangel på helhedssyn, regneegenskaber etc. Prøv at vende det om, har man råd til ikke at have au pair? hvor mange timer skal der til for at au pairen er betalt og du kan beholde dit fuldstidsjob og mere til? Ikke alle er offentlig ansatte og kan bare gå ned i tid, fordi der er småbørn i familien, som man nu gør i rigtig mange familier. Hvad hvis begge parter kan beholde deres job hvor de arbejder imellem 37-50 timer om ugen, fordi arbejdet kræver det. Hvad giver dette mon til samfundet? 1. flere på arbejdsmarkedet. 2. flere skattekroner 3. gladere forældre 4. au pairen - kan faktisk stadig være au pair og ikke nogen slave som I kalder det.Jeg/ vi har haft au pair nu for anden gang og hver gang har vi lyst til at adoptere pigerne, fordi de bliver så integreret i familien at det for begge parter er meget svært at sige farvel. De er med over alt , på ferie, i bio - og på den måde tænker de heller ikke de huslige pligter som arbejde, de er emn del af familien og jeg kan love jer for at de er lykkelige og taknemmelige. For på samme tid med at de får sig en kæmpe oplevelse kan de hjælpe deres familie, og får oplevet ting de andre vil kunne have mulighed for at opleve. Ren win-win - og ikke i nærheden af slavelignende forhold. Så pak janteloven lang væk, hvis I ikke kan tænke holistisk. At hæve "lommepengene" og lave om på en masse regler vil netop gå ud over almindelige familier.